Glasspaus

 

Hej där, 
Ursäkta frånvaron allt är bra här, men vi har fullt upp. Är barnvakt till Lillasysters & Tobias barn tills imorgon. Då de är iväg till växjö för att bo på hotell, och gå ut & äta gott.

Kusinerna på väg in till Borgholm för att köpa glass
IMG_3539

Fem busungar och alla vill köra Milia i vagnen när vi ska in till stan.IMG_3545

Milia fick också välja en glass, väldigt gott tyckte hon!

IMG_3552 (1)

Vädret här på ön är molnig med växlande sol men det blir liksom inte varmt. Synd för vi hade velat åka ner till stranden & bada lite idag ju.

IMG_3555

Barnen sparar på sina armband, de var iväg upp till Böda med Tobias & Jonathan och campade tisdagen till igår. Och då fick de ytterligare två nya armband, mycket coolt 🙂 Och till middag fick barnen röstat om vad vi skulle äta idag. Inte så förvånande så röstade de ner mitt och Jonathans förslag om att grilla & tyckte att Tacofredag var en mycket bättre  ide.

Så nu är det bara att gilla läget & vi ska vi snart ställa oss och förbereda plockmaten.

Hinner jag sen så ska jag kikar förbi lite senare med ett nytt recept!

0
2 kommentarer

Nutellakaka

En nutellakaka med ytterst få ingredienser.
Krämig och chokladig där sött möter salt, bästa kombon.
IMG_3232 (2)

IMG_3184 (2)
Det här behöver du: 
4 dl nutella
2 ägg
1 dl vetemjöl

Önskar du en topping så är det gott med: Pistagenötter & flingsalt

Garnering nutella

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Mät upp nutella och vispa ihop den och äggen till en slät kräm.
Och vänd ner mjölet. Häll upp i smord form eller bakpappersklädd ( gärna något mindre än 15*20 ) Strö över pistagenötter & flingsalt. Grädda den i mitten av ugnen i cirka 15-18 minuter. Ställ in i kylskåp i minst 4 timmar, ringla över lite ljummen nutella och servera.

0
11 kommentarer

Den där Molly

 

Jag har fått så många frågor om Molly den senaste tiden, allt är bra med henne kan jag hälsa!
Det blev en skogspromenad och blåbärsplockning nu i eftermiddag. Och jag tog med mig Molly till hennes stora sorg hihi… hon avskyr nämligen att gå i skogen när det regnat. Att bli blöt om tassarna är inget för henne, helst vill hon inte gå ut överhuvudtaget när det regnar.

IMG_3348

Fast blåbär det gillar Molly också, jag plockar och hon äter direkt från blåbärsbuskarna.

När vi kom hem så var hon inte alls nöjd med sina leriga tassar och blöta päls, så det fick bli en schamponering och kamma igenom fina pälsen. Då liksom skuttar hon omkring här hemma och är så nöjd för att hon är fin, med skinande päls.

IMG_3367

Vem är då den där Molly. Jo hon är familjens lilla diva som inte äter från matskålen, utan hon hämtar sin mat där & lägger den på mattan och äter. Hon matstrejkar när jag inte är hemma, men tittar surt på mig när jag kommer tillbaka. Hon gillar att hänga med katter, men inga andra hundar. Hon sitter gärna i fönstret och skäller på fåglar, nästan så att man kan tror att hon kanske tror att hon är en katt.

IMG_3364

Är vi ute på skogspromenad / blåbärsplockning hela familjen så blir hon orolig om vi går på olika håll, hon vill gärna valla ihop oss. Hon gillar att leka med barnen och helst kurragömma, där hon ska hitta dem. Det är hon urduktig på!   Att kasta boll eller pinne till henne det går inte alls- hon tittar ner på bollen och sedan tillbaka till den som kastat den som ….. Den får du hämta själv.

 Nu undrar ni varför hon sitter så där still under fotograferingen – jodå jag mutar henne med köttbullar.
Hennes favvokäk 😀

0
9 kommentarer

Soppa med torsk & lax

Hej där, 

Gillar ni också soppor? Jag tycker att det är så gott! Ni var flera som undrade om soffan vi köpt.
och den hittar ni HÄR

IMG_3276
Underbara färger på denna maträtt.
Jag sprang på en påse med färdigskuren fisk, 300 gram. Det går lika bra att skära egan fiskkuber.

Det här behöver du :

1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
2 dl vispgrädde
140 gram kräftstjärtar

Citronailoi:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör aiolin så här:
Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Gör så här : 
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.

Serveras genast.

IMG_3280

17
25 kommentarer

Vanilj – och nutellapannacotta

Hej i stugorna

Idag har jag rensat ur barnens garderober, städat & åkt ett par turer till återvinningen. Innan maten blev det en sväng för att handla födelsedagspresenter till Thelma som snart fyller år. Hittade även lite kläder till barnen inför skolstarten, och kikade efter en ny väska till Nomi som ska börja ettan. Jag hittade fina pennor ( ja nu bryr sig inte Jacob så mycket om fina blyertspennor & doftsudd längre ) men de andra gillar ju att få lite fina nya skolgrejer. Kalender, pärmar & kollegieblock. Så nu är vi lite förberedda inför skolan. Och till er som kikar förbi här för att hitta en efterrätt kan ni nu sluta leta!

Varsågoda, här bjuder jag på en grymt god pannacotta!

IMG_3112

Glöm inte följa bloggen på Facebook och instagram: @jennysmatblogg

Receptet är för 4 personer

Det här behöver du till nutellapannacottan: 
2 dl vispgrädde
1 1/2 blad gelatin
1 1/2 dl nutella
1 nypa salt

Vaniljpannacottan: 
2 dl vispgrädde
1 1/2 blad gelatin
1 vaniljstång
1/2 dl strösocker
200 gram philadelphiaost

Så här ställer ni glasen för att få en lutande pannacotta
IMG_3070

Gör så här:
Börja med nutellapannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter i förväg.
Mät upp grädden och låt sjuda upp på svag värme. Ta bort från plattan och krar ur vatten ur gelatinbladen & vänd ner gelatinblad och rör om tills allt blandat sig. Sedan vänder du ner nutella med en nypa salt, rör om tills du har en fin och blank smet. Häll upp i glasen. Ställ in i kylen i minst 4 timmar innan du gör nästa lager.

Lager nummer 2 gör du likadant med. Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter innan.
Värm upp grädde & socker & vaniljstången ( skär dem på längden och kärna ur den ) låt både frön och stång koka med på svag värme tills de börjar sjuda, ta bort från plattan. Fiska upp vaniljstången och krama ur vattnet ur bladen och rör ut gelatinbladen i gräddblandningen. Vänd sist ner philadelphian, rör tills du har en slät smet och häll ovan på det första lagret.

Låt vila i 4 timmar i kylskåp innan det är dags att servera.

Gärna friska lite syrliga bär.

Gott gott

4
27 kommentarer

Underbara lavendel

 

God morgon,
Hoppas ni fått bästa starten på dagen denna tisdag.  Själv har jag tassat upp, bryggt kaffe och satt mig framför datorn i lugn och ro. Från min arbetsplats ser jag den nyklippta häcken. Jonathan klippte nämligen häckarna & trimmade trädgården nästan hela dagen igår. Det tar sin lilla tid, men det blev jättefint.  Eftersom hela sommaren mer eller mindre regnat bort har vi skjutit fram trädgården i väntan på bättre väder. Men det verkar ju inte komma hit.

Några som verkar trivas mycket bra i detta väder är mina lavendelbuskar i trädgården. De växer som ogräs,och inte mig emot.
IMG_3176
Min lavendel på framsidan har vuxit sig mer en dubbel så stor sen förra året och är så där härligt mörklila,
och doftar helt fantastiskt.
IMG_3171 (1)

Hepp dags att ta itu med dagens måsten!

Vi hörs senare

0
4 kommentarer

Baka med nutella

Godkväll i stugorna,

Har precis tänt upp alla ljusen och satt mig framför tv:n. Riktigt höstväder här i växjö, och det är nästan så att man vill tända en brasa i kaminen också. Idag har jag provat fram fyra nya efterrätter, och har provsmakat tre av dem. Det är ett tufft jobb att äta allt som bakas, men någon måste göra det 😉  Resultatet är nog att man kan inte misslyckas med nutella – så är det bara. De blev riktigt smaskiga.

IMG_3130
En av efterrätterna jag vispat ihop idag.

IMG_3137

Som vanligt dyker efterrätterna upp här på matbloggen allt eftersom.

Trevlig kväll till dig. 

0
Kommentera

Blåbärsmuffins med crunch

Jag bakade urgoda blåbärsmuffins förra veckan, muffins är inget jag bakar ofta men detta receptet hade jag gått & klurat lite på. En vaniljfylld muffins med smak av blåbär & toppad med crunch, resultatet blev väldigt smarrigt.

Jag bakade inte så många, så önskar man går det bra att dubbla receptet
IMG_3019
Jag använde mig av ett muffinsjärn, men det går lika bra med stadiga muffinsformar också.

Till cirka 8 stycken blåbärsmuffins behöver du:
50 gram smör
1 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Vaniljfyllning: 1 dl mjölk + 6- 8 msk marsanpulver
( den marsansåsen du köper som inte behöver kokas )

Topping: 3 dl blåbär

Crunchet: 
30 gram smör
1/2 dl havregryn
1/4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Börja med att nypa ihop crunchet, och ställ kallt. Rör sedan ihop marsanpulver med mjölk till en krämig konsistens. Cirka 6-8 msk pulver beroende på sort. Pröva dig fram, och börja med lite i taget.
Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp.
Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna ungefär 3/4 med smeten.  Fyll upp en sprits med vaniljkrämen och spritsa ner en msk eller två av den goda vaniljkrämen ner i smeten.

IMG_3000

Strö över blåbär och toppa med så mycket crunch som du bara får plats med.
Ställ sedan in i mitten på ugnen & grädda i cirka 18- 20 minuter

IMG_3007
Eller tills muffinsen fått en fin färg.
Låt svalna något innan du lyfter ur dem och serverar.

Lovar att dessa kommer göra succé på fikabordet, och extra roligt att baka & bjuda på om man plockat sina egna blåbär.

Smaklig fika
IMG_3063

6
42 kommentarer

Kids Brand Store

God morgon

Vi startar upp denna måndag med ett riktigt schysst erbjudande! För just nu har jag har ett samarbete med en grym webbutik. De har massa finfina kläder till både killar & tjejer i juniorålder. Nu kan jag erbjuda mina läsare upp till 50% rabatt på deras snygga kläder

Kids Brand Store.

Unknown-1
Ett grymt utbud med över 70 varumärken med märken som Ralph Lauren , Gant , Hilfiger och massa andra. Kan det passa bättre nu när det är dags att fylla på höstgarderoberna hos barnen inför skolstarten. Riktigt bra priser på fina märkeskläder, jag har hittat massa fina fynd.

Denna jackan och piken är i Jacobs stil.
ralph-laurenjackor-fleece-vastarbla rl-350-1

Melvin har liknande smak som storebror,
och han har skrivit upp denna pikén och jackan på sin önskelista innan skolstarten
th-174-1 th-207-1
Nu är det lagertömning och med grymma rabatter kan du göra riktigt bra kap.
Upp till 50 % rabatt och tills lagret tar slut.

 

www.kidsbrandstore.se

Skynda att fynda 🙂

* * * I samarbete med Kids Brand Store * * *

0
Kommentera

Veckomatsedel

Hej Söndag,

Dagarna går så fort nu på semestern att man knappt har koll på veckorna. (Och snart drar skolan igång igen)  Hoppas ni inte regnar bort helt, utan att ni kan njuta lite av ledigheten också. Nu bär det snart av mot Kalmar för att hämta barnen, som hängt med farmor, farfar & farbror Kevin. Och sedan ska vi till min mormor & morfar på lite inflyttningskaffe, efter deras flytt.
En mysig söndag helt enkelt. Här är mina tips till er för nästa vecka.
Varsågoda!

Måndag: Kikärtsbiffar med gurkdressing
Tisdag: Pasta med lax- och kräftor
Onsdag: Mammas köttbullar med sås & potatis
Torsdag: Kycklinggratäng med lime & kokosmjölk
Fredag: Tacopaj med osttopping

IMG_2246IMG_2256

Det här behöver du till pajdegen :
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl mjölk

Till fyllningen:
800 gram blandfärs
2 tacokryddpåsar
1/2 burk med fyllig tomatkross

Topping:
tomater
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl riven ost

Såsen:
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
2 msk chilisås
1-2 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlök
dofta över cayennepeppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, kavla ut och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Fräs färsen klar, i med kryddningen och en halv burk med krossade tomater. Låt sjuda ihop ett par minuter. Fyll skalet med färsen, och dela tomaterna och lägg överst. Blanda ihop creme fraichen och den rivna osten och klicka ut över fyllningen. Ställ sedan in tacopajen i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter .

Under tiden kan du göra såsen. Blanda samman allt och ställ kallt fram till servering. När pajen fått fin färg är den klar. Serveras sedan med lite god sås och en krispig grönsallad

 

0
6 kommentarer