Marängtårta med hallon

Denna marängtårtan blev vi bjudna på för länge sedan, och ni är många som önskat recept på den. Och nu så, nu har jag lyckats tjata till mig receptet. Tänkte att detta kunde vara den blivande midsommartårtan för många av oss. Den ska frysas in innan servering. Receptet kommer från Ica.

ann
Botten: 
4 äggvitor
1 tsk citronsaft
2 dl strösocker

Fyllning: 
3 dl vispgrädde
200 gram hallon ( frysta går bra )
1 dl kesella
2 äggulor
1 dl florsocker

Garnering: Hallon

Gör så här: 
Ställ ugnen på 150 grader.   Rita 2 rundlar på ett bakplåtspapper, använd en rund springform som mall *24 cm.
Vispa äggvitor och citronsaft till ett hårt skum. Vispa ner lite av sockret i taget.
Bred ut smeten på rundlarna du har ritat ut på bakplåtspappret, men lämna 2 cm runt om, för smeten flyter ut under gräddning.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 1 timme. Stäng av ugnen och låt bottnarna vara kvar i ugnen i ett par timmar.
Till fyllningen: Vispa grädden, vänd ner hallonen och vispa dem så de mosas också. Grädden ska vara fluffig och hårt vispad. Vänd ner kesella, äggulor & florsocker. Ber ut fyllningen på en tårtbotten, och lägg den andra över som lock.
Frys in tårtan, och ta sedan fram den 30 minuter innan servering.
Strö över hallon.

0
9 kommentarer

Moussaka med tacosmak

Igår lagade vi en riktigt god middag, jag blev inspirerad av moussaka- men egentligen är det inte alls det. Utan denna är gjord på potatis istället för auberginer & istället för lammfärs gjord på nötfärs med tacosmaker. Barnen gav den högsta betyg,  med tomma tallrikar  efter middagen.

Denna gratängen räcker ungefär till 5- 6 personer IMG_8558

Till en form 20*30 cm behöver du :
10 medelstora potatisar
smör
600 gram nötfärs
1 1/2 påse med tacokryddor + 2 dl vatten
5 dl grädde
mozzarella
salt & peppar

IMG_8555

Gör så här: 
Ställ ugnen på 180 grader, och skala potatisen och skiva tunt för hand eller i maskin. Stek färsen klart och häll på vatten & krydda den med tacokryddan, låt sjuda i några minuter. Varva sedan potatis ( börja med potatis ) med köttfärs i en ugnsfastform och avsluta med ett lager potatis. Salta och peppra i grädden innan du häller detta över gratängen.
Ställ in i ugnen i cirka 1 timme, eller tills potatisen är krämigt mjuk. Jag tog ut min gratäng några minuter innan och fördelade över mozzarellan och ställde in i ugnen för att den bara precis skulle smälta samman med resten av moussakan.

IMG_8562

3
26 kommentarer

Thaisoppa med kokosmjölk & krispiga grönsaker

Hej på er,

Här kommer en riktigt smarrig thairätt som vi lagade nu i helgen när vi var i stugan. En kycklingsoppa, med kokosmjölk som bas och så en himla massa goda grönsaker. Denna kan serveras både som soppa  som här på bilden eller som gryta som du serverar tillsammans med ris.

IMG_8393

Detta behöver du till 4  portioner:
4 kycklingfileer
2 tsk paprikapulver
rapsolja att steka i
1 stor morot
1 stam med färsk broccoli
1 gul lök
1/2 msk med röd curry pasta
1 tsk tomatpure
1 liten burk med vattenkastanjer
1 dl bambuskott
1 dl med sockerärtor
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
2 burkar med koksmjölk
1  lime
salt & peppar
ev. dofta över cayennepeppar

Gör din thaisoppa så här: 

Strimla kycklingen i lagom stora bitar. Och skär & klyfta grönsakerna, just morötterna & broccolin skar jag i mindre bitar då dessa tar lite längre tid. Fräs sedan kycklingen i rikligt med olja tills den får färg. Krydda den med paprikapulver, röd curry och tomatpure under tiden. Vänd sedan ner morötter , lök och broccoli och fräs runt några minuter. Sedan lägger du i resten av grönsakerna och vänder runt, häll över kokas mjölken och låt allt sjuda upp tillsammans. Låt det inte koka för länge, för då försvinner det krispiga i grönsakerna. Ta bort pannan från värmen och pressa ner juicen från en lime. Smaka av med salt & peppar och ev. lite cayennepeppar.

Serveras genast.

0
4 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon Söndag!

Vår sista dag i stugan för denna gången och vi har haft en jättetrevlig helg. Med fika- och matgäster som mormor & morfar, barnens kusin Fanny & min äldsta vän Susanne och hennes barn. Även Daries & småkusinerna har varit här och hälsat på en del, och så storasyster Mona med familj som är här nu. Våra planer idag är väl inte större än att vi ska gräva ner det sista fruktträdet  och vår ytterbelysning ( ja sladden då ). Vet att många är nyfikna på stugan, trädgården och spabadet, och fler foton kommer, jag lovar. Nu väntar jag bara på att trädgården ska blomma lite mer & att det ska bli sådär grönt och lummigt. Men håll utkik.

Idag blir det som vanligt veckomatsedel. Hoppas ni hittar lite som faller er i smaken.

Måndag :  Vegetarisk Pesto-Pasta
Tisdag : Laxgratäng med basilika
Onsdag : Falukorvswok med jasminris
Torsdag : Fyllda biffar med potatismos & brunsås
Fredag : Surf and Turf med kyckling

aa2 (1)

Du behöver till 4 personer
8 tunna kycklingfileer
Smör
Pommes
Bearneiesås
2 knippe grön sparris
1 burk med kräftstjärtar

Gör så här:
Sätt på ugnen och ställ in pommes:en tills de får en fin krispig yta. Jag brukar ringla på ordentligt med rapsolja för den lite mer friterade ytan. Smörstek kycklingen klar och koka sparrisen.

Lägg upp & servera som bilden ovan.

 * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Knäckiga kardemummasnitt.

knä

Det här behöver du:
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen till 2 eller 3 delar  och rulla ut till länger.   Platta till dem något med hjälp av fingrarna.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

 

0
4 kommentarer

Kladdig kladdkaka med extra allt

Bakade en riktigt fullträff på valborg, en kladdkaka med jordnötssmör och tryffeltäcke. Gudagod!
Omnomnom

Pssst… För att inte missa mat- och baktips hittar ni bloggen på facebook också samt insta: @jennysmatblogg

IMG_8467

Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt

2 dl jordnötssmör
200 gram mjölkchoklad +  1/2 dl vispgrädde

Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, Kladdkakan ska fortfarande vara lite lös i mitten.
Ta ut och klicka ut jordnötssmöret, och låt det smälta över kakan och bred försiktigt ut lagret. Det går även bra att ställa in kladdkakan med jordnötstoppingen för att det ska smälta snabbare. När du fått det hyfsat jämnt kan du göra tryfflen. Låt grädden sjuda upp och bryt ner chokladen och rör tills du fått en jämn fin smet. Fördela över jordnötstoppingen och låt sedan svalna i kylskåp 1- 2 timmar innan servering.

Serveras med grädde

0
23 kommentarer

Kärleksmums

Kärleksmums, snoddas, chokladrutor, dessa godingar kallas för många namn. Daries bjöd på dem igår till kaffet, och detta måste ju vara den populäraste kakan till kalas. Saftig och chokladig och bakas i långpanna, perfekt!

img_8432 (2)


Det här behöver du till 30 stora bitar  :
200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

Glasyr : 
75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.

Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.

Mums
IMG_8431

12
31 kommentarer

Krispig sallad

 

Lite trött på att alltid äta skivad gurka & tomat till maten. Då finns inspiration till sallad i kategorierna längst upp till höger här på sidan. Bland annat denna : En god sallad som man kan ha till allt!

IMG_1841

Det här behöver du:
krispsallad
avokado
röd paprika
gul paprika
körsbärstomater
gurka
rödlök
fetaost
soltorkade tomater
lite olja från soltorkade tomater att ringla över salladen

0
2 kommentarer

Sallad med kyckling

 

Valborgsmässoafton idag och då säger vi adjö till april och varmt välkommen maj 🙂 Jag och Nomi är i stugan, då hon fick feber så kunde vi lika gärna vara här. Det är så mysigt att komma hit och tända en brasa i ugnen, ja i den öppna spisen då och inte i köket. Idag verkar hon pigg igen, så det blir middag hemma hos syster med familj ikväll. ( Jonathan & Melvin dyker upp i eftermiddag)  Och såklart ska vi iväg kika på brasan, och köpa lite lotter.

Ett litet smidigt och nyttigt lunchtips blir denna sallad.

IMG_8371

Det här behöver du:
3 -4 potatisar
Kyckling
smör
paprikapulver + salt
sallad
rädisor
rödlök
oliver
avokado
paprika
fetaost

tzatziki

Gör så här:
Jag valde små kulpotatisar som jag kokade mjuka, då blir salladen lite mer matig.
Stek sedan kycklingen med paprikapulver & salt. Skiva upp alla grönsaker och servera med en stor klick tzatziki.

IMG_8361

0
3 kommentarer

Tre ljuvliga efterrätter till Valborg

Har ni bestämt vad ni ska ha till efterrätt på valborg? Inte det… Här kommer tre av mina favvisar 🙂

Citronpaj med marängtäcke- toppengod kombo med sött & syrligt i samma dessert.

ci

Det här behöver du för att baka denna citronpaj :

125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllningen:
rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2  dl strösocker

Marängtäcket :
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör din citronpaj så här:

Blanda / mixa ihop ingredienserna till botten till en smidig deg.Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajdorm, cirka 28 i diameter, förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader bara övervärme.

Gör fyllningen :
 Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen. VIspa samman citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.Sjud på svag  värme tills krämen tjocknar. Ställ den svalt & låt den kallna och häll i pajskalet.

Till Marängtäcket :
Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum. Tillsätt socker , lite i taget och vispa till ett tjock marängsmet.Fördela jämt över pajen och grädda den i  cirka 3 – 4 minuter. Håll koll så inte marängen bränns.

Ta ut och låt svala innan servering

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Nutellasemifreddo

nute

Det här behöver du till  nutellasemifreddo på 10 bitar : 
2 färdiga marängbottnar ( finns att köpa bland tårtbottnarna på affären)
4 äggulor
4 äggvitor
2 msk socker
5 dl grädde
400 gram ljummen nutella

Gör denna fantastiska glasstårta så här:

Knäck äggen och separera äggulor i en skål och äggvitor i en annan. Vispa äggvitorna med 1 msk socker och vispa den till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med en msk socker tills de blir fluffigt. Sist vispar du grädden, vispa den bildar toppar.  Ta fram en rund form, med avtagbara kanter på cirka 25- 25 cm. Lägg den första marängbotten där, krossa sedan den andra i en skål, vänd ihop äggvitor, äggula  och grädde och blanda i hop med marängkrosset. Ringla ner den ljumna nutellan, går bra att värma i micron några sekunder.  Fyll sedan upp formen med denna blandning. Blir någon smet över kan man göra portionsformar och frysa in. Ställ sedan in hela glasskakan i frysen i minst 5 timmar innan servering. Ta fram 20 minuter innan, så att den hinner tina en aning.
Gott med friska bär till.

Denna måste ni prova – krispig , chokladig och glassig

* * * * * * * * * *

Daimcheesecake med kolatopping
daim

 

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
3 dubbeldaim
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 burk karamelliserad mjölk ( färdigkokad kondenserad sötad mjölk)

Gör så här: 
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt . Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.  Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat Ta fram kakan en kvart innan servering häll över såsen över den, skulle såsen vara lite för tjock rör då ut den med en tsk grädde  och servera genast.

2
37 kommentarer

Laxsallad med getost

Hej hej

Här går ugnen varm nu på förmiddagen medan jag bakar kakor. Småkakor är något ni söker mycket efter på bloggen, kan jag se. Och snart kan jag presentera ett nytt recept, är de lika goda som de doftar så kommer de bli en fullpoängre. Så länge kan jag bjuda er på den här goda Laxsalladen med getost- mycket gott!

Jag panerade laxen innan för lite mer sälta och krispighet, serveras med en gurkdressing.IMG_5924

Det här behöver du till 4 personer:
4 bitar lax
2 ägg
2 dl ströbröd
sesamfrön
1 tsk flingsalt
smör

Sallad
lök
getost
paprika
tomat
gurka
eller vilka grönsaker du gillar bäst

Gurkdressing:
2 1/2 dl creme fraiche
4 msk bostongurka
4 msk finhackad färsk gurka
salt & citronpeppar

Gör så här: 

Rör ihop såsen och ställ kallt innan servering.
Skär laxen i lagom stora bitar, lättast när den är halvtinad. Vispa upp äggen och stjälp upp på en tallrik, och fyll en annan tallrik med ströbröd, salt och lite sesamfrön. Hetta upp en stekpanna med smör, och doppa laxbitarna i de uppvispade äggen och sedan i ströbröden & rätt ner i pannan. Stek några minuter under omrörning, tills laxen är klar.
Servera den tillsammans med salladen och gurkdressingen.

IMG_5928

0
3 kommentarer