Grilltips ifall att ni ska grilla idag : Fyllda baconinlindade champinjoner
Du behöver :
Championjoner
Valfri färskost
Bacon
+ tandpetare
Gör så här: Tvätta champinjonerna och ta bort svampfoten. Fyll sedan hålet med färskost, helst smaksatt. Linda en baconskiva runt och sätt fast med en tandpetare. Grilla sedan tills de får en fin färg.
Tjingeling
Solen skiner och humöret är på topp, idag ska vi åka runt och träffa släkt och vänner. Vi börjar med syster och Tobias, Thelma har inte träffat Milia på flera veckor och vill såklart åka dit & leka lite med lillkusinen. Sedan ska vi ner till stan och fika med Philip ( äldsta kusinen i skaran) och hans tjej. Och hinner vi så ska vi stanna till hos gammelmormor & morfar på vägen hem.
Min arbetsplats här i stugan, vid köksbordet.
Thelma och jag ska mäta lite i eftermiddag, vi ska beställa till renoveringen som blir i höst. En glasveranda ( farstukvist) ska bli klar på framsidan och badrummet ska kaklas. Pardörrar är inköpta, nu letar vi glaspartier och altandörrar….. Tur att vi har gott om tid på oss. Självklart ska ni få se före och efterbilder, när det blir aktuellt.
Nu dags att sätta fart, jag kikar in senare med nya tips & recept.
Nu är det precis tre veckor kvar till skolavslutningen. Och i år så slutar Jacob 9:an, Thelma 7:an, Melvin 3:e klass och Nomi slutar förskoleklass för att börja i 1:an efter sommaren. Fattar bara inte vart denna tiden tagit vägen, men väldigt snabbt har det gått. Jag handlade småttingarnas avslutningskläder i veckan, känns bra att förbereda det som förberedas kan. Jacob & Thelma vill dock vara med och välja sina kläder själva, så det får vi fixa nästa vecka.
Nomi fick en vit klänning med en bolero och ett sött hårband med blommor.
Kläderna fick godkänt, och hon vart nöjd.
Melvin fick en fin blå- & vitrandig skjorta i gammaldags stil och vit t-shirt.
Matchade fint tillsammans med ett par blåa jeansshorts. ( Dessa fick godkänt också…haha… Tur)
Samtliga plagg från H&M – de hade fått in massa fina kläder där nu inför sommaren. Men jag har lite köpstopp, barnens garderober är redan överfyllda med kläder inför sommaren. Men nu ska jag ta och packa ihop, efter lunch så ska jag och Thelma åka på en tjejweekend till stugan. Resten av familjen är hemma i stan, och det är fotboll inbokat för Nomi, födelsedagskalas och biobesök för dem.
Nu är jag tillbaka hemma efter ett par möten på stan, och kommer fortsätta ytterligare att par möten i morgon i Kalmar. Det är nya projekt på gång, och det känns spännande att jag snart kan berätta för er vad som är i görningen. Vi har jobbat mycket med detta nu i flera månader, så jag hoppas . . . . . vet att det kommer bli bra 🙂 Jag sprang in och handla lite doftljus igår, är det något jag köper mycket av så är det just detta. Har dem i alla rum i både stugan och hemma i stan, såklart olika dofter & märken i varje rum. Denna Fluffy towels från Yankee Candle fick följa med mig hem igår, även om jag också köper billigare kopior som funkar så är dessa de bästa av de bästa.
Står nu i vardagsrummet och doftar gott.
Hepp ser nu på klockan att det är dags att rusa. Ska jag åka och hämta Thelma som slutat skolan.
Till och från så lagar jag gärna mycket olika maträtter med ajvar. Det ger en fin kryddning, smak & färg på maträtterna. Får en del frågor vad ajvar är för något, och det är alltså en kryddig röra av framförallt paprika, matolja & salt. Men kan även innehålla rostad aubergine, vitlök & chili. Jag föredrar det sistnämnda- då får man mer styrka / hetta i maten. Ajvar kommer ursprungligen från balkanländerna, därav namnet på min kycklingrätt.
Det här behöver du till 5 personer : 5 stora kyckling fileer
smör
salt & peppar
2 1/2 vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk konc. kycklingfond
1/2 dl ajvar ( ev mer för hetta)
1 nypa socker
salt & peppar
1 dl riven ost
ruccola
Serveras med ris eller couscous
Gör så här: Ställ ugnen på 220 grader. Dela fileerna till mindre bitar och smörstek dem i salt och peppar.
När de är genomstekta lägg dem i botten på en ugnssäker form.
Värm upp en kastrull med grädde, creme fraiche, fond, ajvar & en nypa socker. Låt det sjuda upp och smaka av med salt & peppar.Häll över kycklingen, riv över ost och ställ in i mitten av ugnen och gratinera en 15 minuter eller tills gratängen fått en vacker färg.
I helgen är det ju den stora finalen av Eurovision ( detta kan man bara inte missa!! ) och jag har fått önskemål om festliga efterrätter till denna musikkväll. Jag har rotat fram tre favoriter från arkivet, sen är det bara att blinga upp dem med silverströssel och så är du i hamn. Först ut är Ahlgrenspannacotta vilken brukar bli barnens favorit. Den är söt och mäktig så gör den i pyttesmåglas, till skillnad från bilden.
För 10-12 små portioner ahlgrens pannacotta :
2 påsar med bilar
9 dl vispgrädde
Gör så ahlgrens bilar pannacotta så här :
Sortera bilarna i de olika färgerna. Häll upp 3 dl grädde i en kastrull och värm upp på svag värme häll ner 40- 50 sorterade småbilar och rör om tills allt har smält. Häll upp i glasen och låt stelna ( cirka 2 timmar ) tills du gör samma med nästa färg. När du tre lagrerna har svalnat kan du garnera med lite bilar på toppen. Perfekt efterrätt på barnkalaset. Vi valde att göra den gröna lite mindre och den rosa , och vita lite större.
Önskar man förstärka färgerna – grön & rosa karamell färg
Gör så här :
Ställ ugnen på 150 grader
Arbeta ihop alla ingredienser till pajbotten, och tryck ut i formen.
Förgrädda i 10 minuter. Smält smöret, och låt svalna. Rör samman ägg, farinsocker, vaniljsocker, sirap och salt, och vispa till sist ner smöret.
Häll upp på pajdegen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Hacka daimen och strö över medan kakan är varm, låt sedan svalna och servera pajen med en klick citron grädde eller god gräddglass. Citrongrädden gör jag med vispad grädde och rivet citronskal, också väldigt gott att blanda vispad grädde med några matskedar lemoncurd.
* * * * * * * * * * * * *
Kladdkakesandwich med oreofyllning
Det här behöver du : 2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 msk kakao
100 gram smör
Gör så här:
Ställ ugnen på 150 grader. Klä en form med måtten 25*35 med bakplåtspapper.
Smält smöret till kakan, och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, och blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i smeten. Man ska inte vispa, tillsätt sist smöret och häll sedan upp i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 – 40 minuter, håll koll så att den inte blir bränd. Låt sedan kakan svalna i kylskåpet i några timmar.
Gör tryffeln, genom att hacka chokladen, koka upp grädden, och ta bort från plattan- vänd ner chokladen och rör tills chokladen har smält, vänd i en msk smör och honung och rör tills smten är blank. Ställ svalt gärna ett par timmar.
Dela sedan kakan på mitten, är den ojämn på några ställen kan du jämna till dem med ev kniv så att de är på ett ungefär lika tjocka.
Bred ut fyllningen över ena kakan och lägg den andra över som ett lock. Ställ in i frysen ett tag- ett par timmar eller över natten. För att det ska bli lättare att skära fina bitar.
Dela sedan kakan i fyrkanter och sedan lä diagonalen så att de ser ut som små söta sandwich.
Här har jag precis vinkat av alla barnen till skolan, alla utom äldsta sonen som hade sovmorgon en extra timma. Jonathan lämnar dem på morgonen och jag hämtar 🙂 Just nu kikar jag lite på nyhetsmorgon i bakgrunden och ska gå igenom alla mail och försöka besvara dem. Och till er som mailat men inte fått svar, så ber jag om ursäkt men jag får närmare 150 – 200 mail om dagen. Och hinner tyvärr inte med att svara på alla, fast jag försöker…..
Bästa maken kom hem med blommor häromdagen, bara så där. Ingen årsdag & ingen bröllopsdag, jag gillar överraskningar ♡
Rosa-vit bukett b.la med liljor rosor.
Själv fyndade jag snygga doftljus till hemmet, både i grått och denna härligt turkosa. Bunkrade dessutom med de turkosa då jag vill ha dem tills efter badrumsrenoveringen i stugan, kommer bli så snygga där. Jo , jag köpte dem mest för snygga förpackningen, men de doftade gott och länge också. Så dagens tips : finns på Netto.
Mitt smidigaste middagstips till er stressade småbarnsföräldrar som vill hinna med att laga en god & enkel middag mellan hämtningar & lämningar från fritidsaktiviteterna. En ajvargratäng med korv, pasta och en krämig sås – tomma tallrikar efter måltiden är ett bra betyg.
Det här behöver du till 5-6 personer: 500 gram okokt pasta
1 ring med falukorv
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
2- 3 msk stark ajvar
salt & peppar
1 låda med körsbärstomater
Topping : cheddarost ( ost man brukar lägga på hamburgarna)
Gör så här:
Koka pastan al dente, och lägg i botten på en stor ugnsfast form. Ställ ugnen på 200 grader.
Skiva falukorven tunt och fördela ut över pastan och klyfta tomaterna och fördela ut.
Värm upp en kastrull med grädde, creme fraiche och smaka av med ajvar salt & peppar. Häll detta över gratängen och toppa med god ost.
Ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.
Nu kommer receptet på den 3:e glassen som prövades fram förra veckan, omnomnom. Jag har tänkt lite Ben- & Jerrys tema nu när jag har provat fram de senaste glassarna. Och självklart kan ni prova med vilken choklad, kolasås och vilka nötter ni tycker är godast. Jag tycker inte att mina recept ska följas till punkt & pricka utan att det ska öppna upp ideer för att prova fram egna favoriter.
Jag föredrar att laga glass utan glassmaskin. Och ju färre stora köksmaskiner att ha i köksskåpen ju bättre 🙂
Den karamelliserade mjölken är alltså färdigkokt sötad kondenserad mjölk.
Det här hade jag i min glass: 5 dl vispgrädde
1 burk med kondenserad sötad mjölk
300 gram med jordnötssmör
2 nävar salta jordnötter
1 burk med karamelliserad mjölk + ett par msk ovispad grädde
chokladströssel
Gör så här: Vispa grädden så att den bildar toppar, vänd ner jordnötssmöret och vispa till jämn smet, vänd ner den sötade kondenserade mjölken och vänd om tills du har en klumpfri smet. Blanda upp den karamelliserade mjölken med lite ovispad grädde, för att få den lite lösare i konsistens. Ta fram en form och varva smet med jordnötter och karamelliserad mjölk ( kolasås), smeten och toppa sedan ytan med jordnötter, strössel och ringla över kolasås. Plasta och ställ in i frysen i minst 4-5 timmar innan servering.
Ta fram en stund innan fikat.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Missa inte alla SÖTA vårkläder just nu hos Bubbleroom, Älskar denna i rött! KLICKA HÄR
Helgen gick som vanligt väldigt fort, och söndagar försöker jag att jobba lite med förberedelser inför veckan & planerar in möten m.m. Men nu har jag jobbat klart för idag & vi har packat in i bilen för att fara mot barnens farmor & farfars stuga på fika.
En bild på lite blommor som planterats i krukan till utemöblerna Lavendel är en av mina favoritväxter, tycker de är både fina att titta på & doftar så gott.
Ett äppelträd har kommit ner i jorden så även ett körsbärsträd och en bärbuske. Mammas rabarber grävde vi land för & så har lökarna från förra planteringar kommit ner i jorden. Den kommande veckan som kommer ska vi plantera lite hemma i stan , och så är det dags att gräva upp sandlådan. Vi har ju inga barn som tycker det är roligt med den längre, så det växer ju bara ogräs i den. Men det är nästa veckas projekt. Och till dig önskar jag den finaste fortsättningen på denna söndag den 17 maj .