Efter regn kommer solsken

Igår regnade verkligen hela dagen bort, det var först framåt kvällen som de tunga molnen drog sig bort och vi vågade oss ut i trädgården. Ja detta är vårat lilla pardis, det är så lugnt och fridfullt här!

IMG_1172

Trädet till höger på bilden ovan är en rödvinbärsbuske på stam, tyckte den var så fin när jag sprang på den så jag var tvungen att köpa med den hem. Dock är den lite känslig för blåst så vi har fått stötta upp den med massa pinnar, till den står bättre. Och nu så börjar de stora rosorna och den vita clematisen att blomma, gräset har börjat att komma igen efter att vi körde sönder gräsmattan när vi grävde in spabadet.  Ja det enda som fattas är den där riktiga solen & värmen.

IMG_1179Det blev en liten loppisrunda idag, men vi fyndade ingenting, hoppas vi hittar mer på lördag då vi tänkte ge oss iväg också. Lova följde med oss när Daries skulle hem.

Så nu ska jag fixa fram lite mellis till barnen,
Hörs senare

0
9 kommentarer

Somrig paprikalax

Hej,
Sätter mig en stund och jobbar innan lillasyster & barn kommer på fika. Det är trevligt att vi bor nära, det blir mycket fikastunder nu på sommaren. Får se om jag kan övertala Daries att åka på loppisrunda sen, det var alldeles för länge sedan

Nu över till dagens lunchtips : och Lax är något vi äter ofta. Lax är tacksam så för att den är smidig att variera. Sist jag lagade jag en god lunch med lax, ajvar och sedan lite färsk grön sparris. Blev hur gott som helst.
IMG_0086

Ajvar hittar du i butik oftast vid inlagda gurka eller inlagd feffaronin. Ibland ställer de dem på hyllan bland internationella varor. Fråga i din butik. IMG_0079

Till 4 personer:
1 knippe med grön sparris
olivolja
flingsalt
4 portionsbitar lax
1/2 dl ajvar
1 dl creme fraiche
citronpeppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader,
Skär sparrisen i lagom stora bitar, lägg över den tinade laxen på sparrisbädden. Rör ihop crème fraîche & ajvar och bred över laxen, peppra över citronpeppar och ställ in i ugnen.
IMG_0068Låt stå i 25- 30 minuter eller tills laxen är färdig.

Servera genast.

0
6 kommentarer

Nyhet och nya ljuslyktor

Hej där, 
Har precis varit en sväng nere i byn ( Borgholm) och handlat lite middagsmat och andra nödvändigheter. Sprang på en chokladnyhet jag inte prövat och tyckte det var dags att testa den. Marabou Salty Crackers, och jag tyckte den var jättegod, tycker i och för sig nästan all deras choklad.

IMG_1098

De chokladbitarna med mest salt på kexen var klart godast. Salt & choklad är den perfekta kombon.
IMG_1103
Fyndade även två stora mosaiklyktor, dessa förstår ni ska stå på mitt nya lilla betongbord som farmor gjort.
Kommer bli så himla sött. IMG_1107

Fyndade dem i reakorgen på Netto för 25 :- stycket.

IMG_1110
Nu plingar ugnen från köket – dags att kolla till fläskfilen, blev en ny middagsrätt att pröva idag.
Återkommer senare med resultatet.

0
7 kommentarer

Burgare med svampfyllning


Hej hej,

Här på Öland öser regnet ner, vilket i och för sig inte gör någonting, har alldeles för mycket jobb för att vara ute och fixa i trädgården. Men på fredag kommer farmor hit, och då ska hon ska lära mig att göra betongfat. Wihoo det ser jag fram emot, hon har även gjort ett betongbord till oss som vi ska ha här på altanen i stugan. Det kommer bli så fint med lite lyktor och någon plantering på det. Jag kanske ska fota lite steg för steg så att jag kan visa er här på bloggen också. Men innan dess ett grilltips:

För nu har jag också provat dessa omtalade ”beercanburgare”. De är väldigt lätta att göra & är redan en hamburger-favvis.
IMG_0769Det här är min version av beercanburger:
1 kilo nötfärs
3 msk oxfond
salt & peppar

Fyllning:
smör
1 charlottenlök
200 gram champinjoner
4-5 msk smaksatt färskost

Bra att ha : 6 st baconremsor

Gör så här:
rör ihop färsen med fonden & salt och peppar
Rengör svampen och skär i lagom stora bitar, finhacka löken och fräs detta i smör tills de får fin färg. Stäng av värmen och rör ner färskosten tills du får en krämig stuvning.

IMG_0699Fräs svampen tills den får fin färg, i smör. IMG_0703

Rör ut med några matskedar crème bonjour ( eller annan smaksatt färskost)
IMG_0704

Dela köttfärsmeten i 5-6 stycken delar, och rulla till stora köttbullar.  Pressa ner en burk ( beercan) eller en liten skål och forma färsen runt om. Fäst baconskivan runt och och sedan lyfter du bort burken.
IMG_0713

Där fyller du sedan med svampstuvningen och grillar burgarna genast, tyvärr regnade det hos oss så vi kunde inte grilla. Så vi gjorde dem i stekpannan och funkade fint det också. Man grillar dem bara på en sida, så använd medelhög värme så att de inte bränns.

IMG_0716Vi provade även en annan fyllning, den dyker också snart upp på bloggen.

Och efter era önskemål finns nu även en ny kategori på bloggen som heter grillat. Ni hittar den om ni trycker på de tre strecken till höger på skärmen och scrolla ner till kategorier.

0
19 kommentarer

Farmors västerbottenpaj

Barnens farmor hade lagat en så god västerbottenpaj i midsomras, en västerbottenpaj med baconbitar i och tomater. Väldigt fin kombo, så det tycker jag ni ska testa.
IMG_1044

Det här behöver du :
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
120 gram bacontärningar (stekta)
4 dl riven västerbottenost
1 finstrimlad tomat

Äggstanning:
3 ägg
3 dl vispgrädde
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Nyp ihop pajdegen och tryck ut i en form cirka 25 cm. Nagga med en gaffel & förgrädda i 10 minuter. Öka temperaturen till 225 grader när du tar ut pajen. Fyll den med den redan frästa bacontärningarna och den rivna osten, vispa ihop äggstanning & häll över pajen. Finstrimla tomaten och fördela ut.
Grädda i cirka 20-25 minuter eller tills den fått en fin färg.

1
5 kommentarer

Farmors sillåda

 

Måndag morgon och vi är i stugan på öland, Tänkte sätta mig ner en stund och skriva ner de goda recepten från vårar midsommarfirande. Innan vi åker in till Kalmar för att fira Jonathans lillebror som fyller 20 år idag.

Först ut är farmors sillåda med smak av mild kaviargräddeIMG_1046
Det här behöver du :
16 st sillfileer
5 dl grädde
1 dl kaviar
1 dl hackad dill
salt & peppar
1 dl riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Klipp bort ryggfenan, och rulla ihop filéerna. Lägg i en ugnssäker form.
Vispa ihop grädde, kaviar, dill & salt & peppar. Häll kaviargrädden över filéerna, riv över ost och gratinera i 20-25 minuter tills sillådan fått fin färg.

Smaklig måltid

1
11 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon godmorgon,
Här startar vi upp dagen med en tidig veckomatsedel, och hoppas ni kanske får lite tips till den kommande veckan.

Måndag : Pestopasta
Tisdag: Fiskgratäng med tacosmaker
Onsdag: Tex-Mexstroganoff
Torsdag: Laxpaj med romsås
Fredag: Fransk Fläskfilegryta

Speciellt fransk är denna grytan inte i den bemärkelsen, utan det är dijonsenapen ( den franska senapen) som ger den namnet. Denna lilla ingrediens lyfter fram smaker i grytan, och ger en otroligt fin arom.

IMG_1942

Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.

Det här behöver du till denna middag för 4 :
2 styck putsade fläskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1- 2 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar

Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta

Gör så här:
Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna.
Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter.
Sedan är det klart att serveras.

0
Kommentera

Midsommarafton i Bilder

 

Hej där ute
Hoppas ni har en fin midsommarhelg, och att inte hela regnat bort. Det regnade en hel del igår, men hade tur att få uppehåll när vi dansade kring midsommarstången och även då vi grillade. Men sen regnade det mest hela dagen.

Nomi med fina kransen som Kevin & Bella gjort.
IMG_1068All god mat som farmor & farfar lagade, åt som vanligt för mycket.

IMG_1035

Första tallriken med paj, silllåda, matjesill, ägg & grönsallad.

IMG_1051

Janssonsfrestelse – så gott! Särskilt eftersom man bara äter det någongång om året. IMG_1048

Farmors sillåda var jättegod ( ska tigga till mig receptet)
IMG_1046

Frasig västerbottenpaj med bacontärningar. Omnomnom. IMG_1044

Det var ingen som var direkt hungrig efter midsommarlunchen. IMG_1039

Inlagd sill & matjesill, det hör midsommarafton till.IMG_1036

Precis som jordgubbstårta.IMG_1074Nu är vi framme på Öland hos lillasyster med familj, vi ska grilla  & spela kubb.
Än så länge är det uppehåll här på ön, så hoppas det håller i sig även ikväll.

Hoppas du får en fortsatt riktigt fin midsommarhelg.

0
1 kommentar

Glad midsommar

Midsommarafton idag,


Vi har precis ätit frukost och ska packa ut i bilen för att fara mot barnens farmor & farfar. Vi ska fira med dem i deras stuga/ stugor. Midsommarlunch  med sill & nypotäter ( som man säger på öland). Sedan ska vi klä midsommarstången och dansa kring den. Äta ofantligt mycket jordgubbar, grilla lite på det och spela kubb. Mysigt ska det bli.

IMG_097111

Något som jag faktiskt bara äter på sommartid är jordgubbsfil, det liksom smakar godare när det är varmt. Och tillsammans med färska söta jordgubbar skulle jag kunna leva på detta i en vecka tror jag. IMG_0967

Hoppas ni får en riktigt fin midsommar.

Kram

0
4 kommentarer

Bokat och klart- Grekland here we come!

Godkväll i stugorna,

Ja nu är det bokat och klart, det var ett svårt val. Alldeles för mycket fina ställen att välja bland i Grekland. Men nu så är det bokat och klart!  Kanske ses vi där 🙂

ldkfergnv jwefnrgjejrg wjoefgnBilder lånade av ving.se

0
11 kommentarer