Hejsan hallå,
Då vart det ny vecka igen, så välkommen härliga måndag. Jag startar igång dagen med ett möte på förmiddagen och sedan ett lunchmöte bokat inne i stan. För att sedan fortsätta med utvecklingssamtal, och strax därefter fixa pass till Melvin då hans gamla har gått ut. Smidigt iallafall att man kan boka tid hemifrån för passen, så slipper det bli så långa köer.
Till er som inte heller har så mycket tid i köket idag har jag provat fram en urgod Curry stroganoff. Fick mycket bra betyg här hemma vid middagsbordet.
Du behöver till 6 personer :
1/2 falukorvsring
1/2 finhackad lök
smör
1 msk med curry ( vanlig gul i burk)
1/2 msk med tomatpure
2 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
salt & peppar
ev. cayennepeppar
Serveras med ris & en god sallad
Gör så här:
Skär korven i lagom stora bitar, finhacka löken. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Fräs korven & löken under omrörning. Pudra över curry och rör ner tomatpuren. Fräs runt allt under omrörning, sedan häller du i grädde & creme fracihe och låt det sjuda ihop. Smaka av med salt & peppar och önskar man mer hetta är det gott att dofta över lite cayennepeppar.
Det här behöver du till en gratäng för 4 personer:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
1/2 bit purjolök
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1/2 msk kalv eller köttfond
salt & peppar
10 körsbärstomater
mozzarella
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Putsa och skär filen i medaljonger och bryn bitarna klara i en stekpanna med smör, salt & peppar.
Hacka purjolöken och lägg i botten, ( vill ni ha mjukare smak så bryner ni även löken innan) lägg file bitarna över. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, chilisås, fond salt & peppar. Fördela ut såsen över fläskfilen, klyfta tomaterna och skiva över några bollar mozzarella. Jag hade små bitar, annars räcker det med två stora bollar. Några varv med pepparkvarnen över gratängen och ställ in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten har smält och bubblat.
Vi serverade med ugnsbakde rotfrukter, men den är nog även god med kokt ris.
* * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet: Nutellabakelser
Det här behöver du till 4 :
4 smördegsplattor
en bit hackad kvalitets choklad
1 dl nutella
1 ägg
florsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram de tinade smördegsplattorna.
Rör ihop cirka en dl med nutella och valfri mängd hackad choklad och fördela ut fyllningen i mitten på plattorna. Rulla ihop och nyp ihop kanterna och lägg skarven ner på bakplåtspappret. Pensla med vispat ägg och ställ in i mitten på ugnen.
Grädda tills de blir gyllene och pudra över florsocker
Det är ovanligt tyst här inne för att vara så många 😉 Statistiken skvallrar om att det är cirka 800 000 klick från er i veckan. What ? Det är helt galet mycket… *Vink vink* hoppas ni trivs här, och det är också jätteroligt när ni lämnar ett spår efter er 🙂 Jag och familjen ska snart iväg och hjälpa lillasyster med Neas födelsedagskalas. Jag ville bara innan dess kika förbi er här med ett tidigt recept så att ni kanske hinner baka dessa goda knäckiga pajer under dagen
Dagens tips är dessa små goda portionspajerna, som går att fylla med vilka bär man gillar bäst. Och fungerar både med frysta & färska
Detta behövs till 4 små portionspajer:
5 – 6 dl bär ( tex hallon blåbär björnbär)
1/2 dl socker
2 msk potatismjöl
Gör så här: Ställ ugnen på 180-200 grader. När du gör crispet så smälter du smöret i en kastrull, och när det börjar dofta härligt nötigt tar du bort det från plattan. Rör ner havregryn,socker och mjöl och fördela ut över pajerna.
På väg in i ugnen ser de ut så här:
Ställ in i mitten och grädda i 15-20 minuter eller tills pajarna fått en härlig knäckig yta.
Servera sedan med vaniljvisp eller glass.
Godkväll i stugorna,
Här börjar en vecka med mycket möten, telefonmöten, jobbluncher, intervjuver, föräldrarträffar, och fotojobb sakta nå sitt slut. Dock ser jag nu att jag bokat in möten lika flitigt nästa veckan… Gaaah! När ska jag hinna med att laga all mat jag vill, och baka de där nya recepten. Ska inte klaga, det har varit en jätterolig arbetsvecka, och jag trivs med att stressa fast i lagom takt 😉
Denna goding tänkte jag att ni skulle få recept på nu innan helgen. Så lätt att baka, och ni vet väl att allt med chokladcrisp & kola alltid blir lyckat.
Cheesecake med krossad choklad & ett täcke av krämig kolasås
Det här behöver du till en rund form 24 cm :
1/2 pkt med digestivkex
60 gram smält smör
Topping:
1/2 burk med karamelliserad mjölk + 3 msk grädde
2 rullar med center
Gör så här: Börja med botten till cheesecaken, mixa digestivkexen till smulor och rör ihop med smält smör. Platta ut i en rund form med avtagbara kanter. Ta fram tre olika skålar, dela äggula och äggvita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig i en annan skål så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan, och grädden ner i äggsmeten. Vänd om försiktigt med slickepott eller slev tills allt är blandat. Hacka ner mjölkchokladen i smeten, och vänd om. Häll smeten över digestivbotten och frys in kakan med plastfolie över. Kolakrämen häller du över precis innan servering.
Cheesecaken ska frysa i minst 5 timmar innan servering och gärna över natten. Ta fram den 20 minuter innan servering, lossa då på den avtagbara fomen. När du gör toppingen så rör ner ett par matskedar med ovispad grädde i kolakrämen ( karamellierade mjölken ) och fördelade ut över cheesecaken. Toppa till sist med lite center och servera & njut.
Nu har jag fått lite ordning på bilder & recept. Det gäller att hinna jobba så effektivt och snabbt som möjligt innan jag hämtar Nomi från skolan kvart i ett. Hon går inte på fritids utan vi bestämde att det räckte med att bara gå i förskoleklass detta året, och vill hon ska hon börja med fritids i ettan. Och OM hon vill, hon pratar om det var varannan dag. Så vi tänkte att det kan bli lagom kanske ett par-tre dagar i veckan. Eftersom jag har förmånen att arbeta hemifrån så har barnen alltid gått ytterst lite på dagis också. Fast alla gör såklart vad de tycker är bäst med förskola & fritids. Men nu över till en av de tjusiga efterrätterna som lagades & fotades för reportaget.
Så lätt att göra, och den blir så god: Chokladpannancotta med kolabotten ♥
Toppa med massor av färska bär & lite florsocker så blir de grymt fina.
Vi valde att ha ”salta mandlar” för att jag tycker att det är gott när salt möter sött. Det går självklart bra att välj din egna favorit. På några av pannacottorna la jag karamelliserad mjölk i botten, riktigt fint!
Det här behöver du till 6 portioner :
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2 st gelatinblad
250 gram mjölkchoklad ”Salta Mandlar” eller annan liknande
1 burk med karamelliserad mjölk
Topping:
Massa färska bär.
Gör så här: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den är smält & bland. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Klicka ut en msk karamelliserad mjölk i serveringsglasen och häll sedan upp pannacottasmeten och ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering.
Innan servering fyll på med massa färska bär.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och så ett härligt tips från Bubbleroom. Just nu är det 40% RABATT på massor i sortimentet. KLICKA HÄR
Här har det varit en lugn start på dagen, som började med en skogspromenad för Molly & mig. Sedan blev det en trevlig fika med Emma & Caspian på Grand Samarkand. Gick en sväng och kikade efter nya vårskor till barnen, vilket är omöjligt att handla om de inte är med. Men hittade massa fina gympaskor som jag tror kommer kunna godkännas. Köpte med mig en sallad hem och ska sätta mig och redigera bilder och skriva rent recept.
Ville bara kika förbi här innan för att säga att det är så roligt att ni är så många nya som hittat hit.
Välkomna & hoppas ni ska trivas här,
Idag hämtade jag upp Nomi & hennes vän efter skolan, och åkte till strandbjörket (jättefin lekplats här i växjö) Där mötte vi upp Gabriella som hade kaffekorg med sig. Och så fint väder även idag, man vill ju bara passa på att vara ute så mycket man kan. Hem en vända och lagade mat, sen snörade Thelma och jag på oss skorna och gav oss ut på en solig kvällspromenad. Så nu har vi bänkat oss i soffan, tittar på tv:n och jag skriver lite till dig. Kom att tänka på alla efterrätter jag bakade för ett par månader sedan, för jag tror jag inte att det längre går att köpa tidningen med mitt matreportage i butik. Så jag kommer att uppdatera alla recept här på bloggen allt eftersom jag hinner. Här är en samlad bild av några av godingarna jag bjöd på : Cheesecake, chokladpannacotta, kladdkaka med tvist & chokladpaj med toffekräm.
Hej där ute, Känns som det är måndag idag, bara för barnen hade studiedag igår. Har haft det toppen i stugan, med vackert väder & lata dagar. Tycker det är så roligt att se allt som börjar blomma nu i trädgården. Och vi hade ju ingen aning om vad som fanns i rabatterna eftersom vi köpte det i mitten av juni förra året. Idag blir det powerwalk runt sjön, och sedan tänkt jag kasta ihop en av mina nya favoritluncher: Italiensk panna med lax.
Skjuts in i ugnen.
Man kan ta lite av vad man har hemma : sötpotatis, lök, färska örter. Lätt att variera massa och känns jättefräscht.
Det här hade jag i min laxpanna för 2 personer: 2 portionsbitar med lax
1 gul lök
ett gäng med körsbärstomater
10 stycken gröna sparris
olivolja
salt & peppar
Till såsen:
1 1/2 dl creme fraiche
1 msk pressad citronsaft
1/2 msk chilisås
salt & citronpeppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 220 grader. Rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ kallt till servering.
Skala lök, sötpotatis och klyfta dem i mindre bitar. Lägg dem i en form / stekpanna och ringla över lite olivolja. Ställ in i ugnen i 10 minuter. Under tiden skär du laxen i 2*2 cm tärningar och delar sparrisen i mindre bitar. Öppna ugnen och lägg ner detta också i stekpannan bland grönskakerna. Låt stekai ugnen i 15 minuter tills laxen är färdig, rör om då och då.
vi är fortfarande kvar i stugan eftersom barnen har studiedag idag. Men vi ska snart städa av lite innan vi åker mot min mamma på lunch. Hon bor halvvägs mot växjö, så då och då brukar vi bjuda in oss på kaffe när vi har vägarna förbi. Precis som till barnens farmor & farfar som bor i Kalmar 🙂 alltid trevligt med lite fikastopp på vägen. Idag har jag förberett ett inlägg med en god sallad jag lagade förra veckan.
En matigare sallad med kikärtor ( måste gillar kikärtor – så gott ju )
Det här behöver du till 1 sallad:
1 stor kycklingfile + grillkrydda
sallad
3 rädisor
1/2 rödlök
1/2 gul paprika
sockerärtor
1/2 förp med kokta kikärtor
1 avokado
fetaost i olja
1 granatäppel
Gör så här:
Smörstek kycklingen i lite grillkrydda på salt. Skiva upp grönsakerna och blanda allt på en tallrik med kikärtorna. Tärna upp den genomstekta kycklingen, fördela ut god fetaost & tryck ut lite granatäppelkärnor ringla över ett par msk med olivolja från osten över salladen.
Jajamän, söndag igen och så bjuder jag på veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar, annars kan ni bläddra er fram till era favoriter genom att klicka på de tre strecken till höger på er mobil och välj ”kategorier”
Det här behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs)
2 msk oxfond
1 riven gullök
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
Potatismos:
Mjölig potatis
varm mjölk
smör
salt och vitpeppar
Till såsen : Steksky från biffarna
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör
Gör så här :
Koka potatisen i saltat vatten. Värm upp ugnen på 80 grader ( till biffarna )
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla och platta ut lagom stora pannbiffar,
fräs i smör tills de är genomstekta. Ta upp biffarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. Låt småsjuda.Känn på potatisen att den är mjuk, häll av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en potatiskross eller elvisp. Värm upp lite mjölk och vänd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.
Så här gör du denna tryffel : Mixa mariannekaramellerna i en matberedare.
Mät upp en knapp halv dl grädde i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör om tills du fått en blank smet. Rör ner mariannekrosset och blanda ordentligt. Ställ sedan svalt i några timmar , gärna över natten. Och rulla sedan lagom stora tryffelbitar som du doppar i florsocker.