Paj med Choklad & kola

 

Vill du baka men inte starta ugnen så är denna ”no bake” chokladefterrätt den bästa. Och en av våra favoriter, den är chokladig mäktig med smak av kola & lite lite flingsalt.

Underbart god
IMG_5164

Karamelliserad mjölk är färdig kokat ( kondenserad sötad mjölk)

Det här behöver du:
1/2 pkt digestiv
60-75  gram smält smör
1 burk karamelliserad mjölk
400 gram mjölkchoklad eller mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt

Serveras med lättvispad grädde

Gör så här : 
Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör. Och fördela ut i en rund form på 24 cm. Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt.
Ställ kallt så chokladen hinner stelna.

2
13 kommentarer

Fylld fläskfile med krämig potatisgratäng

 

Själva står vi och grillar här & prövar nya sorters såser till hamburgarna. Och så är det ju fredag imorgon och önskar ni tips på annat än grillat så har jag denna goda fläskfile på lut till er.
img_1136-1024x682 (1)

Till 5 -6 personer
2 putsade fläskfileer
2 bollar med mozzarella
7 st soltorkade tomater
12 skivor rökt skinka

Bra att ha : steksnöre

Potatisgratängen :
Mjölig potatis
Grädde
1/2 finhackad gul lök
200 gram färskost med örter
2 pressade vitlök
salt och peppar
1 dl ost till gratinering

Gör potatisgratängen så här :
Ställ ugnen på 200 grader.Skala och skär tunna potatisskivor, finhacka löken.
Blanda potatis, lök grädde , färskosten med vitlök salt och peppari en ugnssäkerform.
Grädden ska täcka potatisen, ställ in i ugnen i cirka 1 timme ( sista kvarten kan du ta ut gratängen och strö över osten ) Så att den inte blir bränd.

Gör fläskfilen så här:
Putsa filen och skär den på längden, för att platta ut den så lägg lite plastfolie över och kavla den tunnare. Fyll med skinka, skivad mozzarella & strimlade soltorkade tomater.

IMG_1118

Rulla sedan inpå den till en rulle & knyt runt med steksnöret så att inte fyllningen rinner ut.
För stek den i stekpannan med smör tills den får en vacker färg, och lägg sedan in den i ugnen på 200 grader tills den är klar.

IMG_1123

Detta måste ni prova, det är riktigt gott
och löjligt enkelt att göra.

img_1145-1024x682 (1)

0
10 kommentarer

Tävla inför semestern

Hej där,

Längtar ni precis som jag efter sol & sommarvärme, kan lova att vi räknar ner nu tills vi ska flyga på solsemsester. Oftast brukar vi boka våra utlandssemestrar på vintern, eller hösten. Men med tanke på vädret just nu så känns det inte alls tokigt att ha en solsemester att se fram emot snart. Och eftersom det är första gången jag åker dit har jag redan börjat kolla in tips på trevliga restauranger, fina utflyktsmål och bästa stränderna. Sedan är jag den som gärna börjar packa en vecka innan vi åker, för att få med allting, alla barnens sommarkläder, badkläder, pocketböcker & små sällskapsspel som man kan sitta och spela på altanen i kvällssolen.

Nu har jag i samarbete med Visa ordnat en riktigt trevlig tävling till er. Nu kan en av er vara med och tävla om ett snyggt kortfodral från Smythson/NK acessoarer värde 1249: – , en reseguide från 38 h/Paper Cut ( valfri stad ) samt ett Visakort laddat med 50 Euro.

På utlandssemestern betalar jag helst med Visakortet för att det är tryggt och enkelt, och så slipper man riskera att växla bort stora summor när man ska köpa utländsk valuta.

IMG_1295
För att vara med i tävlingen ska ni titta på filmen ”Den stora bortväxlingen” och svara på denna frågan:

 

Hur mycket av den ursprungliga summan på 46 636 sek har huvudrollsinnehavaren kvar i slutet av dagen?

Maila erat svar till : visatavling@edelmandeportivo.com
Märk erat bidrag med Jennys Matblogg, Tävling.

Lycka till !

* * * I Samarbete med Visa * * *

0
5 kommentarer

Jordgubbsfrukost

 

Godmorron,

Eftersom solen mest lyser med sin frånvaro får man försöka starta upp dagen med lite sommarfrukost istället för att få lite sommarfeelings.  Och vad passar då bättre än söta jordgubbar & filmjölk.

Idag väntar vi lite gäster, och grillade hamburgare står på dagens meny.
IMG_1198

Vad hittar ni på idag?
Jobbar ni fortfarande eller har er semester redan börjat?

0
1 kommentar

Nytt till stugan

Godkväll i stugorna,
Brr…det är ju rena höstvädret ute idag. Blåsigt och kyligt- så vi har precis tänt en brasa. Rätt mysigt iallafall, en eld som sprakar och så ska vi spela lite kort med barnen och äta chips. Behöver inte vara märkvärdigare än så, även om jag håller tummarna för mera soltimmar kommande veckorna.

En ny prydnad som fått flytta in är denna söta lilla segelbåten,
IMG_1285

Har alltid velat ha en sådan i stugan, sen sprang jag på den nere i Borgholm för några veckor sedan. Passar fint på eldstaden.
IMG_1288
Förutom en sprakande eld så har jag tänt massa doftljus, det går åt en hel del. Helst vill jag ha en doft i varje rum, gärna friska fräscha dofter.

IMG_1113

Tjingeling så länge
Vi hörs snart igen

0
7 kommentarer

Efter regn kommer solsken

Igår regnade verkligen hela dagen bort, det var först framåt kvällen som de tunga molnen drog sig bort och vi vågade oss ut i trädgården. Ja detta är vårat lilla pardis, det är så lugnt och fridfullt här!

IMG_1172

Trädet till höger på bilden ovan är en rödvinbärsbuske på stam, tyckte den var så fin när jag sprang på den så jag var tvungen att köpa med den hem. Dock är den lite känslig för blåst så vi har fått stötta upp den med massa pinnar, till den står bättre. Och nu så börjar de stora rosorna och den vita clematisen att blomma, gräset har börjat att komma igen efter att vi körde sönder gräsmattan när vi grävde in spabadet.  Ja det enda som fattas är den där riktiga solen & värmen.

IMG_1179Det blev en liten loppisrunda idag, men vi fyndade ingenting, hoppas vi hittar mer på lördag då vi tänkte ge oss iväg också. Lova följde med oss när Daries skulle hem.

Så nu ska jag fixa fram lite mellis till barnen,
Hörs senare

0
9 kommentarer

Somrig paprikalax

Hej,
Sätter mig en stund och jobbar innan lillasyster & barn kommer på fika. Det är trevligt att vi bor nära, det blir mycket fikastunder nu på sommaren. Får se om jag kan övertala Daries att åka på loppisrunda sen, det var alldeles för länge sedan

Nu över till dagens lunchtips : och Lax är något vi äter ofta. Lax är tacksam så för att den är smidig att variera. Sist jag lagade jag en god lunch med lax, ajvar och sedan lite färsk grön sparris. Blev hur gott som helst.
IMG_0086

Ajvar hittar du i butik oftast vid inlagda gurka eller inlagd feffaronin. Ibland ställer de dem på hyllan bland internationella varor. Fråga i din butik. IMG_0079

Till 4 personer:
1 knippe med grön sparris
olivolja
flingsalt
4 portionsbitar lax
1/2 dl ajvar
1 dl creme fraiche
citronpeppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader,
Skär sparrisen i lagom stora bitar, lägg över den tinade laxen på sparrisbädden. Rör ihop crème fraîche & ajvar och bred över laxen, peppra över citronpeppar och ställ in i ugnen.
IMG_0068Låt stå i 25- 30 minuter eller tills laxen är färdig.

Servera genast.

0
6 kommentarer

Nyhet och nya ljuslyktor

Hej där, 
Har precis varit en sväng nere i byn ( Borgholm) och handlat lite middagsmat och andra nödvändigheter. Sprang på en chokladnyhet jag inte prövat och tyckte det var dags att testa den. Marabou Salty Crackers, och jag tyckte den var jättegod, tycker i och för sig nästan all deras choklad.

IMG_1098

De chokladbitarna med mest salt på kexen var klart godast. Salt & choklad är den perfekta kombon.
IMG_1103
Fyndade även två stora mosaiklyktor, dessa förstår ni ska stå på mitt nya lilla betongbord som farmor gjort.
Kommer bli så himla sött. IMG_1107

Fyndade dem i reakorgen på Netto för 25 :- stycket.

IMG_1110
Nu plingar ugnen från köket – dags att kolla till fläskfilen, blev en ny middagsrätt att pröva idag.
Återkommer senare med resultatet.

0
7 kommentarer

Burgare med svampfyllning


Hej hej,

Här på Öland öser regnet ner, vilket i och för sig inte gör någonting, har alldeles för mycket jobb för att vara ute och fixa i trädgården. Men på fredag kommer farmor hit, och då ska hon ska lära mig att göra betongfat. Wihoo det ser jag fram emot, hon har även gjort ett betongbord till oss som vi ska ha här på altanen i stugan. Det kommer bli så fint med lite lyktor och någon plantering på det. Jag kanske ska fota lite steg för steg så att jag kan visa er här på bloggen också. Men innan dess ett grilltips:

För nu har jag också provat dessa omtalade ”beercanburgare”. De är väldigt lätta att göra & är redan en hamburger-favvis.
IMG_0769Det här är min version av beercanburger:
1 kilo nötfärs
3 msk oxfond
salt & peppar

Fyllning:
smör
1 charlottenlök
200 gram champinjoner
4-5 msk smaksatt färskost

Bra att ha : 6 st baconremsor

Gör så här:
rör ihop färsen med fonden & salt och peppar
Rengör svampen och skär i lagom stora bitar, finhacka löken och fräs detta i smör tills de får fin färg. Stäng av värmen och rör ner färskosten tills du får en krämig stuvning.

IMG_0699Fräs svampen tills den får fin färg, i smör. IMG_0703

Rör ut med några matskedar crème bonjour ( eller annan smaksatt färskost)
IMG_0704

Dela köttfärsmeten i 5-6 stycken delar, och rulla till stora köttbullar.  Pressa ner en burk ( beercan) eller en liten skål och forma färsen runt om. Fäst baconskivan runt och och sedan lyfter du bort burken.
IMG_0713

Där fyller du sedan med svampstuvningen och grillar burgarna genast, tyvärr regnade det hos oss så vi kunde inte grilla. Så vi gjorde dem i stekpannan och funkade fint det också. Man grillar dem bara på en sida, så använd medelhög värme så att de inte bränns.

IMG_0716Vi provade även en annan fyllning, den dyker också snart upp på bloggen.

Och efter era önskemål finns nu även en ny kategori på bloggen som heter grillat. Ni hittar den om ni trycker på de tre strecken till höger på skärmen och scrolla ner till kategorier.

0
19 kommentarer

Farmors västerbottenpaj

Barnens farmor hade lagat en så god västerbottenpaj i midsomras, en västerbottenpaj med baconbitar i och tomater. Väldigt fin kombo, så det tycker jag ni ska testa.
IMG_1044

Det här behöver du :
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
120 gram bacontärningar (stekta)
4 dl riven västerbottenost
1 finstrimlad tomat

Äggstanning:
3 ägg
3 dl vispgrädde
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Nyp ihop pajdegen och tryck ut i en form cirka 25 cm. Nagga med en gaffel & förgrädda i 10 minuter. Öka temperaturen till 225 grader när du tar ut pajen. Fyll den med den redan frästa bacontärningarna och den rivna osten, vispa ihop äggstanning & häll över pajen. Finstrimla tomaten och fördela ut.
Grädda i cirka 20-25 minuter eller tills den fått en fin färg.

1
5 kommentarer