Ser att ni är många inne på bloggen och letar grilltips, så himla perfekt att jag då kikar för med ett laxtips. Det blev nämligen så gott att krydda upp laxen med rökt bacon, det ger jättefin smak. Enkelt & gott och tillochmed yngsta barnen åt med god aptit.
Till 4 peroner:
4 bitar lax
8 remsor med bacon
Färskost med örter
Gör så här Skär ett snitt i laxen och fyll med färskost. Linda baconremsor runt & grilla dem i fem minuter på varje sida, eller tills de är klara. Serveras med en god sallad & grillad färskpotatis. Färskpotatisen tar längre tid, men blir så god. Tvätta potatisen, och sätt på grillspett. Pensla med olivolja och strö över flingsalt.
När de är mjuka och välbakade är de klara.
Hej där,
Nu är jag tillbaka efter några besök i byggvaruhus & färghandlare och vi har hittat både vackert klinker & kakel. Det är till sommarstugan som ska renoveras nu i höst, toaletten ska få en uppfräschning & glasveranda/ farstukvist ska byggas på framsidan. Denna efterrätten fick jag tipsas om i kommentarsfältet av en bloggläsare. Och satan i gatan så gott, detta måste ni prova!
Lätt som en plätt också Jag kan tänka mig att även skivad banan är gott till nutellan
Du behöver :
tortillabröd
nutella
jordgubbar
Gör så här: Bred nutella över halva tortillan, skiva över jordgubbar på andra. Vik ihop och grilla snabbt på båda sidor. Pudra eventuellt över florsocker innan servering
Vi startade upp denna veckan med en jättefrukost, kokta ägg, och yougurt, musli och olika sorters juicer & pålägg. Och så mina favoriter grillade toast, skulle kunna äta hur ofta som helst.
Så gott !
Toastbröd
ost
skinka
lite senap
smör
Fyll bröden med ost, skinka och smöra med lite senap.
Bred smör på utsidan och grilla i smörgåsgrill eller våffeljärn
På dagens schema står det att Nomi ska iväg till en kompis några timmar. Och jag & jonathan ska ge oss iväg och kolla efter kakel till stugan och kika efter en ny grill.
Hoppas ni får en härlig dag, jag kikar förbi senare med mammas recept.
Här är vi precis hemkomna efter god middag hemma hos mamma. Och jag lyckades tjata till mig receptet innan vi for. Till efterrätt blev det en chokoaldmousse med jordgubbar, gott & enkelt. Något annat som är farligt gott att äta på sommaren är ju grillade bananer med massa choklad. Perfekt att vira in i grillfolie och lägg på eftervärmen på grillen sådär efter man ätit klart.
Jag brukar göra dessa med mjölkchoklad, mörkchoklad, plopp eller vilken choklad som finns hemma för tillfället.
Finns det fler goda efterrätter man kan göra på grillen?
Alltid roligt att prova lite olika efterrätter.
Bästa starten på en söndagsmorgon. Färska bär på yougurten, kokt ägg & kaffe. Och nu ska jag uppdatera en veckomatsedel till er nu tänkte jag. Efter det dags att packa ut oss i bilen och åka mot öland.
Söta blå tallrikar som jag fyndat på loppis. Jag samlar ju på blått porslin 🙂
Bästa söndagen önskar jag dig,
och på återseende om en stund.
Du behöver till 1 gratäng för 4 personer:
1 grillad kyckling
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
1 msk med gul curry ( finns i kryddhyllan)
2 msk med konc. kycklingfond
1/2 msk med chilisås
ev. dofta över lite cayennepeppar
1 röd paprika
1 dl riven god ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, ta bort köttet från kycklingen och lägg i en form. Blanda ihop creme fraiche, grädde, curry, chilisås, fond & ev cayenne till en krämig sås. Fördela ut över kycklingen. Hacka paprikan och strö över ( jag valde att bara göra i mitten av gratängen då vissa barn är livrädda för paprika). Strö över ost över hela gratängen och ställ in i ugnen & grädda i 20-25 minuter tills gratängen bubblat och fått vacker färg.
Jag har fått många mail de senaste två veckorna om goda efterrätter & kakor att baka nu nu när det är mulet. Så jag har samlat ihop 4 av mina favoriter. Perfekt att fylla frysen med om det är mulet eller regnar.
Mina Daimsnitt har blivit väldigt populära bland er, det tycker jag är jätteroligt.
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram mjölkchoklad med daim-smak
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen . Dela på två och rulla ut till länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Galet goda!
Vill man ha tunnare/ hårdare snitt gör man tre längder. Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken.
Sega lingonrutor
Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl lingonsylt
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut i smord form 20*30. Bred ut sylten och börja med toppingen.
Smält smöret i en kastrull på spisen, dra bort från plattan och rör ner havregryn, socker, vaniljsocker och vänd ihpå så att det blandas ordentligt. Fördela ut crispet över sylten och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
Gör så här :
Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt svalna. Vipsa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienser och vänd ner i smeten och rör sist ner smöret. Häll upp i en form på cirka 35*25 cm. Kakorna ska bli ganska tunna- och grädda i mitten av ugnen i cirka15- 20 minuter. Låt sedan svalna medan du gör toppingen. Koka upp grädde, socker och sirap tills smeten tjockar något, vispa / rör om under tiden. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen, rör tills allt har blivit en smidig smet. Låt svalna så att toppingen tjocknar innan du breder ut den över kakan.
Förvara sedan stå kallt .
* * * * * * * * * *
Krämiga Kolakakor
Vill du baka med hela kolasåsen så gör dubbla kakdegen.
Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 burk sötad kondenserad mjölk
Noblesschoklad
Gör så här:
Fyll upp en stor kastrull med vatten, lägg ner den oöppnade burken med den kondenserade mjölken. Koka hela burken med sötad kondenserad mjölk i ca tre timmar. Låt svalna helt innan du öppnar den. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg , antingen för hand eller i matberedare. Ställ ugnen på 200 grader. Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med. Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en rejäl grop i varje kula och fyll upp med den krämiga kolakrämen. Grädda i 8- 10 minuter tills kakan fått lite färg. . När kakan kommer ut så lägger du en noblesschoklad på varje kaka.
Letar ni kanske lite grillinspo till kvällen, du vill jag tipsa om dessa goda spetten. Enkelt & gott med en hemmagjord marinad med honung.
Kycklingspetten:
kyckling
bacon
Det här behöver du :
1 dl rapsolja
1/2 msk sambal oelek ( mer eller mindre efter smak)
2 msk flytande honung
1 tsk kinesisk soja
1 msk pressad citronsaft
2 msk sweet chilisås
Serveras med pommes eller klyftpotatis
Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till marinaden Dela kycklingen i lagom stora bitar och lägg i marinaden, i några timmar innan grillning.
Linda sedan in kycklingen med bacon, 1/2 baconskiva per kyckling räcker gott och väl.
Grilla och servera med pommes och god sallad
Såsen rörde jag ihop av 5 dl crème fraîche,
1 pressad vitlök , 2 msk chilisås, salt & peppar & lite örtkrydda.
Startar igång helgen med vinnaren i tävlingen med Rydbergs. Det har varit svårt, av alla dessa smarriga bidrag som kommit in. Men till sist segade Mattias med motiveringen :
” Jag har alltid varit ett stort fan av lax. Framförallt kallrökt lax. I många, många år så trodde jag att hovmästarsås var det enda som gifte sig i munnen med detta godis till havsmat. Men en sommarkväll för ett par år sen blev jag bjuden på kallrökt lax, och i brist på hovmästarsås så testade vi bearnaisesås…. HERREGUD vad gott det var, den runda och kittlande dragonsmaken gifte sig med den feta laxen. En otrolig smaksensation som jag aldrig glömmer! ”
Grattis Mattias till 1 års förbrukning av Rydbergs bearnaisesås & en finfin Webergrill.
Jo det blev som sagt, en dagsutflykt igår till Ölandsdjurpark. Med barnen & lillasyster Johanna som är här, och även med syster Daries med hennes barn. Vi hade som vanligt tur med att slippa både köer och regn. Lite blåsigt & kallt, men det finns inga dåliga väder… bara dåliga kläder. Det bästa var att barnen kan åka så mycket karuseller de vill utan att behöva köa. Minus var att det inte gick att bada, det var för kallt. Det går absolut inte jämföra ölands djurpark med de fina nöjesparkerna i tyskland eller Liseberg. Men barnen var nöjda & glada och det var huvudsaken.
Jag hade tagit massor av bilder, dock hade någon kommit emot ISO knappen på kameran så nästan alla bilder är gryniga. Så här är de tre bilder som var bäst skärpa på.
Lilla Milia ville också åka karuseller, och Melvin hjälper henne att trycka på knapparna och styra. Han är jätteduktig med småbarn, och tycker att det är roligt att leka med dem. Bästa Melvin.
Idag vad händer då, jo vi ska iväg på loppisrunda jag och lillasyster sedan är vi bortbjudna på middag.