Blomkålssoppa med avokadowrap

Godmorgon raringar.
Ny vecka och nya mål, och ja jag tillhör dem som verkligen gillar måndagar. Det kanske beror på att jag gillar mitt jobb så mycket.Och måndag idag då kör vi en köttfri dag, är ni med på det?

Då vill jag tipsa om denna soppa och avokadowrapen jag provade förra veckan, från Linas matkasse. Jag ändrade lite då jag ville ha en lite krämigare soppa.

IMG_4354 (1)

Det här behöver du till 4 portioner:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bakpotatis
250 gram jordärtskockor
1 huvud med blomkål
olivolja
1 liter vatten
2 tärningar med grönsaksbuljong
2 1/2 dl creme fraiche ( för vegansk välj 2 1/2 dl havregrädde)
salt & peppar

Wrap:en
Mjuka små tortillabröd
1 tärnad avokado
1 finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med sköljda avrunna gröna linser
1msk olivolja
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 tsk sambal oelek
ärtskott
Bra att ha : tandpetare

Gör så här: 
Sätt ugnen på 250 grader.
Finhacka lök & vitlök. Skala och skiva grönsakerna tunt som ska i soppan. Dela blomkålen i buketter. Hetta upp en stor kastrull med olivolja, tillsätt lök, vitlök, jordärtskocka och hälften av blomkålen. Fräs i några minuter.Tillsätt vatten, och buljongtärningarna och låt sjuda upp i 15- 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Under tiden lägger du resten av blomkålsbuketterna på en ugnsfast form och ringla över olivolja salta & peppra. Ställ högt upp i ugnen och rosta i 10-15 minuter tills de fått vacker färg.

IMG_4337

Wrap:en
Blanda ihop den hackade löken med den hackade avokadon i en skål. Skölj linserna och låt dem rinna av, innan du blandar ner dem också. Pressa ner vitlöksklyftan och vänd i olivolja , vitvinsvinäger & sambal oelek och saltet. Blanda väl och fördela ut sedan på tortillabröden. Toppa med ärtskott och rulla ihop och fäst dem med en tandpetare.

När grönsakerna är mjuka i soppan så vänder du ner crème fraîche och mixar den slät.
Smaka av med salt & peppar och häll upp på tallrikar. Toppa med de rostade blomkålsbitarna.
Klart att servera.

IMG_4367

2
5 kommentarer

Nytt vitrinskåp (igen)

 Godkväll i stugorna,

Hoppas ni haft en härlig helg i detta underbara väder. Man är glad för varje solig och varm dag man får, men det ser tyvärr ut att vända redan på tisdag. Så imorgon ska jag verkligen passa på att vara ute så mycket som det går.

Igår kväll monterade vi ihop nya vitrinskåpet,
Ja vi köpte ett till för jag var inte hundra nöjd med det tidigare. Så det sålde vi på blocket och köpte ett nytt.
IMG_4577

Detta blev mer rejält, och nu får mera saker plats.
Lite större och bredare hyllplan utan att vara alltför klumpigt.

IMG_4576

Det bästa av allt, nu har jag mer plats för mina loppisfynd. Jag älskar ju blått porslin!
För er som undrar vart de kommer ifrån så är det från EM möbler.

IMG_4580

Hepp nu ska vi börja med söndagsmiddagen,
fläskfile står på menyn.

På återseende vänner.

0
9 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag: Vegetarisk ugnspannkaka 
Tisdag:  Torsk- och kräftgratäng
Onsdag: Kasslergömma med currysås
Torsdag: Nikkaluoktasoppa
Fredag Skogspanna med fläskfile & kantareller

img_4469-001

En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
4 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar,  Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar. Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens*

0
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Tacotårta

Hej där,
Lördag idag och vi har rensning och trädgårdsfix hemma i stan idag. Först rensa ur förråd och garage ( man samlar på sig så mycket onödigt ) sen ska vi trimma och klippa häckar. Underbart väder idag, och handen på hjärtat så hade jag hellre varit på öland idag och badat i poolen. Men men…. ibland behöver man göra lite nytta. 

Igår gjorde vi en ny & god variant på tacotårta. Detta brukar barnen beställa till middag på födelsedagarna.

IMG_4507

Nu hade minitortilla när jag lagade denna, så kan behöva lite mer av allt om ni använder större bröd.

Det här behöver du:
800 gram stek tacokryddad färs
1 dl creme fraiche
tortillabröd

Topping: 
1/2 dl creme fracihe
1/2 dl riven ost
tomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader
Stek färsen klar och i med tacokrydda,
vänd sedan ner crème fracihe så att den blir så där krämig och god.

IMG_4461

Använd en ugnssäker form ( eller stekpanna) Och varva sedan bröden
med tacofyllningen.

IMG_4462
Vill man göra det lättare att skära så kan man göra två mindre torn.

IMG_4473

Men vi byggde på höjden, blir ju lite snyggare då 😉

IMG_4481

Sen på med toppingen, och tomaterna.
Det gör inget om det rinner lite på sidorna- blir bara godare då.

IMG_4487
In i ugnen och gratinera tills osten smält och tårtan fått vacker färg.
Cirka 15 minuter hade jag inne denna

IMG_4507Servera med krispiga grönsaker.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Och just nu vill jag tipsa om värsta söta kläderna  KLICKA HÄR

3
4
10 kommentarer

Panerade fläskkotletter med rostad potatis

Hej där,

Fredag och helgen står snart på glänt, kanske ska ni äta kräftor i helgen. Men om inte så har jag ett gott middagstips för vi åt så god mat här igår. Det är inte ofta jag lagar fläskotletter, men nu kommer jag lätt att laga detta många gånger hädanefter.

IMG_4440

Rostad potatis är så underskattat, skulle lätt kunna äta det istället för godis. Mums

IMG_4445

Det här behöver du till 4 personer:
små potatisar
flytande smör
flingsalt

8 benfria tunna kotletter
2 ägg
1 dl ströbröd
1 dl vetemjöl
salt & peppar
smör

Såsen:
1 msk flytande smör
1 msk med vetemjöl
1 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
1 msk kalvfond
1 tsk svartvinbärsgele
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Skala potatisen och lägg i en ugnssäker form. Ringla över smör & strö över flingsalt.  Rosta potatisen i 25- 30 minuter tills den fått en fin färg. Ta fram två tallrikar, knäck äggen på den ena och vispa ihop med en gaffel. Lägg mjöl & ströbröd på den andra och krydda med peppar & salt och blanda om. Doppa fläskkotletterna i äggen och sedan i ströbrödsblandningen på bägge sidor.

IMG_4438

Smörstek kotletterna tills de fått vacker färg och tills de är genomstekta. Lägg upp på ett fat och vispa snabbt ihop såsen i samma stekpanna. Klicka i smör och strö över vetemjöl och vispa ihop så att det är klumpfritt. Vänd ner vattnet sakta där i och vispa under tiden, så att det inte blir klumpar. Häll i fond, soja och runda av med grädde. Smaka av med salt & peppar och lite gelé. Låt sjuda ihop och servera genast!

Smaklig måltid

0
6 kommentarer

20 Augusti

 

God morgon där,

Så tyst det är i kommentarsfältet, är ni kvar där ute? *Pik pik* Jag tycker alltid att det är roligt att läsa en eller två rad från er. Statistiken pratar om allt annat än att ni ska ha försvunnit, det ser ut som tillochmed fler har hittat hit efter bloggflytten. Ni är så välkomna, och söker gör ni uppe till höger på skärmen genom att klicka på de tre strecken.

Och ett fång med cerise rosor fick följa med mig hem från blomsteraffären igår. Det finns få saker som gör mig så lycklig som nystädat hem och en bukett med doftande blommor. haha..

IMG_4331
Nu ska jag ställa mig och vispa ihop en ny glass, eller ny för mig. Och sedan blir det två middagar som jag ska provlaga.
Återkommer mer om det senare.

Ha det gott tills vi hörs härnäst!

0
28 kommentarer

Spagettisoppa

Äter ni också gärna soppor, då kommer ett till recept här.
Här är en god och smakrik spagettisoppa som gick hem hos hela familjen.
IMG_4193Det här behöver du till 6 portioner :
smör
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 morot
800 gram – 1 kilo blandfärs
3 msk tomatpure
1 – 1,2 liter vatten
valfri mängd spagetti
2 st köttbuljongtärningar
1 1/2 msk kinesisk soja
2 burkar krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar

Gör så här:

Hetta upp en kastrill med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken, den slantade moroten tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- bryt sist ner ner pastan och låt sjuda tills den är klar , smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.

Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd.

IMG_4205

6
31 kommentarer

Linas Matkasse

Hej,

Hoppas ni har det bra i det fina sommarvädret!
Denna veckan har jag i samarbete med Linas Matkasse provat deras originalkasse. Matkassarna passar dem som vill underlätta lite i vardagen. Vet ju själv att det är mycket hämtningar, lämningar & fritidsaktiviteter som ska hinnas med under veckorna. Klicka på länken HÄR för att  ta del av erbjudandet, där alla mina läsare gratis fruktkorg (värde 109kr) vid beställning av valfri matkasse.

IMG_4216

Min matkasse kom igårkväll, levererad fram till dörren.
Bara det känns lite extra lyxigt och perfekt om man vill få tid över till annat.

IMG_4227 (1)

Nå vad bjuder vår vecka på för god mat. Jo det ska jag berätta för er :

Timjanbräserad fläskkotelett med haricot vertsallad & rostad potatis
Kräftpasta med champinjoner, dragon & persilja
Krämig broccolisoppa med avokadowrap
Kryddiga järpar med fänkål- och tranbärssallad & dillyougurt

Thai turkey med äppelraita & råstekt kålrabbi

Sen behöver man ju inte laga middagarna i den ordningen. Idag provade jag kalkonen, med äppelraita.IMG_4230

Och det blev så gott, speciellt den krämiga såsen med smak av yougurt, äppel, honung och lite vitlök. Friskt & fräscht.

IMG_4253 (2)

Det här behöver du till 4 personer:
1 rött äpple
1 1/2 dl rysk yougurt
1 msk flytande honung
1 pressad vitlöksklyfta
salt

Basmatiris
2 stycken kålrabbi
Olivolja
600 gram strimlad kalkon ( köps oftast fryst)
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
3/4 msk strösocker
2 tsk malen ingefära
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
3 dl vatten

Gör så här: 
Börja med äppelraitan, finhacka äpplet och rör ihop med yoghurt, honung och den pressade vitlöksklyftan. Smaka av med salt & ställ kallt medan du lagar resten. Koka upp basmatiris enligt anvisningar på förpackning. Skala kålrabbi och skär den tunt, fräs några minuter i olivolja på högvärme tills den får vacker färg. Lägg upp i en skål och börja med kalkonen. Hetta upp stekpannan med olivolja och fräs upp kalkonen. Krydda med vitlöken, tomatpuren , socker, ingefära, cayennepeppar & salt. Fräs i några minuter och häll över vattnet & låt sjuda i ett par minuter eller tills kalkonen är färdigstekt.

Servera sedan med råstekt kålrabbi, äppelraita & riset.

IMG_4240Jag gillar att man planerar maten väl så att alla ingredienser kommer till användning.  Som tillexempel den ryska yougurten som kommer till användning i de kryddiga järparna. Att laga mat smart & undvik att kasta bra råvaror, det tycker jag är bra och sunt.

Vill ni prova Linas Matkasse så klicka HÄR för att komma till erbjudandet,
Klicka er in via den länken ovan då får ni en gratis fruktkorg (värde 109kr) vid beställning av valfri matkasse.

* * * * I samarbete med Linas Matkasse * * * *

0
7 kommentarer

Krämig ostpaj

Denna goda pajen bjöd min syster på i helgen.
Och självklart tiggde jag till mig receptet ( passar dessutom fint till kräftor)

IMG_4143

Det här behöver du :
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
4 – 5 dl riven smakrik god ost ( svecia eller präst kanske)

Äggstanning:
3 ägg
3 dl vispgrädde
salt & peppar

Garnering: Klippt gräslök

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Nyp ihop pajdegen och tryck ut i en form cirka 25 cm. Nagga med en gaffel & förgrädda i 10 minuter. Öka temperaturen till 225 grader när du tar ut pajen. Fyll den med den rivna osten, vispa ihop äggstanning & häll över pajen. .Grädda i cirka 20-25 minuter eller tills den fått en fin färg.

Kan serveras både varm & kall

 

1
3 kommentarer

Första skoldagen

Hej,

Kom precis innanför dörren, har varit med Nomi en stund hennes första skoldag. Tänkt att lilleputten har börjat ettan idag, och har fått en egen skolbänk. Hon var stolt som bara den, och sedan väntar första dagen på fritids efter skoldagens slut. Stor dag med andra ord.

Nya skolväskan var packad med nya pennor, pennskrin, mapp & litet block.
IMG_4151
Nya träningskläder, inför gymnastiken. ( Hon valde självklart samma som äldre kusinen Nea har)
IMG_4158

Några klänningar och sedan en ny tunn jacka fick också följa med hem.IMG_4164

Något som hon vuxit ur över sommaren var gummistövlar, så det ska vi ge oss iväg att handla under veckan. Och även fylla på garderoberna för samtliga barn, med höstkläder ( fast där vill de vara med och välja själva) Jacob har sin första skoldag idag 1:an på gymnasiet, Thelma börjar åttan & Melvin 4:an. Det känns ju lite som om det var igår vi följde med Jacob på hans första skoldag, tiden går undan verkligen.

Nähe nu ska jag damma av kastrullerna här hemma och laga mat.

Ha det så fint.

0
1 kommentar