Baconpasta med svamp & tomater

Detta är en sådan här smidig & smarrig rätt som inte tar många minuter att slänga ihop. Perfekt för stressiga småbarnsföräldrar som ska hinna med att skjutsa & hämta från olika fritidsaktiviteter.

Varsågoda, hoppas ni gillar.IMG_7930

Det här behöver ni till 4 personer:
pasta
2 förpackningar bacon
10-12 körsbärstomater
15 små champinjoner
smör
1 köttbulljong
3 dl grädde
salt & peppar

Gör så här: 
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Hetta upp en stekpanna och klipp ner baconet och fräs till en lagom krispig yta, klyfta ner putsade champinjoner och körsbärstomater & fräs runt. Vänd ner grädde, och buljongtärning och smaka av med salt & peppar. Låt allt sjuda upp ett par minuter. Häll bort vattnet till pastan och blanda pastan med såsen och voila.

Klart att servera, smaklig måltid.

IMG_7950

0
10 kommentarer

Lyxig hallonpaj

Ibland glöms de här goda traditionella bärpajerna bort, nu när det ska provas så mycket ”nya” bakverk. Så idag ställde jag mig och bakade hallonpaj och en extra lyxig variant. Särskilt läcker blev den när man skar upp den i bitar- denna måste ni pröva till helgen.

Inspirationen kommer från ett gammalt matmagazin. Som vanligt ändrade jag om lite i receptet och så här tjusig. Väldigt smarr kan jag lova.

IMG_8132

Hur mycket eller lite du behöver sockra fyllningen beror på hur söta dina hallon är.

Till pajbotten behöver du:
4 dl vetemjöl
150 gram smör
1 dl socker

Fyllningen:
400 gram hallon ( jag hade frysta)
1 1/2 dl fast hallonsylt
1 1/2 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Crisptopping:
50 gram smör
1 1/2 dl havregryn
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl

Gör din hallonpaj så här: 
Ställ ugnen på 180-200 grader. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i formen ( 22-24 cm) . Ställ sedan kallt i 20 minuter, ta ut och nagga den lätt med en gaffel och förgrädda den i 15 minuter.IMG_8061 Under tiden gör du fyllningen, mosa ihop alla ingredienser till den i en skål. Om ditt skal har sjunkit ihop något i kanterna kan du nu pressa upp det igen med hjälp av en sked, Sedan  fördelar du ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.

IMG_8056

Underbart vacker färg blir det när man bakar med hallon.

IMG_8063

När du gör crispet så smälter du bara smöret i en kastrull, och när det börjar dofta härligt nötigt tar du bort det från plattan. Rör ner havregryn,socker och mjöl och fördela ut över pajen.
IMG_8071

Ställ in pajen i mitten på ugnen och grädda i cirka 30- 40 minuter.Fyllningen ska bubbla och pajdegen ska få lite färg innan den är färdiggräddad.

Servera sedan med vaniljsås eller lättvispad grädde.

8
22 kommentarer

Kycklingsallad med cesardressing

Hej där,
nu är jag tillbaka efter en härlig powerwalk på nästan 9 km ( nu skryter jag, men jag känner mig så nöjd) 😉 Det är alltid lite motigt att komma iväg, men när jag väl snörat på mig skorna och valt ny musik till hörlurarna då känns det genast mycket lättare. Och nu ska jag kolla igenom kylen och förbereda någon god lunch, är redan hungrig som en varg. Igår gjorde jag en god kycklingsallad, men Jacob som var hemma från skolan med feber & hosta ville inte ha sallad – så jag stekte upp ett par burgare till honom istället.

En kycklingsallad behöver inte vara tråkig, lägg på lite av allt gott du har hemma bara.
IMG_80521

Till salladen hade jag :
stekt kyckling
1 huvud med romansallad
1 röd lök
oliver
soltorkade tomater
ärtskotten

IMG_8047

Till cesardressingen:
1 dl olivolja
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1/2 – 1 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 sardellfileer
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1 msk grädde
salt & peppar

Gör så här: 
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar  och ev. dofta över lite cayennepeppar.

0
3 kommentarer

Powerwalk

Godmorgon,
Jag kikar in till er här en snabb sväng medan jag dricker mitt morgonkaffe. Tycker denna helgen försvann i en väldans fart, och då är det måndag igen. Jag tillhör dem som gillar måndagar eftersom man har energi från helgen &  nya roliga mål för veckan. Här på  bordet idag står en härlig bukett som Nomi plockat in från vår trädgård, blått är flott 🙂

IMG_8035

Söta vasen sprang jag på när jag handlade på Netto förra veckan. Tänkte ta med den till sommarstugan, men den var rätt söt här hemma också.

IMG_8038Nähe nu var kaffet slut och jag ska snöra på mig skorna för en powerwalk.

Bästa motionen är den som blir av, eller vad är det man brukar säja 🙂

0
4 kommentarer

Veckomatsedel

Gutenmorgen.

Gårdagen bjöd både på tivoli och en härlig skogspromenad i vårsolen. Och i brist på havsdoft tycker jag att skogsluften funkar nästan lika bra. Jag mjukstartar en aning med motionen, och nästa vecka har jag bestämt mig för att börja springa lite igen efter låååångt uppehåll. Wish me luck! 🙂  Och söndag är det idag och då bjuds det som vanligt på middagstips för veckan, hoppas ni hittar något ni gillar.

Måndag: Kikärtsbiffar med gurkdressing
Tisdag: Kyckling i citronsås
Onsdag: Panerad rödspätta med remouladsås
 Torsdag: Jannes goda fisksoppa
 Fredag : Fläskfilegryta med potatisgratäng.

flsä

Till 5- 6 personer

2 putsade fläskfileer
2 1/2  dl grädde
2 1/2 dl kallt vatten
200 gram philadelphiaost eller creme fraiche
1 msk soya kinesisk
2 msk oxfond
1 tsk balsamico
salt och peppar

Potatisgratängen :
Mjölig potatis
Grädde
1/2 finhackad gul lök
200 gram färskost med örter
2 pressade vitlök
salt och peppar
1 dl ost till gratinering

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Skala och skär tunna potatisskivor, finhacka löken.
Blanda potatis, lök grädde , färskosten med vitlök salt och peppari en ugnssäkerform.
Grädden ska täcka potatisen, ställ in i ugnen i cirka 1 timme ( sista kvarten kan du ta ut gratängen och strö över osten ) Så att den inte blir bränd.
Putsa fileerna , skärlagom stora bitar, och smörstek dem i en panna. Ta bort från pannan och gör såsen på stekskyn: Häll över vatten, fond, soya och låt puttra upp.  Vispa ner grädde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar ( jag har min pepparkvarn med fyrasorters olika peppar )  och balsamico . Och lägg ner köttet igen och låt puttra  ihop.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet:

snicker

Detta behöver du :
1 burk jordnötssmör ( 225 gram )
1 dl socker
1 dl sirap
1 dl kokos
10 dl cornflakes
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här :
Värm en kastrull med socker och sirap.  ( det ska inte koka ! )
Rör ner vaniljsocker, kokos, jordnötssmör och sist cornflakes.
Rör ihop ordentligt och platta ut smeten i en form ( ca 20 * 30 cm )
Ställ in i kylskåpet , medan du smälter chokladen över ett vattenbad.
Bred sedan chokladen över smeten.
Och låt den stå kallt en timme innan du skär upp den i lagom stora bitar

0
9 kommentarer

Tacosallad

Fick ni också över lite taco från igår ? Det går göra massa gott från resterna, tacopaj, tacoköttfärsås, inbakad tacofärs, fyllda enchiladas, omelett, eller varför inte bara göra det enkelt att göra en tacosallad. Jag brukar blanda i lite krossade tomater när jag värmer upp den, blir både godare & känns lite nyttigare.

Omnomnom 

tacosallad

0
1 kommentar

Lakritskladdkaka

 

Godmorgon soliga lördag

Hoppas ni fått bästa starten på dagen, och att den fortsätter på samma vis. Själv vaknade jag innan alla andra och tassade upp och förberedde frukost i lugn & ro. Och när ingen vaknat så ställde jag mig och vispa ihop en ny sorts glass, som jag skrivit ner recept på nu. Till er andra tänkte jag bjuda denna lakritskladdkaka med hallongrädde idag. Hoppas ni gillar

Lakrits och hallon är en finfin kombo.

Perfekta kladdkakan

Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis:
Form cirka 22-24 cm
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypa med flingsalt
10- 15 stycken turkisk peppar godisbitar

Hallongrädden : lättvispad grädde, lite vaniljsocker och lätt mosade färska hallon

Gör din chokladiga kladdkaka så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Hamra godisbitarna till lagom stora strösselbitar och vänd ner i smeten. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i  minst 4 timmar eller gärna över natten.

kladdkaka kakao

0
8 kommentarer

Ädelostgryta med fläskfile

Välkommen fredag,

Min dag börjar med bildredigering och renskrivning av X antal recept, och avslutas med ett fotojobb för en klädkedja i stan. Jag gillar verkligen att mitt jobb är så varierande, och det är kontrasterna som gör mitt arbete så roligt. Häromdagen kikade jag igenom matsajten och såg att kategorin ”kött” och fläskfilerätterna behöver utökas. Vi äter väldigt mycket kyckling & lax kan jag även konstatera efter inventeringen 🙂 Så idag bjuder jag er på en fläskfile i en god ädelostsås.

img_7776 (1)

Jag fick tipset att ha en gnutta honung i av en läsare, och var tvungen att prova. Och det fungerar som med gele & sylt jag brukar ha i, lite sötma lyfter grytan.

 Till en gryta för 4 behöver du: 
1 stor putsad fläskfile ( eller 2 mindre)
smör
salt & peppar
2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
1 förpackning ( triangel) med ädelost
1 tsk soja
1 tsk flytande honung
salt & peppar

Potatisgratängen: 
10 st medelstora mjöliga potatisar
1 gul lök
5 dl vispgrädde
1 tsk salt
peppar
100 gram med smaksatt färskost ( t.ex vitlök & örter)
2 pressade vitlöksklyftor
riven ost till toppingen

Gör så här:
Ställ ugnen på 180- 200 grader, skala & skiva potatisen tunt för hand eller i maskin. Hacka eller riv löken smått.
Varva potatis och lök i en ugnssäkerform. Rör ihop färskosten med lite av grädden tills du får den slät , tillsätt sedan resten av grädden, salt & peppar och pressad vitlök. Blanda väl och häll över potatisen och ställ in i ugnen i cirka 60 minuter, efter halva tiden tar du ut gratängen och river över ost. När potatisen är mjuk och krämig är den klar att serveras.

IMG_7775

Så här gör du ädelostgrytan:
Skär den putsade fileen i cm tjocka bitar. Hetta upp en stekpanna & stek dem tills de får fin färg runt om. Stek inte för många bitar i taget, får då kokar de och får ingen stekyta. Lägg de färdiga bitarna på en tallrik och vänd ner 2 dl vatten i stekpannan och vispa upp stekskyn. Sila detta och värm upp igen på spisen, tillsammans med grädden och ädelosten låt det sjuda upp under omrörning tills osten smält, rör ner honungen & sojan. Smaka av med salt & peppar om det behövs osten ger mkt smak till såsen. Till sist lägger du ner köttet och låter allt sjuda upp tillsammans i fem minuter innan du servera.

Smaklig spis

2
27 kommentarer

Fläskfilegratäng med svamp

Denna gratäng bara måste ni prova så snart ni hinner, så gott. Detta är en rätt som med fördel serveras antingen med ris eller en krämig potatisgratäng.

IMG_7911

Detta behöver du till 6 portioner:
ris
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar

Till såsen:
2 msk smör
15 små färska champinjoner
4 msk kalvfond
5 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
2 tsk svartvinbärsgele
Salt & peppar

Riven ost till toppingen

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Koka riset enligt anvisningar på förpackning. Skär den putsade fileen i 2 cm tjocka bitar och baka ut dem lite med handflatan. Stek dem i en panna med smör så att de nästan är helt genomstekta. Stek inte för många filebitar åt gången, för då kokar köttet, istället för att få en fin stekyta. Fördela köttet i små ugnsfasta portinsformar.

Jag hade mina vita små pajformar som jag fyndade på City gross.
IMG_7883

Då kan du börja med såsen:
Rensa svampen och dela till lagom stora bitar, fräs den i smör tills den får härligt gyllene färg, tillsätt fond, grädde & gele. Låt allt sjuda upp och smaka av med salt & peppar. Fördela sedan såsen över köttet och riv över lite av valfri ost. Och ställ in i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter, tills osten smält och köttet är genomstekt.

Serveras genast med ris.

IMG_7893Råkar man inte ha portionsformar så går det naturligtvis lika bra att göra i en stor gratängform.

2
18 kommentarer

Vegetarisk stjärnpaj

Godmorgon och välkommen onsdag
Barnen är iväg till skolan, och jag ska ge mig iväg till mataffären för att mata på kyl & frys igen. Veckan bjuder på många nya recept till middag, och ett & annat bakverk ( Ja inte bakverk till middag då… Haha, men endå)  Igår provade jag fram en så god vegetarisk lunch, ni som följer mig på insta såg den ju redan igår.

Det är en paj fast bakas utan form och utan stanning, så lite som pizza fast med pajkänsla. Här precis innan den ska gräddas i ugnen.

img_78591 (1)

IMG_7816

 

Det här behöver du till 2 stjärnpajer :
75 gram smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Knappt 1 dl mjölk

Fyllning:
2 stor tomat
2 dl finhackad spenat
1 liten finhackad rödlök
200 gram med färskost vitlök ( t.ex. philadelphia)
salt & peppar

Topping: riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 – 200 grader.
Och rör ihop fyllningen i en skål, dvs. hacka lök tomat, spenat och rör ihop med färskosten. ( Det fiffiga med sådanan här rätter är att du kan ta lite av det som du har hemma bara)

IMG_7788

Nyp ihop alla ingredienser till pajdegen och dela på 2 forma till bollar och platta ut till rundlar.  Ni ser på ett ungefär på bilderna under hur tjocka mina stjärnpajer är. Fördela ut fyllningen i mitten av rundlarna.

IMG_7793

Nyp ihop kanterna och från bägge hållen tills de liknar en stjärna.

IMG_7797

Toppa med en god ost, jag hade en prästost. Men funkar lika bra med en annan.

IMG_7809

Ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 – 17 minuter , tills pajdegen får en fin färg och tills osten smält. Ta ut och servera genast på vackra tallrikar. Jag får alltid frågan om mina tallrikar, så lika bra att skriva ut det med en gång, så jag inte glömmer svara. Detta är en av mina favoriter från kollektionen av Lars Wallin.

 

0
9 kommentarer