Jag vill ha min chili con carne ganska stark – jag har i två matskedar med sambal oelek.
Det här behöver du :
800 gram nötfärs
1 stor gul lök
4 tomater
1 burk krossad tomat
2 pressade vitlökar
2 msk med oxfond
2 dl kallt vatten
2 msk tomatpure
1/2 -2 msk sambal oelek ( beroende på hur stark mat du gillar)
1 förpackning med stora vita bönor
Gör så här :
Finhacka lök och tomat och fräs mjuka, stek färsen klar och pressa ner vitlöken.
Rör ner tomatpure, tomatkross, fond, vatten och sambal oelek. jag hade två msk för jag gillar när det blir starkt. Låt hela grytan puttra på svag värme, vänd i bönorna och pudra ev över lite chilipulver innan du serverar med ris och en god sallad
Detta är en underbart god kaka som ni måste provbaka snarast. Sådär perfekt krämig & chokladig så att man nästan vill gråta en skvätt.
Det här behöver du till 12- 14 stycken 4 1/2 dl vetemjöl 1 dl strösocker 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 200 gram smör
Fyllning : Nutella & jordnötssmör
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Tärna smöret och häll ner resten av ingredienserna, arbeta ihop för hand eller med matberedare. Forma till 12-14 bollar och lägg i muffinsformar / i muffinsjärn. Och grädda dem i cirka 11-13 minuter, eller tills de fått vacker färg.
Tryck ut en grop i mitten av dem med hjälp av ett mindre glas eller kryddburk. Pressa ut groparna försiktigt så att mördegen inte går sönder.
Låt det svalna något innan du fyller upp dem. 1 msk jordnötssmör i varje och toppa med 1 msk nutella i varje grotta. Servera genast! Så GOTT ! Sedan vill jag verkligen tipsa om REAN på Bubbleroom just nu. För det är minst 50 % RABATT på de redan rabatterade överdelar. Så passa på att fynda höst- & vintergarderoben.
Jag vet att ni brukar uppskatta när jag då & då kastar in lite shoppingtips. Och jag och Thelma var och handlade kläder förra veckan & sprang på en blus på vero moda som vi tyckte var superfin.
Handlade både en varsin vit & en varsin svart, tyckte den föll bekvämt.
Och hade söta gulddetaljer, tokbra pris också 180 :-
Det här behöver du : 3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1-2 tsk salt
Gör så här :
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. Serveras genast
En underbar fluffig mousse med smak av nutella, toppa med lite friska bär så har du världens bästa efterrätt.
Kan med fördel förberedas kvällen före.
Inte bara vacker att titta på utan riktigt god också!
Gillar du som jag nutella så måste du pröva denna efterrätt! Det här behöver du till 4-6 personer:
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl nutella
50 gram mörkchoklad
friska syrliga bär
Här på bilden blandas grädden med nutellan.
Och bilden nedan rör jag ihop den med chokladkrosset.
Gör så här:
Värm upp 1/2 dl vispgrädde och rör ut med nutellan på svag värme. Dra bort från plattan. Vispa resten av grädden tills den bildar toppar och rör ut med nutellablandningen från spisen. Hacka ner chokladen ( spara 1 msk till garnering) ställ in i kylen minst 1 timme innan servering.
Häll upp i fina glas / skålar och toppa med färska bär och chokladkross.
Hej där,
Ursäkta frånvaron allt är bra här, men vi har fullt upp. Är barnvakt till Lillasysters & Tobias barn tills imorgon. Då de är iväg till växjö för att bo på hotell, och gå ut & äta gott.
Kusinerna på väg in till Borgholm för att köpa glass
Fem busungar och alla vill köra Milia i vagnen när vi ska in till stan.
Milia fick också välja en glass, väldigt gott tyckte hon!
Vädret här på ön är molnig med växlande sol men det blir liksom inte varmt. Synd för vi hade velat åka ner till stranden & bada lite idag ju.
Barnen sparar på sina armband, de var iväg upp till Böda med Tobias & Jonathan och campade tisdagen till igår. Och då fick de ytterligare två nya armband, mycket coolt 🙂 Och till middag fick barnen röstat om vad vi skulle äta idag. Inte så förvånande så röstade de ner mitt och Jonathans förslag om att grilla & tyckte att Tacofredag var en mycket bättre ide.
Så nu är det bara att gilla läget & vi ska vi snart ställa oss och förbereda plockmaten.
Hinner jag sen så ska jag kikar förbi lite senare med ett nytt recept!
En nutellakaka med ytterst få ingredienser.
Krämig och chokladig där sött möter salt, bästa kombon.
Det här behöver du:
4 dl nutella
2 ägg
1 dl vetemjöl
Önskar du en topping så är det gott med: Pistagenötter & flingsalt
Garnering nutella
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Mät upp nutella och vispa ihop den och äggen till en slät kräm.
Och vänd ner mjölet. Häll upp i smord form eller bakpappersklädd ( gärna något mindre än 15*20 ) Strö över pistagenötter & flingsalt. Grädda den i mitten av ugnen i cirka 15-18 minuter. Ställ in i kylskåp i minst 4 timmar, ringla över lite ljummen nutella och servera.
Jag har fått så många frågor om Molly den senaste tiden, allt är bra med henne kan jag hälsa!
Det blev en skogspromenad och blåbärsplockning nu i eftermiddag. Och jag tog med mig Molly till hennes stora sorg hihi… hon avskyr nämligen att gå i skogen när det regnat. Att bli blöt om tassarna är inget för henne, helst vill hon inte gå ut överhuvudtaget när det regnar.
Fast blåbär det gillar Molly också, jag plockar och hon äter direkt från blåbärsbuskarna.
När vi kom hem så var hon inte alls nöjd med sina leriga tassar och blöta päls, så det fick bli en schamponering och kamma igenom fina pälsen. Då liksom skuttar hon omkring här hemma och är så nöjd för att hon är fin, med skinande päls.
Vem är då den där Molly. Jo hon är familjens lilla diva som inte äter från matskålen, utan hon hämtar sin mat där & lägger den på mattan och äter. Hon matstrejkar när jag inte är hemma, men tittar surt på mig när jag kommer tillbaka. Hon gillar att hänga med katter, men inga andra hundar. Hon sitter gärna i fönstret och skäller på fåglar, nästan så att man kan tror att hon kanske tror att hon är en katt.
Är vi ute på skogspromenad / blåbärsplockning hela familjen så blir hon orolig om vi går på olika håll, hon vill gärna valla ihop oss. Hon gillar att leka med barnen och helst kurragömma, där hon ska hitta dem. Det är hon urduktig på! Att kasta boll eller pinne till henne det går inte alls- hon tittar ner på bollen och sedan tillbaka till den som kastat den som ….. Den får du hämta själv.
Nu undrar ni varför hon sitter så där still under fotograferingen – jodå jag mutar henne med köttbullar.
Hennes favvokäk 😀
Gillar ni också soppor? Jag tycker att det är så gott! Ni var flera som undrade om soffan vi köpt.
och den hittar ni HÄR
Underbara färger på denna maträtt.
Jag sprang på en påse med färdigskuren fisk, 300 gram. Det går lika bra att skära egan fiskkuber.
Det här behöver du :
1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt +lite cayenne
2 dl vispgrädde
140 gram kräftstjärtar
Citronailoi: 2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt
Gör aiolin så här: Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.
Gör så här :
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.
Idag har jag rensat ur barnens garderober, städat & åkt ett par turer till återvinningen. Innan maten blev det en sväng för att handla födelsedagspresenter till Thelma som snart fyller år. Hittade även lite kläder till barnen inför skolstarten, och kikade efter en ny väska till Nomi som ska börja ettan. Jag hittade fina pennor ( ja nu bryr sig inte Jacob så mycket om fina blyertspennor & doftsudd längre ) men de andra gillar ju att få lite fina nya skolgrejer. Kalender, pärmar & kollegieblock. Så nu är vi lite förberedda inför skolan. Och till er som kikar förbi här för att hitta en efterrätt kan ni nu sluta leta!
Varsågoda, här bjuder jag på en grymt god pannacotta!
Glöm inte följa bloggen på Facebook och instagram: @jennysmatblogg
Receptet är för 4 personer
Det här behöver du till nutellapannacottan:
2 dl vispgrädde
1 1/2 blad gelatin
1 1/2 dl nutella
1 nypa salt
Så här ställer ni glasen för att få en lutande pannacotta
Gör så här: Börja med nutellapannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter i förväg.
Mät upp grädden och låt sjuda upp på svag värme. Ta bort från plattan och krar ur vatten ur gelatinbladen & vänd ner gelatinblad och rör om tills allt blandat sig. Sedan vänder du ner nutella med en nypa salt, rör om tills du har en fin och blank smet. Häll upp i glasen. Ställ in i kylen i minst 4 timmar innan du gör nästa lager.
Lager nummer 2 gör du likadant med. Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter innan.
Värm upp grädde & socker & vaniljstången ( skär dem på längden och kärna ur den ) låt både frön och stång koka med på svag värme tills de börjar sjuda, ta bort från plattan. Fiska upp vaniljstången och krama ur vattnet ur bladen och rör ut gelatinbladen i gräddblandningen. Vänd sist ner philadelphian, rör tills du har en slät smet och häll ovan på det första lagret.
Låt vila i 4 timmar i kylskåp innan det är dags att servera.