DUBAI


.

Hej där,
Alltså just nu är det så mycket på gång att jag inte riktigt vet vart jag ska börja, men vi börjar väl helt enkelt med Dubai. Fick förfrågan på detta jobbet bara för 1 1/2 vecka sedan och upplägget var så roligt att jag såklart inte kunde tacka nej.
Det är Jag, Marika, Victoria och Åse som åker här ifrån Sverige för att besöka stora matmarknader och äta oss igenom Dubai. Mums mums mums, men alltså hur underbart jobb att bara få provsmaka massa gott! * Nyp i armen och ett litet glädjeskutt*

Hotellen vi ska bo på är sååååå fina, men tror inte att vi kommer hinna med att bada så mycket.
Utan vi är här för att jobba, och detta jobbet går alltså ut på att få inspiration till en ny kommande kokbok, med helt nya smaker.


Men en liiiiten stund ser jag mig ligga och sola i den där solstolen , undrar i och för sig hur länge man hade orkat ligga där i solen för det är 40 (!!) grader där ner nu.
Gäller att hitta svala klänningar att ta med.

Men nu duscha, göra mig klar, idag är det möten i Växjö.

30
4 kommentarer

VÅRA NYA FAMILJEMEDLEMMAR

Godmorgon,
Som ni såg på Instagram så växer vår familj. Vi stod bara inte ut med ett tystnaden efter vår älskade Ninja, så vi tingade två fantastiskt söta ullbollar som kommer flytta hem till oss om en månad. Två sibiriska sötnosar, bara kolla in de blåa ögonen. Man smälter.

Det är ett syskonpar, en hona och en hane. Jag vet inte så mycket om denna rasen då vi tidigare varit inne på Maine cooner, tycker de är så stora och ståtliga.
Ninja var en blandning av Maine coon och norsk skogskatt.

Har fått massa söta namntips från er på Instagram. Tack ❤️

Men jag tror att vi kan ha kommit på namn nu… vi är inte hundra överens här hemma ( Nomi och jag som bollar namnförslag )
Men vad tror ni om Kisse & Misse ?
Är det inte sött när man ropar på dem. För de ska få gå ut, trots olyckan med Ninja. Jag tror att katter som får jaga möss, klättra i träd och sitta ute i solen blir lyckligare katter. ❤️

27
4 kommentarer
ANNONSLÄNKAR FÖR BAGAREN & KOCKEN

TISDAGEN SOM PASSERAT


Godkväll kompisar ,
Hoppas ni haft en superfin dag. Jag har avverkat möten, uträttat ärenden på stan och vaccinerat mig(Dos numera tre )Väl hemma skulle jag jobba i kapp mail och förfrågningar då jag kommer på den briljanta iden att börja städa poolen. Aj aj aj… det skulle jag inte ha gjort för i samma veva så trillar mobilen ner i vattnet , och jag hoppar efter…. till igen nytta. Mobilen var helt död! Och eftersom detta är mitt viktigaste jobbredskap så var det bara att åka och inhandla en ny… svindyrt och onödigt.

Dagens middag vart iallafall lyckad – tacos!! Och det vackra porslinet är av märket Gerbera- Du hittar det här.

Ja , men så såg väl dagen ut i stort sett. Kom iallafall ut på mina 10 000 steg, och det kändes ju bra.
Och ja som ni sett på Instagram så har vi får nya familjemedlemmar som vi väntar hem om en månad. Så roligt att ni är så många som är med och hjälper oss att välja namn på de små ullbollarna.

8
Kommentera
REKLAMLÄNKAR FÖR BAGAREN & KOCKEN

VECKOMATSEDEL

Måndag Grekisk sallad (veg)
Tisdag Teriyakilax med nudelwok
Onsdag Pasta med bacon & krispiga grönsaker 
Torsdag Korvstroganoff a la taco 
Fredag Tacofrallor


Till 4 portioner behöver du: 
4 frallor
3 dl färdigstekt tacofärs
1/2 dl creme fraiche
1 msk kethup
körsbärstomater
2 dl riven ost
tacochips

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Skär av toppen på frallan och gröp ur det mjukaste av brödet. Placera alla frallor i en ugnssäker form.  Värm upp en kastrull med färsen tillsammans med crème fraiche & ketchup. Fyll upp bröden med färsen. Skiva körsbärstomater och lägg på, riv över ost och krossa lite tacochips.

Wisch in i ugnen på 15 minuter, sedan är det klart att serveras med en sallad.

* * * * * * * * * *

Det vackra blåa porslinet är mitt favvoporslin och det hittar ni här

Kärleksmumskakor till kaffet <3

Det här behöver du till 40 snittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
4-5 msk kakao

Det här behöver du till glasyren:
125 g smält smör
1/2 dl kaffe
3/4 dl kakao
5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Toppa med Kokos

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen och rulla ut 4 länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Direkt när de kommer ut, trycker du ut en skåra längst mitten ( så fyllningen lättare stannar kvar. Rör sedan ihop tryffeln. Smält smöret och rör ihop med de torra ingredienserna. Fördela ut glasyren och toppa med kokos
Låt dem svalna i kylen, skär dem sedan i lagom stora snitt.

Serveras med kall mjölk

8
2 kommentarer

ÅHUS TUR & RETUR

Heeeej,
Hoppas ni har en härlig Onsdag kompisar. Jobbade intensivt timmarna innan lunch.
Sen har jag, varit med min mamma på stan och lunchat och shoppat lite granna. Jag lägger upp så mycket på Instastoryn om dagarna att jag ju lite glömmer bort att uppdatera här. Ska försöka bättra mig på det.


Åhus i iallafall.
Vilket trevligt ställe, har varit här på dagsutflykt tidigare men inte stannat kvar. Men eftersom jag hade lite möten inbokade i stada så bodde vi över i husbilen.


Å vad mysigt romatiskt , tänker ni.
Haha… kunde varit det, men det var jag och Martina som dukat fint och här satt vi och ska skvallrade i många timmar.


Hur gott & mysigt?!

Vi stod parkera på en ställplats lite utanför, typ vid en kyrka. Det var både nära havet och restaurangerna. Men vi rörde på oss bra om dagarna ändå, nästan 20 000 steg. Bra där, jag har ju bestämt mig för att ta tag i mina steg igen. Minst 10 000 om dagen, eftersom jag är så stillasittandes annars.



Middagen åt vi längst bryggan. Mycket gott, men väldigt lång väntetid på maten så vi var svinhungriga när maten väl kom in 😉

Och efter maten och all motion somnade vi gott i husbilen, sover aldrig så bra som där. Och Martina snarkade inte, tur för mig!


Sovmorgon och gofrulle, innan vi knatade bort till bryggan igen för ännu mera glass.
Har ju fått dille på sorbetglass nu. Så fräscht och gott, att hela munnen vattnas av att jag bara tänker på det.



Men nu, dags att jobba lite medan barnen sitter med läxorna. Vi har bytt lite veckor nu, så kidsen är hos mig i tre veckor ❤️ Myyyysigt.

22
Kommentera

STOCKHOLM


Hej raringar,
Hoppas ni har haft en jättehärlig helg. Det har jag.
Men jag har inte hunnit kika in här på bloggen så mycket som jag önskat.
Förra veckan bar det av mot huvudstaden för det sista jobbet med boken. Och det blev en incheckning på mitt favorithotell kvällen innan.

Sov som en liten gris i de gosiga sängkläderna och de massa kuddarna.

Älskar fåtöljerna, vill ha sådana hemma också.

Ensam-middag på hotellet, både gott och trevligt.
En liten avsmakningsmeny på femrätter, placerade mig i köket hos kockarna så jag kunde snacka lite strunt med dem.


Frukosten som är dagens viktigaste mål hoppar man heller inte över. Hotellfrulle är det bästa.
Det bjöds på hemkärnat smör, nybakat bröd, pressade juicer och ljummen granola. Inte synd om mig.

Efter all god mat så var det dags att styra kosan mott Hammarby där vi skulle fotade det sista i studion.
Duktiga Ulrika och Anna var där för att styra upp det sista.
Och allt detta följde säkert många av er på Instagram förra veckan. Missa inte att följa mig där, jag uppdaterar varje dag där med videosnuttar och klipp. Heter Jennysmatblogg även där.

21
3 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Hej finingar,
Här kommer veckomatsedel. Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag : Pasta med pesto & valnötter
Tisdag Lax med couscous-sallad och kall sås
Onsdag : Grillade tacotoast 
Torsdag: Curry Stroganoff med falukorv
Fredag : Grillad Kyckling med sommarsallad

IMG_3913

Till salsan behöver du: 
1 bit gurka
1 bit vattenmelon
1 mango
1 bit paprika
1 avokado
1 finhackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
några droppar tabasco

Så här gör du:
Hacka smått & blanda ihop i en skål.
Pressa över lite citronsaft, tabasco och blanda om.

Klar att servera.

* * * * *

Något gott till kaffet Knäckig bärpaj

Denna är så smidig, den måste ni prova. Ni kan använda vilka bär eller frukter som helst.

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

2
Kommentera

PÅSKHELGEN SOM GÅTT

.
…Har varit fantastiskt fin. Har umgåtts med barnen & barnbarnet, och bara tagit det lugnt.
Vi var på Skälby en liten stund på lördagen, det tyckte Aaron var väldigt roligt. Han har blivit en liten busunge nu och försöker att springa ifrån oss, så fort tillfälle ges. Farmors gull.

Sedan har vi lagat mat, ätit och promenerat i det fina vädret.

Min lillasyster kom hit med hennes familj i söndags, och vi körde lite knytis precis som vi brukar.
Allt gott på en och samma tallrik, och det blev dessutom två sådana här tallrikar innan jag tyckte mig vara mätt. Att man aldrig lär sig att spara lite plats till efterrätten 😉


Farmor Jenny klädde sig i en kyckling gul klänning för att matcha påskens färger.


Sedan hade vi besök av stora påskharen och påskkycklingen som gjorde sin vanliga dans till barnens förtjusning, och de hade även gömt påskägg till de små i trädgården. Så det blev äggjakt såklart.
Aaron var inte lika rädd denna gången, men lite avvaktande kan man säga när de stora gosedjuren studsade omkring framför honom. Hahah… sötnos.

29
Kommentera

VECKOMATSEDEL

.

Måndag : Morotssoppa med gräddfil
Tisdag Fiskburgare med picklad lök
Onsdag Pastasås med ost, bacon & svamp
Torsdag Kyckling- & baconpaj 
Fredag Thaigryta med räkor

Jag provade en krämigare variant av kokosmjölk. Nämligen kokosgrädde, kan rekommenderas. 
.
Du behöver till 4 personer:
500 gram oskalade räkor
( ca: 300 gram färdigskalade)
pasta för 4 personer
olja
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosgrädde
1 tsk sambal oelek  ( 1 msk – om du gillar hetta )
1/2 msk hummerfond
50 gram sockerärter
1 burk med bambuskott
1 röd paprika
10 stycken champinjoner
1 lime

Gör så här:
Skala räkorna. Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Hetta upp en stekpanna med olja, fräs löken mjuk och pressa ner vitlöken. Vänd ner kokosmjölk, sambal oelek, hummerfond. Låt sjuda upp medan du grovhackar grönsakerna. Vänd ner den i den sjudande grytan. Dra bort från värmen och pressa ner limen under omrörning.
Vänd ner pasta, räkor och rör runt.

Serveras genast.

 


* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Krämiga Dumlebrownies 

IMG_1872-001

Mums var gott !Tips :  Något jag har lärt mig till nästa gång är att hacka dumlen mycket mindre, så att det är lättare att blanda den i smeten och även fördela över smeten.

Det här behöver du :

Smör & ströbröd till formen
1 dl vetemjöl
100 gram mörkchoklad
2 1/2  msk kakao
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
140  gram rumsvarmt mjukt smör
20 dumlekolor ( hälften i smeten och hälften till toppingen

Gör så här :
Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm . Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke.Hacka Dumlen & den mörka chokladen smått, vispa sedan det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp.  Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den siktade vetemjölsblandningen och blanda sist ner hälften av de hackade dumlebitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 45- 50 minuter. De sista 5 minuterna tar du ut browniesen och strör över den finhackade dumlen/ chokladkrosset  jämnt över hela kakan- ställ tillbaka och låt smälta ner. När du tar ut kakan kan du jämna till toppingen med en gaffel. Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den, denna brownien var inne exakt 50 minuter. Jag tycker att en brownies ska vara precis så här. Stå kallt i kylen över natten – och ta fram i god tid före servering så att dumlen hinner bli rumstempurerad- annars blir den lätt lite för hård.

 

6
Kommentera

SKÄRTORSDAG

,

Hej där,
Hoppas allt är bra med er. Skärtorsdag och allt.
Ser verkligen fram emot några lata dagar med barnen nu. Vi har planerat in att grilla en av dagarna och sedan blir det naturligtvis påskbuffé. Det kommer bli äggmålning och påskägg precis som sig bör.❤️ Bjudit in mina systrar med familj, men storasyster var redan uppbokad så de firar påsk på sitt håll.


Glömde ju bort att skriva om när Susanne och jag var i nunnedalen för ett par veckor sedan. Det är ju så himla fint där. Har ni vägarna förbi Öland nu det närmaste så tycker jag verkligen att det är värt ett besök. Detta är en vandringsled som under våren täcks med mängder av blåsippor, så vackert.
Tipselitips.

Nu ska jag in till stan och handla inför påsken.

Kram på er

17
Kommentera