Fick ni också över lite taco från igår ? Det går göra massa gott från resterna, tacopaj, tacoköttfärsås, inbakad tacofärs, fyllda enchiladas, omelett, eller varför inte bara göra det enkelt att göra en tacosallad. Jag brukar blanda i lite krossade tomater när jag värmer upp den, blir både godare & känns lite nyttigare.
Hoppas ni fått bästa starten på dagen, och att den fortsätter på samma vis. Själv vaknade jag innan alla andra och tassade upp och förberedde frukost i lugn & ro. Och när ingen vaknat så ställde jag mig och vispa ihop en ny sorts glass, som jag skrivit ner recept på nu. Till er andra tänkte jag bjuda denna lakritskladdkaka med hallongrädde idag. Hoppas ni gillar
Lakrits och hallon är en finfin kombo.
Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis: Form cirka 22-24 cm
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypa med flingsalt
10- 15 stycken turkisk peppar godisbitar
Hallongrädden : lättvispad grädde, lite vaniljsocker och lätt mosade färska hallon
Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Hamra godisbitarna till lagom stora strösselbitar och vänd ner i smeten. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.
Min dag börjar med bildredigering och renskrivning av X antal recept, och avslutas med ett fotojobb för en klädkedja i stan. Jag gillar verkligen att mitt jobb är så varierande, och det är kontrasterna som gör mitt arbete så roligt. Häromdagen kikade jag igenom matsajten och såg att kategorin ”kött” och fläskfilerätterna behöver utökas. Vi äter väldigt mycket kyckling & lax kan jag även konstatera efter inventeringen 🙂 Så idag bjuder jag er på en fläskfile i en god ädelostsås.
Jag fick tipset att ha en gnutta honung i av en läsare, och var tvungen att prova. Och det fungerar som med gele & sylt jag brukar ha i, lite sötma lyfter grytan.
Till en gryta för 4 behöver du:
1 stor putsad fläskfile ( eller 2 mindre)
smör
salt & peppar
2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
1 förpackning ( triangel) med ädelost
1 tsk soja
1 tsk flytande honung
salt & peppar
Potatisgratängen:
10 st medelstora mjöliga potatisar
1 gul lök
5 dl vispgrädde
1 tsk salt
peppar
100 gram med smaksatt färskost ( t.ex vitlök & örter)
2 pressade vitlöksklyftor
riven ost till toppingen
Gör så här: Ställ ugnen på 180- 200 grader, skala & skiva potatisen tunt för hand eller i maskin. Hacka eller riv löken smått.
Varva potatis och lök i en ugnssäkerform. Rör ihop färskosten med lite av grädden tills du får den slät , tillsätt sedan resten av grädden, salt & peppar och pressad vitlök. Blanda väl och häll över potatisen och ställ in i ugnen i cirka 60 minuter, efter halva tiden tar du ut gratängen och river över ost. När potatisen är mjuk och krämig är den klar att serveras.
Så här gör du ädelostgrytan: Skär den putsade fileen i cm tjocka bitar. Hetta upp en stekpanna & stek dem tills de får fin färg runt om. Stek inte för många bitar i taget, får då kokar de och får ingen stekyta. Lägg de färdiga bitarna på en tallrik och vänd ner 2 dl vatten i stekpannan och vispa upp stekskyn. Sila detta och värm upp igen på spisen, tillsammans med grädden och ädelosten låt det sjuda upp under omrörning tills osten smält, rör ner honungen & sojan. Smaka av med salt & peppar om det behövs osten ger mkt smak till såsen. Till sist lägger du ner köttet och låter allt sjuda upp tillsammans i fem minuter innan du servera.
Denna gratäng bara måste ni prova så snart ni hinner, så gott. Detta är en rätt som med fördel serveras antingen med ris eller en krämig potatisgratäng.
Detta behöver du till 6 portioner: ris
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar
Till såsen: 2 msk smör
15 små färska champinjoner
4 msk kalvfond
5 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
2 tsk svartvinbärsgele
Salt & peppar
Riven ost till toppingen
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Koka riset enligt anvisningar på förpackning. Skär den putsade fileen i 2 cm tjocka bitar och baka ut dem lite med handflatan. Stek dem i en panna med smör så att de nästan är helt genomstekta. Stek inte för många filebitar åt gången, för då kokar köttet, istället för att få en fin stekyta. Fördela köttet i små ugnsfasta portinsformar.
Jag hade mina vita små pajformar som jag fyndade på City gross.
Då kan du börja med såsen:
Rensa svampen och dela till lagom stora bitar, fräs den i smör tills den får härligt gyllene färg, tillsätt fond, grädde & gele. Låt allt sjuda upp och smaka av med salt & peppar. Fördela sedan såsen över köttet och riv över lite av valfri ost. Och ställ in i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter, tills osten smält och köttet är genomstekt.
Serveras genast med ris.
Råkar man inte ha portionsformar så går det naturligtvis lika bra att göra i en stor gratängform.
Godmorgon och välkommen onsdag
Barnen är iväg till skolan, och jag ska ge mig iväg till mataffären för att mata på kyl & frys igen. Veckan bjuder på många nya recept till middag, och ett & annat bakverk ( Ja inte bakverk till middag då… Haha, men endå) Igår provade jag fram en så god vegetarisk lunch, ni som följer mig på insta såg den ju redan igår.
Det är en paj fast bakas utan form och utan stanning, så lite som pizza fast med pajkänsla. Här precis innan den ska gräddas i ugnen.
Det här behöver du till 2 stjärnpajer : 75 gram smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Knappt 1 dl mjölk
Fyllning:
2 stor tomat
2 dl finhackad spenat
1 liten finhackad rödlök
200 gram med färskost vitlök ( t.ex. philadelphia)
salt & peppar
Topping: riven ost
Gör så här: Ställ ugnen på 180 – 200 grader.
Och rör ihop fyllningen i en skål, dvs. hacka lök tomat, spenat och rör ihop med färskosten. ( Det fiffiga med sådanan här rätter är att du kan ta lite av det som du har hemma bara)
Nyp ihop alla ingredienser till pajdegen och dela på 2 forma till bollar och platta ut till rundlar. Ni ser på ett ungefär på bilderna under hur tjocka mina stjärnpajer är. Fördela ut fyllningen i mitten av rundlarna.
Nyp ihop kanterna och från bägge hållen tills de liknar en stjärna.
Toppa med en god ost, jag hade en prästost. Men funkar lika bra med en annan.
Ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 – 17 minuter , tills pajdegen får en fin färg och tills osten smält. Ta ut och servera genast på vackra tallrikar. Jag får alltid frågan om mina tallrikar, så lika bra att skriva ut det med en gång, så jag inte glömmer svara. Detta är en av mina favoriter från kollektionen av Lars Wallin.
Några av er har påsklov denna veckan, vårat är slut och barnen är tillbaka i skolan igen. Jag sitter här och planerar in veckans & nästa veckas jobbschema.Jag tycker att det är mycket bättre att strukturera upp allt i en kalender för att få en bra översikt över allt som ska göras. Idag ska jag prova nya vegetariska recept och även en fiskgratäng i ny tappning. Alltid roligt att prova nya middagar, och jag har så mycket recept jag vill prova, och lite för lite med tid 🙂
Kastar in en ett par bilder på denna underbara bukett med vita rosor & liljor.
Spegel i bakgrunden från EM, vas från MIO och glasvas till vänster från rusta ( fast jag har den som ljuslykta )
Hej från Öland. Tack å lov så klarade vi andra oss undan magsjukan( peppar peppar ) , och igår vågade sig även syster med familj hit på middag. Potatisgratäng med fläskfilegryta serverades, receptet finns sedan tidigare på bloggen så inget nytt recept denna gången 🙂 Här skiner inte solen över öland idag men något som skiner gult är dessa fina citronrutor- något att er att baka nu om ni har påsklov den kommande veckan.
Det här behöver du till en form cirka 20 * 20
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 nypa salt
125 gram smör
Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 2 citroner
1 1/4 dl citronsaft ( cirka 2 citroner)
Florsocker till garnering
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Nyp ihop alla ingredienser till degen och platta ut i en form ( cirka 20*20 ) som är klädd med bakpapper. Förgrädda degen i cirka 10 minuter, eller tils den fått lite färg.
Gör under tiden fyllningen : rör ihop ägg & socker. Vispa ner mjöl och vaniljsocker med en handvisp, och vispa även ner citronskal & citronsaft. Vispa till en jämn smet, ta ut den förgräddadepajen och häll över fyllningen över pajskalet. Ställ tillbaka i mitten på ugnen och grädda i cirka 12 minuter eller tills kakan har stannat helt, men fortfarande är lite kladdig.
Låt svalna något innan du skär bitar, pudra över med florsocker.
12 potatisar ( fast sort ) 1/2 –
1 dl Olivolja
1 pressad vitlök
Salt och peppar
4 stora Kycklingfiler
smör
salt och peppar
Rödvinssås :
Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
4 msk koncentrerad kycklingfond
1 /2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
ev . majzena
Gör så här: Börja med att göra rödvinssåsen. Se längst ner i receptet. Skala / tvätta potatisen och skär den i tunna skivor , häll upp skivorna i ett durkslag och skölj dem och låt rinna av. Hetta upp en stekpanna och fräs den pressade vitlöken med lite av olivoljan – vänd ner potatisen och ringla över mer av olivoljan ,salta& peppra. Vänd då och då i potatisen försiktigt med en träslev, under tiden hettar du upp en annan stekpanna och steker kycklingen i smör, salta och peppra. Kyckligen ska serveras helt genomstekt. Servera potatisen och kycklingen tillsammans med en sallad och smakrik rödvinssås .
Så här gör du såsen :
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet: Friterad ananas med vaniljglass.
Skala ananasen och skär bort det hårda i mitten. Rör ihop frityrsmeten genom att först blanda mjöl & bakpulver ovh sedan röra ner vattnet till en klumpfri smet.
Hetta upp oljan i fritös eller i en tjockbottnad gryta, och för att pröva om frityroljan är tillräckligt varm så doppar du ner ett par droppar frityrsmet och ser om det börjar bubbla . ISåfall är den tillräckligt varm- var alltid försiktigt när du friterar så att inte oljan skvätter. Doppa runt ananasbitarna i smeten och stoppa försiktigt ner dem i frityrmassan med hjälp av en stekspade eller liknande . Friteras tills de blir gyllenebruna och lägg upp på hushållspapper så att överflödigt olja rinner av. Servera sedan med glass & sirap.
Godmorgon på er denna påskafton.
Hoppas ni har en härlig påsk, här blev allt ändrade planer då Melvin blev magsjuk i går. Kalas och middagar ställdes in för hela påskhelgen och istället blir vi kvar i stugan och vilar oss. Idag skulle vi ha åkt till farmor & farfar på påskmiddag,men istället ska vi laga en ny kycklingrätt återkommer med den senare.
Nu blir det nytt recept till er, galet goda nybakade ostfrallor .
Det här behöver du till 17-18 ostfrallor:
50 gram jäst för bröd
5 dl ljummet vatten ( 37 grader )
2 tsk salt
2 msk god olivolja
12 dl vetemjöl
Till pensling:
varmt vatten
2 dl riven valfri ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 220 grader.
Smula ner jästen i en skål, och blanda med lite av vattnet tills all jäst har löst sig. Blanda i salt, och olivolja och arbeta in mjölet ordentligt för hand eller med maskin. Lägg på bakduk och ställ på varmt ställe, te.x nära ugnen. Låt jäsa i 40 minuter, innan du stjälper ut degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och rulla ut till längder skär sedan med vass kniv eller degskrapa snittar av brödet. Rulla sedan och forma till bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 10 minuter, pensla med varmt vatten och strö över valfri ost. Jag föredrar en god smakrik västerbottenost, medan barnen gärna väljer en mild goudaost.
Dessa långpannebullar är verkligen så smidiga att baka- det var ju inte så länge sen jag bakade dessa. Fast nu bakade jag istället halva plåten med hälften kanel. Mmmmums
De blir goda & saftiga och bakas i långpanna / ugnsplåt.
Det här behöver du till 40 bullar:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1 nypa salt
10- 11 dl vetemjöl
Gör så här: Börja med att röra ihop fyllningen , blanda ihop smör med philadelphiaost. Pudra i florsocker och kanelen och blanda väl. Ställ sedan kallt till fram tills det ska användas. Smält smör i en kastrull och vänd ner mjölken och värm upp till fingervarmt ( 37 grader) Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av den ljummna vätska och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av smör/ mjölkblandningen under omrörning. Knäck ner ägget, och vänd i salt & socker och även mjölet under omrörning tills du fått en smet. Smeten är lös & kladdig och ska vara det. Lägg på en bakhandduk och låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du klä en bakform jag hade en ugnsplåt cirka 30*40 cm.
Stjälp sedan ut degen på bakplåten efter jäsningen, med hjälpa av lite mjölade fingrar trycker du ut degen på plåten. Och låt det jäsa ytterligare 30- 35 minuter. Ställ under tiden ugnen på 225 grader.
Tryck sedan ut 40 gropar med hjälp av tummen, fyll dessa med fyllningen. Pensla sedan kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Ställ in i mitten på ugnen i cirka 15 minuter – eller tills de blivit gyllene.
De blir riktigt saftiga & goda. De som inte går åt, fungerar fint att frysa in.