20 Augusti

 

God morgon där,

Så tyst det är i kommentarsfältet, är ni kvar där ute? *Pik pik* Jag tycker alltid att det är roligt att läsa en eller två rad från er. Statistiken pratar om allt annat än att ni ska ha försvunnit, det ser ut som tillochmed fler har hittat hit efter bloggflytten. Ni är så välkomna, och söker gör ni uppe till höger på skärmen genom att klicka på de tre strecken.

Och ett fång med cerise rosor fick följa med mig hem från blomsteraffären igår. Det finns få saker som gör mig så lycklig som nystädat hem och en bukett med doftande blommor. haha..

IMG_4331
Nu ska jag ställa mig och vispa ihop en ny glass, eller ny för mig. Och sedan blir det två middagar som jag ska provlaga.
Återkommer mer om det senare.

Ha det gott tills vi hörs härnäst!

0
28 kommentarer

Spagettisoppa

Äter ni också gärna soppor, då kommer ett till recept här.
Här är en god och smakrik spagettisoppa som gick hem hos hela familjen.
IMG_4193Det här behöver du till 6 portioner :
smör
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 morot
800 gram – 1 kilo blandfärs
3 msk tomatpure
1 – 1,2 liter vatten
valfri mängd spagetti
2 st köttbuljongtärningar
1 1/2 msk kinesisk soja
2 burkar krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar

Gör så här:

Hetta upp en kastrill med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken, den slantade moroten tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- bryt sist ner ner pastan och låt sjuda tills den är klar , smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.

Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd.

IMG_4205

6
31 kommentarer

Linas Matkasse

Hej,

Hoppas ni har det bra i det fina sommarvädret!
Denna veckan har jag i samarbete med Linas Matkasse provat deras originalkasse. Matkassarna passar dem som vill underlätta lite i vardagen. Vet ju själv att det är mycket hämtningar, lämningar & fritidsaktiviteter som ska hinnas med under veckorna. Klicka på länken HÄR för att  ta del av erbjudandet, där alla mina läsare gratis fruktkorg (värde 109kr) vid beställning av valfri matkasse.

IMG_4216

Min matkasse kom igårkväll, levererad fram till dörren.
Bara det känns lite extra lyxigt och perfekt om man vill få tid över till annat.

IMG_4227 (1)

Nå vad bjuder vår vecka på för god mat. Jo det ska jag berätta för er :

Timjanbräserad fläskkotelett med haricot vertsallad & rostad potatis
Kräftpasta med champinjoner, dragon & persilja
Krämig broccolisoppa med avokadowrap
Kryddiga järpar med fänkål- och tranbärssallad & dillyougurt

Thai turkey med äppelraita & råstekt kålrabbi

Sen behöver man ju inte laga middagarna i den ordningen. Idag provade jag kalkonen, med äppelraita.IMG_4230

Och det blev så gott, speciellt den krämiga såsen med smak av yougurt, äppel, honung och lite vitlök. Friskt & fräscht.

IMG_4253 (2)

Det här behöver du till 4 personer:
1 rött äpple
1 1/2 dl rysk yougurt
1 msk flytande honung
1 pressad vitlöksklyfta
salt

Basmatiris
2 stycken kålrabbi
Olivolja
600 gram strimlad kalkon ( köps oftast fryst)
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
3/4 msk strösocker
2 tsk malen ingefära
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
3 dl vatten

Gör så här: 
Börja med äppelraitan, finhacka äpplet och rör ihop med yoghurt, honung och den pressade vitlöksklyftan. Smaka av med salt & ställ kallt medan du lagar resten. Koka upp basmatiris enligt anvisningar på förpackning. Skala kålrabbi och skär den tunt, fräs några minuter i olivolja på högvärme tills den får vacker färg. Lägg upp i en skål och börja med kalkonen. Hetta upp stekpannan med olivolja och fräs upp kalkonen. Krydda med vitlöken, tomatpuren , socker, ingefära, cayennepeppar & salt. Fräs i några minuter och häll över vattnet & låt sjuda i ett par minuter eller tills kalkonen är färdigstekt.

Servera sedan med råstekt kålrabbi, äppelraita & riset.

IMG_4240Jag gillar att man planerar maten väl så att alla ingredienser kommer till användning.  Som tillexempel den ryska yougurten som kommer till användning i de kryddiga järparna. Att laga mat smart & undvik att kasta bra råvaror, det tycker jag är bra och sunt.

Vill ni prova Linas Matkasse så klicka HÄR för att komma till erbjudandet,
Klicka er in via den länken ovan då får ni en gratis fruktkorg (värde 109kr) vid beställning av valfri matkasse.

* * * * I samarbete med Linas Matkasse * * * *

0
7 kommentarer

Krämig ostpaj

Denna goda pajen bjöd min syster på i helgen.
Och självklart tiggde jag till mig receptet ( passar dessutom fint till kräftor)

IMG_4143

Det här behöver du :
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
4 – 5 dl riven smakrik god ost ( svecia eller präst kanske)

Äggstanning:
3 ägg
3 dl vispgrädde
salt & peppar

Garnering: Klippt gräslök

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Nyp ihop pajdegen och tryck ut i en form cirka 25 cm. Nagga med en gaffel & förgrädda i 10 minuter. Öka temperaturen till 225 grader när du tar ut pajen. Fyll den med den rivna osten, vispa ihop äggstanning & häll över pajen. .Grädda i cirka 20-25 minuter eller tills den fått en fin färg.

Kan serveras både varm & kall

 

1
3 kommentarer

Första skoldagen

Hej,

Kom precis innanför dörren, har varit med Nomi en stund hennes första skoldag. Tänkt att lilleputten har börjat ettan idag, och har fått en egen skolbänk. Hon var stolt som bara den, och sedan väntar första dagen på fritids efter skoldagens slut. Stor dag med andra ord.

Nya skolväskan var packad med nya pennor, pennskrin, mapp & litet block.
IMG_4151
Nya träningskläder, inför gymnastiken. ( Hon valde självklart samma som äldre kusinen Nea har)
IMG_4158

Några klänningar och sedan en ny tunn jacka fick också följa med hem.IMG_4164

Något som hon vuxit ur över sommaren var gummistövlar, så det ska vi ge oss iväg att handla under veckan. Och även fylla på garderoberna för samtliga barn, med höstkläder ( fast där vill de vara med och välja själva) Jacob har sin första skoldag idag 1:an på gymnasiet, Thelma börjar åttan & Melvin 4:an. Det känns ju lite som om det var igår vi följde med Jacob på hans första skoldag, tiden går undan verkligen.

Nähe nu ska jag damma av kastrullerna här hemma och laga mat.

Ha det så fint.

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Godmorgon från ett soligt öland.


Sista dagen på sommarlovet, och vi tänkte passa på att bada & sola innan vi åker hemåt. Vi ska stanna till hos Jonathans bror Kim utanför torsås på hemvägen på en kaffe. Sen är det bara hem och packa upp, tvätta & förberda inför skolan imorgon. Hur härligt lovet än har varit så ser jag fram emot lite rutiner just nu. Jag är överhopad med jobb just nu.

Till er som vill underlätta vardagen och middagsmaten har jag även idag en veckomatsedel, varsågoda.

Måndag Mozzarella & tomatpaj (veg)
Tisdag Lax med chili & citron
Onsdag Falukorvsgratäng med ajvar
Torsdag Kycklinggryta med lime & kokosmjölk
Fredag Kassler- & potatisgratäng med smak av curry

Curry och kassler är en höjdarkombination.

IMG_0104

Det här behöver du till en form :
8-10 stora potatisar (mjölig sort)
1 liten gul lök
400 gram kassler
5 dl vispgrädde
1/2- 1 msk gul curry
salt & peppar
2 pressade vitlöksklyftor
riven ost

Gratängen efter ugnenIMG_0192

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Strimla kasslern tunt.  Skala och skiva potatisen tunt, finhacka löken, varva sedan potatis, kassler & lök och pressa ner vitlöken.Häll upp grädden i en skål med curry, salt & peppar och häll över gratängen. Ställ in i ugnen i cirka 40 minuter, ta ut och toppa med god riven ost.
Ställ tillbaka igen i 10 – 15 minuter.

Klart att servera med god sallad.

 Smaklig måltid

0
1 kommentar

Hur följer ni bloggen ?

Hej och välkommen Fredag ❤

Under dagen stängs den gamla bloggen ner och Damernas Värld pekar om till min nya bloggadress. Så då tänkte jag passa på att välkomna även er sista eftersläntrare hit till ”nya bloggen”. Och för er kan jag berätta att ni har två månaders läsning att ta igen här & massa nya recept. Självklart är alla ”gamla”  inlägg med, så drygt 3000 recept finns nu här att bläddra igenom. Ni hittar dem genom kategorierna, dvs de tre strecken upp till höger på sajten. Ni söker även där genom att klicka på förstoringsglaset högst upp till höger på skärmen.

För att inte tappa bort sidan finns det olika sätt att följa bloggen på, blandannat kan följa bloggen på:

Skärmavbild 2015-07-21 kl. 12.03.09

Facebook HÄR

Bloglovin HÄR

Instagram: @jennysmatblogg

Blogkeen HÄR

 Kanske finns det ännu fler sätt, men dessa är nog de vanligaste 🙂

 Hoppas ni ska gillar nya sajten lika mycket som jag.

0
10 kommentarer

Johannas goda guacamole

Hej där.

Ska ni grilla imorgon, eller blir det tacos måntro?  Kanske inte helt förvånande så valde tjejerna tacos till middag när vi kom fram till stugan redan i tisdags. Och inte mig emot, jag gillar tacos, och tycker det är roligt när alla kan ( läs vill ) vara med och hjälpa till med maten & dukningen.

Johanna gjorde sin supergoda guacomole till vår tacos. Mums
IMG_4123
Den godaste jag har ätit helt klart! IMG_4132 (1)Receptet kommer här:
2 mogna avokado
3 dl creme fraiche
2-3 vitlöksklyftor
2-3 msk pressad citronsaft
salt & peppar

Gör så här: 
Skala & mosa avokadon till en smet,rör ihop med crème fraichen. Pressa ner vitlöksklyftorna , och smaka av guacamolen med citronsaft, salt & peppar.

IMG_4111

1
12 kommentarer

Framme i stugan

Vi kom fram till stugan igårkväll strax innan klockan åtta. Det tog sin tid på affären och för tjejerna att samsas om vad vi skulle laga till middag. Jag, Nomi, Thelma & lillasyster Johanna (som är lika gammal som Thelma)  har en liten tjejtrip hit till stugan ett par dagar medan grabbarna är hemma i stan några dagar extra. Vi lagade mat & sedan blev det kvällsbad i poolen för tjejerna medan jag plockade upp allting.  Nomi var färdigbadad vid halvtio, men de stora töserna var i till närmare halvtolv. Tur att vattnet i poolen är uppvärmt.

Idag har det inte blivit mycket mer än att äta frukost och plocka lite i trädgården.

IMG_4135 (1)

Och rosorna jag satte förra året är så fina nu, de blommor i mängder! Det gillas, eftersom jag aldrig brukar ha tur med växter.

IMG_4138 (1)

Nu gick precis töserna bort till Daries på promenad, och jag tänkte att jag ska ta och städa ur poolerna. Innan det är dags att förbereda för kvällens grillmiddag.

Vi hörs snart, hoppas jag.

0
5 kommentarer

Kanske världens godaste pannacotta

Ja om du frågar mig. Lingonpannacotta, precis lagom söt & perfekt krämig.  Och sen är den extra god om du har plockat dina lingon själv. Just nu kryllar det av lingon i de småländska skogarna.

 IMG_2581 (1)

Det här behöver du :
4 dl grädde
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 gelatinblad
1 dl lingon
(Spara några till garnering )

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Under tiden börjar du med gräddblaningen.
Häll i grädde i en kastrull tillsammans med socker, och en skuren vaniljstång. Skrapa gärna ur vaniljen”fröna” direkt ner i grädde + själva vaniljstången.
Låt koka upp på svag värme, när det kokat – ta bort från värmen och vispa ner gelatinbladen tills de löst sig helt. Häll i lingonen och mixa med stavmixer till en rosa slät smet.  Sila det innan du häller upp det i vackra glas.
Låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering.

Dekorera med lingon innan de serveras.

IMG_2504

0
Kommentera