Är det fler som har planer att damma av grillen och laga mat ute idag. Då är mina tre godaste tips på grillen dessa:
Fyllda champinjoner
Fyll dem med en god färskost, och vill man kan man även linda en baconskiva runt dem
Väldigt goda!
Grillade Pitabröd är också mums. Och brukar bli barnens favoriter
Fyll dem med färskost, rökt skinka, tomater och färska örter innan de grillas.
Och så är det dessa klassiska korvbröd, väldigt goda. Fyll dem med färskost eller mjukost. Rulla in dem i bacon och grilla dem tills baconen blir knaperstekta.
Lätt & gott!
Servera gärna alltsamman med en krämig couscoussallad
Till denna behöver du:
5 dl couscous
5 dl turkisk yogurt
2 små vitlöksklyftor
1 gurka
1 röd paprika
1/2 rödlök
1 msk finhackad persilja
salt
italiensk salladskrydda
Gör så här : Koka couscousen enligt anvisningar på förpackningen, i saltat vatten. Rör om då och då.Låt svalna. Blanda i turkisk yougurt, och finhackad gurka, paprika och lök & örter.
Smaka av med lite salt och italiensk sallladskrydda.
Godmorgon från ett soligt öland.
Vi kom fram till ön igår innan fyra, mysigt att plock upp i lugn och ro. Sedan har vi såklart bubblat i spabadet, bästa köpet tycker jag. Men ni som också har spabad, ska det vara uppvärmt till 38 grader alltid fast man inte använder det på 2- 3 veckor. Hur gör ni ? Efter badet blev det ost och kex framför brasan, länge sen vi hade ostbricka men det är ju så gott. Nu kommer snart min mormor & morfar hit på fika, så jag tänkte väcka resten av familjen nu för frukost. Till er har jag däremot ett lunchtips : Jag bakade vegetariska små minipajer för inte så länge sedan. De blev väldigt omtyckta så nu ville jag prova med en annan fyllning. Blev som en lite pizzapaj med ost & skinkfyllningen, yummi.
Det här behöver du till 2 pajer : 75 gram smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Knappt 1 dl mjölk
Fyllning:
2 dl strimlad rökt skinka/ eller kassler
200 gram färskost med vitlökssmak
1 stor tomat
1 dl riven ost
Timjan
Gör så här: Ställ ugnen på 180 – 200 grader.
Tvätta och klyfta tomaterna, och rör ihop resten av fyllningen i en skål. Nyp ihop alla ingredienser till pajdegen och dela på 2 forma till bollar och platta ut till rundlar. Ni ser på ett ungefär på bilderna under hur tjocka mina stjärnpajer är. Fördela ut fyllningen i mitten av rundlarna. Och nyp ihop kanterna, jag fick inte till det riktigt så den flöt ut något men tyckte formen blev rätt fin trots allt.
Pudra över torkad timjan och grädda i mitten på ugnen i cirka 15 minuter eller tills de får vacker färg.
Yeees! Fredag idag och jag handlade helgmiddagen redan igår. En bit oxfile med sötpotatis och hemvispad beasås står på menyn.Och till förrätt ska vi göra de här små tunnbrödskorgarna med räkfyllning. Längtar redan nu till maten.
En trevlig klassisk förrätt som säkert många av er redan gjort.
För 4 personer behöver du:
4 små runda tunnbröd
krusig sallad
2 avokado
500 gram oskalade stora räkor
6 rödisor
1 röd lök
olivolja
Serveras med majonäs
Gör så här: Ställ ugnen på 180 -200 grader. Lägg tunnbröden på en kaffekopp med lite bakplåtspapper emellan. Blöt handen lite och forma dem försiktigt efter koppen. Ställ in i ugnen och rosta i 8-10 minuter. Under tiden ska räkorna skalas, och löken, avokadon, rödisor tvättas skalas och hackas.
Fyll skalen försiktigt och ringla sist över en god olivolja & en liten skvätt majonäs.
Klart att servera.
Hej finaste,
Vad roligt att läsa om era thailandstips,ska sätta mig och kolla vart alla ställen & stränder finns sen. Planeringen inför en resa är ju lite av nöjet hihi.. Idag slängde jag ihop jag ett thailandsinspirerat mellanmål när barnen kom hem efter skolan. Detta är även festligt att servera som efterrätt.
Du behöver till 4 halvor:
2 ananas
4 kiwi frukter
4 dl färska hallon
2 bananer
Serveras med lättvispad grädde + med lite vaniljsocker
Skär den mogna ananasen mitt itu, Och skär försiktigt ut det mesta av fruktköttet + ananasen. Skala och skiva frukten och dela den i lagom stora bitar, blanda allt & fyll den i ”ananasskålen”. Vispa grädden lätt och smaka av med lite vaniljsocker.
La ut en bild på instagram igår från hotellet vi har bokat för vår vinterresa. Nu är det ju väldigt länge kvar, men tänkte iallafall höra om vi inte kunde tipsa varandra här. Både om öar, trevliga hotell & bra restauranger. Vi har rest runt rätt mycket i thailand tidigare och ni kan läsa mer om våra resor i kategorin semester Där vi har besökt flera öar såsom ko lanta, Phi Phi, hong, koh kradan, koh mook. Denna gången flyger vi ner med ett charterbolag för att slippa massa byten, och bokar våra egna hotell. Eftersom vi åker hela familjen så vågar jag inte chansa på att det finns så många lediga rum där på plats utan det kommer efterhand att bokas hemifrån.
Första hotellet har vi bokat i ao nang, där vi tänkte stanna ett par nätter för att shoppa julklappar.
Vi kommer vara borta i 4 veckor, och meningen från början var att hyra ett hus denna period. Men allt var verkligen uppbokat, eller svindyrt 😉
Resrutten vi vill göra är nog att vi härifrån vill vidare till koh lipe för att fira min födelsedag & julafton. Sedan vidare från lipe till Malaysia (Langkawi ) för att stanna där en vecka. Sen har vi inte bestämt mer, och vi har aldrig varit på koh lipe- räcker det med 5 dagar där, eller ska man boka längre tid?
Bilder lånade från hotellets hemsida
Vi har mer tid denna gången så tipsa gärna vad får vi inte missa på vår resa. Vilka öar är mer värt ett besök, vi vill se turkost vatten & potatismjöls stränder 🙂
Detta är en sådan här smidig & smarrig rätt som inte tar många minuter att slänga ihop. Perfekt för stressiga småbarnsföräldrar som ska hinna med att skjutsa & hämta från olika fritidsaktiviteter.
Varsågoda, hoppas ni gillar.
Det här behöver ni till 4 personer: pasta
2 förpackningar bacon
10-12 körsbärstomater
15 små champinjoner
smör
1 köttbulljong
3 dl grädde
salt & peppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Hetta upp en stekpanna och klipp ner baconet och fräs till en lagom krispig yta, klyfta ner putsade champinjoner och körsbärstomater & fräs runt. Vänd ner grädde, och buljongtärning och smaka av med salt & peppar. Låt allt sjuda upp ett par minuter. Häll bort vattnet till pastan och blanda pastan med såsen och voila.
Ibland glöms de här goda traditionella bärpajerna bort, nu när det ska provas så mycket ”nya” bakverk. Så idag ställde jag mig och bakade hallonpaj och en extra lyxig variant. Särskilt läcker blev den när man skar upp den i bitar- denna måste ni pröva till helgen.
Inspirationen kommer från ett gammalt matmagazin. Som vanligt ändrade jag om lite i receptet och så här tjusig. Väldigt smarr kan jag lova.
Hur mycket eller lite du behöver sockra fyllningen beror på hur söta dina hallon är.
Till pajbotten behöver du:
4 dl vetemjöl
150 gram smör
1 dl socker
Fyllningen:
400 gram hallon ( jag hade frysta)
1 1/2 dl fast hallonsylt
1 1/2 dl strösocker
2 msk potatismjöl
Gör din hallonpaj så här:
Ställ ugnen på 180-200 grader. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i formen ( 22-24 cm) . Ställ sedan kallt i 20 minuter, ta ut och nagga den lätt med en gaffel och förgrädda den i 15 minuter. Under tiden gör du fyllningen, mosa ihop alla ingredienser till den i en skål. Om ditt skal har sjunkit ihop något i kanterna kan du nu pressa upp det igen med hjälp av en sked, Sedan fördelar du ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
Underbart vacker färg blir det när man bakar med hallon.
När du gör crispet så smälter du bara smöret i en kastrull, och när det börjar dofta härligt nötigt tar du bort det från plattan. Rör ner havregryn,socker och mjöl och fördela ut över pajen.
Ställ in pajen i mitten på ugnen och grädda i cirka 30- 40 minuter.Fyllningen ska bubbla och pajdegen ska få lite färg innan den är färdiggräddad.
Servera sedan med vaniljsås eller lättvispad grädde.
Hej där,
nu är jag tillbaka efter en härlig powerwalk på nästan 9 km ( nu skryter jag, men jag känner mig så nöjd) 😉 Det är alltid lite motigt att komma iväg, men när jag väl snörat på mig skorna och valt ny musik till hörlurarna då känns det genast mycket lättare. Och nu ska jag kolla igenom kylen och förbereda någon god lunch, är redan hungrig som en varg. Igår gjorde jag en god kycklingsallad, men Jacob som var hemma från skolan med feber & hosta ville inte ha sallad – så jag stekte upp ett par burgare till honom istället.
En kycklingsallad behöver inte vara tråkig, lägg på lite av allt gott du har hemma bara.
Till salladen hade jag : stekt kyckling
1 huvud med romansallad
1 röd lök
oliver
soltorkade tomater
ärtskotten
Gör så här:
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar och ev. dofta över lite cayennepeppar.
Godmorgon,
Jag kikar in till er här en snabb sväng medan jag dricker mitt morgonkaffe. Tycker denna helgen försvann i en väldans fart, och då är det måndag igen. Jag tillhör dem som gillar måndagar eftersom man har energi från helgen & nya roliga mål för veckan. Här på bordet idag står en härlig bukett som Nomi plockat in från vår trädgård, blått är flott 🙂
Söta vasen sprang jag på när jag handlade på Netto förra veckan. Tänkte ta med den till sommarstugan, men den var rätt söt här hemma också.
Nähe nu var kaffet slut och jag ska snöra på mig skorna för en powerwalk.
Bästa motionen är den som blir av, eller vad är det man brukar säja 🙂
Gårdagen bjöd både på tivoli och en härlig skogspromenad i vårsolen. Och i brist på havsdoft tycker jag att skogsluften funkar nästan lika bra. Jag mjukstartar en aning med motionen, och nästa vecka har jag bestämt mig för att börja springa lite igen efter låååångt uppehåll. Wish me luck! 🙂 Och söndag är det idag och då bjuds det som vanligt på middagstips för veckan, hoppas ni hittar något ni gillar.
2 putsade fläskfileer
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl kallt vatten
200 gram philadelphiaost eller creme fraiche
1 msk soya kinesisk
2 msk oxfond
1 tsk balsamico
salt och peppar
Potatisgratängen :
Mjölig potatis
Grädde
1/2 finhackad gul lök
200 gram färskost med örter
2 pressade vitlök
salt och peppar
1 dl ost till gratinering
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Skala och skär tunna potatisskivor, finhacka löken.
Blanda potatis, lök grädde , färskosten med vitlök salt och peppari en ugnssäkerform.
Grädden ska täcka potatisen, ställ in i ugnen i cirka 1 timme ( sista kvarten kan du ta ut gratängen och strö över osten ) Så att den inte blir bränd.
Putsa fileerna , skärlagom stora bitar, och smörstek dem i en panna. Ta bort från pannan och gör såsen på stekskyn: Häll över vatten, fond, soya och låt puttra upp. Vispa ner grädde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar ( jag har min pepparkvarn med fyrasorters olika peppar ) och balsamico . Och lägg ner köttet igen och låt puttra ihop.
Gör så här :
Värm en kastrull med socker och sirap. ( det ska inte koka ! )
Rör ner vaniljsocker, kokos, jordnötssmör och sist cornflakes.
Rör ihop ordentligt och platta ut smeten i en form ( ca 20 * 30 cm )
Ställ in i kylskåpet , medan du smälter chokladen över ett vattenbad.
Bred sedan chokladen över smeten.
Och låt den stå kallt en timme innan du skär upp den i lagom stora bitar