Kärleksmums

Kärleksmums, snoddas, chokladrutor, dessa godingar kallas för många namn. Daries bjöd på dem igår till kaffet, och detta måste ju vara den populäraste kakan till kalas. Saftig och chokladig och bakas i långpanna, perfekt!

img_8432 (2)


Det här behöver du till 30 stora bitar  :
200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

Glasyr : 
75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.

Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.

Mums
IMG_8431

12
31 kommentarer

Krispig sallad

 

Lite trött på att alltid äta skivad gurka & tomat till maten. Då finns inspiration till sallad i kategorierna längst upp till höger här på sidan. Bland annat denna : En god sallad som man kan ha till allt!

IMG_1841

Det här behöver du:
krispsallad
avokado
röd paprika
gul paprika
körsbärstomater
gurka
rödlök
fetaost
soltorkade tomater
lite olja från soltorkade tomater att ringla över salladen

0
2 kommentarer

Sallad med kyckling

 

Valborgsmässoafton idag och då säger vi adjö till april och varmt välkommen maj 🙂 Jag och Nomi är i stugan, då hon fick feber så kunde vi lika gärna vara här. Det är så mysigt att komma hit och tända en brasa i ugnen, ja i den öppna spisen då och inte i köket. Idag verkar hon pigg igen, så det blir middag hemma hos syster med familj ikväll. ( Jonathan & Melvin dyker upp i eftermiddag)  Och såklart ska vi iväg kika på brasan, och köpa lite lotter.

Ett litet smidigt och nyttigt lunchtips blir denna sallad.

IMG_8371

Det här behöver du:
3 -4 potatisar
Kyckling
smör
paprikapulver + salt
sallad
rädisor
rödlök
oliver
avokado
paprika
fetaost

tzatziki

Gör så här:
Jag valde små kulpotatisar som jag kokade mjuka, då blir salladen lite mer matig.
Stek sedan kycklingen med paprikapulver & salt. Skiva upp alla grönsaker och servera med en stor klick tzatziki.

IMG_8361

0
3 kommentarer

Tre ljuvliga efterrätter till Valborg

Har ni bestämt vad ni ska ha till efterrätt på valborg? Inte det… Här kommer tre av mina favvisar 🙂

Citronpaj med marängtäcke- toppengod kombo med sött & syrligt i samma dessert.

ci

Det här behöver du för att baka denna citronpaj :

125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllningen:
rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2  dl strösocker

Marängtäcket :
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör din citronpaj så här:

Blanda / mixa ihop ingredienserna till botten till en smidig deg.Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajdorm, cirka 28 i diameter, förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader bara övervärme.

Gör fyllningen :
 Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen. VIspa samman citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.Sjud på svag  värme tills krämen tjocknar. Ställ den svalt & låt den kallna och häll i pajskalet.

Till Marängtäcket :
Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum. Tillsätt socker , lite i taget och vispa till ett tjock marängsmet.Fördela jämt över pajen och grädda den i  cirka 3 – 4 minuter. Håll koll så inte marängen bränns.

Ta ut och låt svala innan servering

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Nutellasemifreddo

nute

Det här behöver du till  nutellasemifreddo på 10 bitar : 
2 färdiga marängbottnar ( finns att köpa bland tårtbottnarna på affären)
4 äggulor
4 äggvitor
2 msk socker
5 dl grädde
400 gram ljummen nutella

Gör denna fantastiska glasstårta så här:

Knäck äggen och separera äggulor i en skål och äggvitor i en annan. Vispa äggvitorna med 1 msk socker och vispa den till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med en msk socker tills de blir fluffigt. Sist vispar du grädden, vispa den bildar toppar.  Ta fram en rund form, med avtagbara kanter på cirka 25- 25 cm. Lägg den första marängbotten där, krossa sedan den andra i en skål, vänd ihop äggvitor, äggula  och grädde och blanda i hop med marängkrosset. Ringla ner den ljumna nutellan, går bra att värma i micron några sekunder.  Fyll sedan upp formen med denna blandning. Blir någon smet över kan man göra portionsformar och frysa in. Ställ sedan in hela glasskakan i frysen i minst 5 timmar innan servering. Ta fram 20 minuter innan, så att den hinner tina en aning.
Gott med friska bär till.

Denna måste ni prova – krispig , chokladig och glassig

* * * * * * * * * *

Daimcheesecake med kolatopping
daim

 

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
3 dubbeldaim
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 burk karamelliserad mjölk ( färdigkokad kondenserad sötad mjölk)

Gör så här: 
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt . Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.  Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat Ta fram kakan en kvart innan servering häll över såsen över den, skulle såsen vara lite för tjock rör då ut den med en tsk grädde  och servera genast.

2
37 kommentarer

Laxsallad med getost

Hej hej

Här går ugnen varm nu på förmiddagen medan jag bakar kakor. Småkakor är något ni söker mycket efter på bloggen, kan jag se. Och snart kan jag presentera ett nytt recept, är de lika goda som de doftar så kommer de bli en fullpoängre. Så länge kan jag bjuda er på den här goda Laxsalladen med getost- mycket gott!

Jag panerade laxen innan för lite mer sälta och krispighet, serveras med en gurkdressing.IMG_5924

Det här behöver du till 4 personer:
4 bitar lax
2 ägg
2 dl ströbröd
sesamfrön
1 tsk flingsalt
smör

Sallad
lök
getost
paprika
tomat
gurka
eller vilka grönsaker du gillar bäst

Gurkdressing:
2 1/2 dl creme fraiche
4 msk bostongurka
4 msk finhackad färsk gurka
salt & citronpeppar

Gör så här: 

Rör ihop såsen och ställ kallt innan servering.
Skär laxen i lagom stora bitar, lättast när den är halvtinad. Vispa upp äggen och stjälp upp på en tallrik, och fyll en annan tallrik med ströbröd, salt och lite sesamfrön. Hetta upp en stekpanna med smör, och doppa laxbitarna i de uppvispade äggen och sedan i ströbröden & rätt ner i pannan. Stek några minuter under omrörning, tills laxen är klar.
Servera den tillsammans med salladen och gurkdressingen.

IMG_5928

0
3 kommentarer

Curry stroganoff

Hejsan hallå,
Då vart det ny vecka igen, så välkommen härliga måndag. Jag startar igång dagen med ett möte på förmiddagen och sedan ett lunchmöte bokat inne i stan. För att sedan fortsätta med utvecklingssamtal, och strax därefter fixa pass till Melvin då hans gamla har gått ut. Smidigt iallafall att man kan boka tid hemifrån för passen, så slipper det bli så långa köer.

Till er som inte heller har så mycket tid i köket idag har jag provat fram en urgod Curry stroganoff. Fick mycket bra betyg här hemma vid middagsbordet.  

IMG_8233

Du behöver till 6 personer : 
1/2 falukorvsring
1/2 finhackad lök
smör
1 msk med curry ( vanlig gul i burk)
1/2 msk med tomatpure
2 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
salt & peppar
ev. cayennepeppar

Serveras med ris & en god sallad

Gör så här: 
Skär korven i lagom stora bitar, finhacka löken. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Fräs korven & löken under omrörning. Pudra över curry och rör ner tomatpuren. Fräs runt allt under omrörning, sedan häller du i grädde & creme fracihe och låt det sjuda ihop. Smaka av med salt & peppar och önskar man mer hetta är det gott att dofta över lite cayennepeppar.

IMG_8238

 

2
16 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag : Vegetariska piroger
Tisdag :  Hemlagade fiskpinnar med mos
Onsdag : Kycklingburgare med strips
Torsdag:  Tom Ka Gai soppa
Fredag  Fläskfilegömma

1 (1)

 

Det här behöver du till en gratäng för 4 personer:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
1/2 bit purjolök
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1/2 msk kalv eller köttfond
salt & peppar
10 körsbärstomater
mozzarella

21

Gör så här: 

Ställ ugnen på 225 grader.  Putsa och skär filen i medaljonger och bryn bitarna klara i en stekpanna med smör, salt & peppar.
Hacka purjolöken och lägg i botten, ( vill ni ha mjukare smak så bryner ni även löken innan) lägg file bitarna över. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, chilisås, fond salt & peppar. Fördela ut såsen över fläskfilen, klyfta tomaterna och skiva över några bollar mozzarella. Jag hade små bitar, annars räcker det med två stora bollar. Några varv med pepparkvarnen över gratängen och ställ in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten har smält och bubblat.

Vi serverade med ugnsbakde rotfrukter, men den är nog även god med kokt ris.

* * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet:  Nutellabakelser

nut

 Det här behöver du till 4  : 
4 smördegsplattor
en bit hackad kvalitets choklad
1 dl nutella
1 ägg
florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ta fram de tinade smördegsplattorna.
Rör ihop  cirka en dl med nutella och valfri mängd hackad choklad och fördela ut fyllningen i mitten på plattorna. Rulla ihop och nyp ihop kanterna och lägg skarven ner på bakplåtspappret. Pensla med vispat ägg och ställ in i mitten på ugnen.
Grädda tills de blir gyllene och pudra över florsocker

Serveras helst nygräddade och varma

0
10 kommentarer

Små söta hallonpajer med krispig topping

 

Hejsan hallå därute,

Det är ovanligt tyst här inne för att vara så många 😉 Statistiken skvallrar om att det är cirka 800 000 klick från er  i veckan. What ? Det är helt galet mycket… *Vink vink* hoppas ni trivs här, och det är också jätteroligt när ni lämnar ett spår efter er 🙂 Jag och familjen ska snart iväg och hjälpa lillasyster med Neas födelsedagskalas. Jag ville bara innan dess kika förbi er här med ett tidigt recept så att ni kanske hinner baka dessa goda knäckiga pajer under dagen

Dagens tips är dessa små goda portionspajerna, som går att fylla med vilka bär man gillar bäst. Och fungerar både med frysta & färska

IMG_8079

Detta behövs till 4 små portionspajer: 
5 – 6 dl bär ( tex hallon blåbär björnbär)
1/2 dl socker
2 msk potatismjöl

Crisptopping:
50 gram smör
1 1/2 dl havregryn
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl

Gör så här:
Ställ ugnen på 180-200 grader. När du gör crispet så smälter du smöret i en kastrull, och när det börjar dofta härligt nötigt tar du bort det från plattan. Rör ner havregryn,socker och mjöl och fördela ut över pajerna.

På väg in i ugnen ser de ut så här: IMG_8074

Ställ in i mitten och grädda i 15-20 minuter eller tills pajarna fått en härlig knäckig yta.
Servera sedan med vaniljvisp eller glass.

Ät & njut!

IMG_8101

 

1
24 kommentarer

Chokladig Cheesecake med kolatopping

Godkväll i stugorna, 
Här börjar en vecka med mycket möten, telefonmöten, jobbluncher, intervjuver, föräldrarträffar, och fotojobb sakta nå sitt slut. Dock ser jag nu att jag bokat in möten lika flitigt nästa veckan… Gaaah! När ska jag hinna med att laga all mat jag vill, och baka de där nya recepten.  Ska inte klaga, det har varit en jätterolig arbetsvecka, och jag trivs med att stressa fast i lagom takt 😉

Denna goding tänkte jag att ni skulle få recept på nu innan helgen. Så lätt att baka, och ni vet väl att allt med chokladcrisp & kola alltid blir lyckat.

 c (1) c1 (1)

Cheesecake med krossad choklad & ett täcke av krämig kolasås

Det här behöver du till en rund form 24 cm :
1/2 pkt med digestivkex
60 gram smält smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
300 gram finhackad mjölkchoklad

Topping:
1/2 burk med karamelliserad mjölk + 3 msk grädde
2 rullar med center

Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, mixa digestivkexen till smulor och rör ihop med smält smör. Platta ut i en rund form med avtagbara kanter. Ta fram tre olika skålar, dela äggula och äggvita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig i en annan skål så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan, och grädden ner i äggsmeten. Vänd om försiktigt med slickepott eller slev tills allt är blandat. Hacka ner mjölkchokladen i smeten, och vänd om. Häll smeten över digestivbotten och frys in kakan med plastfolie över. Kolakrämen häller du över precis innan servering.

Cheesecaken ska frysa i minst 5 timmar innan servering och gärna över natten. Ta fram den 20 minuter innan servering, lossa då på den avtagbara fomen. När du gör toppingen så rör ner ett par matskedar med ovispad grädde i kolakrämen ( karamellierade mjölken ) och fördelade ut över cheesecaken. Toppa till sist med lite center och servera & njut.

IMG_6665

6
36 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Chokladpannacotta med kolabotten

Hallå där,

Nu har jag fått lite ordning på bilder & recept. Det gäller att hinna jobba så effektivt och snabbt som möjligt innan jag hämtar Nomi från skolan kvart i ett. Hon går inte på fritids utan vi bestämde att det räckte med att bara gå i förskoleklass detta året, och vill hon ska hon börja med fritids i ettan. Och OM hon vill, hon pratar om det var varannan dag. Så vi tänkte att det kan bli lagom kanske ett par-tre  dagar i veckan. Eftersom jag har förmånen att arbeta hemifrån så har barnen alltid gått ytterst lite på dagis också. Fast alla gör såklart vad de tycker är bäst med förskola & fritids. Men nu över till en av de tjusiga efterrätterna som lagades & fotades för reportaget.

Så lätt att göra, och den blir så god: Chokladpannancotta med kolabotten ♥
img_5153

Toppa med massor av färska bär & lite florsocker så blir de grymt fina.

img_5155

 Vi valde att ha ”salta mandlar” för att jag tycker att det är gott när salt möter sött. Det går självklart bra att välj din egna favorit. På några av pannacottorna la jag karamelliserad mjölk i botten, riktigt fint!

Det här behöver du till 6 portioner :
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2  st gelatinblad
250 gram mjölkchoklad ”Salta Mandlar” eller annan liknande

1 burk med karamelliserad mjölk

Topping: 
Massa färska bär.

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den är smält & bland. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Klicka ut en msk karamelliserad mjölk i serveringsglasen  och häll sedan upp pannacottasmeten och ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering.

Innan servering fyll på med massa färska bär.

img_5147

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Och så ett härligt tips från Bubbleroom. Just nu är det 40% RABATT på massor i sortimentet. 
KLICKA HÄR

0
12 kommentarer