Tisdagsplaner

Tjingeling,

Några av er har påsklov denna veckan, vårat är slut och barnen är tillbaka i skolan igen. Jag sitter här och planerar in veckans & nästa veckas jobbschema.Jag tycker att det är mycket bättre att strukturera upp allt i en kalender för att få en bra översikt över allt som ska göras. Idag ska jag prova nya vegetariska recept och även en fiskgratäng i ny tappning. Alltid roligt att prova nya middagar, och jag har så mycket recept jag vill prova, och lite för lite med tid 🙂

Kastar in en ett par bilder på denna underbara bukett med vita rosor & liljor.

IMG_7292

Spegel i bakgrunden från EM, vas från MIO och glasvas till vänster från rusta ( fast jag har den som ljuslykta )

IMG_7274
Hepp nu dags att jobba vidare

På återseende snart igen.

0
6 kommentarer

Citronkaka


Hej från Öland.
Tack å lov så klarade vi andra oss undan magsjukan( peppar peppar ) , och igår vågade sig även syster med familj hit på middag. Potatisgratäng med fläskfilegryta serverades, receptet finns sedan tidigare på bloggen så inget nytt recept denna gången 🙂 Här skiner inte solen över öland idag  men något som skiner gult är dessa fina citronrutor- något att er att baka nu om ni har påsklov den kommande veckan.

img_6350 (1)

 

Det här behöver du till en form  cirka 20 * 20
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 nypa salt
125 gram smör

Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 2 citroner
1 1/4 dl citronsaft ( cirka 2 citroner)
Florsocker till garnering

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Nyp ihop alla ingredienser till degen och platta ut i en form ( cirka 20*20 ) som är klädd med bakpapper. Förgrädda degen i cirka 10 minuter, eller tils den fått lite färg.

Gör under tiden fyllningen : rör ihop ägg & socker. Vispa ner mjöl och vaniljsocker med en handvisp, och vispa även ner citronskal & citronsaft. Vispa till en jämn smet, ta ut den förgräddadepajen och häll över fyllningen över pajskalet. Ställ tillbaka i mitten på ugnen och grädda i cirka 12 minuter eller tills kakan har stannat helt, men fortfarande är lite kladdig.

Låt svalna något innan du skär bitar, pudra över med florsocker.

Klar att servera.

17
25 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag : Krämig Lökpaj 
Tisdag  Dill och citronlax
Onsdag : Pastastubbar med köttfärs
Torsdag : Godaste tacossoppan
Fredag :  Kyckling med råstekt potatis och rödvinssås.

rödvinss

Det här behöver du för 4- 5 personer :

12 potatisar ( fast sort ) 1/2 –
1 dl Olivolja
1 pressad vitlök
Salt och peppar
4 stora  Kycklingfiler
smör
salt och peppar

Rödvinssås :
Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
4 msk koncentrerad kycklingfond
1 /2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
ev . majzena

Gör så här:
Börja med att göra rödvinssåsen. Se längst ner i receptet. Skala / tvätta potatisen och skär den i tunna skivor , häll upp skivorna i ett durkslag och skölj dem och låt rinna av. Hetta upp en stekpanna och fräs den pressade vitlöken med lite av olivoljan – vänd ner potatisen och ringla över mer av olivoljan ,salta& peppra. Vänd då och då i potatisen försiktigt med en träslev, under tiden hettar du upp en annan stekpanna och steker kycklingen i smör, salta och peppra. Kyckligen ska serveras helt genomstekt. Servera potatisen och kycklingen tillsammans med en sallad och smakrik rödvinssås .

Så här gör du såsen :
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet:  Friterad ananas med vaniljglass.

friterad

Det här behöver du :
1 färsk / mogen ananas
1- 1 1/2 liter rapsolja
Frityrsmet :
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl kalltvatten
Tillbehör : Glass, lönnsirap

 

Gör så här : 
Skala ananasen och skär bort det hårda i mitten.  Rör ihop frityrsmeten genom att först blanda mjöl & bakpulver ovh sedan röra ner vattnet till en klumpfri smet.
Hetta upp oljan i fritös eller i en tjockbottnad gryta, och för att pröva om frityroljan är tillräckligt varm så doppar du ner ett par droppar frityrsmet och ser om det börjar bubbla . ISåfall är den tillräckligt varm- var alltid försiktigt när du friterar så att inte oljan skvätter.  Doppa runt ananasbitarna i smeten och stoppa försiktigt ner dem i frityrmassan med hjälp av en stekspade eller liknande . Friteras tills de blir gyllenebruna och lägg upp på hushållspapper så att överflödigt olja rinner av. Servera sedan med glass & sirap.
Jättegott !
0
7 kommentarer

Ostfrallor


Godmorgon på er denna påskafton.
Hoppas ni har en härlig påsk, här blev allt ändrade planer då Melvin blev magsjuk i går. Kalas och middagar ställdes in för hela påskhelgen och istället blir vi kvar i stugan och vilar oss. Idag skulle vi ha åkt till farmor & farfar på påskmiddag,men istället ska vi laga en ny kycklingrätt återkommer med den senare.
Nu blir det nytt recept till er, galet goda nybakade ostfrallor .

IMG_7608

Det här behöver du till 17-18 ostfrallor: 

50 gram jäst för bröd
5 dl ljummet vatten ( 37 grader )
2 tsk salt
2 msk god olivolja
12 dl vetemjöl

Till pensling:
varmt vatten
2 dl riven valfri ost

Gör så här: 
Ställ ugnen på 220 grader.
Smula ner jästen i en skål, och blanda med lite av vattnet tills all jäst har löst sig. Blanda i salt, och olivolja och arbeta in mjölet ordentligt för hand eller med maskin. Lägg på bakduk och ställ på varmt ställe, te.x nära ugnen. Låt jäsa i 40 minuter, innan du stjälper ut degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och rulla ut till längder skär sedan med vass kniv eller degskrapa snittar av brödet. Rulla sedan och forma till bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 10 minuter, pensla med varmt vatten och strö över valfri ost. Jag föredrar en god smakrik västerbottenost, medan barnen gärna väljer en mild goudaost.

1
14 kommentarer

Långpannebullar med smak av kanel

Dessa långpannebullar är verkligen så smidiga att baka- det var ju inte så länge sen jag bakade dessa.  Fast nu bakade jag istället halva plåten med hälften kanel. Mmmmums

IMG_6323

De blir goda & saftiga och bakas i långpanna / ugnsplåt.

Det här behöver du till 40 bullar: 
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1 nypa salt
10- 11 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram smör
2 dl florsocker
200 gram philadelphiaost
1 1/2 msk kanel

Garnering: 1 uppvispat ägg + pärlsocker

Gör så här:
Börja med att röra ihop fyllningen , blanda ihop smör med philadelphiaost. Pudra i florsocker och kanelen och blanda väl. Ställ sedan kallt till fram tills det ska användas.

Smält smör i en kastrull och vänd ner mjölken och värm upp till fingervarmt ( 37 grader) Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av den ljummna vätska och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av smör/ mjölkblandningen under omrörning. Knäck ner ägget, och vänd i salt & socker och även mjölet under omrörning tills du fått en smet. Smeten är lös & kladdig och ska vara det. Lägg på en bakhandduk och låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du klä en bakform jag hade en ugnsplåt cirka 30*40 cm.

Stjälp sedan ut degen på bakplåten efter jäsningen, med hjälpa av lite mjölade fingrar trycker du ut degen på plåten. Och låt det jäsa ytterligare 30- 35 minuter. Ställ under tiden ugnen på 225 grader.

IMG_61601

Tryck sedan ut 40 gropar med hjälp av tummen, fyll dessa med fyllningen. Pensla sedan kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Ställ in i  mitten på ugnen i cirka 15 minuter – eller tills de blivit gyllene.

 

IMG_6225
De blir riktigt saftiga & goda. De som inte går åt, fungerar fint att frysa in.

2
9 kommentarer

Chocolate salted caramel Pie

 

Hej alla ni där ute,

Hoppas ni haft en härlig skärtorsdag, och att ni får en fortsatt fin påskhelg.
Minns ni matreportaget jag gjorde med Damernas Värld. Bl.a bakade jag denna chokladpaj ( lite av en favorit här hemma) den är lätt att göra, och bakas helt utan ugn. Denna pajen kommer direkt från kylen, önskar ni lite mer krämig chokladtopping låt den stå i rumstemperatur en halvtimma innan servering. Pssst. ni missar väl inte att följa mig på Facebook & instagram : @jennysmatblogg där jag dagligen tipsar om mat & bakning.

Detta är en av fem smarriga efterrätter som ni nu hittar i senaste numret av Damernas Värld, och även en liten intervjuv med med mig. Hoppas ni gillar dem 🙂
efterrätt lätt

Du kan välja fritt om du vill baka med ljus eller mörkchoklad.

Det här behöver du:
1/2 pkt digestiv
60  gram smält smör ( eller mer om man vill ha botten mindre smulig )
1 burk karamelliserad mjölk
400 gram mjölkchoklad ( jag hade salta mandlar)
1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt

Serveras med lättvispad grädde & färska bär.

Gör så här : 
Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör. Och fördela ut i en rund form på 24 cm. Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt.
Ställ kallt i minst 4 timmar innan servering.

efterrätt2 (1)

14
60 kommentarer

Pasta med lax & kräftor

Hej där,

Här väntar vi hem små påskkärringar när som helst, Nomi Och Lova har varit och påskat hos gammelmormor & gammelmorfar. Melvin är iväg & leker med en kompis i några timmar,medan  jag och Jonathan vi fortsätter med lite pyssel i stugan. Idag är det inbyggnaden av spabadet som ska bli klart, och jag ska gräva ner sladdar för utebelysningen som elektrikerna varit här och fixat i veckan. Solen skiner ( just nu iallafall) så det är härligt att vara ute i det friska vårvädret.

För er som letar middagstips så kikar jag förbi med en annan av mina favoriter bland pastarätterna. Pasta med lax & kräftor.
Det här är bara så gott! Pröva vetja.

lax3

Jag använde mig av den ihåliga spagettipastan – tror det är Barillas märke.

Det här behöver du till 4 personer:
pasta ( fyra portioner)
4 portionsbitar lax
1 purjolök
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 msk hummerfond
2 1/2 tsk ( eller msk) röd pesto
2 1/2 dl ångade / kokta gröna ärtor
1 burk ( cirka 170 gram skalade) kräftor
salt & citronpeppar

Gör så här:
Börja med att häll upp vatten och koka upp med salt – pastan ska sedan kokas al dente. Hacka purjolöken och fräs den mjuk i olivolja eller smör. Mät upp vatten, grädde & crème fraîche ner i kastrullen. Tärna laxen till 2 * 2 cm tjocka bitar och vänd ner i  den sjudande såsen, vänd ner fond & pesto. Låt sjuda i 6-8 minuter och smaka sedan av med salta & peppar. Häll bort vattnet från pastan, och vänd ner den med laxen  och likaså med de gröna ärterna. Vänd till sist ner kräftorna ( de ska inte koka utan bara bli varma) ta bort från plattan och servera.
Gärna med en god citronpeppar.

IMG_3758

1
8 kommentarer

Räk & citronpasta

Godmorgon, 
Vi jobbar på här i stugan och har nu fått ut de gamla garderoberna och fått in nya fräscha. Blev sådan skillnad, och idag ska nya tapeterna upp i sovrummet. En gammaldags blommig tapet valde vi, tror den blir söt här i stugan. Idag kommer Kevin ( Jonathans lillebror)  hit och lämnar Melvin & Nomi som varit hos farmor & farfar sen i söndags. De har haft det jättemysigt där och varit på badhuset, och i stallet och klappat hästarna & igår tog Kevin med dem till Leos lekland. Så det är väldigt nöjda och glada barn som kommer hem till stugan idag 🙂

Tänkte låta barnen välja mat, så det lutar åt tacos idag. Men om jag får välja hade jag gärna lagat denna pastan. En gräddig räkpasta med smak av frisk citron.  Varje gång jag lagar den så undrar jag varför jag inte gör detta oftare.

IMG_7726Det här behöver du till min räkpasta för 4 personer:
Pasta för 4
olivolja
10 klyftade körsbärstomater
1/2 riven gul lök
2 dl vatten
2 msk koncentrerad hummerfond
2 dl grädde
rivet skal av en citron
( ev. lite pressad citronsaft)
salt & citronpeppar
Ljus maizena
300 gram nyskalade räkor

Gör så här:

Koka pastan i saltat vatten. Värm upp en kastrull där du fräser tomater & riven lök häll över vatten och blanda i fond i kastrullen. Låt sjuda upp, riv ner det gula skalet av citronen ner i såsen & ev lite pressad citron , vänd ner grädde. Red av såsen med maizena och smaka av med salt. Vänd ner den färdiga pastan och räkorna.
Rör om och klart att servera.

Peppra över lite citronpeppar innan servering.

IMG_7730

0
9 kommentarer

Grekisk lax

Godmorgon från öland och stugan,
Igår regnade hela dagen bort så det vart inte så mycket trädgårdsarbete som vi hoppats. Men idag ser det ut att bli uppehåll i vart fall, så efter frukosten ska vi ut och jobba. Jag ska så in lite av gräsmattan som blev uppkörd av grävmaskinerna som var här och fixade med spabadet. Det är på plats och blev jättefint ( ja inte gräsmattan då hehe… men det är snart fixat) Så nu väntar vi bara hit elektrikerna i veckan, så hoppas vi kan bada något nu i påsk. Dagens middagstips från mig till dig blir denna goda lax. Omnomnom

Eftersom getost/ fårost är grekiskt så döpte jag denna urgoda rätt till ”Grekisk lax med örter”

IMG_2985

Det här behöver du till 4 portioner Fetaostlax :
4 bitar lax
15 kuber av fetaost i olja
2-3  msk creme fraiche
salt
1 msk oljan från fetaosten
flingsalt

Rostade pinjenötter

Fetaostkräm:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 burk med av runnen fetaost
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt & salladskrydda

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader. Jag använde mig av halvtinad lax, lättare att skära i. Färsk eller helt tinad lax går ju något snabbare att tillaga. Skär ett snitt över laxen och mosa  ihop 15 kuber fetaost med creme fraichen och lite salt. Fyll laxen med röran, ringla över lite olivolja och flingsalt. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 25- 30 minuter, eller tills laxen är klar. Gör under tiden såsen, mosa ihop fetaost med creme fraiche, vitlök & smaka av med salt & salladskrydda.

Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de doftar nötigt och strö över laxen.

Klart! Smaklig spisIMG_3059

0
15 kommentarer

Mammas köttbullar

Om barnen får välja mat så blir det gärna tacos, köttfärsås eller mammas köttbullar, nu är det alltså inte köpeköttbullarna då utan hemlagade 😉

IMG_7674

Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo blandfärs
1 ägg
5 msk kalvfond
salt & peppar

Till skyn:
2 dl vatten
2 dl grädde
3 msk med konc. kalvfond
1 msk kinesisk soja
1 msk lingonsylt
maizena redning
salt & peppar

Gör så här: 
Rulla och stek dem i mycket smör, tills de är genomstekta. Lägg dem sedan i en annan kastrull/  stekpanna medan du gör skyn. Häll i vatten i den stekpanna du fräste köttbullarna i och vispa upp alla smaker.

IMG_7658

Låt sjuda upp och sila sedan såsen. Vänd ner grädde, soja, fond och lingonsylt och red såsen till önskad konsistens. Smaka av med salt & peppar och lägg sedan ner köttbullarna i såsen & låt dem puttra på svag värme i några minuter.

IMG_7709

Servera sedan med kokt potatis, lingon och sockerärter. ( Eller andra goda krispiga grönsaker) Detta är en husmansklassiker som jag eller barnen aldrig tröttnar på, lika gott med hemlagad potatismos, eller om barnen får välja stuvade makaroner.

Gott gott!

 

0
17 kommentarer