Veckomatsedel

Hej från ett fortsatt soligt Grekland.
Idag är vår sista dag i paradiset, vi flyger hemåt ikväll. Vi har planerat en sista utflykt till en badstrand i närheten, och stanna till på en restaurang eller två innan bussen hämtar upp oss vid 18.30 grekisk tid. Ville kika förbi med en tidig veckomatsedel för er som vill hinna handla inför veckans måltider. Här är mina förslag

Smaklig vecka.

Måndag Italiensk tomatsoppa
Tisdag: Torsk i currysås med riskompott
Onsdag:  Fläskpannkaka med lingon
Torsdag Korvgratäng med potatismos
Fredag  Kycklinggratäng

IMG_9156

Det här behöver du till 5 personer :
5 stora kyckling fileer
smör
salt & peppar
2 1/2 vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk konc. kycklingfond
1/2 dl ajvar ( ev mer för hetta)
1 nypa socker
salt & peppar
1 dl riven ost
ruccola

Serveras med ris eller couscous

Gör så här:
Ställ ugnen på 220 grader. Dela fileerna till mindre bitar och smörstek dem i salt och peppar.
När de är genomstekta lägg dem i botten på en ugnssäker form.

Värm upp en kastrull med grädde, creme fraiche, fond, ajvar & en nypa socker. Låt det sjuda upp och smaka av med salt & peppar.Häll över kycklingen, riv över ost och ställ in i mitten av ugnen och gratinera en 15 minuter eller tills gratängen fått en vacker färg. Strö över ruccola innan servering

Smaklig spis

* * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet: Daimbiskvier
IMG_3923 IMG_3979

Smörkrämen rörs ihop och får gärna stå kallt en liten stund innan den smetas på botten.
Jag använder mig av en matsked när jag bred ut smörkrämen, och gör de lite toppiga.

Till 20 st biskvier….

Det här behöver du :
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

150 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 dubbeldajm
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

150 g mjölkchoklad
1/2 dubbeldajm

Gör så här:  

Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg. Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Hacka dajmen och rör ner den i smörkrämen. Bred smöret lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Ställ i kyl eller frysen minst en timme. Smält chokladen på svag värme. (Jag brukar smälta över vatten bad – eller på lägsta effekt på micron i en djup kopp.
Smidigt sedan när man ska doppa ner de små godbitarna.  Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration. Låt stelna, och sen är de klara att servera

Mums

0
4 kommentarer

Nutellapizza

 

Detta kanske blir kvällens efterrätt ifall att ni ska grilla ikväll : Nutellapizza
Busenkelt och gott så in i norden!

IMG_2706 (1)

Det här behöver du:
mjuka tortillabröd
nutella
jordgubbar & banan

Gör så här
Bred på nutella, skiva över banan & jordgubbar. Vik den på mitten och grilla snabbt på bägge sidor.
Servera och njut!

IMG_2718

0
1 kommentar

Tävla med Shaiboxen och vinn en resa för två till Barcelona + reskassa!

 

Hej där,

kikar in från ett soligt och väldigt varmt Grekland. Roligt att ni är så många som följer resan.

Nu har jag ett samarbete med Shaibox där alla mina läsare får ett riktigt bra sommarerbjudande. Sommarfräsch och lena ben med Shaiboxen, du beställer den här  och erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Boxen innehåller massa produkter för sommarbenen för bara 99kr (Ord pris 499kr)

Och alla Ni som nu beställer paketet är automatiskt är med i tävlingen om resan för två till Barcelona med 1000 Euro i reskassa.
IMG_3573

Paketet innehåller bl.a : Den rosa Nececär, Ansiktsservetter, Nya Essentials Wash & Shave, 2 Shai refill blad samt rakhyveln Shai. Allt i matchande rosa ! Boxen ändras varje säsong med nyheter & produkter, fast självklart kommer alltid Shais påfyllningsblad alltid vara med.

IMG_3582

Det är ändå väldigt bekvämt att få paketet direkt hem i brevlådan ungefär var 3:e månad & plus frakt 49 :-
Du kan avsluta beställningen när som helst för det är inte någon bindningstid.

IMG_3608Här kan du göra din beställning

Och stort lycka till i tävlingen!

* * * I samarbete med Shaibox * * *

0
1 kommentar

Snorkling i Grekland

 

Hej där,

Hoppas ni har sol & bra väder hemma i sverige också. Hörde att det var bra varmare denna veckan än förra iallafall. Igår köpte vi snorklingset och snorklade runt lite längst strandkanten ( det blir djupt väldans fort nere på vår strand )

Det är ändå en liten konst att lära sig simma under ytan och andas samtidigt.
IMG_3984IMG_3983

Idag blev det en till dagsutflykt och vi åkte till Skala Kalloni, det ligger i en bukt och har öns varmaste vatten. Nu vet jag inte hur varmt det var, men gissar att det höll nästan samma temperatur som luften. Det är sandstrand här, men jag som är van vid ölands vita långa stränder tycker inte riktigt att denna bruna sanden var någon hit.  Det var fint, men har ni bara en vecka här på Lesvos så tycker jag nog inte att det är värt en hel dagsutflykt till Kalloni.
IMG_4016

Vi badade istället bara en snabb sväng, och åt en god grillad fisklunch på en mysig taverna längst stranden.

IMG_3991

Och sen åkte vi hemåt, ni måste hyra bil eller vespa om ni är här. Det finns så mycket att se, vi stannar till ett 10 tal gånger varje gång vi är ute och åker. Här på stranden i Plomari ser sanden ut så här istället.

Det gillar jag bättre ( även om vita sandstränder är det allra bästa)  Den obligatoriska strand och fotbilden kommer här 🙂
IMG_3997

0
Kommentera

Taverna Paradise

 

God kväll,

Här solas det och badas mest hela dagarna. Helt ljuvligt varmt och havet svalkar knappt. Vi äter massa god mat och har det kanon. Grekland levererar verkligen, så glad att vi reste hit. Och barnen är sams hela tiden & leker så bra tillsammans ( sista meningen här stämmer väl inte helt överens med verkligheten. Haha but I wish…. ) Vi fick ett tips av en bloggläsare om att besöka ”Taverna Paradiese” igår, och det ångrade vi inte! Så himla god mat & service.

Och vi hade iallafall tur med vädret
IMG_3937

Vi fick sitta inne på deras innegård, där alla bord ser olika ut, med rutiga dukar eller stenbeklädda bord. Vi beställde in lite smårätter till förrätt. Blandannat friterad ost, och det var precis så där oljigt som jag förväntat mig ( inte min smak) men salladen var desto godare.

IMG_3943

Fetaosten , salladen & oliverna smakar så mycket mer här i grekland.

IMG_3953

Till varmrätt så beställde vi in kycklingsouvlaki & moussaka jag & Jonathan. Medan barnen liksom lever på spagetti bolognese ( eller pommes med ketchup) och en kall coca cola.

IMG_3964

Idag blir det besök på en ny restaurang, vi vill se och uppleva så många ställen som möjligt när vi är ute och reser.
Återkommer med den restaurangen senare, om det är väl att omnämnas.

Kram på er!

0
1 kommentar

Dagsutflykt till Tarti

 

Sitter här i skuggan en stund igen, 35 grader har vi i Grekland här just nu. Innan idag blev det blev en dagsutflykt till Tarti, en beach som ligger cirka 30 minuter från vårat hotell. Först körde vi lite fel, men det gjorde inget för då fick vi riktigt fina bilder uppifrån på stranden.

IMG_3908

Så här såg det ut åt andra hållet, vackra klippor & turkost vatten.

IMG_3912
På denna beachen är var det mer småsten / sand än de andra stränderna vi varit på.  Kristallklart turkost vatten och det känns lite som Thailand faktiskt! Vi fick även klappa en bläckfisk som vår solstolsgranne simmade ner och plockade upp från havet. Och jodå, han släppte tillbaka den i havet sen och barnen tyckte det var jättehäftigt.

IMG_3919
Sol och bad blev det mesta delen av dagen.
IMG_3922

Och lite mat hann vi också med, det är ju lite det som är hälften av resan.
Att prova olika maträtter och besöka nya restauranger. Grekisk mat är verkligen toppen, ska börja laga mer av det bär jag kommer hem!

IMG_3913
Sen smakar all mat bättre när man kan sitta ute och äta den, och kika ut över vattnet. Jag trodde jag beställde en vanlig kebabtallrik, och fick in kebabrullar med pommes. Goda var de med lite pressad citron över och koriander.

IMG_3918

Och något som smakar helt fantastiskt här är olivoljan! Till förrätt äter vi bröd doppat i olivolja med lite salt på. Så enkelt och smakar så mycket, vi ska köpa med oss lite goda olivoljor innan vi åker hem!

Nu ska vi svalka oss lite i poolen innan det blir dags för middag.

Trevlig kväll till er!

0
4 kommentarer

Gårdagens middag

God kväll, 

Här i Grekland är klockan lite efter fem och vi har precis kommit hem från vår utflykt till Tarti ( Bilder kommer senare)Det här med att ladda upp bilder som sagt, det tar sin lilla tid. Så jag får lägga ut lite fler kortare inlägg istället.

Och igår gick vi och åt på en jättegullig restaurang precis vid stranden.

IMG_3896
God mat med vacker utsikt här i Plomari. Vi blir förvånade varje gång vi går på restaurang eller besöker stranden. För det är så lite turister här. Förstår faktiskt inte varför – för det är galet vackert! Men det är tacksamt att slippa trängas på stranden och extra plus för att inga tar betalat för solstolarna.

IMG_3887

Och vad kostar maten här har nu undrat flera stycken. På de ställen vi har ätit kostar en sallad mellan 4-6 Euro, beroende på vilken sort.  En pizza kostar cirka 5-6 Euro, en pastarätt eller grillad kycklingsouvlaki cirka 6-7 Euro.

IMG_3891Nu ska jag fortsätta att ladda upp bilder från dagens utflykt.
Vi ses om en stund igen.

0
1 kommentar

Älggryta med kantareller

 

Det finns få saker som slår en riktigt god och älggryta som fått stå på långkok.

IMG_0997

Det här hade jag i min älggryta: 
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 1/2 dl rött vin
3 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
1 tsk torkad timjan
salt, peppar

Gör så här:
Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond, vin & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en anna stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta och smaka av med timjan salt och peppar

IMG_1000

Klart att servera med kokt potatis.

img_1019-1024x682 (1)

0
7 kommentarer

Kräftpasta toppad med avokado

 

En middag som du lagar på 15 minuter. Bästa vardagsmaten.kräft (1)

Det här behöver du till 2 personer
pasta för 2 pers
1 dl creme fraiche
1/2- 1 tsk sambal oelek
1 msk med hummerfond
400 gram kräftor i lag ( 170 gram kräftstjärtar)
salt & citronpeppar

Toppa med en mogen avokado

Gör så här:
Koka pastan och häll av vattnet, häll över i en stekpanna och värm upp tillsammans med crème fraîche, sambal oelek, hummerfond. Låt sjuda upp och dra bort från plattan, vänd ner kräftstjärtarna och smaka av med salt & peppar. Kräftstjärtarna ska inte koka, då blir de sega.

Häll upp på tallrikar och tärna över en mogen avokado.

Klart att servera.

kräft1 (1)

1
2 kommentarer

Bilder från gårdagens Grekland

Vårt internet är inte det bästa, precis som vanligt när man är ute och reser. Och alla bilder tar evigheter att ladda upp. Men nu sitter vi i skuggan lite efter en hel dag vid pool & bad i havet, och jag har lite tid att jobba med bloggen.

Tänkte visa lite från gårdagens besök på stranden Melinda. Man fick parkera lite innan och sen fick man promenera igenom en mysig typisk grekisk gränd.
IMG_3666

Det är stenigt på de flesta stränderna på ön, men otroligt klart & vackert vatten.

IMG_3796

 På Melindastranden var det större stenar än på den vid vårar hotell. Och barnen gick i timmar här och samlade fina stenar i alla möjliga tänkbara färger.

IMG_3692

Coolaste bryggan någonsin, som mest var ett ihop plock av pinnar & bräder.

IMG_3696

Flytbryggan med piratflaggan var vi självklart tvungna att simma ut till. Och en bild på två blåmålade bänkar, tycker att det känns lite typiskt grekiskt sådär.

IMG_3677

Vi åt lunch direkt på stranden, ett mysigt hak. Och jag åt nog världens godaste grekiska sallad. Medan Jonathan åt sin värsta måltid någonsin ( sa han till mig  iallafall) Det var souvlaki som inte var färdiggrillad med pommes som inte var friterade tillräckligt. Men klagade han på maten ? Nix, det är lite komiskt för jag tycker också det känns så pinsamt att säga till om det är något som är fel på maten. Så vi fick stanna på en annan restaurang sedan och se till att han fick mat. Hi hi

IMG_3761

Min sallad var gudomlig iallafall, med en krämig fetaost som bara smälte! Och massa goda fräscha örter som var klippt över.
Mumsigt!

IMG_3763

Stannade till på hemvägen för att ta lite fina bilder över vår lilla semesterby!
Plomari är verkligen jättevackert.

IMG_3800

Nu står resten av la familia och väntar på mig, så jag måste nog kila nu.
Vi hörs lite senare igen med mera uppdateringar från ett vackert & soligt grekland

Kram

0
2 kommentarer