Hej där härliga tisdag,
Igår gick dagen minst sagt i ett, hann knappt sätta mig ner. Handla, tvätta, städa, skjutsa, hämta & lämna sen laga mat & diska. Vissa dagar blir sådana, så jag och Thelma gav oss ut på en långpromenad sen, gott med lite frisk luft. Idag bär det av mot öland med döttrarna, och även lillasyster Johanna. Hoppas på vackert väder nu det sista av sommarlovet. Vi vill ju grilla lite till, innan sommaren är förbi. Något annat som min familj gillar är köttbullar, ja så länge det är hemlagade.
Kanske detta blir din tisdagsmiddag.
Sist fyllde jag upp hälften av köttbullarna med ost & hackade jalapenos
Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo blandfärs
1 ägg
5 msk kalvfond
salt & peppar
Fyllning ost i små kuber & hackad jalapenos
Till skyn:
2 dl vatten
2 dl grädde
3 msk med konc. kalvfond
1 msk kinesisk soja
1 msk lingonsylt
maizena redning
salt & peppar
Gör så här:
Rulla och fyll upp köttbullarna. Jag rullar dem, plattar till dem med tummen och fyller med några små bitar i varje. Nyper ihop dem och rullar ihop dem. Stek dem sedan i smör, tills de är genomstekta.
Lägg dem sedan i en annan kastrull/ stekpanna medan du gör skyn. Häll i vatten i den stekpanna du fräste köttbullarna i och vispa upp alla smaker. Låt sjuda upp och sila sedan såsen. Vänd ner grädde, soja, fond och lingonsylt och red såsen till önskad konsistens. Smaka av med salt & peppar och lägg sedan ner köttbullarna i såsen & låt dem puttra på svag värme i några minuter.
Servera sedan med kokt potatis, lingon . ( Och kanske andra goda krispiga grönsaker) Detta är en husmansklassiker som jag eller barnen aldrig tröttnar på, lika gott med hemlagad potatismos, eller om barnen får välja stuvade makaroner.
Gott gott!