Recept på Delicatobollar

Godkväll,

Chokladbollar är gott,oboybollar är godare men de här delicatobollarna var det godaste jag ätit ( i chokladbollsväg ) Receptet fick jag av ännu en gullig bloggläsare. Så tacksamt när ni skickar in tips & recept, tack!

IMG_5955 (1)

Så där perfekt mjuka och chokladiga utan att smaka så där starkt av kakao.

IMG_5965 (1)

Det här behöver du till 40 små delicatobollar / alternativ 1 chokladbollstårta: 
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2  1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering:
150 gram mjölkchoklad
Kokosflingor eller pärlsocker

IMG_5959

IMG_5960Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i  1 timme

Så här ser smeten ut.

IMG_5910

Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast.

IMG_5915

Förvaras svalt delicatobollarna svalt.

Smeten räcker till en stor chokladbollstårta, eller några chokladbollsbakelser / 40 små delicatorbollar.

IMG_6056

3
48 kommentarer

Balsamicokyckling med baconströssel

Hej där,

Lite middagstips tar vi nu, medan jag ska sätta mig och redigera bilder för chokladbollarna. Och mitt tips till er blir vår goda middag som vi lagade igår på majskyckling. IMG_5990
Det här behöver du 4 personer : 
600 – 700 gram kycklingfile
2 1/2 dl vispgädde
2 dl creme fraiche
2 msk koncenterad kycklingfond
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk balsamico
1/2 tsk torkad timjan

Garnering : knaperstekt bacon

Serveras med ris eller klyftpotatis

IMG_6012

Gör så här: 
Ställ ugnen på 180 grader. Dela kycklingfileerna i lagoms stora bitar. Hetta upp en stekpanna och fräs kycklingen så den får en fin färg. Lägg dem i en ugnssäker form och vispa ihop såsen i en kastrull. Börja med grädden och vänd ner crème fracihe, fond balsamico & timjan och pressa ner vitlöksklyftan. Låt sjuda upp ett par minuter innan du fördelar såsen över kycklingen.
Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter ( eller tills kycklingen är klar)

Servera med en god sallad & ris.

IMG_6000

3
18 kommentarer

Hipp hipp huuuurra.

Idag är ingen vanlig dag, idag är Melvins födelsedag. Hurra hurra huuuuurra.
Hoppas du får den bästa födelsedagen, finaste Melvin. Jag är så glad för att just jag får vara din mamma!

melvin2 (1)

Hittade massa fina gamla bilder på bloggen, jag tycker att det är så roligt att ha denna bloggen och bläddra i. Här finns Melvins födelsedagar med, när han tappade sin första tand och när han skulle gå på första skoldiscot.

melvin3 (1)Melvin 1
Melvin5

Nu är det dags att tassa upp och väcka resten av familjen för att gå upp och sjunga för födelsedagsbarnet,
med frukostbricka & paket.

melvin4 (1)

0
1 kommentar

Inför 10 årsdagen imorgon

Godkväll,

Nu börjar förberedelserna på riktigt inför Melvins 10 årsdag imorgon. Jag har bakat kakor nästan hela veckan, letat efter bästaste bästa presenterna och planerat födelsedagsmiddagen. Barnen får alltid bestämma sin egen födelsedagsmat, så inte så förvånande blir det *tadaaaa* tacos. Inte mig emot, jag gillar all sorters plockmat.

Till födelsedagsfrukosten har jag bakat en chokladbollsbakelser, och så blir det självklart varm oboy i ”ko-muggen”
& så smörgås. För er som undrar så kommer muggen från ÖoB för flera år sedan, alla i familjen har en egen fast i olika motiv. Så där ful-söta liksom. IMG_6053 (1)

Jag provade världens godaste chokladbollssmet, smakar precis som delicatobollarna på cafeer,
så det blev en massa chokladbollar och såklart en lite chokladbollstårta.

IMG_6056

Receptet kommer snart, på en blogg nära dig 🙂

0
3 kommentarer

Kotletter i ugn

….. med galet god sås, åt vi igår. Receptet fick jag av en gullig bloggläsare för lite sedan & vill tipsa vidare till er. Och vad roligt det var att läsa hur ni tänker kring mat- & bakinläggen på sajten. Jag tänkte såklart inte utesluta något, men kommer sikta på att utöka med ännu mera middagstips. Som sagt, kul att veta hur ni tänker.

Och så börjar vi dagen med ett middagstips:

IMG_5836
Jag ändrade lite i receptet. Hade vi bara lagat den till vuxna hade vi tagit 2 tsk sambal oelek som receptet sa, men nu minskade vi till 1 tsk. Och detta blev så gott, ni måste pröva

För 5-6 portioner:
5- 6 benfria kotletter
smör
salt & peppar + lite grillkrydda

Såsen:
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk kinesisk soja

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader, hetta upp en stekpanna och bryn kotletterna så att de får vacker färg.
Krydda med lite salt, peppar & grillkrydda.

IMG_5794

Lägg kotletterna i en ugnssäker form och värm upp alla ingredienser till såsen i en kastrull.

IMG_5801
Låt sjuda upp några minuter och häll sedan över den goda såsen över kotletterna

Ställ in i ugnen i cirka 20- 30 minuter, eller tills kotletterna är klara.IMG_5813

Servera med kokt potatis och lingon, så gott.
Tror även såsen kan vara lika god att ha till kyckling

Smaklig måltidIMG_5839

22
37 kommentarer

Efterrätter vs middagstips ?

Godkväll i stugorna.
Hoppas dagen varit fin, här hann vi med en sväng till lekplatsen med Nomi & hennes vän. Vädret har ju varit toppen, soligt och frisk luft. Till middagen provade vi en jättegod rätt som jag ska tipsa er om imorgon, fick receptet från en bloggläsare.

Men nu undrar jag lite vad ni tycker är roligast att läsa om på sajten ?
Är det efterrätterna eller gillar ni middagstipsen bättre?

img_8782 (1)Godaste choklad kolapajen 

Eller kanske middagstips som

Hemlagad kebab

kebavb (1)

Roligt att veta hur jag ska planera att utöka mat- och bakarkivet här på sajten.

Tack för hjälpen

0
78 kommentarer

Dagens lunch

Hej där, 

Ursäkta tystnade, jag har suttit med pappersarbete & fakturering hela förmiddagen. Men nu är jag tillbaka, ätit en snabb lunch som bestod av lite allt möjligt från kylskåpet. Man har rätt mycket gott hemma fast man tycker att kylen gapar tom. Blandsallad med kyckling, kokt ägg, soltorkade tomater, rädisor & rödlök.

Blandade ihop en sås på crème fraîche, chilisås, salladskrydda & lite vatten för att få rätta konsistensen. Möms!

IMG_5759

Nu bär det iväg mot mataffären för storhandling och sedan ska jag hämta Nomi och en kompis från skolan. Det är så fint väder idag så vi vill nog hinnan med en runda till lekplatsen.

Ha en fortsatt fin dag! 

0
Kommentera

Dilljärpar med bulgurkompott & dillyougurt

 

Jag provade en jättegod kombination för ett par veckor sedan. Och måste rekommenderar den till er, lite oväntat men oj så gott det blev. Dill + järpar = mycket smaskigt. Här kommer mitt recept

IMG_4269

Det här behöver du till 4 personer:
Bulgur
tomat + gurka

600 gram nötfärs
2 msk tomatpure
1 tsk kalvfond konc.
1/2 kruka finhackad dill
1 kryddmått timjan
1/2 tsk paprikapulver
1 kryddmått oregano
1 tsk salt
1 kryddmått kanel

Dillsås:
2 1/2 dl turkisk yougurt
1/s pressad vitlöksklyfta
1/2 kruka dill
1 msk citronsaft
salt & peppar

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till dillsåsen och ställ kallt, fram till servering.  Koka bulguren enligt anvisningar på förpackning. Blanda ihop alla ingredienser till järparna, och forma till 8-10 stycken.
Smörstek dem i 8- 10 minuter, tills de fått vacker färg.

Blanda den färdiga bulguren med hackad tomat och gurka. Servera sedan med såsen & dilljärparna

Smaklig spis

IMG_4298

4
3 kommentarer

Nya vinterjackan

 

Godmorgon måndag,
Solen skiner och himlen är blå, underbart höstväder. Jag och Molly ska ge oss ut till skogs en sväng, innan hantverkarna kommer hit. Vi ska lägga in heltäckningsmatta och bygga en mini-walkincloset i Thelmas rum. Ska ta lite före- och efterbilder så att ni får se skillnaden.  Sen har jag inte visat så mycket av vad jag köpte på gekås, för det blev faktiskt inte jättemycket. Men det blev blandannat denna fina vinterjacka med tillhörande temorbyxor. Lika bra att vara ute i god tid, så jag köpte på mig femtioelva skidhanskar & mössor också. Sådant har en tendens att bara försvinna hemma hos oss.

Nya vinterjackan går i grått & rosa och fick klart godkänt när jag kom hem.
IMG_5694

Nu skogspromenad, och vi hörs lite senare.

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Måndag Grön ärtsoppa
Tisdag Fiskgratäng toppad med kräftstjärtar
Onsdag Ajvargratäng med falukorv
Torsdag Spagettisoppa
Fredag Kyckling & Currygratäng

IMG_0136

Du behöver till 1 gratäng för 4 personer: 
1 grillad kyckling
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
1 msk med gul curry ( finns i kryddhyllan)
2 msk med konc. kycklingfond
1/2 msk med chilisås
ev. dofta över lite cayennepeppar
1 röd paprika
1 dl riven god ost

Gratängen på väg in i ugnen
IMG_0135

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader, ta bort köttet från kycklingen och lägg i en form. Blanda ihop creme fraiche, grädde, curry, chilisås, fond & ev cayenne till en krämig sås. Fördela ut över kycklingen. Hacka paprikan och strö över ( jag valde att bara göra i mitten av gratängen då vissa barn är livrädda för paprika). Strö över ost över hela gratängen och ställ in i ugnen & grädda i 20-25 minuter tills gratängen bubblat och fått vacker färg.

Serveras med ris & god sallad.

 

0
10 kommentarer