Veckomatsedel

Söndag idag och vi startar som vanligt upp med en veckomatsedel.

Måndag: Vegetarisk kålsoppa
Tisdag: Laxnuggets med gurkdressing
Onsdag: Currystroganoff med ris
Torsdag: Ceasarsallad med hemlagad ceasardressing
Fredag: Chili con carne

Jag vill ha min chili con carne ganska stark – jag har i två matskedar med sambal oelek. 

Det här behöver du : 

800 gram nötfärs
1 stor gul lök
4 tomater
1 burk krossad tomat
2 pressade vitlökar
2 msk med oxfond
2 dl kallt vatten
2 msk tomatpure
1/2 -2 msk sambal oelek ( beroende på hur stark mat du gillar)
1 förpackning med stora vita bönor

 Gör så här : 

Finhacka lök och tomat och fräs mjuka, stek färsen klar och pressa ner vitlöken.
Rör ner tomatpure, tomatkross, fond, vatten och sambal oelek. jag hade två msk för jag gillar när det blir starkt. Låt hela grytan puttra på svag värme, vänd i bönorna och pudra ev över lite chilipulver innan du serverar med ris och en god sallad

Smaklig spis !

 

0
3 kommentarer
INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Nutella & jordnötsgrottor

Detta är en underbart god kaka som ni måste provbaka snarast. Sådär perfekt krämig & chokladig så att man nästan vill gråta en skvätt.

IMG_2610

IMG_2602

Det här behöver du till 12- 14 stycken
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör

Fyllning : Nutella & jordnötssmör

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader. Tärna smöret och häll ner resten av ingredienserna, arbeta ihop för hand eller med matberedare. Forma till 12-14 bollar och lägg i muffinsformar / i muffinsjärn. Och grädda dem i cirka 11-13 minuter, eller tills de fått vacker färg.

IMG_2572

Tryck ut en grop i mitten av dem med hjälp av ett mindre glas eller kryddburk.
Pressa ut groparna försiktigt så att mördegen inte går sönder.

IMG_2583

Låt det svalna något innan du fyller upp dem.
1 msk jordnötssmör i varje och toppa med 1 msk nutella i varje grotta. Servera genast!
Så GOTT ! Sedan vill jag verkligen tipsa om REAN på Bubbleroom just nu. För det är minst 50 % RABATT på de redan rabatterade överdelar. Så passa på att fynda höst- & vintergarderoben.

3
19 kommentarer

Ny Blus

 

Hej där, 

Jag vet att ni brukar uppskatta när jag då & då kastar in lite shoppingtips. Och jag och Thelma var och handlade kläder förra veckan & sprang på en blus på vero moda som vi tyckte var superfin.

IMG_3524 (1)

Handlade både en varsin vit & en varsin svart, tyckte den föll bekvämt.
Och hade söta gulddetaljer, tokbra pris också 180 :-

IMG_3502 (1)

Tipselitips

0
5 kommentarer

Baka scones

Godmorgon och välkommen Lördag,

Gillar ni som jag nybakat bröd, men kanske inte orkar att stå och vänta på jäsning. Då vill jag tipsa om dessa goda scones. Klara på nolltid.

Scones orginal
Frukostscones med fetaost
Blåbärsscones
Chokladscones 
Ostmuffins
Fröscones 
Ost- och baconmuffins

Eller varför inte dessa frasiga havrescones :

Det här behöver du :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1-2 tsk salt

Gör så här : 
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. Serveras genast

1
15 kommentarer

Nutellamousse med krisp

En underbar fluffig mousse med smak av nutella, toppa med lite friska bär så har du världens bästa efterrätt.
Kan med fördel förberedas kvällen före.

Inte bara vacker att titta på utan riktigt god också!
IMG_3162

IMG_3142

Gillar du som jag nutella så måste du pröva denna efterrätt!
Det här behöver du till 4-6 personer: 
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl nutella
50 gram mörkchoklad
friska syrliga bär

Här på bilden blandas grädden med nutellan.

IMG_3130

Och bilden nedan rör jag ihop den med chokladkrosset.

IMG_3137

Gör så här: 
Värm upp 1/2 dl vispgrädde och rör ut med nutellan på svag värme. Dra bort från plattan. Vispa resten av grädden tills den bildar toppar och rör ut med nutellablandningen från spisen. Hacka ner chokladen ( spara 1 msk till garnering) ställ in i kylen minst 1 timme innan servering.
Häll upp i fina glas / skålar och toppa med färska bär och chokladkross.

Klart att servera ! 

9
14 kommentarer

Glasspaus

 

Hej där, 
Ursäkta frånvaron allt är bra här, men vi har fullt upp. Är barnvakt till Lillasysters & Tobias barn tills imorgon. Då de är iväg till växjö för att bo på hotell, och gå ut & äta gott.

Kusinerna på väg in till Borgholm för att köpa glass
IMG_3539

Fem busungar och alla vill köra Milia i vagnen när vi ska in till stan.IMG_3545

Milia fick också välja en glass, väldigt gott tyckte hon!

IMG_3552 (1)

Vädret här på ön är molnig med växlande sol men det blir liksom inte varmt. Synd för vi hade velat åka ner till stranden & bada lite idag ju.

IMG_3555

Barnen sparar på sina armband, de var iväg upp till Böda med Tobias & Jonathan och campade tisdagen till igår. Och då fick de ytterligare två nya armband, mycket coolt 🙂 Och till middag fick barnen röstat om vad vi skulle äta idag. Inte så förvånande så röstade de ner mitt och Jonathans förslag om att grilla & tyckte att Tacofredag var en mycket bättre  ide.

Så nu är det bara att gilla läget & vi ska vi snart ställa oss och förbereda plockmaten.

Hinner jag sen så ska jag kikar förbi lite senare med ett nytt recept!

0
2 kommentarer

Nutellakaka

En nutellakaka med ytterst få ingredienser.
Krämig och chokladig där sött möter salt, bästa kombon.
IMG_3232 (2)

IMG_3184 (2)
Det här behöver du: 
4 dl nutella
2 ägg
1 dl vetemjöl

Önskar du en topping så är det gott med: Pistagenötter & flingsalt

Garnering nutella

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Mät upp nutella och vispa ihop den och äggen till en slät kräm.
Och vänd ner mjölet. Häll upp i smord form eller bakpappersklädd ( gärna något mindre än 15*20 ) Strö över pistagenötter & flingsalt. Grädda den i mitten av ugnen i cirka 15-18 minuter. Ställ in i kylskåp i minst 4 timmar, ringla över lite ljummen nutella och servera.

0
11 kommentarer

Den där Molly

 

Jag har fått så många frågor om Molly den senaste tiden, allt är bra med henne kan jag hälsa!
Det blev en skogspromenad och blåbärsplockning nu i eftermiddag. Och jag tog med mig Molly till hennes stora sorg hihi… hon avskyr nämligen att gå i skogen när det regnat. Att bli blöt om tassarna är inget för henne, helst vill hon inte gå ut överhuvudtaget när det regnar.

IMG_3348

Fast blåbär det gillar Molly också, jag plockar och hon äter direkt från blåbärsbuskarna.

När vi kom hem så var hon inte alls nöjd med sina leriga tassar och blöta päls, så det fick bli en schamponering och kamma igenom fina pälsen. Då liksom skuttar hon omkring här hemma och är så nöjd för att hon är fin, med skinande päls.

IMG_3367

Vem är då den där Molly. Jo hon är familjens lilla diva som inte äter från matskålen, utan hon hämtar sin mat där & lägger den på mattan och äter. Hon matstrejkar när jag inte är hemma, men tittar surt på mig när jag kommer tillbaka. Hon gillar att hänga med katter, men inga andra hundar. Hon sitter gärna i fönstret och skäller på fåglar, nästan så att man kan tror att hon kanske tror att hon är en katt.

IMG_3364

Är vi ute på skogspromenad / blåbärsplockning hela familjen så blir hon orolig om vi går på olika håll, hon vill gärna valla ihop oss. Hon gillar att leka med barnen och helst kurragömma, där hon ska hitta dem. Det är hon urduktig på!   Att kasta boll eller pinne till henne det går inte alls- hon tittar ner på bollen och sedan tillbaka till den som kastat den som ….. Den får du hämta själv.

 Nu undrar ni varför hon sitter så där still under fotograferingen – jodå jag mutar henne med köttbullar.
Hennes favvokäk 😀

0
9 kommentarer

Soppa med torsk & lax

Hej där, 

Gillar ni också soppor? Jag tycker att det är så gott! Ni var flera som undrade om soffan vi köpt.
och den hittar ni HÄR

IMG_3276
Underbara färger på denna maträtt.
Jag sprang på en påse med färdigskuren fisk, 300 gram. Det går lika bra att skära egan fiskkuber.

Det här behöver du :

1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
2 dl vispgrädde
140 gram kräftstjärtar

Citronailoi:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör aiolin så här:
Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Gör så här : 
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.

Serveras genast.

IMG_3280

17
25 kommentarer

Vanilj – och nutellapannacotta

Hej i stugorna

Idag har jag rensat ur barnens garderober, städat & åkt ett par turer till återvinningen. Innan maten blev det en sväng för att handla födelsedagspresenter till Thelma som snart fyller år. Hittade även lite kläder till barnen inför skolstarten, och kikade efter en ny väska till Nomi som ska börja ettan. Jag hittade fina pennor ( ja nu bryr sig inte Jacob så mycket om fina blyertspennor & doftsudd längre ) men de andra gillar ju att få lite fina nya skolgrejer. Kalender, pärmar & kollegieblock. Så nu är vi lite förberedda inför skolan. Och till er som kikar förbi här för att hitta en efterrätt kan ni nu sluta leta!

Varsågoda, här bjuder jag på en grymt god pannacotta!

IMG_3112

Glöm inte följa bloggen på Facebook och instagram: @jennysmatblogg

Receptet är för 4 personer

Det här behöver du till nutellapannacottan: 
2 dl vispgrädde
1 1/2 blad gelatin
1 1/2 dl nutella
1 nypa salt

Vaniljpannacottan: 
2 dl vispgrädde
1 1/2 blad gelatin
1 vaniljstång
1/2 dl strösocker
200 gram philadelphiaost

Så här ställer ni glasen för att få en lutande pannacotta
IMG_3070

Gör så här:
Börja med nutellapannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter i förväg.
Mät upp grädden och låt sjuda upp på svag värme. Ta bort från plattan och krar ur vatten ur gelatinbladen & vänd ner gelatinblad och rör om tills allt blandat sig. Sedan vänder du ner nutella med en nypa salt, rör om tills du har en fin och blank smet. Häll upp i glasen. Ställ in i kylen i minst 4 timmar innan du gör nästa lager.

Lager nummer 2 gör du likadant med. Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter innan.
Värm upp grädde & socker & vaniljstången ( skär dem på längden och kärna ur den ) låt både frön och stång koka med på svag värme tills de börjar sjuda, ta bort från plattan. Fiska upp vaniljstången och krama ur vattnet ur bladen och rör ut gelatinbladen i gräddblandningen. Vänd sist ner philadelphian, rör tills du har en slät smet och häll ovan på det första lagret.

Låt vila i 4 timmar i kylskåp innan det är dags att servera.

Gärna friska lite syrliga bär.

Gott gott

4
27 kommentarer