Kladdkaka med lingon och kolasås

En kladdkaka som kan serveras till vilken kunglighet som helst.

Galet god och inte speciellt svår att göra heller. Har du inga lingon hemma, går det utmärkt att skippa.
IMG_4822

IMG_4836 (1)

Det här behöver du: 
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
1/2 burk med karamelliserad mjölk
1 1/2 dl lingon ( jag hade frysta)

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,   Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen / karamelliserade mjölken i smeten. Strö över lingon och fyll på med resten av smeten.

IMG_4770

Ställ in i ugnen i cirka 25-35 minuter.
Den ska fortfarande vara lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet över natten.

IMG_4809

Så här såg den ut innan jag toppade den med lättvispad grädde och
färska bär.

IMG_4815

Skär upp och servera på fina fat.
Ät och njut!

IMG_4869 (1)

0
18 kommentarer

Mot Ullared

 

Godmorgon,

När ni läser detta sitter jag redan i bilen på väg mot ullared. Jag och en vän bestämde oss för att åka till Gekås och hösthandla lite. Jeeey, jag ska kika på inredningsprylar till stugan & kanske något nytt porslin. Sen har jag spanat in en ny lampskärm som bara måste köpa. (hoppas den finns kvar när jag kommer)

Igår var det däremot fullt ös i köket då jag hade fotograf hemma för en plåtning. IMG_4799

Städa säda städa, blev det då.
Synd att det alltid kan se ut så här utan kaksmulor och disk. Hihi.

IMG_4863 (1)

Bloggen är hur som hur uppdaterad nu & tidsinställda inlägg, så  snart ska ni få receptet på den här gudingen.
Ny kladdkaka innan den åker in i ugnen. Yummi!

IMG_4770 (1)

Önskar dig bästa starten på denna torsdag!

Kramar

0
9 kommentarer

Italiensk köttfärspaj

 

Här kommer ett tidsinställt inlägg för nu är det lite fotografering här hemma hos mig idag. Städade köket halva kvällen igår känns det som. Och lagade en ruskigt god paj ( ja eller två faktiskt). Här kommer den första.

IMG_4665

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllning:
400- 500 gram blandfärs
1 liten finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 1/2 dl creme fraiche ( paprika & chili hade jag)
1/2 burk med strimlade soltorkade tomater
1/2 burk gröna oliver
1 msk oxfond / köttfond
1 msk chilisås
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar

Topping:
1 stor boll mozzarella
körsbärstomater
1/2 burk stora oliver
1/2 burk soltorkade tomater

IMG_4651

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Hetta upp en stekpanna med smör fräs löken glansig, vänd ner färsen och stek den klar. Vänd i crème fraîche, soja, fond. Låt sjuda upp och sist vänder du ner oliver och strimlade soltorkade tomater. Fyll upp pajskalet med fyllningen ( blir det mycket vätska i botten av stekpannan kan du skippa just det) Skiva mozzarellan och strö över toppingen och ställ in i ugnen i cirka 30 – 35 minuter tills pajen fått vacker färg.

IMG_4712

Servera med en god och krispig sallad.

I salladen hade jag
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten röd lök
blandsallad ( finns att köpa i påse)
soltorkad tomat
oliver
fetaost
körsbärstomater

Smaklig måltid! IMG_4714

1
11 kommentarer

Fläskfilegryta

 

Hej där, 
Vädret är inte på topp idag så jag städar, rensar, skrubbar och sorterar så det står det härliga till. Så har hela min förmiddag sett ut, och jag tänkte fortsätta en stund till. Men tar först en liten paus från garagestädningen och kikar förbi bloggen istället.

Tips på en god fläskfilerätt kommer här:

IMG_4557

Det här behöver du till 5-6 personer:
smör
2 putsade fläskfileer
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna och under tiden skär du köttet i medaljonger. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, vatten soyan och fonden och låt sjuda upp. Önskar du tjockare sås kan du redan av den med maizena eller mjölredning, Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.

Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.

IMG_4565 (1)

Hoppas ni gillar!

2
9 kommentarer

Knäckig blåbärspaj

Hej igen,

Det blev en tur  till mataffären här på förmiddagen, för att handla till veckans middagar samt onsdagens hemmafotografering. Det blir en ny kycklingrätt, en ny skaldjursrätt & så har jag en ny efterrätt jag ska prova. Och igår fick vi Kevin ( Jonathans bror ) & hans kompis här på oväntat besök, så jag slängde ihop en paj till kaffet. Bärpajer är ju väldans smidigt, speciellt om man har fyllt upp frysen med bär nu under hela augustimånad.

Det fick bli en blåbärspaj. Här på bilden innan den har gräddats. IMG_4581
Denna är så smidig, den måste ni prova.

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

IMG_4589

Så här gyllene blev pajen efter gräddning. Låt svalna något och
servera sedan med vaniljglass eller krämig marsansås.

IMG_4594

2
16 kommentarer

Blomkålssoppa med avokadowrap

Godmorgon raringar.
Ny vecka och nya mål, och ja jag tillhör dem som verkligen gillar måndagar. Det kanske beror på att jag gillar mitt jobb så mycket.Och måndag idag då kör vi en köttfri dag, är ni med på det?

Då vill jag tipsa om denna soppa och avokadowrapen jag provade förra veckan, från Linas matkasse. Jag ändrade lite då jag ville ha en lite krämigare soppa.

IMG_4354 (1)

Det här behöver du till 4 portioner:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bakpotatis
250 gram jordärtskockor
1 huvud med blomkål
olivolja
1 liter vatten
2 tärningar med grönsaksbuljong
2 1/2 dl creme fraiche ( för vegansk välj 2 1/2 dl havregrädde)
salt & peppar

Wrap:en
Mjuka små tortillabröd
1 tärnad avokado
1 finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med sköljda avrunna gröna linser
1msk olivolja
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 tsk sambal oelek
ärtskott
Bra att ha : tandpetare

Gör så här: 
Sätt ugnen på 250 grader.
Finhacka lök & vitlök. Skala och skiva grönsakerna tunt som ska i soppan. Dela blomkålen i buketter. Hetta upp en stor kastrull med olivolja, tillsätt lök, vitlök, jordärtskocka och hälften av blomkålen. Fräs i några minuter.Tillsätt vatten, och buljongtärningarna och låt sjuda upp i 15- 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Under tiden lägger du resten av blomkålsbuketterna på en ugnsfast form och ringla över olivolja salta & peppra. Ställ högt upp i ugnen och rosta i 10-15 minuter tills de fått vacker färg.

IMG_4337

Wrap:en
Blanda ihop den hackade löken med den hackade avokadon i en skål. Skölj linserna och låt dem rinna av, innan du blandar ner dem också. Pressa ner vitlöksklyftan och vänd i olivolja , vitvinsvinäger & sambal oelek och saltet. Blanda väl och fördela ut sedan på tortillabröden. Toppa med ärtskott och rulla ihop och fäst dem med en tandpetare.

När grönsakerna är mjuka i soppan så vänder du ner crème fraîche och mixar den slät.
Smaka av med salt & peppar och häll upp på tallrikar. Toppa med de rostade blomkålsbitarna.
Klart att servera.

IMG_4367

2
5 kommentarer

Nytt vitrinskåp (igen)

 Godkväll i stugorna,

Hoppas ni haft en härlig helg i detta underbara väder. Man är glad för varje solig och varm dag man får, men det ser tyvärr ut att vända redan på tisdag. Så imorgon ska jag verkligen passa på att vara ute så mycket som det går.

Igår kväll monterade vi ihop nya vitrinskåpet,
Ja vi köpte ett till för jag var inte hundra nöjd med det tidigare. Så det sålde vi på blocket och köpte ett nytt.
IMG_4577

Detta blev mer rejält, och nu får mera saker plats.
Lite större och bredare hyllplan utan att vara alltför klumpigt.

IMG_4576

Det bästa av allt, nu har jag mer plats för mina loppisfynd. Jag älskar ju blått porslin!
För er som undrar vart de kommer ifrån så är det från EM möbler.

IMG_4580

Hepp nu ska vi börja med söndagsmiddagen,
fläskfile står på menyn.

På återseende vänner.

0
9 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag: Vegetarisk ugnspannkaka 
Tisdag:  Torsk- och kräftgratäng
Onsdag: Kasslergömma med currysås
Torsdag: Nikkaluoktasoppa
Fredag Skogspanna med fläskfile & kantareller

img_4469-001

En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
4 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar,  Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar. Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens*

0
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Tacotårta

Hej där,
Lördag idag och vi har rensning och trädgårdsfix hemma i stan idag. Först rensa ur förråd och garage ( man samlar på sig så mycket onödigt ) sen ska vi trimma och klippa häckar. Underbart väder idag, och handen på hjärtat så hade jag hellre varit på öland idag och badat i poolen. Men men…. ibland behöver man göra lite nytta. 

Igår gjorde vi en ny & god variant på tacotårta. Detta brukar barnen beställa till middag på födelsedagarna.

IMG_4507

Nu hade minitortilla när jag lagade denna, så kan behöva lite mer av allt om ni använder större bröd.

Det här behöver du:
800 gram stek tacokryddad färs
1 dl creme fraiche
tortillabröd

Topping: 
1/2 dl creme fracihe
1/2 dl riven ost
tomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader
Stek färsen klar och i med tacokrydda,
vänd sedan ner crème fracihe så att den blir så där krämig och god.

IMG_4461

Använd en ugnssäker form ( eller stekpanna) Och varva sedan bröden
med tacofyllningen.

IMG_4462
Vill man göra det lättare att skära så kan man göra två mindre torn.

IMG_4473

Men vi byggde på höjden, blir ju lite snyggare då 😉

IMG_4481

Sen på med toppingen, och tomaterna.
Det gör inget om det rinner lite på sidorna- blir bara godare då.

IMG_4487
In i ugnen och gratinera tills osten smält och tårtan fått vacker färg.
Cirka 15 minuter hade jag inne denna

IMG_4507Servera med krispiga grönsaker.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Och just nu vill jag tipsa om värsta söta kläderna  KLICKA HÄR

3
4
10 kommentarer

Panerade fläskkotletter med rostad potatis

Hej där,

Fredag och helgen står snart på glänt, kanske ska ni äta kräftor i helgen. Men om inte så har jag ett gott middagstips för vi åt så god mat här igår. Det är inte ofta jag lagar fläskotletter, men nu kommer jag lätt att laga detta många gånger hädanefter.

IMG_4440

Rostad potatis är så underskattat, skulle lätt kunna äta det istället för godis. Mums

IMG_4445

Det här behöver du till 4 personer:
små potatisar
flytande smör
flingsalt

8 benfria tunna kotletter
2 ägg
1 dl ströbröd
1 dl vetemjöl
salt & peppar
smör

Såsen:
1 msk flytande smör
1 msk med vetemjöl
1 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
1 msk kalvfond
1 tsk svartvinbärsgele
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Skala potatisen och lägg i en ugnssäker form. Ringla över smör & strö över flingsalt.  Rosta potatisen i 25- 30 minuter tills den fått en fin färg. Ta fram två tallrikar, knäck äggen på den ena och vispa ihop med en gaffel. Lägg mjöl & ströbröd på den andra och krydda med peppar & salt och blanda om. Doppa fläskkotletterna i äggen och sedan i ströbrödsblandningen på bägge sidor.

IMG_4438

Smörstek kotletterna tills de fått vacker färg och tills de är genomstekta. Lägg upp på ett fat och vispa snabbt ihop såsen i samma stekpanna. Klicka i smör och strö över vetemjöl och vispa ihop så att det är klumpfritt. Vänd ner vattnet sakta där i och vispa under tiden, så att det inte blir klumpar. Häll i fond, soja och runda av med grädde. Smaka av med salt & peppar och lite gelé. Låt sjuda ihop och servera genast!

Smaklig måltid

0
6 kommentarer