Hej då sommar

 

Vi har varit i stugan hela helgen, badat, grillat och bara haft det bra.
Den märks att hösten är på väg, även om solen tittat fram så  märks det på den krispiga luften att hösten är på väg. Det gör mig ingenting, jag har haft en otroligt härlig sommar, och hösten är trots allt en härlig årstid, tycker ni inte?

IMG_5164

Fyndade denna korgen på gekås förra veckan, ville ha något rejält för att samla upp fallfrukt i.

IMG_5169

En del frukt blir det i stugan då vi har två sorters äppelträd och två stora plommonträd.
Ja även körsbär & vinbär finns, men den säsongen är nu förbi.

IMG_5172

Till vintern ska vi beskära fruktträden, de har inte blivit klippta på många år.
Och det behövs för att få mer och bättre äpplen.

IMG_5175


IMG_5176

Vackra färger
IMG_5180
Nu ska vi städa ut oss och åka hemåt.

Hej då sommar och hejdå sommarstugan.

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Godmorgon,

Kikar förbi med en tidig veckomatsedel. Hoppas att du hittar lite du gillar.

Smaklig spis

Måndag Crepes med svampstuvning
Tisdag Soppa med torsk, lax & kräftstjärtar
Onsdag Mammas köttbullar med potatis & sås
Torsdag Panerad & ostfylld snitzel med rostade rotfrukter
Fredag Kycklingwok

Wok recept

Och har ni minimajs, bambuskott eller några andra goda grönsaker grovhacka ner det också.

Det här behöver du till 5- 6 personer:
900 gram kyckling
rapsolja
1 näve med broccoli
1 röd paprika
1 gul lök
1 stor morot
lite riven ingefära
2 dl vatten
salta jordnötter / caswey

Woksås: 
1 msk rödvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
7 tsk kinesisksoya
1- 2 tsk med sambal oelek

Serveras med linguine eller nudlar

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser till woksåsen, och  koka pasta / nudlar enligt anvisnig på förpackning. Koka den al dente.  Hacka grönsakerna & löken , strimla moroten.  Skär kycklingen i tunna skivor och fräs den tills den får färg i teflonpanna med höga kanter. Vänd ner grönsakerna och fräs så att de får lite färg, men de ska inte bli mjuka.  Vänd över 2 dl vatten och låt sjuda upp. Tillsätt så mycket av woksåsen som du tycker  att det behövs – smaka av allt eftersom .
Låt sjuda ihop med en näve jordnötter och servera med pasta / nudlar och klyftad lime

0
Kommentera

Hemma hos mig

 Godmorgon,

Vi hade fotografering hemma hos mig i veckan. Och jag är inte den lättaste att fotografera, då jag avskyr att vara med på bild. Jag kan låta meddela att det är därför jag tackar nej till allt som har med tv att göra. Det är inte för mig, men säkert för många andra bloggare. Men ibland behöver man få lite schysst skärpa på sina bilder och då är det dags att kalla in en riktig fotograf. Och då är det bara att bita ihop och min fotograf var grymt duktig och tålmodig med mig. Tack Lina!

Min kanske godaste kladdkaka är denna med choklad, kola, lingon & grädde.
DSC_2867 (1)

Lite från köket. . . . . .

DSC_2866 (2)

Och här står jag och försöker låtsas som om det bara är jag i köket 🙂

DSC_2818

Många bilder blev det, och så roligt att kika igenom dem nu.
DSC_2856 (1)

Detta är min favorit där jag är suddig i bakgrunden och skarp på tårtan.

Gott gott !

DSC_2926 (1)

Nu ska jag gå upp och börja brygga lite kaffe, och förbereda frukost,

På återseende snart igen!

0
18 kommentarer

Thaigryta med ris

Tjingeling,

Vi lagade en god thaigryta nu i veckan, jag skulle kunna leva på thaimat i månader utan att tröttna. Grytor, soppor eller nudelwok är mina favoriter. Och för att inte prata om deras goda vårrullar med sweetchilisås man får in som förrätt. Mums.

IMG_4903

Jag gillar koriander så jag hade i rätt mycket, välj själv hur mkt efter smak.

Det här behöver du till 4 personer:

1 finhackad gul lök
1/2 röd strimlad paprika
1/2 strimlad gul paprika
1/2 strimlad grön paprika
400 gram kokosmjölk
1 tsk sambal oelek ( minska om ni inte gillar stark mat)
1/2 lime
2 burkar kräftstjärtar (a 360 gram)
koriander

Serveras med ris

Grytan på väg att sjuda upp
IMG_4893 (1)

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök glansig innan du lägger ner paprikan, fräs den snabbt. Man vill inte ha mjuk paprika, utan behålla tuggmotståndet. Vänd ner kokosmjölk, pressa ner en halv lime & sambal oelek. Låt sjuda upp och dra bort från plattan. Rör ner kräftstjärtarna och koriandern och klart att servera med ris!

IMG_4899

0
8 kommentarer

Nytt porslin

Godmorgon strålande fredag,

Lika mycket som jag gillar måndagar gillar jag fredagar. Och nu är helgen snart här, och vi har 2 dagars lata sovmornar som väntar! Igår gick jag upp desto tidigare, Jo jag köpte lite nytt porslin igår, vita tallrikar för både varmrätt & soppa.

Typiskt snygga bloggtallrikar.
IMG_4915

Tyckte om mönstret på kanterna, lite gammaldags sådär.
Och dessa kommer bli grymt snygga att fota måltider på.

IMG_4918

Jo då, jag jobbar med speciella bloggtallrikar.
Tillexempel den här turkosa modellen jag hittade kommer blir riktigt snygg att fota kladdkaka på.

IMG_4930

Gillade att porslinet har massa sprickor i sig,
så vackert!

IMG_4932

Nu ska jag sätta fart att beta av gårdagens 100tals mail, det märks minst sagt om man är borta en dag från jobbet.

Bästa fredagen till dig,

0
9 kommentarer

Kladdkaka med lingon och kolasås

En kladdkaka som kan serveras till vilken kunglighet som helst.

Galet god och inte speciellt svår att göra heller. Har du inga lingon hemma, går det utmärkt att skippa.
IMG_4822

IMG_4836 (1)

Det här behöver du: 
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
1/2 burk med karamelliserad mjölk
1 1/2 dl lingon ( jag hade frysta)

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,   Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen / karamelliserade mjölken i smeten. Strö över lingon och fyll på med resten av smeten.

IMG_4770

Ställ in i ugnen i cirka 25-35 minuter.
Den ska fortfarande vara lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet över natten.

IMG_4809

Så här såg den ut innan jag toppade den med lättvispad grädde och
färska bär.

IMG_4815

Skär upp och servera på fina fat.
Ät och njut!

IMG_4869 (1)

0
18 kommentarer

Mot Ullared

 

Godmorgon,

När ni läser detta sitter jag redan i bilen på väg mot ullared. Jag och en vän bestämde oss för att åka till Gekås och hösthandla lite. Jeeey, jag ska kika på inredningsprylar till stugan & kanske något nytt porslin. Sen har jag spanat in en ny lampskärm som bara måste köpa. (hoppas den finns kvar när jag kommer)

Igår var det däremot fullt ös i köket då jag hade fotograf hemma för en plåtning. IMG_4799

Städa säda städa, blev det då.
Synd att det alltid kan se ut så här utan kaksmulor och disk. Hihi.

IMG_4863 (1)

Bloggen är hur som hur uppdaterad nu & tidsinställda inlägg, så  snart ska ni få receptet på den här gudingen.
Ny kladdkaka innan den åker in i ugnen. Yummi!

IMG_4770 (1)

Önskar dig bästa starten på denna torsdag!

Kramar

0
9 kommentarer

Italiensk köttfärspaj

 

Här kommer ett tidsinställt inlägg för nu är det lite fotografering här hemma hos mig idag. Städade köket halva kvällen igår känns det som. Och lagade en ruskigt god paj ( ja eller två faktiskt). Här kommer den första.

IMG_4665

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllning:
400- 500 gram blandfärs
1 liten finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 1/2 dl creme fraiche ( paprika & chili hade jag)
1/2 burk med strimlade soltorkade tomater
1/2 burk gröna oliver
1 msk oxfond / köttfond
1 msk chilisås
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar

Topping:
1 stor boll mozzarella
körsbärstomater
1/2 burk stora oliver
1/2 burk soltorkade tomater

IMG_4651

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Hetta upp en stekpanna med smör fräs löken glansig, vänd ner färsen och stek den klar. Vänd i crème fraîche, soja, fond. Låt sjuda upp och sist vänder du ner oliver och strimlade soltorkade tomater. Fyll upp pajskalet med fyllningen ( blir det mycket vätska i botten av stekpannan kan du skippa just det) Skiva mozzarellan och strö över toppingen och ställ in i ugnen i cirka 30 – 35 minuter tills pajen fått vacker färg.

IMG_4712

Servera med en god och krispig sallad.

I salladen hade jag
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten röd lök
blandsallad ( finns att köpa i påse)
soltorkad tomat
oliver
fetaost
körsbärstomater

Smaklig måltid! IMG_4714

1
11 kommentarer

Fläskfilegryta

 

Hej där, 
Vädret är inte på topp idag så jag städar, rensar, skrubbar och sorterar så det står det härliga till. Så har hela min förmiddag sett ut, och jag tänkte fortsätta en stund till. Men tar först en liten paus från garagestädningen och kikar förbi bloggen istället.

Tips på en god fläskfilerätt kommer här:

IMG_4557

Det här behöver du till 5-6 personer:
smör
2 putsade fläskfileer
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna och under tiden skär du köttet i medaljonger. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, vatten soyan och fonden och låt sjuda upp. Önskar du tjockare sås kan du redan av den med maizena eller mjölredning, Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.

Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.

IMG_4565 (1)

Hoppas ni gillar!

2
9 kommentarer

Knäckig blåbärspaj

Hej igen,

Det blev en tur  till mataffären här på förmiddagen, för att handla till veckans middagar samt onsdagens hemmafotografering. Det blir en ny kycklingrätt, en ny skaldjursrätt & så har jag en ny efterrätt jag ska prova. Och igår fick vi Kevin ( Jonathans bror ) & hans kompis här på oväntat besök, så jag slängde ihop en paj till kaffet. Bärpajer är ju väldans smidigt, speciellt om man har fyllt upp frysen med bär nu under hela augustimånad.

Det fick bli en blåbärspaj. Här på bilden innan den har gräddats. IMG_4581
Denna är så smidig, den måste ni prova.

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

IMG_4589

Så här gyllene blev pajen efter gräddning. Låt svalna något och
servera sedan med vaniljglass eller krämig marsansås.

IMG_4594

2
16 kommentarer