Hej där,
Tror inte att jag har glömt er, utan jag har faktiskt bara stått och lagat nya maträtter hela ( halva dagen iallafall ) Ville mest bara kika förbi och säja hej! Sedan är det så roligt att ni är så många som tar er tid att skriva en rad i kommentarsfältet. Alltid lika roligt att kika in här då.
Det var länge sen vi presenterade oss för varandra, och ni blir ju bara fler & fler.
Så jag tänkte att det kunde vara roligt om vi berättade lite kort om er här lite i kommentarsfältet !
Underbara rosa pioner, önskar att jag kunde skriva att de var från min trädgård. Men dessa är från blomsteraffären -och doftar så gott!
Jag heter Jenny är 34 år och bor i denna lilla småstaden Växjö. Där lever jag med min man Jonathan och 4 barn + vår hund Molly. Jag arbetar med mat & bakning hela dagarna.
En av de mest perfekta somriga efterrätter är väl ändå bara färska bär med grädde / glass. Behöver inte vara svårare och det är så gott! Pudra över lite florsocker – så blir det aningen tjusigare & lite sötare om det skulle behövas!Här vårar stora fat med bär som vi ska ha efter middagen.
Jag tänkte kika förbi med ett litet vegetariskt middagstips, eftersom det är måndag och allt. Brukar ni också försöka er på att ha köttfria måndagar? Tipsa gärna om era bästa vegetariska alternativ i kommentarsfältet.
Detta är mitt tips till er – urgoda crepes som kan fyllas med vad som helst egentligen.
Crepes är bästa restmaten också! Stek dubbelt med pannkakor ena dagen – så gör du smidigt dina crepes dagen efter.
Det här behöver du till 6 crepes:
6 pannkakor – recept här
Fyllning:
200 gram champinjoner
smör
5-6 msk med färskost ( gärna smaksatt)
några droppar kinesisk soja
Toppa med riven ost
Gör så här: Ställ ugnen på 120 grader.
Blanda ihop ingredienserna och grädda dina pannkakor. Rengör & skär svampen i lagom stora bitar.
Fräs i smör tills svampen fått vacker färg, stäng av och rör ner färskosten & sojan på eftervärmen.
Fördela ut den härliga svampfyllningen över pannkakorna och rullar ihop.
Lägg i en ugnsfast form och riv över en god ost.
Ställ in formen i mitten på ugnen, tills osten smält.
Servera genast, gärna med lite goda krispiga grönsaker.
Jag har valt att använda mig av Linguine ( en platt spagetti- som finns i pastahyllan) till denna woken – tycker det blir mer stuns och mer tuggmotstånd. Välj vilket du gillar bäst.
Det här behöver du till 4 personer:
Nudlar / Linguine
Olivolja
1 stor putsad fläskfile
3 paprikor gärna i olika färger
1 gullök
1 näve med sockerärtor
cashewnötter
2 dl vatten
Gör så här:
Koka nudlar / linguine enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla köttet tunt och klyfta lök & grönskaker i lagom stora munsbitar. Hetta upp en panna med högre kanter och fräs på det strimlade köttet, tills de får färg.
Vänd ner grönsakerna & cashewnötter och fräs i några minuter, och häll sedan över vattnet. Låt sjuda upp & Blanda ihop alla ingredienser till kryddsåsen, och häll över så mkt du tycker behövs i woken. Smaka av då & då.
Sist vänder du bara ner de avrunna nudlarna och vänder runt – sen är det klart att servera.
* * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet : Krispiga bärpajer
Detta behövs till 4 små portionspajer:
5 – 6 dl bär ( tex hallon blåbär björnbär)
1/2 dl socker
2 msk potatismjöl
Gör så här:
Ställ ugnen på 180-200 grader. När du gör crispet så smälter du smöret i en kastrull, och när det börjar dofta härligt nötigt tar du bort det från plattan. Rör ner havregryn,socker och mjöl och fördela ut över pajerna.
På väg in i ugnen ser de ut så här:
Ställ in i mitten och grädda i 15-20 minuter eller tills pajarna fått en härlig knäckig yta.
Servera sedan med vaniljvisp eller glass.
Hej där ute i cyberrymden,
Hoppas att ni har en härlig lördag. Jag & Daries är precis tillbaka från en loppisrunda och vi gjorde en del fynd. Bästa var att jag hittade ett underrede till bordet som jag och svärmor gjöt igår. Karin ( barnens farmor ) är ju så duktig och pysslig, och hon kom hit för att lära mig hur man göra fina möbler och prydnadssaker i finbetong.
Detta bordet har Karin gjort till mig för några veckor sedan. Mitt ska torka / brinna i 1 vecka innan det är klart. Men jag har fotat och ska visa er sedan hur det blev.
Underbara lavendel, jag har nästan hela trädgården med lavendel. Och lyktorna jag fyndade blev så fina på nya bordet. EN svart lerkruka med lite häng / klängväxter i.
Uteduchen skruvade Jonathan upp häromdagen och den blev jättefin, ska bygga något litet ribbatplank där.
Krukan i bakgrunden är med hosta och lavendel. Och den lyckades jag övervintra sedan förra året.
Den är ännu finare i år – lycklig jag blev eftersom jag aldrig lyckas hålla liv i mina krukväxter. Varken innen eller ute, jag tycker verklighetstrogna plastväxter är det bästa egentligen 🙂
Nu ska jag hoppa i gummistövlarna och börja klippa gräset, det tar liksom ett par timmar eftersom det är så stor trädgård här. Dags att börja kika efter en robotgräsklippare, tror jag minsann.
Vill du baka men inte starta ugnen så är denna ”no bake” chokladefterrätt den bästa. Och en av våra favoriter, den är chokladig mäktig med smak av kola & lite lite flingsalt.
Underbart god
Karamelliserad mjölk är färdig kokat ( kondenserad sötad mjölk)
Det här behöver du:
1/2 pkt digestiv
60-75 gram smält smör
1 burk karamelliserad mjölk
400 gram mjölkchoklad eller mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt
Serveras med lättvispad grädde
Gör så här :
Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör. Och fördela ut i en rund form på 24 cm. Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt.
Ställ kallt så chokladen hinner stelna.
Själva står vi och grillar här & prövar nya sorters såser till hamburgarna. Och så är det ju fredag imorgon och önskar ni tips på annat än grillat så har jag denna goda fläskfile på lut till er.
Till 5 -6 personer
2 putsade fläskfileer
2 bollar med mozzarella
7 st soltorkade tomater
12 skivor rökt skinka
Bra att ha : steksnöre
Potatisgratängen :
Mjölig potatis
Grädde
1/2 finhackad gul lök
200 gram färskost med örter
2 pressade vitlök
salt och peppar
1 dl ost till gratinering
Gör potatisgratängen så här :
Ställ ugnen på 200 grader.Skala och skär tunna potatisskivor, finhacka löken.
Blanda potatis, lök grädde , färskosten med vitlök salt och peppari en ugnssäkerform.
Grädden ska täcka potatisen, ställ in i ugnen i cirka 1 timme ( sista kvarten kan du ta ut gratängen och strö över osten ) Så att den inte blir bränd.
Gör fläskfilen så här: Putsa filen och skär den på längden, för att platta ut den så lägg lite plastfolie över och kavla den tunnare. Fyll med skinka, skivad mozzarella & strimlade soltorkade tomater.
Rulla sedan inpå den till en rulle & knyt runt med steksnöret så att inte fyllningen rinner ut.
För stek den i stekpannan med smör tills den får en vacker färg, och lägg sedan in den i ugnen på 200 grader tills den är klar.
Detta måste ni prova, det är riktigt gott
och löjligt enkelt att göra.
Längtar ni precis som jag efter sol & sommarvärme, kan lova att vi räknar ner nu tills vi ska flyga på solsemsester. Oftast brukar vi boka våra utlandssemestrar på vintern, eller hösten. Men med tanke på vädret just nu så känns det inte alls tokigt att ha en solsemester att se fram emot snart. Och eftersom det är första gången jag åker dit har jag redan börjat kolla in tips på trevliga restauranger, fina utflyktsmål och bästa stränderna. Sedan är jag den som gärna börjar packa en vecka innan vi åker, för att få med allting, alla barnens sommarkläder, badkläder, pocketböcker & små sällskapsspel som man kan sitta och spela på altanen i kvällssolen.
Nu har jag i samarbete med Visa ordnat en riktigt trevlig tävling till er. Nu kan en av er vara med och tävla om ett snyggt kortfodral från Smythson/NK acessoarer värde 1249: – , en reseguide från 38 h/Paper Cut ( valfri stad ) samt ett Visakort laddat med 50 Euro.
På utlandssemestern betalar jag helst med Visakortet för att det är tryggt och enkelt, och så slipper man riskera att växla bort stora summor när man ska köpa utländsk valuta.
För att vara med i tävlingen ska ni titta på filmen ”Den stora bortväxlingen” och svara på denna frågan:
Hur mycket av den ursprungliga summan på 46 636 sek har huvudrollsinnehavaren kvar i slutet av dagen?
Maila erat svar till : visatavling@edelmandeportivo.com
Märk erat bidrag med Jennys Matblogg, Tävling.
Eftersom solen mest lyser med sin frånvaro får man försöka starta upp dagen med lite sommarfrukost istället för att få lite sommarfeelings. Och vad passar då bättre än söta jordgubbar & filmjölk.
Idag väntar vi lite gäster, och grillade hamburgare står på dagens meny.
Vad hittar ni på idag?
Jobbar ni fortfarande eller har er semester redan börjat?
Godkväll i stugorna,
Brr…det är ju rena höstvädret ute idag. Blåsigt och kyligt- så vi har precis tänt en brasa. Rätt mysigt iallafall, en eld som sprakar och så ska vi spela lite kort med barnen och äta chips. Behöver inte vara märkvärdigare än så, även om jag håller tummarna för mera soltimmar kommande veckorna.
En ny prydnad som fått flytta in är denna söta lilla segelbåten,
Har alltid velat ha en sådan i stugan, sen sprang jag på den nere i Borgholm för några veckor sedan. Passar fint på eldstaden.
Förutom en sprakande eld så har jag tänt massa doftljus, det går åt en hel del. Helst vill jag ha en doft i varje rum, gärna friska fräscha dofter.