Farmors sillåda

 

Måndag morgon och vi är i stugan på öland, Tänkte sätta mig ner en stund och skriva ner de goda recepten från vårar midsommarfirande. Innan vi åker in till Kalmar för att fira Jonathans lillebror som fyller 20 år idag.

Först ut är farmors sillåda med smak av mild kaviargräddeIMG_1046
Det här behöver du :
16 st sillfileer
5 dl grädde
1 dl kaviar
1 dl hackad dill
salt & peppar
1 dl riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Klipp bort ryggfenan, och rulla ihop filéerna. Lägg i en ugnssäker form.
Vispa ihop grädde, kaviar, dill & salt & peppar. Häll kaviargrädden över filéerna, riv över ost och gratinera i 20-25 minuter tills sillådan fått fin färg.

Smaklig måltid

1
11 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon godmorgon,
Här startar vi upp dagen med en tidig veckomatsedel, och hoppas ni kanske får lite tips till den kommande veckan.

Måndag : Pestopasta
Tisdag: Fiskgratäng med tacosmaker
Onsdag: Tex-Mexstroganoff
Torsdag: Laxpaj med romsås
Fredag: Fransk Fläskfilegryta

Speciellt fransk är denna grytan inte i den bemärkelsen, utan det är dijonsenapen ( den franska senapen) som ger den namnet. Denna lilla ingrediens lyfter fram smaker i grytan, och ger en otroligt fin arom.

IMG_1942

Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.

Det här behöver du till denna middag för 4 :
2 styck putsade fläskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1- 2 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar

Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta

Gör så här:
Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna.
Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter.
Sedan är det klart att serveras.

0
Kommentera

Midsommarafton i Bilder

 

Hej där ute
Hoppas ni har en fin midsommarhelg, och att inte hela regnat bort. Det regnade en hel del igår, men hade tur att få uppehåll när vi dansade kring midsommarstången och även då vi grillade. Men sen regnade det mest hela dagen.

Nomi med fina kransen som Kevin & Bella gjort.
IMG_1068All god mat som farmor & farfar lagade, åt som vanligt för mycket.

IMG_1035

Första tallriken med paj, silllåda, matjesill, ägg & grönsallad.

IMG_1051

Janssonsfrestelse – så gott! Särskilt eftersom man bara äter det någongång om året. IMG_1048

Farmors sillåda var jättegod ( ska tigga till mig receptet)
IMG_1046

Frasig västerbottenpaj med bacontärningar. Omnomnom. IMG_1044

Det var ingen som var direkt hungrig efter midsommarlunchen. IMG_1039

Inlagd sill & matjesill, det hör midsommarafton till.IMG_1036

Precis som jordgubbstårta.IMG_1074Nu är vi framme på Öland hos lillasyster med familj, vi ska grilla  & spela kubb.
Än så länge är det uppehåll här på ön, så hoppas det håller i sig även ikväll.

Hoppas du får en fortsatt riktigt fin midsommarhelg.

0
1 kommentar

Glad midsommar

Midsommarafton idag,


Vi har precis ätit frukost och ska packa ut i bilen för att fara mot barnens farmor & farfar. Vi ska fira med dem i deras stuga/ stugor. Midsommarlunch  med sill & nypotäter ( som man säger på öland). Sedan ska vi klä midsommarstången och dansa kring den. Äta ofantligt mycket jordgubbar, grilla lite på det och spela kubb. Mysigt ska det bli.

IMG_097111

Något som jag faktiskt bara äter på sommartid är jordgubbsfil, det liksom smakar godare när det är varmt. Och tillsammans med färska söta jordgubbar skulle jag kunna leva på detta i en vecka tror jag. IMG_0967

Hoppas ni får en riktigt fin midsommar.

Kram

0
4 kommentarer

Bokat och klart- Grekland here we come!

Godkväll i stugorna,

Ja nu är det bokat och klart, det var ett svårt val. Alldeles för mycket fina ställen att välja bland i Grekland. Men nu så är det bokat och klart!  Kanske ses vi där 🙂

ldkfergnv jwefnrgjejrg wjoefgnBilder lånade av ving.se

0
11 kommentarer

Dagens arbetsvy

Hejsan,

Nu börjar minsann nya sidan att komma i bra ordning, lite finjusteringar sen får vi nog känna vi oss nöjda. Gänget på tailsweep.se har jobbat hårt för att hjälpa till med alla justeringar och ändringar. Och tack igen till er för att ni tyckt till, och hjälpt oss att få sajten ännu bättre & bli mer lättläst.

Fick hem ett fint blombud från Damernas,
ett tack för denna tiden, och lycka till i framtiden.

Så gulligt och omtänksamt, tack igen!
IMG_0934

Så här sitter jag och jobbar, men en stor bukett som doftar underbart.Svara i telefonen som ringer hela tiden och svarar på mail som strömmar in i mängder.Och kanske är det dags att snart kika sig om efter en assistent,så att jag hinner med allt jag vill göra.

IMG_0930
Förutom jobb så tänkte vi bege oss och handla tills imorgon, lite midsommar mat & blåklint.
Farmor ska ju hjälpa till att göra barnens kransar, och i deras stuga var det inte gott om blåklint.
Då får man köpa, och sen ska jag försöka se hur hon gör blomsterkransarna jag har aldrig lärt mig detta 🙂

Vad har ni för planer imorgon, blir ni hemma, i stugan, på landet ?

Berätta gärna

0
6 kommentarer

Baconinlindad kyckling fylld med färskost & soltorkade tomater

Hej där,

Skiner solen hos dig också, det är bästa vädret nu. Igår åkte Jonathan ner med barnen & deras kompisar för ett kvällsdopp i sjön. Jag kallar det pepsipöl, jag har lite svårt för att bada i sjöar när jag är uppvuxen vid havet. Fast barnen badade flitigt fast det var iskallt, men nu längtar jag till öland och vita stränder. Men både jag & jonathan hade lite jobb i stan denna veckan, så vi siktar på att åka över i helgen igen. Nu måste solen & värmen hålla i sig också 🙂 Dagens goda tips på god kycklingrätt:

En enkel kycklingrätt som passar lika bra till en god sallad som till potatismos. Den går lika bra att lägga på grillen som att baka i ugn- gör vilket du känner för.

IMG_1855

Du behöver till 4 bitar: 
4 kycklingfileer
12 bitar soltorkad tomat
1 dl färskost
16 st baconremsor

Gör så här:
Ta fram de tinade filéerna och skär ett snitt i dem på tvären.
Finstrimla soltorkad tomat & rör ihop med färskosten. Fyll filéerna med röran och linda om baconskivorna runt dem. Grilla dem eller tillaga dem i ugnen på 180 grader.  Lägg dem i en ugnsfast form & ställ in i mitten av ugnen i cirka 30- 35 minuter tills kycklingen är klar ( längre eller kortare tid beroende på tjocklek)

IMG_1859

0
17 kommentarer

Halloncheesecake på oreobotten

Hej på er!

Vilket trist väder det varit idag, vart är solen?  Och till midsommar säger de att också ska regna, hoppas att de har fel. Fast å andra sidan, det regnar nästan alltid på midsommar. Och det blir dans runt midsommarstången, och sill och potatis iallafall. För att inte prata om de stora mängderna jordgubbar som man äter. Mums.

Jag tänkte tipsa om en fräsch & somrig midsommartårta,
kan bakas både med jordgubbar & hallon.

img_9773-1024x754 (1)

Vacker färg av hallonen, och blev extra fin att skära i då jag inte mixade hallonen.
Utan jag bara vispade ihop dem med elvispen. 
img_9782-1024x683 (1)

Det här behöver du: 
1 1/2 förpackning med oreokakor
4-5 msk smör

Fyllningen:
4 ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 gram philadelphiaost
300 gram hallon ( frusna går bra )
3 dl vispgrädde

img_9697-1024x682 (1)
Gör så här:
Ta fram hallonen så att de hinner tina något innan.
Mixa kexen som de är och blanda samman med smöret tills det är så formbart att du kan trycka ut det i en form 22cm. Knäck äggen och dela på äggvita & äggula i 2 olika skålar, viktigt att det är rena bunkar och att ingen äggula landar bland äggvitan. Vispa äggvitan hård, man ska kunna hålla skålen upp och ner utan att det rinner ut. Rör ihop äggulor med philadelphiaost & socker + vaniljsocker. Vispa grädden i en tredje bunke, och när grädden bildar toppar så vänder di i hallonen. Vispa stöt dem med elvispen så att de fördelar sig i grädden, vänd sedan ihop med äggulesmeten. Och till sist vänd ner äggvitan försiktigt. Häll sedan över hallonsmeten och ställ in i frysen i minst 5 timmar innan servering.

Ta fram en stund innan servering.

img_9836-1024x607 (1)

10
31 kommentarer

Skriva ut recept

Godmorgon raringar,

Hoppas ni har sovit gott. Själv ställde klockan på sju idag för att tassa upp och jobba några timmar innan barnen vaknar. Nu lär de å andra sidan sova rätt länge, för de har haft kompisar sovandes här sedan igår. Melvin har sin vän August hos sig & de tittade på film till sent sent i gårkväll/ natt. Thelma har Johanna hos sig ( min lillasyster ) och de var vakna ännu längre. Det  är lite roligt när de ska presentera varandra när de träffar nya vänner :  Liksom ”det är min moster” eller detta är ”min systerdotter, haha. Så jättekul att de funnit varandra men inte så konstigt kanske eftersom de är lika gamla. En kopp kaffe och besvara era frågor, många har undrat hur man skriver ut recepten.

Så här gör man: 
Klicka på rubriken/ receptet du vill skriva ut.
Tryck på print under inlägget, så skrivs just detta receptet ut.
Har du inte valt ett specifikt recept så skrivs hela sidan ut.

IMG_3472-0011

En bild från förra sommaren på världens godaste jordgubbskräm.
Om några veckor ska jag bunkra jordgubbar och koka både kräm, saft & jordgubbssirap.

0
6 kommentarer

Godaste kladdkakan

 

Godkväll,

Nu kommer Marskladdkakan som jag har lovat, detta är en kladdkaka för alla chokladälskare, det är som att dö en smula och hamna i chokladhimlen.

Varsågoda

IMG_0594

Det här behöver du för att baka kladdkaka 20- 22 cm :

 4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
1/2 burk med karamelliserad mjölk
3 Mars / delade i bitar

Topping: 
400 gram mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
Mars till dekorering – jag hade 4 marsbitar

IMG_0450

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,   Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen / karamelliserade mjölken i smeten , dela marsen i mindre bitar och tryck ner och toppa sist med resten kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter. Den ska fortfarande vara lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. När kladdkakan svalnat så gör du toppingen, sjud upp grädden och bryt ner chokladen. Och rör tills chokladen är blank, och bred ut över kladdkakan. Skär Marsgodiset i fina snitt och dekorera kladdkakan med, så att de fastnar i chokladroppingen.

Servera med en klick grädde eller en kula vaniljglassIMG_0696

1
36 kommentarer