Sitter här och bläddrar igenom bilderna sedan helgen och sommarstugan. Har så mycket att skriva ikapp nu på bloggen, så hoppas ni har tid att läsa trots sommarsolen 🙂 Och mycket fikastunder blir det nu under semestertider, det hör liksom till. Och jag fick hem kakor från Marabou som vi provsmakade i helgen, dessa kan man med fördel också värma upp. Så efter ett par timmars bad i poolen & lek i trädgården var det extra gott att sätta sig lite i halvskuggan med ett glas iskall jordgubbssaft och gofika.
I stugan vill jag ha det lite gammaldags och gillar den lantliga stilen. Jag dukade upp med rutig duk jag fyndat på second hand, en söt somrig jordgubbsbricka glas på fot med servetter & sugrör. Det är så enkelt att göra fikastunden lite mysigare, bara det att kunna sitta ut just nu är guld värt. Nu ser vi fram emot en lång & varm sommar, eller hur ?
Jag värmde upp cookies:en lite precis innan servering, så att de blev så där lagom ljumna. Doftade både nybakat i köket & de smakade precis som hembakat. De blir lite krispiga på ytan, och mjuk sega inuti. Omnomnom.
Nu ska Molly & jag bege oss på skogspromenad och kolla hur långt blåbären har kommit. Ser fram emot när det är dags att hoppa i gummistövlarna för att ge sig ut och plocka bär och fylla upp frysen på nytt. Tycker det är så lungt & avkopplande med skogen, lika härligt som det är att vara vid havet på öland. Gillar bägge delar lika mycket.
Tusen tack för all respons på förra inlägget, och för att ni tycker till och hjälper mig att få sidan ännu bättre. Jag håller just på att lära känna sajten själv, den påminner om min gamla fast med lite mer verktyg. Mycket jobb både igår & idag med att länka om alla tidigare veckomatsedlar och liknande. Det är mycket sådant nu som tar tid, fast det inte syns på sidan. Nu i sommar kommer vi annars vara på öland rätt mycket, jag jobbar även därifrån. Men funderar på att ge mig själv en veckas semester i augusti och åka till Grekland. Ser underbart ut på bilderna, och jag & barnen har aldrig varit där. Jonathan var där som liten med sina föräldrar, så vi tyckte att det hade varit kul att åka dit. Fått så mycket tips på instagram om era pärlor i grekland att det nästan blir svårt att bestämma sig.
Bild lånad av ving.se
Vi vill gärna bo på ett mindre hemtrevligt hotell, med pool ingen all-inclusive, och gärna ett ställe där det går lite utflykter från. Kan hyra bil och se sig lite runt omkring. Ska kika runt lite och se vad vi kan tänkas hitta.
Till bloggen & nya sajten och jag hoppas ni kommer gilla den. För mig känns det jättespännande och det är många som har hjälpt till för att få igång sidan. Det är mycket mer jobb bakom en sajt än vad man kan tro, och jag har planerat att jag ska lära mig allt. Ett stort tack till gänget på tailsweep.se som hjälpt till så mycket, dem kommer sajten att jobba mycket med nu & i framtiden. Ni får gärna pröva kommentarsfältet & lämna ris & ros hur vi kan få sidan ännu bättre. Teknikerna jobbar nu för fullt för att få allt att stämma & utveckla den. Så allt är inte 100% färdigt än men jag hoppas ni har förståelse. Kategorierna hittar ni högst upp till höger, likaså arkivet om ni vill bläddra månadsvis.
Vi tog nya headerbilder i förra veckan ( fotograf Jonathan hihi )
Jag skulle ha bokat tid hos en riktig fotograf, men detta kändes mer som jag 🙂
Klänning Vero Moda, vit kofta Vero Moda. Nyklippt hår & extensions från duktiga Ulrica på Salongplaza i Växjö. Marskladdkakan som blev väldigt populär på instagram bakade jag till detta ändamål , och ja just det- den kommer snart på bloggen.
Nu ska jag dyka ner i mängder med jobb, trots att solen skiner härligt utanför.
Hoppas vi ses senare.
Godkväll i stugorna,
Jag har så mycket recept jag vill hinna med att uppdatera denna veckan, och så lite tid. Men nu kommer iallafall ett till. Daimkladdisen jag bakade till Kevins avslutningsfika
Det här behöver du för att baka kladdkaka 20- 22 cm :
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten i den, och klicka ut kolakrämen / karamelliserade mjölken i smeten och toppa sist med resten kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter. Den ska fortfarande vara lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. När kladdkakan svalnat så gör du toppingen, sjud upp grädden och bryt ner chokladen. Och rör tills chokladen är blank, och bred ut över kladdkakan.
Strö över daimströssel och servera med vispad grädde.
At t göra hemlagad kebab var inte särskilt svårt – utan tvärtom väldigt enkelt, och blev i smaken förvånadsvärt lik den som pizzerian lagar. Jacob hittade receptet på tasteline, men ändrade om lite i receptet. Såsen har jag blivit inspirerad av från bloggvännen Linda, dock gjort några ändringar.
Det här behöver du :
1 kg nötfärs ( eller blandfärs )
1 1/2 msk malen spiskummin
3 pressade vitlöksklyftor
1 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar malen
2 msk lökpulver
Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Rör ihop alla ingredienser ordentligt så att alla kryddor blandas om, baka ihop till en jämn rulle något mindre i storlek än en köttfärslimpa, utan håligheter. Rulla in i grillfolie, med ändarna böjda neråt ( för att vätskan ska rinna ut. Tänk på att lägga en form i botten av ugnen dom fångar upp vätskan. Lägg in rullen i ugnen på 100 grader i cirka tre timmar, låt svalna och förvara sedan i kylen över natten. Precis innan du ska äta , så hyvlar du med hjälp av en osthyvel – ta och tryck ner den ordentligt när du skär så att du får snygga remsor. Stek den i olja/ smör och servera genast.
( Såsen kan du med fördel rör ihop kvällen innan servering också )
Servera sedan med pommes, sås, grönsaker & feffaroni.
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Börja med att ställa nutellan kallt- då blir den lättare att jobba med och när den är kall så skedar du upp teskedsstora kulor och fryser in på en bricka med bakplåtspapper.Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen & sirap i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat + salt i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered och häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar. Ta fram den frysta nutellakulorna och platta ut bollen med entryck i mitten lägg dit en nutella kula och rulla ihop till en boll. Rulla bollarna i socker och lägg på en ugnsplåt- grädda i 6- 10 minuter tills de har flytit ut lite oh får lite sprickor i degen. Ta ut och låt svalna något inna du provsmakar.
Så gott till kaffet, eller med ett stort glas iskall mjölk till.
Vi blev bjudna på middag hos mamma igår, och då bjöd hon på denna urgoda kycklinggratängen. Receptet hade hon fått från sin jobbarkompis,och självklart tjatade jag till mig receptet. Denna måste ni pröva. Och gillar ni inte banan så skippa den och hacka ner lite mer paprika.
Fantastisk kombo med grillad kyckling & mangochutney.
Det här behöver du till 4 personer:
1 färdiggrillad kyckling
2 bananer
1 burk med bambuskott
1/ 2 rör paprika
1/2 grön paprika
3 dl grädde
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl mango chutney
1/2 msk sambal oelek
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, ta bort köttet från kycklingen och lägg i en form. Hacka paprikan och fördela över kycklingen. Skiva över bananerna & bambuskotten och fördela ut. rör ihop grädde med de pressade vitlöksklyftorna, mango chutney & sambal oelek.
Häll gräddblaningen över formen & gratinera i 20 minuter i ugnen.
Strö över lite färsk timjan innan servering.
Gott att ha till är kokt ris, och en god sallad.
Smaklig måltid
Bloggen uppdateras ofta både på Facebook här
& instagram @jennysmatblogg
Gör så här:
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar och ev. dofta över lite cayennepeppar.
När jag gjorde lufsan så gjorde jag halva pannan vegetarisk och detta smakar lite som raggmunk fast i en långpanna. Gott gott!
Det här behöver du : 12 stora potatisar
5 dl gräddmjölk 50 % – 50 % ( grädde & mjölk )
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
Gör så här : Ställ ugnen på 225 grader, Smörj och mjöla en ugnsform ( jag hade den djupa ugnsformen till ugnen )Finriv den råa potatisen i en bunke, antingen supertunt eller med lite större rivjärn ( det är en smaksak) Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg till en smet i en annan bunke, salta och peppra ner i smeten. Blanda sedan detta med potatisen. In i ugnen och grädda i cirka en timme – beroende på hur tjock lufsan är.
Servera med lingon och kanske lite ovispad grädde.
Välkommen soliga onsdag,
Idag är det massa datajobb som ska bli klart, redigering, renskrivning & bildredigering. Plus att jag ska prova en ny maträtt till middag. Mer om den senare….. Dagens första middagstips blir detta:
Lufsa som är en klassisk öländsk maträtt, som jag gör annorlunda nästan varje gång jag lagar den. Sist blev det med bacon istället för rimmat sidfläsk, och det vart riktigt gott det också. Gott med husmanskost som går hem hos stora som små.
Det här behöver du : 12 stora potatisar
5 dl gräddmjölk 50 % – 50 % ( grädde & mjölk )
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
500 gram rimmat fläsk / eller sidfläsk / bacon
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader, Smörj och mjöla en ugnsform ( jag hade den djupa ugnsformen till ugnen )
Finriv den råa potatisen i en bunke, antingen supertunt eller med lite större rivjärn ( det är en smaksak) Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg till en smet i en annan bunke, salta och peppra ner i smeten, men tänk på att även fläsket / baconet är ganska salt. Blanda sedan detta med potatisen. Öppna baconet och fördela ut både i botten & toppen på potatiskakan. Och bred ut dem över potatiskakan. In i ugnen och grädda i cirka en timme – beroende på hur tjock lufsan är.
Servera med lingon och kanske lite ovispad grädde.
Jag hade en form som var lite större än 20*30 cm, detta blir rätt många fudgebitar.
Det här behöver du till Lakritslagret:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
1 påse krossade turkisk peppar
200 gram mjölkchoklad
svart karamellfärg
Gör så här:
Krossa karamellerna i mortel.
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning.
Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd form.
Börja sedan med lager nummer två och ställ lakritsfudgen kallt.
Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
röd karamellfärg
Gör så här:
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till de hallon som behövs, det mesta kokas upp.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll detta på lakritslagret. Ställ svalt , gärna över natten innan du skär fina bitar.