Hallon- och lakritspannacotta

 

Lakrits- & hallonskallarna är en återkommande favorit i min godispåse. Och jag blev lite nyfiken på att prova denna kombination på en efterrätt. Det fungerar ju med ahlgrensbilar, så varför inte med dessa. Jag gjorde mina i stora glas bara för att det var snyggare att fotografera. Jag tycker ni ska ta mindre glas för den är ljuvligt mäktig.

Resultatet en riktigt härlig godispannacotta. IMG_5381

Du behöver till 6-7 portioner:
5 dl vispgrädde
15 stora döskallar
ev. karamellfärg

Gör så här :
Börja med lakritslagret, klipp eller skär skallarna så hallon är för sig och lakrits är för sig.

Värm upp 2 1/2 dl grädde och vänd ner lakritsbitarna och rör om. Låt sjuda upp under omrörning, det tar en stund tills de smält. ( 10- 15 minuter ) Har du fortfarande lite av godiset kvar som inte smält ta bort från plattan och mixa slätt.  Häll upp i små glas och ställ in i kylen. Efter tre timmar gör du samma sak med andra lagret, jag droppade i ett par droppar röd karamellfärg i hallonpannacottan.

IMG_5409

Ställ in i tre- fyra timmar, eller ännu hellre förbered dessa dagen innan.

Toppa med några skallar & servera.

IMG_5366

 

1
16 kommentarer

Bli Volontär

Då vi befann oss i Grekland i somras så fick vi se en gamla fiskebåt som kom i land, båten var helt överlastad med flyktingar från Syrien. Gamla, unga och barn det var hemskt att se & man vill ju bara hjälpa dem. Ingen ska behöva leva så, jag har har smsat FLYKT till 72999.

radio

Just nu har Röda Korset startat upp en kampanj ”Bli volontär” jag tycker att det är viktigt att den uppmärksammas. Ingen kan gör allt men alla kan göra något. Klicka på bilden för att visa filmen.


0
3 kommentarer

Knivbrev

 

Jag har i samarbete med Knivbrev provat på att slipa mina knivar via deras tjänst. Och för att jobba med mat så måste jag erkänna att jag hade pinsamt oskarpa knivar i kökslådan.  Och jag gissar att jag nog inte är den enda, man vänjer sig tyvärr vid att såga igenom tomaterna efter ett tag. Hihi. . .Men Jonathan har sagt en längre tid att vi måste lämna in dem på slipning.

Och nu blev det gjort ordentligt hos ett professionellt sliperi, och väldigt smidigt att man skickar iväg dem via post. Alla knivar behöver grundslipas en till två gånger om året, ett brynstål och dessa såkallade ”hemmaslipar” som många har hemma grundslipar inte eggen utan hjälper bara till att skärpa upp eggen för stunden.

IMG_4750

Tydliga instruktioner hur du skickar dina knivar står på knivbrevet och ligger med i brevet.
Vart du ska öppna brevet, och hur du ska lägga ner dem framgår tydligt.

IMG_4753

Man anpassar (klipper av) knivskydden och fäster knivarna i Knivbrevs specialskydd och lägger därefter ner dem i Knivbrevet.

IMG_4758
Sen fäster du adressklisterlappen du får med på framsidan, klistrar igen och postar på närmsta brevlåda eller postombud.  Ett par -tre dagar senare har du dina knivar hemma i lådan igen som nya. Man kan även skicka in som rekommenderat brev vilket gör att Knivbrevet är försäkrat upp till 15 000 kr.

Och det var helt otroligt hur vassa mina knivar blev, minns knappt att de var så här bra när de var helt nya. Nu skivar jag tunna fina bitar på nolltid.

IMG_5183

Det är verkligen en fröjd att jobba i köket med riktigt vassa och skarpa knivar.

IMG_5190

Vill ni också prova på knivbrev, så hittar ni dem HÄR

* * * I samarbete med knivbrev  * * *

0
4 kommentarer

Nyplanteringar

Hej,
Nystädat hus vart det igår, och även på tiden att fixa iordning lite på blomkrukorna på trappen. Denna pelargon stormtrivs, och ju mer jag glömmer bort den ju mer växer den. Väldigt tacksam, så denna ska övervintras och hoppas den kommer tillbaka nästa år igen.

IMG_5639
Lägg märke till betonghästen som någon av barnen har lekt med och råkat förstöra,
sen har de ju försökt att laga den iallafall. Gulle.

IMG_5653

Lill-altanen på framsidan fick sig också en uppfräschning av blommor.
En underbar grupp med ljung i olika färger, i nya korgkrukan. Klätterrosorna jag planterade förra året började ta sig nu och har vuxit ordentligt i sommar.

IMG_5664

Den söta saxen som är mer fin än praktisk.

IMG_5657

Handlade ljung och växter till stugan också, ska göra lite höstfint där när vi åker dit härnäst.

IMG_5660

Nu ska jag väcka barnen och plocka fram frukosten.

Vi hörs lite senare.

0
2 kommentarer

Vaniljhorn

Hej igen,

Jag fick tips om att baka vaniljhorn till kalaset också, även dessa är en kaka jag aldrig bakat. Faktiskt aldrig smakat heller, och de blev jättegoda. Receptet hittade jag på arlas hemsida.

IMG_5285
Inget socker i mördegen utan det söta blir av garneringen.

Det här behöver du till 40 vaniljhorn: 
200 gram rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Garnering strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör, vaniljsocker och mjöl tills du har en smulig deg smet. Arbeta ihop den och rulla ihop till 2 längder. Låt dem vila i kylskåpet i cirka 30 minuter. Skär sedan upp dem i 20 bitar per rulle, och rulla dem till pinnar, böj dem sedan så att de ser ut som ett horn. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter, de ska inte få färg.

Strö över strösocker och låt dem svalna något innan du vänder runt dem i socker.
Låt svalna helt på galler.

1
7 kommentarer

Strasskakor

Jag fick tipset av er att baka strassburgare till Melvins kalas, faktum är att jag aldrig tidigare bakat dessa. Och ändå är det en av de kakor som jag gillar bäst. Frasiga spröda och doppade i choklad… Omnomnom

IMG_5332 (1) IMG_5337

Det här behöver du:
100 gram rumsvarmt smör
1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl

Garnering: choklad

IMG_5296 (1)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mät up det mjuka smöret med florsocker och vaniljsocker och rör ihop. Vänd ner potatismjölet och mjölet, lite i taget tills du har en kletig smet. Fyll upp stjärnspritsen med smeten och klicka ut lagom stora strasskakor. Grädda i 10- 12 minuter, de ska vara  rätt ljusa i färgen. Låt de svalna innan du sedan smälter choklad och chokladdoppar dem.

0
6 kommentarer

Chokladskedar

 

Godkväll i stugorna.

Idag har jag hunnit baka fyra olika sorters kakor, samt provat fram en ny efterrätt. Tur att barnens farmor kom hit och hjälpte oss att provsmaka lite till kaffet. Eftersom de ska resa bort nästa vecka ville de komma hit och fira Melvin i förskott. Blandannat blev det chokladdoppade kakor, och jag lyckas alltid få massa choklad över efter detta moment. Och man vill ju inte kasta en god choklad, så idag jag gjorde söta chokladskedar.

IMG_5349
Dessa är perfekt att stoppa ner i kaffet, om man vill ha något sött. Kaffe & choklad är alltid gott.
Eller kan man äta dem precis som de är.

IMG_5345

Vad brukar ni göra med er choklad ni får över när ni bakat? 

0
11 kommentarer

Baconinlindade järpar med mos

Lagar ni precis som vi mycket middagar med köttfärs? Då kommer ett gott & trevligt tips här för att variera vardagsmaten.
Baconinlindade järpar med mos & brunsky.

IMG_5229

Lägg i en ugnssäkerform och tillaga i ugnen för att slippa matos

IMG_5211 (1)

Det här behöver du till 12- 14 järpar:

1 kilo köttfärs
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk konc. oxfond
1/2 tsk timjan
1/2 kruka finklippt persilja
salt & peppar
2 bollar med mozzarella
2 paket bacon

Serveras med mos:
potatis
lite mjölk
smör
salt & peppar
riven muskot

Brunsky:
2 dl vatten
1 msk oxfond
1 tsk kinesisk soja
1 dl vispgrädde
salt & peppar

Gör så här:
Skala och koka potatisen, när jag gör mos så har jag en potatisstöt och sedan mosar jag den med lite smör & mjölk tills jag får en lagom konsistens. Smaka av med salt& peppar och lite riven muskotnöt.  Ställ ugnen på 200- 220 grader. Blanda ihop alla ingredienser till köttfärssmeten, tärna upp osten i lagom stora bitar.
Baka in osten och forma till järpar.

IMG_5209

Linda in varje järp med en baconskiva och lägg i en ugnssäker form. Ställ in i mitten i cirka 30- 40 minuter, eller tills järparna är genomstekta. Under tiden gör du såsen, hetta upp en stekpanna med smör. Har du steksky från järparna så ös ifrån det också till såsen. Mät sedan upp vatten, fond & soja och låt sjuda upp. Runda av med grädde och smaka av med salt & peppar.
Ös skyn över järparna.

Serveras sedan med potatismos och brunsky.

IMG_5213

Bacon ger sälta och mozzarellan gör dem saftiga.
Mycket gott & uppskattades av hela familjen.

IMG_5222

1
15 kommentarer

Välkommen September

 

Godmorgon och välkommen september,

Det är en månad med en hel del födelsedagar, och Melvin fyller hela 10 år nästa vecka. Så det kommer bakas en del kakor tills dess, och så tänkte jag göra en gullig tårta som jag fått tips om. Återkommer med den när det närmar sig, om jag inte misslyckas. Jag får kommentarer & mail om jag alltid lyckas med mina middagar / bakverk. Och jag lovar att jag misslyckas också, det händer att mina sockerkakor sjunker ihop, maränger som bränns eller kakor som flyter ut.  Men ni slipper se det här på bloggen, eller vem vet…… kanske det kommer ett inlägg där jag samlar alla misslyckade recept/ bilder lite längre fram. Haha…

rosor

Och eftersom jag tänkte att jag främst skulle baka småkakor till födelsedagen,
så hade det varit roligt om ni ville tipsa om era favoriter bland småkakor här i kommentarsfältet.

Det är alltid roligt att prova nya recept 🙂

0
18 kommentarer

Kräftsallad

Välkommen Måndag,

Här sitter jag och redigera bilder & skriver rent recept, jag försöker alltid vara ute i god tid. Så nu förbereder jag nya recept & inlägg till jul & nyår då vi kommer vara i Thailand. Jag gillar inte när jobbet hopar sig så därför är jag alltid ute i god tid, i väldigt god tid i detta fallet. Hihi.

En god kräftsallad blir det till lunch idag. Vad blir det för lunch för dig ? IMG_4861

I salladen hade jag
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten röd lök
blandsallad ( finns att köpa i påse)
soltorkad tomat
oliver
fetaost
körsbärstomater
kräftstjärtar

Serverades med Rhode Island.

Rhode Islandsås:
1/2  dl gräddfil
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl majonnäs
4-5 msk chilisås
5 droppar tabasco
1 nypa salt & lite peppar

Gör så här :
Börja med såsen, vispa grädden ”lättvispad” och rör ihop med gräddfilen och majonnäsen, vänd ner chilisåsen ( mer eller mindre hur stark du vill ha) Likaså tabascon, smaka sist av med en nya salt och ett par drag med pepparkvarnen. Ställ kallt innan servering

0
5 kommentarer