Här har det varit en lugn start på dagen, som började med en skogspromenad för Molly & mig. Sedan blev det en trevlig fika med Emma & Caspian på Grand Samarkand. Gick en sväng och kikade efter nya vårskor till barnen, vilket är omöjligt att handla om de inte är med. Men hittade massa fina gympaskor som jag tror kommer kunna godkännas. Köpte med mig en sallad hem och ska sätta mig och redigera bilder och skriva rent recept.
Ville bara kika förbi här innan för att säga att det är så roligt att ni är så många nya som hittat hit.
Välkomna & hoppas ni ska trivas här,
Idag hämtade jag upp Nomi & hennes vän efter skolan, och åkte till strandbjörket (jättefin lekplats här i växjö) Där mötte vi upp Gabriella som hade kaffekorg med sig. Och så fint väder även idag, man vill ju bara passa på att vara ute så mycket man kan. Hem en vända och lagade mat, sen snörade Thelma och jag på oss skorna och gav oss ut på en solig kvällspromenad. Så nu har vi bänkat oss i soffan, tittar på tv:n och jag skriver lite till dig. Kom att tänka på alla efterrätter jag bakade för ett par månader sedan, för jag tror jag inte att det längre går att köpa tidningen med mitt matreportage i butik. Så jag kommer att uppdatera alla recept här på bloggen allt eftersom jag hinner. Här är en samlad bild av några av godingarna jag bjöd på : Cheesecake, chokladpannacotta, kladdkaka med tvist & chokladpaj med toffekräm.
Hej där ute, Känns som det är måndag idag, bara för barnen hade studiedag igår. Har haft det toppen i stugan, med vackert väder & lata dagar. Tycker det är så roligt att se allt som börjar blomma nu i trädgården. Och vi hade ju ingen aning om vad som fanns i rabatterna eftersom vi köpte det i mitten av juni förra året. Idag blir det powerwalk runt sjön, och sedan tänkt jag kasta ihop en av mina nya favoritluncher: Italiensk panna med lax.
Skjuts in i ugnen.
Man kan ta lite av vad man har hemma : sötpotatis, lök, färska örter. Lätt att variera massa och känns jättefräscht.
Det här hade jag i min laxpanna för 2 personer: 2 portionsbitar med lax
1 gul lök
ett gäng med körsbärstomater
10 stycken gröna sparris
olivolja
salt & peppar
Till såsen:
1 1/2 dl creme fraiche
1 msk pressad citronsaft
1/2 msk chilisås
salt & citronpeppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 220 grader. Rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ kallt till servering.
Skala lök, sötpotatis och klyfta dem i mindre bitar. Lägg dem i en form / stekpanna och ringla över lite olivolja. Ställ in i ugnen i 10 minuter. Under tiden skär du laxen i 2*2 cm tärningar och delar sparrisen i mindre bitar. Öppna ugnen och lägg ner detta också i stekpannan bland grönskakerna. Låt stekai ugnen i 15 minuter tills laxen är färdig, rör om då och då.
vi är fortfarande kvar i stugan eftersom barnen har studiedag idag. Men vi ska snart städa av lite innan vi åker mot min mamma på lunch. Hon bor halvvägs mot växjö, så då och då brukar vi bjuda in oss på kaffe när vi har vägarna förbi. Precis som till barnens farmor & farfar som bor i Kalmar 🙂 alltid trevligt med lite fikastopp på vägen. Idag har jag förberett ett inlägg med en god sallad jag lagade förra veckan.
En matigare sallad med kikärtor ( måste gillar kikärtor – så gott ju )
Det här behöver du till 1 sallad:
1 stor kycklingfile + grillkrydda
sallad
3 rädisor
1/2 rödlök
1/2 gul paprika
sockerärtor
1/2 förp med kokta kikärtor
1 avokado
fetaost i olja
1 granatäppel
Gör så här:
Smörstek kycklingen i lite grillkrydda på salt. Skiva upp grönsakerna och blanda allt på en tallrik med kikärtorna. Tärna upp den genomstekta kycklingen, fördela ut god fetaost & tryck ut lite granatäppelkärnor ringla över ett par msk med olivolja från osten över salladen.
Jajamän, söndag igen och så bjuder jag på veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar, annars kan ni bläddra er fram till era favoriter genom att klicka på de tre strecken till höger på er mobil och välj ”kategorier”
Det här behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs)
2 msk oxfond
1 riven gullök
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
Potatismos:
Mjölig potatis
varm mjölk
smör
salt och vitpeppar
Till såsen : Steksky från biffarna
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör
Gör så här :
Koka potatisen i saltat vatten. Värm upp ugnen på 80 grader ( till biffarna )
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla och platta ut lagom stora pannbiffar,
fräs i smör tills de är genomstekta. Ta upp biffarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. Låt småsjuda.Känn på potatisen att den är mjuk, häll av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en potatiskross eller elvisp. Värm upp lite mjölk och vänd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.
Så här gör du denna tryffel : Mixa mariannekaramellerna i en matberedare.
Mät upp en knapp halv dl grädde i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör om tills du fått en blank smet. Rör ner mariannekrosset och blanda ordentligt. Ställ sedan svalt i några timmar , gärna över natten. Och rulla sedan lagom stora tryffelbitar som du doppar i florsocker.
Är det fler som har planer att damma av grillen och laga mat ute idag. Då är mina tre godaste tips på grillen dessa:
Fyllda champinjoner
Fyll dem med en god färskost, och vill man kan man även linda en baconskiva runt dem
Väldigt goda!
Grillade Pitabröd är också mums. Och brukar bli barnens favoriter
Fyll dem med färskost, rökt skinka, tomater och färska örter innan de grillas.
Och så är det dessa klassiska korvbröd, väldigt goda. Fyll dem med färskost eller mjukost. Rulla in dem i bacon och grilla dem tills baconen blir knaperstekta.
Lätt & gott!
Servera gärna alltsamman med en krämig couscoussallad
Till denna behöver du:
5 dl couscous
5 dl turkisk yogurt
2 små vitlöksklyftor
1 gurka
1 röd paprika
1/2 rödlök
1 msk finhackad persilja
salt
italiensk salladskrydda
Gör så här : Koka couscousen enligt anvisningar på förpackningen, i saltat vatten. Rör om då och då.Låt svalna. Blanda i turkisk yougurt, och finhackad gurka, paprika och lök & örter.
Smaka av med lite salt och italiensk sallladskrydda.
Godmorgon från ett soligt öland.
Vi kom fram till ön igår innan fyra, mysigt att plock upp i lugn och ro. Sedan har vi såklart bubblat i spabadet, bästa köpet tycker jag. Men ni som också har spabad, ska det vara uppvärmt till 38 grader alltid fast man inte använder det på 2- 3 veckor. Hur gör ni ? Efter badet blev det ost och kex framför brasan, länge sen vi hade ostbricka men det är ju så gott. Nu kommer snart min mormor & morfar hit på fika, så jag tänkte väcka resten av familjen nu för frukost. Till er har jag däremot ett lunchtips : Jag bakade vegetariska små minipajer för inte så länge sedan. De blev väldigt omtyckta så nu ville jag prova med en annan fyllning. Blev som en lite pizzapaj med ost & skinkfyllningen, yummi.
Det här behöver du till 2 pajer : 75 gram smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Knappt 1 dl mjölk
Fyllning:
2 dl strimlad rökt skinka/ eller kassler
200 gram färskost med vitlökssmak
1 stor tomat
1 dl riven ost
Timjan
Gör så här: Ställ ugnen på 180 – 200 grader.
Tvätta och klyfta tomaterna, och rör ihop resten av fyllningen i en skål. Nyp ihop alla ingredienser till pajdegen och dela på 2 forma till bollar och platta ut till rundlar. Ni ser på ett ungefär på bilderna under hur tjocka mina stjärnpajer är. Fördela ut fyllningen i mitten av rundlarna. Och nyp ihop kanterna, jag fick inte till det riktigt så den flöt ut något men tyckte formen blev rätt fin trots allt.
Pudra över torkad timjan och grädda i mitten på ugnen i cirka 15 minuter eller tills de får vacker färg.
Yeees! Fredag idag och jag handlade helgmiddagen redan igår. En bit oxfile med sötpotatis och hemvispad beasås står på menyn.Och till förrätt ska vi göra de här små tunnbrödskorgarna med räkfyllning. Längtar redan nu till maten.
En trevlig klassisk förrätt som säkert många av er redan gjort.
För 4 personer behöver du:
4 små runda tunnbröd
krusig sallad
2 avokado
500 gram oskalade stora räkor
6 rödisor
1 röd lök
olivolja
Serveras med majonäs
Gör så här: Ställ ugnen på 180 -200 grader. Lägg tunnbröden på en kaffekopp med lite bakplåtspapper emellan. Blöt handen lite och forma dem försiktigt efter koppen. Ställ in i ugnen och rosta i 8-10 minuter. Under tiden ska räkorna skalas, och löken, avokadon, rödisor tvättas skalas och hackas.
Fyll skalen försiktigt och ringla sist över en god olivolja & en liten skvätt majonäs.
Klart att servera.
Hej finaste,
Vad roligt att läsa om era thailandstips,ska sätta mig och kolla vart alla ställen & stränder finns sen. Planeringen inför en resa är ju lite av nöjet hihi.. Idag slängde jag ihop jag ett thailandsinspirerat mellanmål när barnen kom hem efter skolan. Detta är även festligt att servera som efterrätt.
Du behöver till 4 halvor:
2 ananas
4 kiwi frukter
4 dl färska hallon
2 bananer
Serveras med lättvispad grädde + med lite vaniljsocker
Skär den mogna ananasen mitt itu, Och skär försiktigt ut det mesta av fruktköttet + ananasen. Skala och skiva frukten och dela den i lagom stora bitar, blanda allt & fyll den i ”ananasskålen”. Vispa grädden lätt och smaka av med lite vaniljsocker.
La ut en bild på instagram igår från hotellet vi har bokat för vår vinterresa. Nu är det ju väldigt länge kvar, men tänkte iallafall höra om vi inte kunde tipsa varandra här. Både om öar, trevliga hotell & bra restauranger. Vi har rest runt rätt mycket i thailand tidigare och ni kan läsa mer om våra resor i kategorin semester Där vi har besökt flera öar såsom ko lanta, Phi Phi, hong, koh kradan, koh mook. Denna gången flyger vi ner med ett charterbolag för att slippa massa byten, och bokar våra egna hotell. Eftersom vi åker hela familjen så vågar jag inte chansa på att det finns så många lediga rum där på plats utan det kommer efterhand att bokas hemifrån.
Första hotellet har vi bokat i ao nang, där vi tänkte stanna ett par nätter för att shoppa julklappar.
Vi kommer vara borta i 4 veckor, och meningen från början var att hyra ett hus denna period. Men allt var verkligen uppbokat, eller svindyrt 😉
Resrutten vi vill göra är nog att vi härifrån vill vidare till koh lipe för att fira min födelsedag & julafton. Sedan vidare från lipe till Malaysia (Langkawi ) för att stanna där en vecka. Sen har vi inte bestämt mer, och vi har aldrig varit på koh lipe- räcker det med 5 dagar där, eller ska man boka längre tid?
Bilder lånade från hotellets hemsida
Vi har mer tid denna gången så tipsa gärna vad får vi inte missa på vår resa. Vilka öar är mer värt ett besök, vi vill se turkost vatten & potatismjöls stränder 🙂