Här sitter jag och knappar på datorn medan resten av familjen fortfarande sover gott. Jag har lite svårt att sova länge nu när det blir ljust så tidigt på morgonen. Men det gör inget det är rätt gott att tassa upp och förbereda frukost och dricka lite kaffe en stund innan alla andra vaknar. Idag kommer min mamma och Lalle hit och vi ska laga lite lunch ihop och fika lite. Tänkte jag skulle baka den här gamla godingen. Bärpajer funkar ju alltid, och gärna med mycket vaniljsås.
Pajen innan gräddning
Det här behöver du :
Smör
Rabarber så att det täcker pajbotten
2 dl socker
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Smöra forem och häll ut skivad rabarber över botten – sockra väl.
Arbeta ihop smuldegen , kallt smör, vetemjöl och socker och fördela över rabarberna.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 – 30 minuter. Tils pajen fått fin färg.
Godkväll Här har jag precis hoppat i pyjamasen och bänkat mig framför tv:n, bästa fredagen. Och vi har laddat upp med nypoppade pocorn, chips & ostbågar och nu väntar vi bara på Lets Dance. Jo jag lagade en sjuuuukt god paj igår, som jag lovade att skriva om. Och varför lagar man inte paj oftare liksom. Pajdegen gjorde jag på vetemjöl med fullkorn( ett felköp i butik som visade sig vara toppen) botten kändes frasigare & nyttigare. Sen fyllde jag den med rökt lax, färsk krispig grön sparris och en bit finhackad purjolök.
Det här behöver du: 3 dl vetemjöl
150 gram smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
250 gram rökt lax
sparris (bit av stjälkarna som ”blir över” )
10 cm purjolök
Äggstanning
3 ägg
3 dl grädde
1 kruka finhackad dill
salt & peppar ( var sparsamma då laxen är salt i sig )
Topping: 6 gröna sparris & 1 1/2 dl riven ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Nyp ihop pajdegen och tryck ut i en ugnssäkerform på cirka 24 cm.
Nagga lätt med gaffel och förgrädda i 10 minuter.
Under tiden stimlar du purjolök och hackar ner det av sparrisstjälkarna som inte går åt vi garnering. Fräs upp detta i en stekpanna med olivolja så att sparrien mjuknar något. Skär sedan laxen i tunna strimlor och blanda ihop med lök- & sparrisen. Fördela ut i pajdegen och placera ut sparrisen.
Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen, jag vispade för hand. Och fördela ut över pajen, riv sedan osten över och gratinera i 25- 30 minuter eller tills pajen är klar.
Hej där ute, Sol blandat med regn verkar sammanfatta denna fredag. Nu håller vi tummarna för enbart sol på söndag åtminstone, då vi planerat en dagsutflykt hela familjen. Ja, och ursäkta min frånvaron här idag, men jag har suttit i möte hela förmiddagen. Och är bara hemma nu ett par timmar för att kasta i mig en lunch & sedan fortsätta sitta i möten resten av min eftermiddag.
Fredagsbuketten fick bli denna, underbart med handplockade vårblommor.
Hoppas du får en riktigt fin helg vart du nu än befinner dig. Och så avslutar vi inlägget med lite fina peppande visdomsord ♥
Middagstipset den här torsdagen blir en ny köttfärsås med extra mycket grönsaker. Vi försöker äta mindre kött och mer grönsaker & denna rätten gick verkligen hem.
Jag lagade min gryta med färsk chili, och tänk på att styrkan sitter i fröna. Så vill ni inte ha så starkt ta bort det mesta av dem. Vi kunde tillochmed ha haft ytterligare lite mer grönsaker, för de krymper rätt mycket under tillagningen.
Det här behöver du till 5- 6 personer: 3 st stora morötter 4 dl strimlad vitkål 15 cm finhackad purjolök 2 hackade chilifrukter 2 finhackade vitlöksklyftor olivolja 600 gram köttfärs 2 burkar med fyllig tomatkross 2 msk konc. fond ( kött eller grönsak) 1 msk kinesisk soja salt & peppar
Serveras med spagetti creme fraiche
Gör så här Strimla/ riv grönsakerna & löken smått. Hetta upp en djup stekpanna med rikligt med olivolja och fräs grönsakerna mjuka.
Vänd ner färsen och bryn den klar, vänd över tomatkross, soja, och fond och låt det koka ihop i en kvart. Och till sist smaka av den med salt & peppar.
Ja i växjö lyser solen över stada idag, helt underbart. Så jag ska snart ta och snöra på mig skorna och ge mig iväg på en powerwalk. I vackert väder är det inte det minsta motigt, värre är det när det regnar. Nu håller vi tummarna för vackert väder till helgen också, vi har planerat utflykt med barnen då. Det är ju inte lika roligt om det ska regna. Mitt lilla onsdagstips till er blir denna efterrätt. Vet inte hur många snickerskladdkakor jag har bakat i mina dagar. Väldigt många är det iallafall och detta kan nog vara den godaste ♥
Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 22-24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 burk med karamelliserad mjölk
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig i kylen sen). Gör tryffeltoppingen genom att värma upp grädden på spisen, bryt ner chokladen och rör den glansig. Ta bort från plattan och rör ner jordnötterna. Klicka ut snickerstryfflen över den (kalla) kladdkakan och bred ut till ett jämnt lager. ställ sedan svalt i minst 2 timmar innan servering
Denna marängtårtan blev vi bjudna på för länge sedan, och ni är många som önskat recept på den. Och nu så, nu har jag lyckats tjata till mig receptet. Tänkte att detta kunde vara den blivande midsommartårtan för många av oss. Den ska frysas in innan servering. Receptet kommer från Ica.
Fyllning:
3 dl vispgrädde
200 gram hallon ( frysta går bra )
1 dl kesella
2 äggulor
1 dl florsocker
Garnering: Hallon
Gör så här:
Ställ ugnen på 150 grader. Rita 2 rundlar på ett bakplåtspapper, använd en rund springform som mall *24 cm.
Vispa äggvitor och citronsaft till ett hårt skum. Vispa ner lite av sockret i taget.
Bred ut smeten på rundlarna du har ritat ut på bakplåtspappret, men lämna 2 cm runt om, för smeten flyter ut under gräddning.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 1 timme. Stäng av ugnen och låt bottnarna vara kvar i ugnen i ett par timmar.
Till fyllningen: Vispa grädden, vänd ner hallonen och vispa dem så de mosas också. Grädden ska vara fluffig och hårt vispad. Vänd ner kesella, äggulor & florsocker. Ber ut fyllningen på en tårtbotten, och lägg den andra över som lock.
Frys in tårtan, och ta sedan fram den 30 minuter innan servering.
Strö över hallon.
Igår lagade vi en riktigt god middag, jag blev inspirerad av moussaka- men egentligen är det inte alls det. Utan denna är gjord på potatis istället för auberginer & istället för lammfärs gjord på nötfärs med tacosmaker. Barnen gav den högsta betyg, med tomma tallrikar efter middagen.
Denna gratängen räcker ungefär till 5- 6 personer
Till en form 20*30 cm behöver du :
10 medelstora potatisar
smör
600 gram nötfärs
1 1/2 påse med tacokryddor + 2 dl vatten
5 dl grädde
mozzarella
salt & peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader, och skala potatisen och skiva tunt för hand eller i maskin. Stek färsen klart och häll på vatten & krydda den med tacokryddan, låt sjuda i några minuter. Varva sedan potatis ( börja med potatis ) med köttfärs i en ugnsfastform och avsluta med ett lager potatis. Salta och peppra i grädden innan du häller detta över gratängen.
Ställ in i ugnen i cirka 1 timme, eller tills potatisen är krämigt mjuk. Jag tog ut min gratäng några minuter innan och fördelade över mozzarellan och ställde in i ugnen för att den bara precis skulle smälta samman med resten av moussakan.
Här kommer en riktigt smarrig thairätt som vi lagade nu i helgen när vi var i stugan. En kycklingsoppa, med kokosmjölk som bas och så en himla massa goda grönsaker. Denna kan serveras både som soppa som här på bilden eller som gryta som du serverar tillsammans med ris.
Detta behöver du till 4 portioner: 4 kycklingfileer
2 tsk paprikapulver rapsolja att steka i
1 stor morot
1 stam med färsk broccoli
1 gul lök
1/2 msk med röd curry pasta
1 tsk tomatpure
1 liten burk med vattenkastanjer
1 dl bambuskott
1 dl med sockerärtor
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
2 burkar med koksmjölk
1 lime
salt & peppar
ev. dofta över cayennepeppar
Gör din thaisoppa så här:
Strimla kycklingen i lagom stora bitar. Och skär & klyfta grönsakerna, just morötterna & broccolin skar jag i mindre bitar då dessa tar lite längre tid. Fräs sedan kycklingen i rikligt med olja tills den får färg. Krydda den med paprikapulver, röd curry och tomatpure under tiden. Vänd sedan ner morötter , lök och broccoli och fräs runt några minuter. Sedan lägger du i resten av grönsakerna och vänder runt, häll över kokas mjölken och låt allt sjuda upp tillsammans. Låt det inte koka för länge, för då försvinner det krispiga i grönsakerna. Ta bort pannan från värmen och pressa ner juicen från en lime. Smaka av med salt & peppar och ev. lite cayennepeppar.
Vår sista dag i stugan för denna gången och vi har haft en jättetrevlig helg. Med fika- och matgäster som mormor & morfar, barnens kusin Fanny & min äldsta vän Susanne och hennes barn. Även Daries & småkusinerna har varit här och hälsat på en del, och så storasyster Mona med familj som är här nu. Våra planer idag är väl inte större än att vi ska gräva ner det sista fruktträdet och vår ytterbelysning ( ja sladden då ). Vet att många är nyfikna på stugan, trädgården och spabadet, och fler foton kommer, jag lovar. Nu väntar jag bara på att trädgården ska blomma lite mer & att det ska bli sådär grönt och lummigt. Men håll utkik.
Idag blir det som vanligt veckomatsedel. Hoppas ni hittar lite som faller er i smaken.
Du behöver till 4 personer
8 tunna kycklingfileer
Smör
Pommes
Bearneiesås
2 knippe grön sparris
1 burk med kräftstjärtar
Gör så här:
Sätt på ugnen och ställ in pommes:en tills de får en fin krispig yta. Jag brukar ringla på ordentligt med rapsolja för den lite mer friterade ytan. Smörstek kycklingen klar och koka sparrisen.
Lägg upp & servera som bilden ovan.
* * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Knäckiga kardemummasnitt.
Det här behöver du:
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen till 2 eller 3 delar och rulla ut till länger. Platta till dem något med hjälp av fingrarna.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Bakade en riktigt fullträff på valborg, en kladdkaka med jordnötssmör och tryffeltäcke. Gudagod!
Omnomnom
Pssst… För att inte missa mat- och baktips hittar ni bloggen på facebook också samt insta: @jennysmatblogg
Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
Gör din chokladiga kladdkaka så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, Kladdkakan ska fortfarande vara lite lös i mitten.
Ta ut och klicka ut jordnötssmöret, och låt det smälta över kakan och bred försiktigt ut lagret. Det går även bra att ställa in kladdkakan med jordnötstoppingen för att det ska smälta snabbare. När du fått det hyfsat jämnt kan du göra tryfflen. Låt grädden sjuda upp och bryt ner chokladen och rör tills du fått en jämn fin smet. Fördela över jordnötstoppingen och låt sedan svalna i kylskåp 1- 2 timmar innan servering.