Du behöver till 1 gratäng för 4 personer:
1 grillad kyckling
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
1 msk med gul curry ( finns i kryddhyllan)
2 msk med konc. kycklingfond
1/2 msk med chilisås
ev. dofta över lite cayennepeppar
1 röd paprika
1 dl riven god ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, ta bort köttet från kycklingen och lägg i en form. Blanda ihop creme fraiche, grädde, curry, chilisås, fond & ev cayenne till en krämig sås. Fördela ut över kycklingen. Hacka paprikan och strö över ( jag valde att bara göra i mitten av gratängen då vissa barn är livrädda för paprika). Strö över ost över hela gratängen och ställ in i ugnen & grädda i 20-25 minuter tills gratängen bubblat och fått vacker färg.
Jag har fått många mail de senaste två veckorna om goda efterrätter & kakor att baka nu nu när det är mulet. Så jag har samlat ihop 4 av mina favoriter. Perfekt att fylla frysen med om det är mulet eller regnar.
Mina Daimsnitt har blivit väldigt populära bland er, det tycker jag är jätteroligt.
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram mjölkchoklad med daim-smak
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen . Dela på två och rulla ut till länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Galet goda!
Vill man ha tunnare/ hårdare snitt gör man tre längder. Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken.
Sega lingonrutor
Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl lingonsylt
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut i smord form 20*30. Bred ut sylten och börja med toppingen.
Smält smöret i en kastrull på spisen, dra bort från plattan och rör ner havregryn, socker, vaniljsocker och vänd ihpå så att det blandas ordentligt. Fördela ut crispet över sylten och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
Gör så här :
Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt svalna. Vipsa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienser och vänd ner i smeten och rör sist ner smöret. Häll upp i en form på cirka 35*25 cm. Kakorna ska bli ganska tunna- och grädda i mitten av ugnen i cirka15- 20 minuter. Låt sedan svalna medan du gör toppingen. Koka upp grädde, socker och sirap tills smeten tjockar något, vispa / rör om under tiden. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen, rör tills allt har blivit en smidig smet. Låt svalna så att toppingen tjocknar innan du breder ut den över kakan.
Förvara sedan stå kallt .
* * * * * * * * * *
Krämiga Kolakakor
Vill du baka med hela kolasåsen så gör dubbla kakdegen.
Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 burk sötad kondenserad mjölk
Noblesschoklad
Gör så här:
Fyll upp en stor kastrull med vatten, lägg ner den oöppnade burken med den kondenserade mjölken. Koka hela burken med sötad kondenserad mjölk i ca tre timmar. Låt svalna helt innan du öppnar den. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg , antingen för hand eller i matberedare. Ställ ugnen på 200 grader. Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med. Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en rejäl grop i varje kula och fyll upp med den krämiga kolakrämen. Grädda i 8- 10 minuter tills kakan fått lite färg. . När kakan kommer ut så lägger du en noblesschoklad på varje kaka.
Letar ni kanske lite grillinspo till kvällen, du vill jag tipsa om dessa goda spetten. Enkelt & gott med en hemmagjord marinad med honung.
Kycklingspetten:
kyckling
bacon
Det här behöver du :
1 dl rapsolja
1/2 msk sambal oelek ( mer eller mindre efter smak)
2 msk flytande honung
1 tsk kinesisk soja
1 msk pressad citronsaft
2 msk sweet chilisås
Serveras med pommes eller klyftpotatis
Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till marinaden Dela kycklingen i lagom stora bitar och lägg i marinaden, i några timmar innan grillning.
Linda sedan in kycklingen med bacon, 1/2 baconskiva per kyckling räcker gott och väl.
Grilla och servera med pommes och god sallad
Såsen rörde jag ihop av 5 dl crème fraîche,
1 pressad vitlök , 2 msk chilisås, salt & peppar & lite örtkrydda.
Startar igång helgen med vinnaren i tävlingen med Rydbergs. Det har varit svårt, av alla dessa smarriga bidrag som kommit in. Men till sist segade Mattias med motiveringen :
” Jag har alltid varit ett stort fan av lax. Framförallt kallrökt lax. I många, många år så trodde jag att hovmästarsås var det enda som gifte sig i munnen med detta godis till havsmat. Men en sommarkväll för ett par år sen blev jag bjuden på kallrökt lax, och i brist på hovmästarsås så testade vi bearnaisesås…. HERREGUD vad gott det var, den runda och kittlande dragonsmaken gifte sig med den feta laxen. En otrolig smaksensation som jag aldrig glömmer! ”
Grattis Mattias till 1 års förbrukning av Rydbergs bearnaisesås & en finfin Webergrill.
Jo det blev som sagt, en dagsutflykt igår till Ölandsdjurpark. Med barnen & lillasyster Johanna som är här, och även med syster Daries med hennes barn. Vi hade som vanligt tur med att slippa både köer och regn. Lite blåsigt & kallt, men det finns inga dåliga väder… bara dåliga kläder. Det bästa var att barnen kan åka så mycket karuseller de vill utan att behöva köa. Minus var att det inte gick att bada, det var för kallt. Det går absolut inte jämföra ölands djurpark med de fina nöjesparkerna i tyskland eller Liseberg. Men barnen var nöjda & glada och det var huvudsaken.
Jag hade tagit massor av bilder, dock hade någon kommit emot ISO knappen på kameran så nästan alla bilder är gryniga. Så här är de tre bilder som var bäst skärpa på.
Lilla Milia ville också åka karuseller, och Melvin hjälper henne att trycka på knapparna och styra. Han är jätteduktig med småbarn, och tycker att det är roligt att leka med dem. Bästa Melvin.
Idag vad händer då, jo vi ska iväg på loppisrunda jag och lillasyster sedan är vi bortbjudna på middag.
Jag har tidsinställt ett inlägg till er, för vi är iväg på Ölandsdjurpark nu. Jag och barnen, lillasyster Johanna och Lillasyster Daries med hennes familj. Hoppas ni ska grilla ikväll, för då tycker jag att ni ska prova dem här. Jag har sett dessa lökfyllda köttfärsbiffar på Facebook lite här & där, och ville såklart prova nu i dessa grilltider. Och det var mycket gott, och roligt att tillaga.
Jag ändrade om receptet och så här lagade vi dem.
Du behöver till 6 -7 biffar
cirka 500 gram nötfärs
1 tsk finhackad chili
2 msk oxfond
30 gram finsmulad fetaost
salt & peppar
2 gula stora lökar
6-7 remsor bacon
Gör så här: Blanda ihop färsen med finhackad chili, fond & smulad fetaost, salt & peppar. Skala löken och dela på mitten. Forma en rund biff och klä lökringarna runt om.
Linda in varje lökbulle med en remsa med bacon och fäst med en tandpetare.
Sedan är det bara att grilla, och till detta är det gott med paprikaspett & även grillad färskpotatis.
Har du några roliga och annorlunda grillrecept ?
Tipsa mig gärna, det är alltid roligt att prova nya rätter.
Är du lite känslig för bilder på fötter ( dessutom flagnande fötter så ska du inte titta nu )
För jag kikar förbi med ett kanonbra erbjudande den här eftermiddagen. Jag har i samarbete med Maybeauty provat dettas ”The Incredible Foot Mask”. Vem vill inte ha mjuka & lena fötter i sommar, på ett enkelt & smidig sätt dessutom.
I förpackningen finner du 1 par ”peeling socks” som du fäster och tejpar runt fötterna. Perfekt att göra medan man tittar på tv:n. Två timmar ska de sitta och verka, och sedan ska du ta bort dem & skölja fötterna med ljummet vatten.
Sen börjar det hända grejer ! Efter bara ett par tre dagar börjar den hårda huden på fossingarna att flagna bort.
Och detta tar upp till en vecka och resultatet efter detta är mjuka & lena sommarfötter. Jag har faktiskt aldrig haft så här mjuka fötter någonsin. Och jag kommer definitivt fortsätta använda dessa även efter samarbete.
Nu kan jag erbjuda er 30 % rabatt på denna Foot Mask
Klicka in här för att beställa den och ange koden: Jennyfot
Frisk mangosorbet tycker jag att ni ska göra nu i sommar.
Här kommer receptet
Du behöver:
225 gram mango ( frusen går bra)
1 dl vatten
1 dl strösocker
4 msk pressad citronsaft
Dekorera med färska bär & mynta
Gör så här Koka upp socker & vatten till en sockerlag, låt svalna.
Mixa ihop mangon med sockerlagen pressa igenom purén genom en sil. Och frys in, rör om 2 ggr i timmen tills glassen har fryst.
Godförmiddag,
Här skiner solen för fullt, men oj vad det blåser. Hoppas ni har sol hos er också. Vi väntar hem fikagäster om en stund, och sen ska vi hämta lillasyster & Thelma vid tåget i eftermiddag. Sen blir det väl grillat till middag idag också – om vi inte blåser bort.
Igår grillade vi lax som vi toppade med finhackad chili & citron .
Hettan i chilifrukterna sitter i förkapseln, så önskar du mindre hetta kärna ur den.
Till 4 laxar 4 portionsbitar lax 1 citron
3 olika färgade chilifrukter ( en bit av dem)
olivolja
flingsalt
Servera med grillad färskpotatis, & grönsaksspett
Gör så här: Hacka önskad mängd av chilifrukterna och fördela ut över laxen, ringla över olivolja och lite flingsalt. Skiva över citron över chilin och lägg sedan laxen i grillgallret.
Grilla laxen tills den är färdig och servera med grillade grönsaksspett & nygrillad färskpotatis.
Här grillas det & badas , man får passa på eftersom förmiddagen regnade bort! Så fort solen tittade fram så öppnades poolen. Och det är behagligt och varmt i poolen nu sen vi installerade poolvärmare.
Imorgon lovades det fint väder igen, vi hoppas på det då Nomis kompis & familj kommer hit för att bada & fika.
Medan barnen badade så fixade vi maten. Självklart grillat, precis som de flesta andra när solen sken. Det roligaste är att nästan allt blir godare på grillen. Hemmagjorda vitlöksbröd & färskpotatis med lite olivolja & flingsalt på! Riktigt mumsigt.
Nu ska Molly & jag ge oss iväg på en liten kvällspromenad,
se om vi hittar lite fina sommarblomster.