Brysselkex är väl den mest klassiska småkakan någonsin, lätt att göra och fin i olika färger.
Det här behöver du: 200 gram smör
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 1/2 dl vetemjöl
Garnering : strösocker + karamellfärg
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader
Nyp ihop mördegen och rulla till två längder. Rulla längderna i det färgade sockret,
Och lägg kallt i kylskåp i minst 30 minuter.
Skär upp och lägg på en plåt med bakplåtspapper
och grädda i cirka 10 minuter.
Riktigt färgglada och passar till vilket barnkalas som helst.
Nu är vi framme i stugan och har precis packat upp och har börjat med maten. Vi röstade fram grillat, men valde att sitta inomhus för det är ingen värme i luften alls.
En god sallad med avokado och soltorkade tomater blir det till.
Vardagsrummet på nedervåningen och nu väntar jag på den riktiga höstkylan så att vi kan börja elda i eldstaden igen.
Lite helgblommor fick följa med från affären.
Denna snygga vasen i betong fick jag av Jonathan <3 passar perfekt för rosorna.
Hepp, nu ropas det att maten är färdig,
Så då önskar jag er en trevlig kväll och vi hörs senare,
Ni som har läst bloggen ett tag vet att jag brukar göra soppor & grytor med dessa goda smaksatta mjukostar. Först & främst blir grytan len och krämig, sedan ger det mer smak. Ett tips är även att vända ner lite av Kavlis milda mjukost i köttfärsåsen, blir grymt gott.
Nu ville jag göra en fisksoppa, jag är en riktig soppoman 😉 Och skulle nog kunna leva på det alla dagar i veckan. Och vad är godare än en smakrik fisksoppa med kräftor & dill ?
Vill man ha mildare smak väljer man räkost, vill man ha mer smak så väljer man kräftost. Vi har provat båda, och tycker de är lika goda. Sök i arkivet så hittar ni räksoppan.
Du behöver för 4 personer: 1 finhackad gul lök
smör
5 dl vatten
4 dl grädde
4 msk hummerfond
1 block med torsk
4 portioner lax
1 kruka dill
1 tub med kräftost / räkost ( a´ 275 gram )
cayennepeppar 500 gram räkor
Serveras med vitlöksbröd
Gör så här:
Fräs upp lök med smör i en djup kastrull. Vänd över vatten, grädde & fond och låt sjuda upp. Skär fisken i kuber cirka 1*1 cm och vänd ner i det sjudande grytan. under tiden de sjuder hackar du dillen. När de sjudit i 5-8 minuter så rör du ner dillen, mjukosten och låter det sjuda ihop till en jämn gryta. Smaka av med salt & lite cayennepeppar. Ta bort från spisen och vänd ner räkorna.
Gör dressingen så här:
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar och ev. dofta över lite cayennepeppar.
Jag var och hämtade kakel & klinker nu i veckan som vi beställt till stugan. Vecka 45 drar ju nämligen renoveringen där igång. Till badrummet blev det vitt kakel, med inslag av blått. Vi trodde att vi hade bestämt oss för ett annat kakel innan gick in i butiken. Men sen ändrade vi oss helt, roligt och det kommer bli så bra.
Detta marockanska ska vi lägga i ”hallen” vid köket samt i glasverandan som ska byggas.
Det är ju inte kakel i den bemärkelsen utan pressad betong, och den ska skötas om med speciella rengöringsmedel och behandlingar. Jag ska läsa på mer om detta…. Men erkänn, snyggt va?
Lakrits- & hallonskallarna är en återkommande favorit i min godispåse. Och jag blev lite nyfiken på att prova denna kombination på en efterrätt. Det fungerar ju med ahlgrensbilar, så varför inte med dessa. Jag gjorde mina i stora glas bara för att det var snyggare att fotografera. Jag tycker ni ska ta mindre glas för den är ljuvligt mäktig.
Resultatet en riktigt härlig godispannacotta.
Du behöver till 6-7 portioner: 5 dl vispgrädde
15 stora döskallar
ev. karamellfärg
Gör så här : Börja med lakritslagret, klipp eller skär skallarna så hallon är för sig och lakrits är för sig.
Värm upp 2 1/2 dl grädde och vänd ner lakritsbitarna och rör om. Låt sjuda upp under omrörning, det tar en stund tills de smält. ( 10- 15 minuter ) Har du fortfarande lite av godiset kvar som inte smält ta bort från plattan och mixa slätt. Häll upp i små glas och ställ in i kylen. Efter tre timmar gör du samma sak med andra lagret, jag droppade i ett par droppar röd karamellfärg i hallonpannacottan.
Ställ in i tre- fyra timmar, eller ännu hellre förbered dessa dagen innan.
Då vi befann oss i Grekland i somras så fick vi se en gamla fiskebåt som kom i land, båten var helt överlastad med flyktingar från Syrien. Gamla, unga och barn det var hemskt att se & man vill ju bara hjälpa dem. Ingen ska behöva leva så, jag har har smsat FLYKT till 72999.
Just nu har Röda Korset startat upp en kampanj ”Bli volontär” jag tycker att det är viktigt att den uppmärksammas. Ingen kan gör allt men alla kan göra något. Klicka på bilden för att visa filmen.
Jag har i samarbete med Knivbrev provat på att slipa mina knivar via deras tjänst. Och för att jobba med mat så måste jag erkänna att jag hade pinsamt oskarpa knivar i kökslådan. Och jag gissar att jag nog inte är den enda, man vänjer sig tyvärr vid att såga igenom tomaterna efter ett tag. Hihi. . .Men Jonathan har sagt en längre tid att vi måste lämna in dem på slipning.
Och nu blev det gjort ordentligt hos ett professionellt sliperi, och väldigt smidigt att man skickar iväg dem via post. Alla knivar behöver grundslipas en till två gånger om året, ett brynstål och dessa såkallade ”hemmaslipar” som många har hemma grundslipar inte eggen utan hjälper bara till att skärpa upp eggen för stunden.
Tydliga instruktioner hur du skickar dina knivar står på knivbrevet och ligger med i brevet.
Vart du ska öppna brevet, och hur du ska lägga ner dem framgår tydligt.
Man anpassar (klipper av) knivskydden och fäster knivarna i Knivbrevs specialskydd och lägger därefter ner dem i Knivbrevet.
Sen fäster du adressklisterlappen du får med på framsidan, klistrar igen och postar på närmsta brevlåda eller postombud. Ett par -tre dagar senare har du dina knivar hemma i lådan igen som nya. Man kan även skicka in som rekommenderat brev vilket gör att Knivbrevet är försäkrat upp till 15 000 kr.
Och det var helt otroligt hur vassa mina knivar blev, minns knappt att de var så här bra när de var helt nya. Nu skivar jag tunna fina bitar på nolltid.
Det är verkligen en fröjd att jobba i köket med riktigt vassa och skarpa knivar.
Vill ni också prova på knivbrev, så hittar ni dem HÄR
Hej, Nystädat hus vart det igår, och även på tiden att fixa iordning lite på blomkrukorna på trappen. Denna pelargon stormtrivs, och ju mer jag glömmer bort den ju mer växer den. Väldigt tacksam, så denna ska övervintras och hoppas den kommer tillbaka nästa år igen.
Lägg märke till betonghästen som någon av barnen har lekt med och råkat förstöra,
sen har de ju försökt att laga den iallafall. Gulle.
Lill-altanen på framsidan fick sig också en uppfräschning av blommor.
En underbar grupp med ljung i olika färger, i nya korgkrukan. Klätterrosorna jag planterade förra året började ta sig nu och har vuxit ordentligt i sommar.
Den söta saxen som är mer fin än praktisk.
Handlade ljung och växter till stugan också, ska göra lite höstfint där när vi åker dit härnäst.
Nu ska jag väcka barnen och plocka fram frukosten.
Jag fick tips om att baka vaniljhorn till kalaset också, även dessa är en kaka jag aldrig bakat. Faktiskt aldrig smakat heller, och de blev jättegoda. Receptet hittade jag på arlas hemsida.
Inget socker i mördegen utan det söta blir av garneringen.
Det här behöver du till 40 vaniljhorn:
200 gram rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Garnering strösocker
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör, vaniljsocker och mjöl tills du har en smulig deg smet. Arbeta ihop den och rulla ihop till 2 längder. Låt dem vila i kylskåpet i cirka 30 minuter. Skär sedan upp dem i 20 bitar per rulle, och rulla dem till pinnar, böj dem sedan så att de ser ut som ett horn. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter, de ska inte få färg.
Strö över strösocker och låt dem svalna något innan du vänder runt dem i socker.
Låt svalna helt på galler.