Strasskakor

Jag fick tipset av er att baka strassburgare till Melvins kalas, faktum är att jag aldrig tidigare bakat dessa. Och ändå är det en av de kakor som jag gillar bäst. Frasiga spröda och doppade i choklad… Omnomnom

IMG_5332 (1) IMG_5337

Det här behöver du:
100 gram rumsvarmt smör
1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl

Garnering: choklad

IMG_5296 (1)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mät up det mjuka smöret med florsocker och vaniljsocker och rör ihop. Vänd ner potatismjölet och mjölet, lite i taget tills du har en kletig smet. Fyll upp stjärnspritsen med smeten och klicka ut lagom stora strasskakor. Grädda i 10- 12 minuter, de ska vara  rätt ljusa i färgen. Låt de svalna innan du sedan smälter choklad och chokladdoppar dem.

0
6 kommentarer

Chokladskedar

 

Godkväll i stugorna.

Idag har jag hunnit baka fyra olika sorters kakor, samt provat fram en ny efterrätt. Tur att barnens farmor kom hit och hjälpte oss att provsmaka lite till kaffet. Eftersom de ska resa bort nästa vecka ville de komma hit och fira Melvin i förskott. Blandannat blev det chokladdoppade kakor, och jag lyckas alltid få massa choklad över efter detta moment. Och man vill ju inte kasta en god choklad, så idag jag gjorde söta chokladskedar.

IMG_5349
Dessa är perfekt att stoppa ner i kaffet, om man vill ha något sött. Kaffe & choklad är alltid gott.
Eller kan man äta dem precis som de är.

IMG_5345

Vad brukar ni göra med er choklad ni får över när ni bakat? 

0
11 kommentarer

Baconinlindade järpar med mos

Lagar ni precis som vi mycket middagar med köttfärs? Då kommer ett gott & trevligt tips här för att variera vardagsmaten.
Baconinlindade järpar med mos & brunsky.

IMG_5229

Lägg i en ugnssäkerform och tillaga i ugnen för att slippa matos

IMG_5211 (1)

Det här behöver du till 12- 14 järpar:

1 kilo köttfärs
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk konc. oxfond
1/2 tsk timjan
1/2 kruka finklippt persilja
salt & peppar
2 bollar med mozzarella
2 paket bacon

Serveras med mos:
potatis
lite mjölk
smör
salt & peppar
riven muskot

Brunsky:
2 dl vatten
1 msk oxfond
1 tsk kinesisk soja
1 dl vispgrädde
salt & peppar

Gör så här:
Skala och koka potatisen, när jag gör mos så har jag en potatisstöt och sedan mosar jag den med lite smör & mjölk tills jag får en lagom konsistens. Smaka av med salt& peppar och lite riven muskotnöt.  Ställ ugnen på 200- 220 grader. Blanda ihop alla ingredienser till köttfärssmeten, tärna upp osten i lagom stora bitar.
Baka in osten och forma till järpar.

IMG_5209

Linda in varje järp med en baconskiva och lägg i en ugnssäker form. Ställ in i mitten i cirka 30- 40 minuter, eller tills järparna är genomstekta. Under tiden gör du såsen, hetta upp en stekpanna med smör. Har du steksky från järparna så ös ifrån det också till såsen. Mät sedan upp vatten, fond & soja och låt sjuda upp. Runda av med grädde och smaka av med salt & peppar.
Ös skyn över järparna.

Serveras sedan med potatismos och brunsky.

IMG_5213

Bacon ger sälta och mozzarellan gör dem saftiga.
Mycket gott & uppskattades av hela familjen.

IMG_5222

1
15 kommentarer

Välkommen September

 

Godmorgon och välkommen september,

Det är en månad med en hel del födelsedagar, och Melvin fyller hela 10 år nästa vecka. Så det kommer bakas en del kakor tills dess, och så tänkte jag göra en gullig tårta som jag fått tips om. Återkommer med den när det närmar sig, om jag inte misslyckas. Jag får kommentarer & mail om jag alltid lyckas med mina middagar / bakverk. Och jag lovar att jag misslyckas också, det händer att mina sockerkakor sjunker ihop, maränger som bränns eller kakor som flyter ut.  Men ni slipper se det här på bloggen, eller vem vet…… kanske det kommer ett inlägg där jag samlar alla misslyckade recept/ bilder lite längre fram. Haha…

rosor

Och eftersom jag tänkte att jag främst skulle baka småkakor till födelsedagen,
så hade det varit roligt om ni ville tipsa om era favoriter bland småkakor här i kommentarsfältet.

Det är alltid roligt att prova nya recept 🙂

0
18 kommentarer

Kräftsallad

Välkommen Måndag,

Här sitter jag och redigera bilder & skriver rent recept, jag försöker alltid vara ute i god tid. Så nu förbereder jag nya recept & inlägg till jul & nyår då vi kommer vara i Thailand. Jag gillar inte när jobbet hopar sig så därför är jag alltid ute i god tid, i väldigt god tid i detta fallet. Hihi.

En god kräftsallad blir det till lunch idag. Vad blir det för lunch för dig ? IMG_4861

I salladen hade jag
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten röd lök
blandsallad ( finns att köpa i påse)
soltorkad tomat
oliver
fetaost
körsbärstomater
kräftstjärtar

Serverades med Rhode Island.

Rhode Islandsås:
1/2  dl gräddfil
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl majonnäs
4-5 msk chilisås
5 droppar tabasco
1 nypa salt & lite peppar

Gör så här :
Börja med såsen, vispa grädden ”lättvispad” och rör ihop med gräddfilen och majonnäsen, vänd ner chilisåsen ( mer eller mindre hur stark du vill ha) Likaså tabascon, smaka sist av med en nya salt och ett par drag med pepparkvarnen. Ställ kallt innan servering

0
5 kommentarer

Hej då sommar

 

Vi har varit i stugan hela helgen, badat, grillat och bara haft det bra.
Den märks att hösten är på väg, även om solen tittat fram så  märks det på den krispiga luften att hösten är på väg. Det gör mig ingenting, jag har haft en otroligt härlig sommar, och hösten är trots allt en härlig årstid, tycker ni inte?

IMG_5164

Fyndade denna korgen på gekås förra veckan, ville ha något rejält för att samla upp fallfrukt i.

IMG_5169

En del frukt blir det i stugan då vi har två sorters äppelträd och två stora plommonträd.
Ja även körsbär & vinbär finns, men den säsongen är nu förbi.

IMG_5172

Till vintern ska vi beskära fruktträden, de har inte blivit klippta på många år.
Och det behövs för att få mer och bättre äpplen.

IMG_5175


IMG_5176

Vackra färger
IMG_5180
Nu ska vi städa ut oss och åka hemåt.

Hej då sommar och hejdå sommarstugan.

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Godmorgon,

Kikar förbi med en tidig veckomatsedel. Hoppas att du hittar lite du gillar.

Smaklig spis

Måndag Crepes med svampstuvning
Tisdag Soppa med torsk, lax & kräftstjärtar
Onsdag Mammas köttbullar med potatis & sås
Torsdag Panerad & ostfylld snitzel med rostade rotfrukter
Fredag Kycklingwok

Wok recept

Och har ni minimajs, bambuskott eller några andra goda grönsaker grovhacka ner det också.

Det här behöver du till 5- 6 personer:
900 gram kyckling
rapsolja
1 näve med broccoli
1 röd paprika
1 gul lök
1 stor morot
lite riven ingefära
2 dl vatten
salta jordnötter / caswey

Woksås: 
1 msk rödvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
7 tsk kinesisksoya
1- 2 tsk med sambal oelek

Serveras med linguine eller nudlar

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser till woksåsen, och  koka pasta / nudlar enligt anvisnig på förpackning. Koka den al dente.  Hacka grönsakerna & löken , strimla moroten.  Skär kycklingen i tunna skivor och fräs den tills den får färg i teflonpanna med höga kanter. Vänd ner grönsakerna och fräs så att de får lite färg, men de ska inte bli mjuka.  Vänd över 2 dl vatten och låt sjuda upp. Tillsätt så mycket av woksåsen som du tycker  att det behövs – smaka av allt eftersom .
Låt sjuda ihop med en näve jordnötter och servera med pasta / nudlar och klyftad lime

0
Kommentera

Hemma hos mig

 Godmorgon,

Vi hade fotografering hemma hos mig i veckan. Och jag är inte den lättaste att fotografera, då jag avskyr att vara med på bild. Jag kan låta meddela att det är därför jag tackar nej till allt som har med tv att göra. Det är inte för mig, men säkert för många andra bloggare. Men ibland behöver man få lite schysst skärpa på sina bilder och då är det dags att kalla in en riktig fotograf. Och då är det bara att bita ihop och min fotograf var grymt duktig och tålmodig med mig. Tack Lina!

Min kanske godaste kladdkaka är denna med choklad, kola, lingon & grädde.
DSC_2867 (1)

Lite från köket. . . . . .

DSC_2866 (2)

Och här står jag och försöker låtsas som om det bara är jag i köket 🙂

DSC_2818

Många bilder blev det, och så roligt att kika igenom dem nu.
DSC_2856 (1)

Detta är min favorit där jag är suddig i bakgrunden och skarp på tårtan.

Gott gott !

DSC_2926 (1)

Nu ska jag gå upp och börja brygga lite kaffe, och förbereda frukost,

På återseende snart igen!

0
18 kommentarer

Thaigryta med ris

Tjingeling,

Vi lagade en god thaigryta nu i veckan, jag skulle kunna leva på thaimat i månader utan att tröttna. Grytor, soppor eller nudelwok är mina favoriter. Och för att inte prata om deras goda vårrullar med sweetchilisås man får in som förrätt. Mums.

IMG_4903

Jag gillar koriander så jag hade i rätt mycket, välj själv hur mkt efter smak.

Det här behöver du till 4 personer:

1 finhackad gul lök
1/2 röd strimlad paprika
1/2 strimlad gul paprika
1/2 strimlad grön paprika
400 gram kokosmjölk
1 tsk sambal oelek ( minska om ni inte gillar stark mat)
1/2 lime
2 burkar kräftstjärtar (a 360 gram)
koriander

Serveras med ris

Grytan på väg att sjuda upp
IMG_4893 (1)

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök glansig innan du lägger ner paprikan, fräs den snabbt. Man vill inte ha mjuk paprika, utan behålla tuggmotståndet. Vänd ner kokosmjölk, pressa ner en halv lime & sambal oelek. Låt sjuda upp och dra bort från plattan. Rör ner kräftstjärtarna och koriandern och klart att servera med ris!

IMG_4899

0
8 kommentarer

Nytt porslin

Godmorgon strålande fredag,

Lika mycket som jag gillar måndagar gillar jag fredagar. Och nu är helgen snart här, och vi har 2 dagars lata sovmornar som väntar! Igår gick jag upp desto tidigare, Jo jag köpte lite nytt porslin igår, vita tallrikar för både varmrätt & soppa.

Typiskt snygga bloggtallrikar.
IMG_4915

Tyckte om mönstret på kanterna, lite gammaldags sådär.
Och dessa kommer bli grymt snygga att fota måltider på.

IMG_4918

Jo då, jag jobbar med speciella bloggtallrikar.
Tillexempel den här turkosa modellen jag hittade kommer blir riktigt snygg att fota kladdkaka på.

IMG_4930

Gillade att porslinet har massa sprickor i sig,
så vackert!

IMG_4932

Nu ska jag sätta fart att beta av gårdagens 100tals mail, det märks minst sagt om man är borta en dag från jobbet.

Bästa fredagen till dig,

0
9 kommentarer