Veckomatsedel

Godmorgon från ett soligt öland.


Sista dagen på sommarlovet, och vi tänkte passa på att bada & sola innan vi åker hemåt. Vi ska stanna till hos Jonathans bror Kim utanför torsås på hemvägen på en kaffe. Sen är det bara hem och packa upp, tvätta & förberda inför skolan imorgon. Hur härligt lovet än har varit så ser jag fram emot lite rutiner just nu. Jag är överhopad med jobb just nu.

Till er som vill underlätta vardagen och middagsmaten har jag även idag en veckomatsedel, varsågoda.

Måndag Mozzarella & tomatpaj (veg)
Tisdag Lax med chili & citron
Onsdag Falukorvsgratäng med ajvar
Torsdag Kycklinggryta med lime & kokosmjölk
Fredag Kassler- & potatisgratäng med smak av curry

Curry och kassler är en höjdarkombination.

IMG_0104

Det här behöver du till en form :
8-10 stora potatisar (mjölig sort)
1 liten gul lök
400 gram kassler
5 dl vispgrädde
1/2- 1 msk gul curry
salt & peppar
2 pressade vitlöksklyftor
riven ost

Gratängen efter ugnenIMG_0192

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Strimla kasslern tunt.  Skala och skiva potatisen tunt, finhacka löken, varva sedan potatis, kassler & lök och pressa ner vitlöken.Häll upp grädden i en skål med curry, salt & peppar och häll över gratängen. Ställ in i ugnen i cirka 40 minuter, ta ut och toppa med god riven ost.
Ställ tillbaka igen i 10 – 15 minuter.

Klart att servera med god sallad.

 Smaklig måltid

0
1 kommentar

Hur följer ni bloggen ?

Hej och välkommen Fredag ❤

Under dagen stängs den gamla bloggen ner och Damernas Värld pekar om till min nya bloggadress. Så då tänkte jag passa på att välkomna även er sista eftersläntrare hit till ”nya bloggen”. Och för er kan jag berätta att ni har två månaders läsning att ta igen här & massa nya recept. Självklart är alla ”gamla”  inlägg med, så drygt 3000 recept finns nu här att bläddra igenom. Ni hittar dem genom kategorierna, dvs de tre strecken upp till höger på sajten. Ni söker även där genom att klicka på förstoringsglaset högst upp till höger på skärmen.

För att inte tappa bort sidan finns det olika sätt att följa bloggen på, blandannat kan följa bloggen på:

Skärmavbild 2015-07-21 kl. 12.03.09

Facebook HÄR

Bloglovin HÄR

Instagram: @jennysmatblogg

Blogkeen HÄR

 Kanske finns det ännu fler sätt, men dessa är nog de vanligaste 🙂

 Hoppas ni ska gillar nya sajten lika mycket som jag.

0
10 kommentarer

Johannas goda guacamole

Hej där.

Ska ni grilla imorgon, eller blir det tacos måntro?  Kanske inte helt förvånande så valde tjejerna tacos till middag när vi kom fram till stugan redan i tisdags. Och inte mig emot, jag gillar tacos, och tycker det är roligt när alla kan ( läs vill ) vara med och hjälpa till med maten & dukningen.

Johanna gjorde sin supergoda guacomole till vår tacos. Mums
IMG_4123
Den godaste jag har ätit helt klart! IMG_4132 (1)Receptet kommer här:
2 mogna avokado
3 dl creme fraiche
2-3 vitlöksklyftor
2-3 msk pressad citronsaft
salt & peppar

Gör så här: 
Skala & mosa avokadon till en smet,rör ihop med crème fraichen. Pressa ner vitlöksklyftorna , och smaka av guacamolen med citronsaft, salt & peppar.

IMG_4111

1
12 kommentarer

Framme i stugan

Vi kom fram till stugan igårkväll strax innan klockan åtta. Det tog sin tid på affären och för tjejerna att samsas om vad vi skulle laga till middag. Jag, Nomi, Thelma & lillasyster Johanna (som är lika gammal som Thelma)  har en liten tjejtrip hit till stugan ett par dagar medan grabbarna är hemma i stan några dagar extra. Vi lagade mat & sedan blev det kvällsbad i poolen för tjejerna medan jag plockade upp allting.  Nomi var färdigbadad vid halvtio, men de stora töserna var i till närmare halvtolv. Tur att vattnet i poolen är uppvärmt.

Idag har det inte blivit mycket mer än att äta frukost och plocka lite i trädgården.

IMG_4135 (1)

Och rosorna jag satte förra året är så fina nu, de blommor i mängder! Det gillas, eftersom jag aldrig brukar ha tur med växter.

IMG_4138 (1)

Nu gick precis töserna bort till Daries på promenad, och jag tänkte att jag ska ta och städa ur poolerna. Innan det är dags att förbereda för kvällens grillmiddag.

Vi hörs snart, hoppas jag.

0
5 kommentarer

Kanske världens godaste pannacotta

Ja om du frågar mig. Lingonpannacotta, precis lagom söt & perfekt krämig.  Och sen är den extra god om du har plockat dina lingon själv. Just nu kryllar det av lingon i de småländska skogarna.

 IMG_2581 (1)

Det här behöver du :
4 dl grädde
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 gelatinblad
1 dl lingon
(Spara några till garnering )

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Under tiden börjar du med gräddblaningen.
Häll i grädde i en kastrull tillsammans med socker, och en skuren vaniljstång. Skrapa gärna ur vaniljen”fröna” direkt ner i grädde + själva vaniljstången.
Låt koka upp på svag värme, när det kokat – ta bort från värmen och vispa ner gelatinbladen tills de löst sig helt. Häll i lingonen och mixa med stavmixer till en rosa slät smet.  Sila det innan du häller upp det i vackra glas.
Låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering.

Dekorera med lingon innan de serveras.

IMG_2504

0
Kommentera

Köttbullar fyllda med ost & jalapenos

 

Hej där härliga tisdag,

Igår gick dagen minst sagt i ett, hann knappt sätta mig ner. Handla, tvätta, städa, skjutsa, hämta & lämna sen laga mat & diska. Vissa dagar blir sådana, så jag och Thelma gav oss ut på en långpromenad sen, gott med lite frisk luft. Idag bär det av mot öland med döttrarna, och även lillasyster Johanna. Hoppas på vackert väder nu det sista av sommarlovet. Vi vill ju grilla lite till, innan sommaren är förbi.  Något annat som min familj gillar är köttbullar, ja så länge det är hemlagade.

Kanske detta blir din tisdagsmiddag.

IMG_4091

Sist fyllde jag upp hälften av köttbullarna med ost & hackade jalapenos

IMG_4098 (1)

Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo blandfärs
1 ägg
5 msk kalvfond
salt & peppar

Fyllning ost i små kuber & hackad jalapenos

IMG_4061

Till skyn:
2 dl vatten
2 dl grädde
3 msk med konc. kalvfond
1 msk kinesisk soja
1 msk lingonsylt
maizena redning
salt & peppar

Gör så här: 
Rulla och fyll upp köttbullarna. Jag rullar dem, plattar till dem med tummen och fyller med några små bitar i varje. Nyper ihop dem och rullar ihop dem. Stek dem sedan i smör, tills de är genomstekta.

IMG_4070 (1)

Lägg dem sedan i en annan kastrull/  stekpanna medan du gör skyn. Häll i vatten i den stekpanna du fräste köttbullarna i och vispa upp alla smaker. Låt sjuda upp och sila sedan såsen. Vänd ner grädde, soja, fond och lingonsylt och red såsen till önskad konsistens. Smaka av med salt & peppar och lägg sedan ner köttbullarna i såsen & låt dem puttra på svag värme i några minuter.

Servera sedan med kokt potatis, lingon . ( Och kanske andra goda krispiga grönsaker) Detta är en husmansklassiker som jag eller barnen aldrig tröttnar på, lika gott med hemlagad potatismos, eller om barnen får välja stuvade makaroner.

Gott gott!

0
1 kommentar

Grillat

 

Marinerad grillspett med sparris, ungsbakade klyftpotatisar goda såser med sallad.

För er som missat hur man gör den goda Ratatouillen så kommer här receptet en gång till. 

Det här behöver du till 4 – 6 portioner :
3 röda paprikor ( eller olika blandade färger )
1 zucchini
2 gula lökar
1 aubergine
3 vitlöksklyftor
1 skvätt olivolja
2 burkar med fylliga krossade tomater
1/2 tsk socker
svart och nymalen peppar

Gör så här
Skölj grönsakerna och skär i lagom stora klyftor / bitar.
Hetta upp en panna med oljan och fräs sedan grönsakerna/ lökarna – men de ska inte få färg.Häll över de krossade tomaterna, låt sedan grytan stå och småputtra i 30-45  minuter en halvtimme och mosa lite med hjälp av en träsked.Smaka av med salt och peppar

0
Kommentera

Italiensk sallad

IMG_4679

I salladen hade jag
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten röd lök
blandsallad ( finns att köpa i påse)
soltorkad tomat
oliver
fetaost
körsbärstomater

Olivolja blandat med salladskrydda / italiensk salladskrydda

1
Kommentera

Vegetariska Måndagar

God morgon,

Vi landade hemma i växjö i natt ( imorse) klockan 3.00 men har hunnit sova några timmar. Ska äta frukost och samla ihop hela familjen och åka hem till mamma. Vi ska hämta Molly mormor & Lalle samt gammelmormor & gammelmorfar vill fira Thelmas födelsedag i efterskott. Så ser dagen ut, och middagen blir något vegetariskt idag. Vi försöker att ha köttfria måndagar, och här är mina tips till er som också vill haka på:

Vegetariska burgare

IMG_1334

Nu behöver man inte grilla dem i den här tången, jag prövade eftersom den var nyinförskaffad. Det går lika bra att grilla på gallret eller med grillfolie.

Det här behöver du till 3 vegetariska burgare: 
300 gram vegofärs
2 ägg
2 1/2 msk vetemjöl
1/2 dl finhackad persilja
10 stycken finhackade jalapenos
30 gram finsmulad fetaost
1 /2 tsk salt

Gör så här: 
Rör ihop den tinade färsen med ägg, vetemjöl, finhackad persilja. Hacka ner jalapenos, smula ner fetaosten och vänd ner saltet. Rör om tills allt blandat sig väl och låt det vila i 30 minuter i kylskåp. Forma dem sedan till hamburgare 2 stora eller 3 lite mindre, pensla gallret med lite rapsolja innan du steker dem för att de inte ska fastna. Grilla dem några minuter på varje sida tills de är klara.

* * * * * * * * * * * * * * * *
Krämig tomatsoppa 
 (Skippa räkorna för veg.rätt) IMG_5989
Stjärnpaj

img_78591 (1)

Morotssoppa
img_8340

Vegetarisk Lufsa
img_0260 (1)

Kålsoppa i vackra färger
img_6728

Pestopasta

IMG_74651

För fler vegetariska middagstips klicka här

0
6 kommentarer

Sista kvällen i Grekland

Hej där,

Kikar in från flygplatsen med våra sista bilder från Grekland, detta är från gårdagens middag. Barnens favorit restaurang, där vi matar en söt med tyvärr hemlös kattfamilj med maten som blir över efter middagen.

IMG_4032 (2)

Vackraste utsikten, och maten är fantastiskt god här.
Tavernan ligger precis vid havet, ett par hundra meter från vårt lilla hotell.

IMG_4033

En liten pepparkaka efter en en vecka i Grekland, vi åker gärna tillbaka hit. Och då vill vi gärna besöka en annan ö. Vilka är era favoritöar?
IMG_4037

Detta var sista bilderna från vår resa, imorgon väntar nya recept på bloggen!

IMG_4045

Vi ses då.

0
10 kommentarer