Vitmålad byrå

 Hej där, 
Jag är i stugan sen igår- Jonathan kommer hit senare i eftermiddag efter jobbet & småttingarna är hos farmor fram tills imorgon. Så vi har massa planer här tills dess, vi ska fixa i trädgården ( så fort det slutar regna)  skruva upp de nya gardroberna & tapetsera om i sovrummet. Det är tur att jag och Jonathan är lika på så vis, att vi tycker det är roligt med renovering och ändra om , annars hade det varit trist.

Fått frågor om Nomis byrå som jag fixade iordning  – och den blev så här efter målningen.

IMG_74081
Nå hur gjorde jag : Jo jag skruvade bort handtagen, slipade med sandpapper, grundmålade & vitmålade 2 ggr innan resultatet blev så här. Jag rollade byrån med en möbelroller, annars är det lika fint att måla med pensel tycker jag, då man ser penseldragen. Jag klädde även om lådorna med Nomis rosa presentpapper som hon önskade. Nu står den på hennes rum med plats för hennes kläder.

IMG_7419
Nu måste jag fortsätta jobba lite, hoppas vi hörs senare.
Kikar förbi då med ett smarrig recept.

Hej så länge.

0
8 kommentarer

Veckomatsedel

Upp och hoppa klockan är snart halvåtta…. eller näe. Den är ju faktiskt snart halvnio, missa inte att ställa fram klockan 🙂
Vi börjar dagen med en veckomatsedel med något vegetariskt , en fiskrätt & en soppa & så lite gott  och blandat som sig bör.

Måndag : Mozzarella & tomatpaj med pinjenötter
Tisdag: Krämig laxpasta med broccoli
Onsdag: Currykyckling i tunnbröd
Torsdag: Kryddig tacosoppa
Fredag: Gyros på fläskytterfile

 gyros

Det här behöver dutill 4 personer :
1 stor fläskytterfile
pitabröd
valfria grönsaker

Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

Skaka om kryddorna så är gyrosblandningen klar.

Marinaden :
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
2-3 msk gyroskrydda

Serveras med vitlökssås klicka här

Gör så här:
Blanda ihop kryddningen ( som räcker till många portioner )
Skär köttet i små delar ( jag tycker att det är lättast att jobba med halvfryst)
Blanda ihop marinaden och lägg köttet i den , gärna 4 timmar innan den ska lagas.
Hetta sedan upp en panna och fräs köttet klar. Om det önskas starkare kan du krydda lite mer under stektiden.

När köttet är klart så är det bara att servera med pitabröd, grönsaker och vitlökssås.
Enkelt och urgott!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och något gott till kaffet: Sega Lakritssnitt.
lakrits

Det här behöver du:

220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram Marabou Lakrits

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen . Dela på två ( eller tre )  och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Mums

Vill man ha tunnare/ hårdare snitt gör man tre längder. Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken.

 

0
13 kommentarer

Cookies med chokladkross

Godmorgon från Växjö.

Hoppas din lördag börjat på bästa sätt. Här är det snart att förbereda lite frukost.  Jacob har haft kompisar här och de har spelat dator hela natten. Och Melvin har också en kompis här sedan igår, och de sover gott just nu, liksom resten av huset. Så det är bara Nomi och jag vakna än , och vi tänkte baka lite scones var tanken. Nomi nöjde sig med att titta på tecknad film med mig & Jonathan igår, och äta godis såklart. Märks knappt att vi är så många eftersom huset har tre våningar, roligt att de vill vara här 🙂 Nu ska vi snart bege oss mot Ikea, och lär väl inte vara ensamma där en lördag direkt.

Ville bara kika förbi med baktips denna lördag : Chokladcookies riktigt smarr.
img_7086 (1) img_7106 (1)

Det här behöver du 16 kakor :
100 gram valfri choklad.
100 gram smör
1 dl strösocker
1/2 dl brunt farinsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

IMG_7067

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Smält smöret och ställ svalt i 10 minuter, så att det inte är för hett. Hacka dumlen i mindre bitar.
Rör ner socker, farin och ägg i det smälta smöret, blanda de torra ingredienserna och vänd ner de också och rör om tills du har en jämn smet. Vänd sist ner dumlen, och rör ihop allt. Ta fram en plåt med bakplåtspapper, och klicka ut 8 kakor på varje. Tänk på att ha bra med mellanrum mellan kakorna för de flyter ut mycket. Baka kakorna i mitten på ugnen i cirka 8- 10 minuter, håll koll på dem så att de blir gyllenebruna.

Låt kakorna svalna innan de serveras.

0
4 kommentarer

Påsklovet

Yeeeey,

Nu startade minsann påsklovet här i växjö, barnen har kommit hem från skola & förskoleklass, en härlig bukett med färgglada tulpaner är inhandlade till helgen. Och vi ska snart kila ner till affären och handla lite fredagsgodis- med de som vill följa med och handla det vill säga 🙂

IMG_7335

Tänkte tjuvstarta och börja måla ägg redan imorgon 🙂
IMG_7340

Hoppas du får en riktigt lugn och fin helg,
På återseende

0
3 kommentarer

Lätt luftigt frukostbröd

Godmorgon fredag,
och välkommen till den kommande helgen som snart är här. Vi har lite fixarplaner i helgen, röja lite i förråden och städa  trädgården här hemma i stan. Jag har bakat lite bröd nu i veckan som jag gärna vill tipsa er om att baka redan i helgen. Serveras med smör, ost och marmelad…. Mums.

Jag bytte ut 3 dl av mjölet mot kärnmjöl med fullkorn för att göra dem nyttigare.
IMG_7562

Det här behöver du till 15- 18 småbröd :
50 gram jäst för bröd
5 dl ljummet vatten ( 37 grader )
2 tsk salt
2 msk god olivolja
12 dl vetemjöl

Gör så här: 
Ställ ugnen på 220 grader.
Smula ner jästen i en skål, och blanda med lite av vattnet tills all jäst har löst sig. Blanda i salt, och olivolja och arbeta in mjölet ordentligt för hand eller med maskin. Lägg på bakduk och ställ på varmt ställe, te.x nära ugnen. Låt jäsa i 40 minuter, innan du stjälper ut degen på mjölat bakbord. Dela i tre delar och rulla ut till längder skär sedan med vass kniv eller degskrapa snittar av brödet ( Dvs 5- 6 bitar av varje längd)

IMG_7555

Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 10 minuter innan du gräddar dem i mitten av ugnen. När de fått fin färg, ungefär efter 15 minuter så är de klara.

Serveras sedan till frukost eller mellis.
IMG_7566

0
10 kommentarer

Pulled Pork utan barbecuesås

Veckan har susat förbi i en faslig fart, och redan torsdag idag. Har ni bestämt helgmaten? Inte det… Då tycker jag ni ska kolla hit en gång extra 🙂 Detta är ett långkok som kanske lämpar sig bäst på lördagen med tanken på att den ska stå i ugnen mest hela dagen. Vi har lagat Pulled Pork massor av gånger, lika så pulled beef & pulled chicken – recept finns på bloggen om ni söker. Men denna gången ville jag göra en annan variant, då barbecuesåsen blir rätt rökig i smaken.

Först putsade jag fläskkarren och masserade in kryddor, jag hade kryddblandningen chili explosion.

IMG_7400

Sedan är Coca cola alltid gott att marinera kött i så därför tänkte jag att denna kunde lyfta rätten ytterligare. Mycket gott blev det, och jag lovar, köttet smakar inte läsk för det. IMG_7398

Det här behöver du :
1,2 kilo putsade fläskkarre
valfria kryddor ( jag hade chili explosion )
3 1/2 dl coca cola
4 msk olivolja
1 msk kinesisk soja
1-2  tsk samal oelek
1 1/2 msk chilisås
1 msk med kalvfond koncentrerad

Gör så här: 
ställ ugnen på 110 – 120 grader, putsa köttet och gnid in valfria kryddor. lägg det sedan i en kastrull som tål ugn. Blanda ihop coca cola, olivolja, soja, chilisås, sambal oelek & fond, och häll över köttet, och lägg på ett lock. Ställ in i ugnen i cirka 6-7 timmar, och skulle vätska försvinna helt kan du mäta upp lite mer vätska.

Köttet ska när det är klart, dela sig lätt och bara falla isär när du skär i det så här med två gafflar.

IMG_7457

 Serveras sedan i hamburgerbröd eller mjukt tortillabröd med grönsaker och en god kall sås.

IMG_7484

Vi gjorde såsen på:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk pressad citronsaft
1/2 riven vitlöksklyfta
1 /2 msk chilisås
salt & peppar
cayennepeppar

Bara att blanda ihop och ställ kallt fram till servering.

IMG_7463

1
32 kommentarer

Nikkaluoktasoppa med köttfärs

 

Jag gillar att koka soppor, och jag gillar att prova nya recept. Detta receptet fick jag mailat till mig av en bloggläsare som heter Anna, tusen tack rara du som tänker på mig!

Vill man variera denna soppan så är denna säkert gott att laga på veg.färs eller kycklingfärs.
IMG_6740

Det här behöver du för soppa till 6 portioner:
1 finhackad gul lök
600 gram köttfärs
smör
6 dl finstrimlad vitkål
1 liten sötpotatis
1 burk med passerade tomater / eller krossade tomater
1 röd strimlad paprika
1 msk med dijonsenap
1 1/2 liter vatten
2 köttbuljongstärningar
1 1/2 msk med kinesisk soja
salt & peppar
paprikapulver

Gör så här:
Skala och tärna sötpotatisen.
Hetta upp en stekpanna med smör, fräs löken glansig och vänd ner färsen och bryn den klar. Vänd ner den strimlade vitkålen, sötpotatisen och fräs den i 10 minuter eller tills den mjuknar lite. Vänd i tomatkross och vatten, smula ner buljong och låt det skjuda upp och koka i 10- 15 minuter tills vitkålen har fått lagom fin konsistens. Paprikan la jag soppan de sista 5 minuterna, annars blir den mjuk  – vill gärna behålla lite krispighet. Smaka av med soja,  senap ,salt & peppar och paprikapulver.

IMG_6739

Servera gärna med en klick creme fraiche, eller turkisk yougurt.

IMG_6751

10
20 kommentarer

Storhandling på gång

Onsdag den 25 mars och det är både Våffeldagen & Trandagen idag. Jodå tranan hittade hit till växjö i år också. Han smög som vanligt in genom skorstenen och lämnade både små presenter och godis till barnen. Vilken lycka på morgonen tyckte Nomi när hon fick öppna sitt påskägg.  Nu är barnen i skolan, och jag äter lite senare frukost här i lung och ro. Skriver matsedel och inköpslista innan jag ska bege mig iväg och handla.

IMG_7390Frukosten blev bara lite smidigt bake off bröd med ost & skinka. Och så lite grön smörgåskrasse som jag och Melvin har sått på en bricka i köket.  Detta gjorde alltid mormor & morfar när jag var liten minns jag, så spännande att se hur fort det faktiskt växer från dag till dag.

Så nu måste jag skynda, på återseende !

Kram

0
3 kommentarer

Laxpanna med sparris & sötpotatis

Idag har det bakats bröd i olika former och olika smaker, mestadels frallor som är smidiga att frysa in. Gott att sedan tina långsamt i ugnen på 40-50 grader- då blir de som nybakade igen.  En annan riktigt god maträtt är denna som jag lagade för lite sen till lunch för mig & Jonathan. Lagom att laga i en stekpanna när barnen ändå äter lunch i skolan 🙂

IMG_7493

Det behövs inte många ingredienser till denna, och egentligen kan man ta det som finns hemma. Byt ut sötpotatis mot vanlig potatis, lägg till fler grönsaker mer lök o.sv.

IMG_7517

Det här hade jag i min laxpanna för 2 personer:
2 portionsbitar med lax
1 gul lök
1 stor sötpotatis
10 stycken gröna sparris
olivolja
salt & peppar

Till såsen: 
1 1/2 dl creme fraiche
1 msk pressad citronsaft
1/2 msk chilisås
salt & citronpeppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 220 grader. Rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ kallt till servering.
Skala lök, sötpotatis och klyfta dem i mindre bitar. Lägg dem i en form / stekpanna och ringla över lite olivolja. Ställ in i ugnen i 10 minuter. Under tiden skär du laxen i 2*2 cm tärningar och delar sparrisen i mindre bitar. Öppna ugnen och lägg ner detta också i stekpannan bland grönskakerna. Låt stekai ugnen i 15 minuter tills laxen är färdig, rör om då och då.

Servera sedan genast med kall sås.

IMG_7518

0
10 kommentarer

Cesarsallad med cesardressing

Godmorgon vänner,

Hoppas din tisdagsmorgon har börjat fint. Nu är alla barnen iväg till skolan, utan Thelma som är hemma och vilar idag för sin förkylning. Jag har ju varit iväg rätt mycket på jobb de senaste veckorna, och då blir det att äta lunch ute. Själv gillar jag sallader och har ätit många ceasarsallader på lunchställena den senaste tiden. Och då blev jag inspirerad till att göra en egen ceasardressing. Detta är första gången jag prövar, annars brukar jag oftast köpa färdig.  Men hemlagat är godast, detta gäller även ceasardressing.

Ceasarsallad med dressing.
IMG_7327 IMG_7325

Till ceasarsalladen: 
Stekt kyckling
romansallad
parmesanost
Brödkrutonger*

Till cesardressingen:
1 dl olivolja
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1/2 – 1 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 sardellfileer
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1 msk grädde
salt & peppar

Gör så här: 
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar  och ev. dofta över lite cayennepeppar.

*Så här gör du frasiga brödkrutonger: 
2 rostbröd
olivolja

Rosta dem i ugnen på 200 grader tills de blir riktigt frasiga och gyllene.
Dela dem i fyrkanter och låt svalna.

Smaklig måltid!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Pssst…. Tycker ni att det är svårt att söka på sidan via mobilen? Klicka då på de 3 strecken upp till höger på skärmen, där hittar ni både kategorier och sökruta!

0
5 kommentarer