Veckomatsedel

Godmorgon,
Här kommer en tidsinställd veckomatsedel 🙂 Hoppas ni hittar lite som ni gillar.

Måndag: Tomat & mozzarellapaj
Tisdag: Zucchinilax med smak av ajvar
Onsdag: Falukorvsgratäng med dillsås & mos
Torsdag Kasslergratäng med ris & bearneisesås
Fredag : Kyckling i citron- & spenatsås

k

Det här behöver du till 4 personer:
4 kycklingfileer
1 vitlöksklyfta
1 lite gullök
smör
2 1/2 dl vatten
2 1/2 msk konc. kycklingfond
2 1/2 dl vispgrädde
Skalet av 1 citron
ev. lite pressad citronsaft
100 gram ekologisk babyspenat
salt & peppar
ljus maizena redning

Serveras med ris eller pasta

Gör så här:

Riv lök och vitlök och fräs glansig i smör, tillsätt vatten och fond. Riv ner citronskalet och låt sjuda tills halva vätskan kokat bort. Stek under tiden kycklingen. När halva vätskan kokat bort så vänder du ner grädden, smaka av med salt & peppar och ev en skvätt citronsaft. Red av såsen till önskad konsistens  med maizena. Häll citronsåsen över kycklingen och vänd ner babyspenaten, och låt sjuda ihop i några minuter.

Serveras med ris eller pasta

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och till fikat idag. Bjud mor på hembakad rabarberpaj.
fhb

Det här behöver du :
Rabarber + 1/2 dl socker ( så att du täcker en pajform )

Degen :
2 dl socker
2 dl mjöl
150- 200 kallt gram smör

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader, tvätta ( ev. skala om det är tjocka skal )  och skär rabarberna i 2 cm bitar i en smord form.
Strö över sockret. Blanda socker och mjöl i en skål, strö ut över rabarberna. Ta fram smöret och hyvla med hjälp av en osthyvel smör över mjöl-blandningen. Smöret ska täcka, allt. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 minuter, eller tills pajen fått fin färg.

Servera sedan tillsammans med vaniljvisp / marsansås eller glass.

0
6 kommentarer

Bröllop på schemat

Godmorgon lördag

Idag står det bröllop på schemat, det är min äldsta vän Susanne ska äntligen gifta sig med sin Ben. Ni som följer mig på instagram såg att jag letat klänning nu i veckan. Och med er hjälp så bestämde jag mig till sist för denna blommiga, med en vit kofta till.

Det regnar/duggar lite just nu, men vi hoppas på uppehåll och sol snart 🙂

IMG_9701

Jag tyckte om koftan lite extra för knapparna i ryggen, söt detalj.

IMG_9703

Hepp hepp dags att göra mig klar. Och håll utkik i eftermiddag, då kommer en riktigt god kladdkaka hamna på bloggen.

På återseende

0
7 kommentarer

Grillade hamburgare

Hej hej,

Nu har vi lämnat småttingarna hos farmor & farfar. Åkt förbi biltema i Kalmar  och lämnat Kevins ( Jonathans lillebror ) avslutningsfika, det var hans sista dag på jobbet idag innan han börjar sitt nya. Och han behövde lite hjälp att baka, så då slängde jag ihop 2 kladdkakor till honom. Sen stannade vi till & handlade mat på vägen, och nu är vi äntligen framme i stugan.  Så nu det blir att äta hamburgare med friscobröd och majonäs.  Mums

IMG_7019

0
5 kommentarer

Jobba jobba jooobba

Hej där.
Jag jobbar på och har för mycket måsten idag som måste bli klart, och alldeles för lite tid 😉 Men vill känna mig något så när färdig innan vi åker mot Öland. Barnens ska till farmor & farfar medan vi ( jag & Jonathan) åker mot Öland. Vi ska på bröllop imorgon och barnen ska med farmor & farfar till Astrid Lindgrens Värld denna helgen. Nomi som aldrig varit där, eller jo men då var hon för liten för att minnas, hon är så himla taggad för att träffa Pippi och Kling & Klang.

Min fredagslunch blev en kycklingsallad, snabbt smidigt och gott.

IMG_9132
Perfekt kylskåsrensning

Detta hade jag i min sallad
Stekt kyckling kryddad med paprikapulver & chiliflakes
rädisor
isbergssallad
sockerärtor
ruccola
fetaost
soltorkade tomater
gurka
paprika
Avokado
hyvlad smakrik hårdost
chilibea

Möms!

0
3 kommentarer

Kycklinggryta med lime & kokosmjölk

Hej där ute i cyberrymden  🙂
Roligt att se att ni är så många som tittar förbi här om dagarna.  Statistiken säger cirka 750 000 sidvisningar i veckan, och det känns verkligen häftigt. Hoppas att ni trivs hur-som-helst.

Mitt middagstips till dig blir en god Thai-rätt hoppas ni gillar. 
IMG_8413Detta beh
över du till 4  portioner:

4 kycklingfileer
2 tsk paprikapulver
rapsolja att steka i
1 stor morot
1 stam med färsk broccoli
1 gul lök
1/2 msk med röd curry pasta
1 tsk tomatpure
1 liten burk med vattenkastanjer
1 dl bambuskott
1 dl med sockerärtor
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
2 burkar med koksmjölk
1  lime
salt & peppar
ev. dofta över cayennepeppar

Gör din thaisoppa så här: 

Strimla kycklingen i lagom stora bitar. Och skär & klyfta grönsakerna, just morötterna & broccolin skar jag i mindre bitar då dessa tar lite längre tid. Fräs sedan kycklingen i rikligt med olja tills den får färg. Krydda den med paprikapulver, röd curry och tomatpure under tiden. Vänd sedan ner morötter , lök och broccoli och fräs runt några minuter. Sedan lägger du i resten av grönsakerna och vänder runt, häll över kokas mjölken och låt allt sjuda upp tillsammans. Låt det inte koka för länge, för då försvinner det krispiga i grönsakerna. Ta bort pannan från värmen och pressa ner juicen från en lime. Smaka av med salt & peppar och ev. lite cayennepeppar.

1
10 kommentarer

Fika till morsdag

På söndag är det morsdag, och jag tänkte komma med tre snabba baktips till dess. För kaffe & kaka vill man bjuda mamma på tillsammans med en stor bukett liljekonvaljer.

Jappkakor ( Inte muffins)
img_9899

Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk balpulver
150 gram smör
1 ägg

3 dubbel Japp
+ muffinsformar & gärna ett muffinsjärn

Gör så här:
Dela varje enkel-japp till 3 delar och på en lägg på en tallrik.
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner det rumsvarma smöret och nyp ihop till en deg. Dela upp degen och rulla lite större än en studsbolls storlek innan du plattar ut och bakar in en bit Japp. Placera sedan bollarna i muffinsformar som du lägger i muffinsjärnet. Funkar även bra med lite stabilare formar… Grädda i cirka  8-10 minuter i mitten av ugnen – håll koll. ta ut och låt svala något, innan du lyfter ur dem. Pudra över florsocker och klara att servera.

Fungerar utmärkt att frysa sen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Dumlecookies

dumle

Det här behöver du till cirka 32- 35 kakor :
120 gram osaltat smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk sirap

Fyllning : 32-35 Dumlekolor

Garnering : Strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft )
Blanda det rumsvarma smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop.  Blanda ner äggen, sirap  i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat, i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg.  Förbered Dumlen,öppna och ta bort pappret, häll upp en skål med strösocker och förbered en ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt  med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar.  Platta ut och fyll dem med en hel dumle- rulla ihop till en boll igen. Lägg ner i socker och rulla till den täcks- lägg dem med lite avstånd emellan på bakplåten, det kommer behövas två plåtar.  Grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 5- 7 minuter.  Det går snabbt de sista minuterna så ha koll. Kakorna ska spricka och lite av Dumlen ska flyta ut innan du tar ut dem. Låt svalna något- innan du tar fram dem till fikat.

Galet goda!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Schweizernötssnittar

odfjvjgribn
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram mjölkchoklad med valfri-smak ( Jag valde schweizernöt)

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen . Dela på två och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler. Psssstt… blir det några kakor över går de även att frysa in.

Äter du kakorna ljumna är de sega och chokladiga – men väntar du till de svalnat lite blir de mer knäckiga- goda vilket som.

0
15 kommentarer

Koh Lipe

Hej hej hallå.

Vi har varit och hämtat ut Melvins pass, han var den enda som behövde nytt denna gången. Eftersom det  regnat mest hela eftermiddagen, passade det lite extra bra att boka boendet till vår vinterresa. Vi blir borta i 4 veckor, men har bara knappt bokat 1 1/2 vecka än så länge. Och 5 nätter ska vi stanna på Koh Lipe innan vi beger oss vidare till Malaysia. Så nu är detta boendet bokat och klart, det är alltid roligt att ha en resa att se fram emot ( nästan halva grejen liksom) Ni som varit på Koh Lipe – har ni några tips på vad vi inte får missa ? Vi tänker ju lata oss en del, men vill gärna besöka lite småöar, eller några guldkorn till fina stränder.

Vacker bild från Koh Lipe
lipe_02
Bild lånad från google.se

Har du varit på Koh Lipe- berätta gärna 🙂

0
26 kommentarer

Italiensk kycklinggratäng

Godmorgon på er där ute.

Förmiddagen ser ut att bjuda på uppehåll här i stan, så jag ska snöra på mig skorna och ta en runda runt sjön. Sen är är det några timmar framför datorn med mail, och pappersarbete innan Nomi ska hämtas. Jag gillar verkligen att arbeta hemifrån, dock är det ibland svårt att blunda för tvätthögen och dammråttorna som växer. Men jag jobbar på det 😉

Dagens tips blir den här färgglada italienska kycklinggratängen.

IMG_2795

Det här behöver du till 4-5 personer:
700 gram med kycklingfileer
smör
salt och peppar

Tomatsås:
1 burk med tomatkross
1 pressad vitlök
salt & peppar
1/2 tsk strösocker
2 tsk sambal oelek
1 msk kycklingfond konc

200 gram philadelphiaost ( jag hade med smak vitlök och örter)
1 – 1 1/2 dl vispgrädde

Topping: 2 dl lagrad ost ( eller vilken du gillar bäst)

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.
Skär kycklingen i 2*2 cm tjocka bitar, och bryn i smör så de får lite fin färg. Lägg upp i en ugnssäker form. Och fortsätt med att koka upp tomatsåsen, mät upp samtliga ingredienser till den och låt skjuda upp. Värm upp philadelphiaost och grädde i en annan kastrull tills det har börjat sjuda, då tar du bort kastrullen från plattan. Varva tomatsås och ostsås över kycklingen.

Toppa sedan med riven ost och ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter. Tills osten börjat bubbla och kycklingen är genomstekt.
Servera genast med pasta och en god sallad.

Den ska toppas med god ost, och skjuts in i ugnen IMG_2766

1
12 kommentarer

Flygande Melvin

Välkommen ny vecka och nya möjligheter. 
Jag startade upp dagen med en solig & frisk powerwalk. Jag blir så mycket piggare av att gå direkt på morgonen istället för att skjuta på motionen till eftermiddagen. Så nu ska jag sätta fart med dagens jobb som är fotojobb & bildredigering. Ville bara först kika in med detta inlägg innan. Dagens middagstips blir en gammal traditionell kycklingrätt fast med en currytvist. Så flygande Jacob blev istället flygande Melvin 🙂

Kyckling med banan, jordnötter & curry
IMG_8963

Så här lätt gör du snygga ristorn. Fyll en lite mugg / kopp med ris och vänd upp och ner på tallriken. Och volia så har du ett snyggt torn.
IMG_8954

Det här behöver du till 4 personer :
4 medelstora kycklingfileer
2 pkt med bacon
2 mogna bananer 
4 dl vispad grädde
1 1/2 msk chilisås
1 tsk med gul curry
salt & peppar

Toppa med jordnötter

Serveras med kokt ris

Gör så här: 
Koka riset enligt anvisningar. Ställ ugnen på 225 grader.
Strimla kycklingen & baconet och stek i smör. Lägg kycklingen i en ugnsfast form, vispa grädden tills den bildar toppar och rör ihop med chilisås, curry, salt & peppar. Skiva bananerna och lägg över kycklingen, bred över grädden.

IMG_8940
Ställ in i ugnen tills gratängen fått en vacker färg cirka 15- 20 minuter.

Ta ut och strö över salta jordnötter.
Sedan är det klart att servera.

IMG_8946

0
6 kommentarer

Veckomatsedel

Gutenmorgen. 
Vi startar upp söndagen precis som vanligt : med tips på nästa veckas veckomatsedel.

Varsågoda

Måndag: Zucchinimix med vegetarisk snitzel & tzatziki
Tisdag: Panerad rödspätta med krämig äggsås
Onsdag: Kyckling med chili- & mangochutney
Torsdag Pasta & salamipanna
Fredag Grillspett med krämig cous-cous

sdjciuf

Till denna behöver du:
5 dl couscous
5 dl turkisk yogurt
2 små vitlöksklyftor
1 gurka
1 röd paprika
1/2 rödlök
1 msk finhackad persilja
salt
italiensk salladskrydda

Gör så här :
Koka couscousen enligt anvisningar på förpackningen, i saltat vatten. Rör om då och då.
Låt svalna. Blanda i turkisk yougurt, och finhackad gurka, paprika och lök & örter.
Smaka av med lite salt och italiensk sallladskrydda.

Klart!

Grillspetten på väg till grillen grillsjshdc

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet: Twixkakor

twich twix

Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör

Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas. Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm och grädda i ca 20 minuter. Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme. ( Gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg ) Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt. Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt.

Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel. Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.

0
4 kommentarer