Kycklinggratäng med extra allt

Vi blev bjudna på middag hos mamma igår, och då bjöd hon på denna urgoda kycklinggratängen. Receptet hade hon fått från sin jobbarkompis,och självklart tjatade jag till mig receptet. Denna måste ni pröva. Och gillar ni inte banan så skippa den och hacka ner lite mer paprika.a30 (1)

Fantastisk kombo med grillad kyckling & mangochutney.

Det här behöver du till 4 personer:
1 färdiggrillad kyckling
2 bananer
1 burk med bambuskott
1/ 2 rör paprika
1/2 grön paprika
3 dl grädde
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl mango chutney
1/2 msk sambal oelek

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, ta bort köttet från kycklingen och lägg i en form. Hacka paprikan och fördela  över kycklingen. Skiva över bananerna & bambuskotten och fördela ut. rör ihop grädde med de pressade vitlöksklyftorna, mango chutney & sambal oelek.
Häll gräddblaningen över formen & gratinera i 20 minuter i ugnen.


Strö över lite färsk timjan innan servering.
Gott att ha till är kokt ris, och en god sallad.

Smaklig måltid
a20 (1)

Bloggen uppdateras ofta både på Facebook här
&  instagram @jennysmatblogg

a40 (1)

0
15 kommentarer

Kycklingsallad med avokado & soltorkade tomater

sallad (1)

Till salladen hade jag :
stekt kyckling
1 huvud med romansallad
1 röd lök
oliver
soltorkade tomater
Paprika
avokado
ärtskott
fetaost

sallad1 (1)

Till cesardressingen:
1 dl olivolja
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1/2 – 1 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 sardellfileer
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1 msk grädde
salt & peppar

Gör så här: 
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar  och ev. dofta över lite cayennepeppar.

0
Kommentera

Vegetarisk Lufsa

När jag gjorde lufsan så gjorde jag halva pannan vegetarisk och detta smakar lite som raggmunk fast i en långpanna. Gott gott!

img_0260 (1)

Det här behöver du :
12 stora potatisar
5 dl gräddmjölk 50 % – 50 % ( grädde & mjölk )
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,  Smörj och mjöla en ugnsform ( jag hade den djupa ugnsformen till ugnen )Finriv den råa potatisen i en bunke, antingen supertunt eller med lite större rivjärn ( det är en smaksak) Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg till en smet i en annan bunke, salta och peppra ner i smeten. Blanda sedan detta med potatisen.  In i ugnen och grädda i cirka en timme – beroende på hur tjock lufsan är.

Servera med lingon och kanske lite ovispad grädde.

0
Kommentera

Lufsa med bacon

Välkommen soliga onsdag,
Idag är det massa datajobb som ska bli klart, redigering, renskrivning & bildredigering. Plus att jag ska prova en ny maträtt till middag. Mer om den senare….. Dagens första middagstips blir detta:

Lufsa som är en klassisk öländsk maträtt, som jag gör annorlunda nästan varje gång jag lagar den. Sist blev det med bacon istället för rimmat sidfläsk, och det vart riktigt gott det också. Gott med husmanskost som går hem hos stora som små.

IMG_0254

Det här behöver du :
12 stora potatisar
5 dl gräddmjölk 50 % – 50 % ( grädde & mjölk )
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
500 gram rimmat fläsk / eller sidfläsk / bacon

Gör så här : 

Ställ ugnen på 225 grader,  Smörj och mjöla en ugnsform ( jag hade den djupa ugnsformen till ugnen )
Finriv den råa potatisen i en bunke, antingen supertunt eller med lite större rivjärn ( det är en smaksak) Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg till en smet i en annan bunke, salta och peppra ner i smeten, men tänk på att även fläsket / baconet är ganska salt. Blanda sedan detta med potatisen.  Öppna baconet och fördela ut både i botten & toppen på potatiskakan.  Och bred ut dem över potatiskakan. In i ugnen och grädda i cirka en timme – beroende på hur tjock lufsan är.

Servera med lingon och kanske lite ovispad grädde.

2
Kommentera

Eget lördagsgodis

IMG_1317

Jag hade en form som var lite större än 20*30 cm, detta blir rätt många fudgebitar.

Det här behöver du till Lakritslagret:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
1 påse krossade turkisk peppar
200 gram mjölkchoklad
svart karamellfärg

Gör så här:
Krossa karamellerna i mortel.
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning.
Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd form.

Börja sedan med lager nummer två och ställ lakritsfudgen kallt.

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
röd karamellfärg

Gör så här: 
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till de hallon som behövs, det mesta kokas upp.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll detta på lakritslagret. Ställ svalt , gärna över natten innan du skär fina bitar.

1
Kommentera

Potatis & tacogratäng

Hej och Hå,
Vi har verkligen haft en toppenweekend vi i Tyskland, åkt massor av karuseller och bara strövat runt i de fina parkerna. God mat, glada barn och vackert väder, kan inte begära mycket mer. Nu ska jag sätta på mig mascaran och pysa iväg till frisören, äntligen ska jag få lite färg och lite nytt här, inte en dag för tidigt.  Får återkomma sen med resultatet.

IMG_8517

Till en form 20*30 cm behöver du :
10 medelstora potatisar
smör
600 gram nötfärs
1 1/2 påse med tacokryddor + 2 dl vatten
5 dl grädde
mozzarella
salt & peppar

IMG_8583

Gör så här: 
Ställ ugnen på 180 grader, och skala potatisen och skiva tunt för hand eller i maskin. Stek färsen klart och häll på vatten & krydda den med tacokryddan, låt sjuda i några minuter. Varva sedan potatis ( börja med potatis ) med köttfärs i en ugnsfastform och avsluta med ett lager potatis. Salta och peppra i grädden innan du häller detta över gratängen.
Ställ in i ugnen i cirka 1 timme, eller tills potatisen är krämigt mjuk. Jag tog ut min gratäng några minuter innan och fördelade över mozzarellan och ställde in i ugnen för att den bara precis skulle smälta samman med resten av moussakan. img_8612 (1)

0
20 kommentarer

Ugnspannkaka

Hej där, 
Här ska vi precis checka ut från hotellet för att gå och kika lite i Dusseldorf innan vi kör mot flygplatsen. För er som letar middagstips så tänkte jag uppdatera med denna ugnspannkakan. Måndagar försöker vi äta vegetariskt, gör ni kanske detsamma? Men ibland tycker jag att det är svårt att komma på vegetariska middagar som liksom passar hela familjen. Men ugnspannkaka går alltid hem, och det går väldans fort att laga oxå.

IMG_0046

Jag lagar alltid i min djupa ugnsform, den som medföljer till ugnen.

Det här hade jag i min ugnspannkaka:
1 liter standardmjölk
7 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1/2- 1 tsk salt
Smör till plåten

Serveras med rårivna morötter & sylt.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj plåten med smör.
Vispa ihop ägg, mjöl, mjölk till en slät smet och blanda i saltet. Häll smeten i formen och grädda i ca 25- 30 minuter, eller tills den har fått önskad fin färg på ugnspannkakan.

IMG_0050

 

7
15 kommentarer

Falukorvsgratäng med ruccola

IMG_9076

Det här behöver du till 5-6 personer:
500 gram okokt pasta
1 ring med falukorv
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
2- 3 msk stark ajvar
salt & peppar
1 låda med körsbärstomater

Topping : cheddarost eller valfri ost

Gör så här: 
Koka pastan al dente, och lägg i botten på en stor ugnsfast form. Ställ ugnen på 200 grader. Skiva falukorven tunt och fördela ut över pastan och klyfta tomaterna och fördela ut.Värm upp en kastrull med grädde, creme fraiche och smaka av med ajvar salt & peppar. Häll detta över gratängen och toppa med god ost.

Ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.

Servera genast.

IMG_9085

1
1 kommentar

Phantasialand Germany

Godkväll,

Nu är vi tillbaka igen på hotellet efter en lång & rolig dag på Phantasialand. Och har man bara en dag man vill besöka nöjesfält på när man är här i krokarna så tycker jag Phantasialand är allra bäst. Även om Movie Park är toppen också, så är Phantasialand större och det finns fler åkattraktioner, det är mindre köer. Även saker som gratis ansiktsmålning & flera som står och göra ballongdjur till barnen, vilket är mycket uppskattat.

Här kommer ett litet bildregn från våran dag idag.

IMG_0397

Massor med seriefigurer går omkring för att busa & ta kort tillsammans med barnen.
IMG_0389

Karuseller för både stora & små. Nomi fick åka förvånansvärt många karuseller trots sina 120 cm, och Melvin fick åka alla med sina 140 cm.  Och det var riktigt många bergodalbanor, en del väldigt läskiga. Och så fanns det många som passade mig & Nomi bättre 🙂

IMG_0399
Ibland var vi tvungna att vila fötterna och vad passar då bättre med en paus med urgod glass.  IMG_0430

Nomi blev ansiktsmålad, och den här fina målning tog nog cirka 40 sekunder att göra för konstnären.

IMG_0425IMG_0426

En väldigt nöjd liten tjej.IMG_0415

Duktiga ballongblåsare som gjorde ballongdjur på beställning. Katter, hundar, svärd, blommor var bara något av allt de kunde göra, jätteduktiga, IMG_0405IMG_0412

Vi har haft en helt underbar dag och bästa vädret dessutom. Och nu ska vi kolla ikapp lite på serier vi inte har hunnit med, bästa söndagssysslan.

Hoppas du får en fortsatt fin kväll, och vi hörs imorgon igen.

0
7 kommentarer

Veckomatsedel

Gutenmorgen,
Söndag igen och  då bjuder jag på den på första veckomatsedeln i Juni.

Måndag : Majs- och potatissoppa
Tisdag: Torskgryta med dill
Onsdag:  Krispiga kycklingspett med sallad
Torsdag: Pyttipanna med falukorv
Fredag: Lasagne med mozzarella


kdsjnc

Detta blir 1 stor form ,
eller 2 stycken ugnsformar
 :

lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör
1 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
2 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollar

Ostsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt
salt och peppar

Så här gör du:

Ställ ugnen på 175- 200 graderStek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret.Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig.Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.
Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås,
och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25  minuter eller tills den är klar .

Smaklig måltid!!

ökdfjqnv

* * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet  Marängswiss med banan & egen chokladsås

sdköfjnv

Glass, skivad banan,  krossade maränger varvat med vispad grädde och hemmagjord chokladsås.
Vill man kan man toppa med rostade mandelflarn.

Hemmagjorda chokladsås :
2 1/2 dl florsocker
75 gram smör
75 gram mörkchoklad ( eller ljus om man bättre gillar det)
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
Smält smöret, rör ner flocksocker+ vaniljsocker och bryt ner chokladen
rör till det smält samman, häll i grädden och  låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka.

Klart att serveras.

 

0
6 kommentarer