Veckomatsedel

Måndag: Inbakad räksoppa 
Tisdag Pannbiff med potatis & löksås
Onsdag  Grekisk lax
Torsdag Inbakad kassler med ris & currysås
Fredag Herrgårdskyckling med ris

hcvhfvhjvjnfvjnfv

Recept till 4 personer på herrgårdskyckling:
4 kycklingfileer
smör
salt& peppar
100 gram rökt skinka
2 msk finhackad persilja
4 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1 1/2 dl riven herrgårdsost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Bryn kycklingfilerna runt om i en stekpanna så att de får fin färg. Salta & peppar under stektiden. Lägg dem i en form och strössla över den strimlade skinkan. Blanda ihop creme fraiche, persilja, dijonsenap, och riven ost. Fördela ut röran över kycklingen och skinkan. Och ställ in imitten på ugnen, i cirka 20 minuter- eller tills kycklingne är klar.
Servera med klyftpotatis eller ris.

* * * * * * * * * * * * * *

Saftiga & chokladiga kärleksmums till kaffet
jdigrehgrehgejhgr

Det här behöver du till 30 stora bitar  :
200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

Glasyr : 
75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.

Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.
Går utmärkt att frysa.

0
8 kommentarer

Sommarsallad

Hej där ute,

Hoppas ni haft en fin start på denna lördag. Vi har precis ätit sommarstugefrukost som barnen kallar det vilket innebär extra mycket av allt- oboy, nybakat bröd , massa pålägg, juicer, kokta ägg och filmjölk med musli &  yougurt 🙂 Så det tar sin lilla tid att äta allt detta också.  När vi köpte stugan för snart ett år sedan så var det inte alls mycket med detta röda lilla hus, det vet ju ni som hängt med under renoveringen också. Barnen tyckte att den var rätt omodern, med äldre tapeter & alla gamla möbler som de lämnat kvar i stugan. Därför var det extra roligt när Melvin vid första frukosten sa med ett leende : Detta är den lyckligaste sommarstugan ever  ♥   Gullunge, liksom.

Dagens lördagstips en god sallad till lunch!
IMG_8511
Detta behöver du: 
smörstekt kyckling kryddad med paprikapulver
blandad salladsmix
mini mozzarella
rödlök
rädisor
gurka
soltorkade tomater
1 mogen avokado
pistagenötter

Till cesardressingen:
1 dl olivolja
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1/2 – 1 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 sardellfileer
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1 msk grädde
salt & peppar

Gör så här: 
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar  och ev. dofta över lite cayennepeppar.

Kycklingen smörsteker du tills den är klar, hacka grönsaker & så vänder du ihop hela salladen & ringla över lite av den goda dressingen.

Smaklig måltid

0
5 kommentarer

En hälsning från Öland

Godmorgon

Här kommer en liten hälsning från ett soligt öland. Gårdagen fixade vi bara utomhus, planterade, rensade ogräs, grävde om land & klippte gräsmattan. Vi hade även barnens kusiner Nea, Lova & Milia här i några timmar medan Daries & Tobias tvättade hus inför en kommande målning. Dagens planer är att vi ska rengöra & få ordning på stora poolen samt uppvärmningen till den, det är liksom inte så många veckor kvar nu tills man kan bada i den också. Senare i eftermiddag så kommer lillasyster med familj hit på middag och vi tänkte bjuda på grillade hamburgare , går alltid hem hos stora som små.

En bild på vårt gamla äppelträd,  blommar för fullt.
IMG_9014

Vad har ni för planer idag, jobbar ni kanske?

0
10 kommentarer

Daimglass

Den andra glassen vi prövade nu i början av veckan var daimglass, och jag gillar verkligen denna snabbvariant av glass. Få ingredienser och den blir krämig, len och gräddig. Sen kan du blanda i det du gillar bäst eller har hemma, choklad, färska bär eller kolasås.

IMG_8990

Det här behöver du:
5 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk ( ska inte kokas)
3 dubbeldaim
1 burk med karamelliserad mjölk
Chokladströssel

Gör så här:
Vispa grädden luftig tills den bildar toppar, vänd ihop med den kondenserade mjölken.
Hacka daimen och vänd ner i skålen, vänd om med en slev tills allt har blandat sig.

IMG_8870

Öppna burken med den karamelliserade mjölken, och rör ut med 2 msk grädde. ( För att den lättar att jobba med när den inte är så tjock) .  Varva sedan glasssmeten med kolakrämen i en form.

IMG_8866

Toppa till sist med strössel och kolakräm. Och plasta den innan du ställer in den i frysen.
Den ska stå kallt i minst 4 timmar innan servering.

Ta fram en stund innan servering, ät & njut!

IMG_8880

1
26 kommentarer

Mellistips! Hemlagat risgrynsmellis

Tips på mellanmål har efterfrågats på bloggen. Och att göra egen hemlagat rismellis blir både billigare, godare  & nyttigare. Lillasyster Daries som är mammaledig och hemma med Milia om dagarna provar en hel del storkok, sist lagade hon detta och bjöd på. Och denna  gick hem & fick högsta betyg från Melvin & Nomi också.

Perfekt sommar- & strandmellis.
risi (1)

Koka gärna en ordentlig bytta, så har ni smidigt mellis i flera dagar. Eller kan ni såklart halvera receptet 🙂

Det här behöver du till 15 portioner :
4 dl grötris
8 dl vatten
2 liter mjölk
4 dl vispgrädde
1 dl florsocker
3 msk vaniljsocker

Gör så här: 
Koka riset med vattnet i en gryta med lock i cirka 10 minuter, eller enligt anvisningar på grötpaketet. Tillsätt mjölken och låt stå och svälla i 40-50 minuter på svag värme, rör om då & då. Ställ kastrullen kallt i ett vatten bad innan du ställer gröten kallt i kylskåp.
Vispa grädden fluffig & fast, och vänd ner florscoker & vaniljsocker. Rör sedan ner gräddblaningen i den kalla gröten och vips har du gjort en god risifrutti.

Servera med frukt, färska bär eller bara lite sylt.

2
13 kommentarer

Oreoglass

 Oreoglass var den första vi provsmakade idag, och jag tänkte jag ville tipsa om denna nu innan helgen. *Håller tummarna för en varm & solig helg*

Glass som du gör utan glassmaskin, och endast med 3 ingredienser. Plus i kanten för att den inte kräver särskilt mycket disk heller 🙂 IMG_89351

Det här behöver du till denna goda Oreoglass: 
1 pkt med oreo
5 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk ( ska inte kokas)

IMG_8837

Gör så här: 
Grovhacka oreokakorna, spara ett par till garnering dessa delar du på mitten sedan. Vispa grädden tills den bildar toppar och rör ihop med den kondenserade mjölken. Vänd sedan ner kaksmulorna och vänd om smeten tills allt har blandat sig.


IMG_8841
Häll sedan upp smeten i en form  och  tryck sedan ner de halva oreokakorna lite snyggt där i.
IMG_8855
 IMG_8861

Plasta sedan försiktigt och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Ta fram en kvart innan servering, jag tycker iallafall att det är godast när glasen är lite smält i kanterna.

Krämig & god , prova denna så ska du se att du inte kommer köpa färdig glass i sommar.

2
14 kommentarer

Nytt till altanen

Godmorgon från ett mulet växjö.
Men igår var det desto mer sol, så man kunde sitta ute och dricka kaffe på altanen och njuta lite av värmen. För vi lyfte ut nya utebordet förra helgen, så nu vill man sitta där ute så mycket man kan.  Det blev så mycket bättre än det gamla ska visa er före och efter bilder.

Vitt rejält plankbord, som vi har skissat upp det själva. En möbelsnickare har snickrat ihop det och sedan lämnade vi in det på lackering.
IMG_8908

På bordet står rosa / vita blommor som matchar senaste numret av Damernas värld pastelliga omslag.


IMG_8906
Det tidigare bordet köpte vi lite akut på Ikea, när vi flyttade hit. Men vi har varit trötta på det länge. Så nu var det tid för ett rejälare och vitlackat bord. Stolarna som också är från ikea får hänga med ett tag till 🙂

IMG_1180

Nu ska jag sätta mig och svara på mail, kommentarer och sedan blir det matlagning för hela slanten idag.

På återseende,

0
32 kommentarer

Triss i hemlagad glass

Vilket väder det har varit idag, detta får gärna hålla i sig hela veckan ! Helt underbart 🙂 Trots detta har jag stått i köket hela eftermiddagen och vispat ihop glass, tre nya smaker blev det idag. Och har fortfarande flera glass-ideer kvar på lager som jag får göra nästa gång vi har gäster.

IMG_8882

Blir glassen lika god som smeten så har jag lyckats.
Återkommer snart med recepten

0
15 kommentarer

Liseberg och sommarplaner

Godförmiddag där ute 🙂
Hoppas din helg har varit bra, vi har haft det toppen och avslutade med ett besök på liseberg. Fördelen med att åka innan sommarlovet är att man slipper alla långa köer. Igår fanns nämligen inga köer alls alls, och barnen åkte tills de mådde illa, bokstavligt talat.

Jacob ( äldsta sonen) ville inte följa med , då han åker dit med klassen snart. Så istället fick Melvin ta med en kompis & Thelma tog med kusin Alicia.
IMG_8754

Dagen började mulet, men efter lunch fick vi klarblå himmel & sol. Inte tokigt alls, och lika fint på Liseberg som alltid.
Fullt med blommor och vackra körsbärsträd.
IMG_8759

Hundra karuseller senare och nästan innan stängning var alla nöjda.
IMG_8780

IMG_8815

Ja sen måste man ju köpa lite rosa sockervadd på vägen hem också. Melvins kompis August hade turen att vinna stjärnvinsten, en stor Marabou chokladkaka. Vilken lycka 🙂
IMG_8807
IMG_8809

Nu funderar vi lite och planerar för sommarens utflykter. Och vi vill gärna åka till ännu en nöjespark, hyra stuga och kanske stanna en dag eller två. Vilket ställe rekommenderar du, gärna både nöjes- och vattenpark  ?

Jag blir glad för alla tips.

0
33 kommentarer

Veckomatsedel

Helgerna går alltid så snabbt, redan söndag idag ju.  Och vi har hoppats på bra väder idag då vi planerat en utflykt, och det ser ut att bli okej. Så nu ska vi packa ut oss i bilen, och hämta upp några av barnens kompisar innan vi åker vidare. Ni kommer kunna följa med på utflykten via insta @jennysmatblogg

Nu lite matförslag till kommande vecka.

Måndag: Pasta & tomatsoppa ( veg)
Tisdag Laxstroganoff med ris
Onsdag Gratinerad Bamsebiff
Torsdag Korvgratäng
Fredag : Godaste Biffstroganoffen.
Hemligheten är att laga biffstroganoff på lövbit och sedan låta den sjuda i minst 2 timmar , så det blir riktigt mört & gott.
Serveras med ris eller kokt potatis

biffe

Det här behöver du till 4- 5 personer :
700 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
6 dl vatten
3 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
3 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
2 msk chilisås
1 msk dijonsenap
2 1/2 dl grädde
maizenaredning

Serveras med ris & sallad

Gör så här :
Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden. Fin hacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak.   Rör ner  tomatpure, dijonsenap , fond & soya chilisås och rör om, tillsätt vattnet och låt sjuda på svag värme i 2 timmar sedan tillsätter du grädden. Låt sjuda upp och red av med lite maizena -sjud ett par minuter och servera sedan genast.

* * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet Lakrits- & citronbiskiver
lalala

Det här behöver du till cirka 25 biskiver :

300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning :
150 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 1/2 dl florsocker
1 halv citron skal + saft
1 msk vaniljsocker

Topping : 200 gram  mjölkchoklad med lakritssmak tex. marabous

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. åt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så sur / söt som du vill ha den. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten.

Ställ svalt och smält under tiden chokladen.
Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen , och ställ svalt så att chokladen stelnar.

Klart att serveras!

0
14 kommentarer