Efterrätter vs middagstips ?

Godkväll i stugorna.
Hoppas dagen varit fin, här hann vi med en sväng till lekplatsen med Nomi & hennes vän. Vädret har ju varit toppen, soligt och frisk luft. Till middagen provade vi en jättegod rätt som jag ska tipsa er om imorgon, fick receptet från en bloggläsare.

Men nu undrar jag lite vad ni tycker är roligast att läsa om på sajten ?
Är det efterrätterna eller gillar ni middagstipsen bättre?

img_8782 (1)Godaste choklad kolapajen 

Eller kanske middagstips som

Hemlagad kebab

kebavb (1)

Roligt att veta hur jag ska planera att utöka mat- och bakarkivet här på sajten.

Tack för hjälpen

0
78 kommentarer

Dagens lunch

Hej där, 

Ursäkta tystnade, jag har suttit med pappersarbete & fakturering hela förmiddagen. Men nu är jag tillbaka, ätit en snabb lunch som bestod av lite allt möjligt från kylskåpet. Man har rätt mycket gott hemma fast man tycker att kylen gapar tom. Blandsallad med kyckling, kokt ägg, soltorkade tomater, rädisor & rödlök.

Blandade ihop en sås på crème fraîche, chilisås, salladskrydda & lite vatten för att få rätta konsistensen. Möms!

IMG_5759

Nu bär det iväg mot mataffären för storhandling och sedan ska jag hämta Nomi och en kompis från skolan. Det är så fint väder idag så vi vill nog hinnan med en runda till lekplatsen.

Ha en fortsatt fin dag! 

0
Kommentera

Dilljärpar med bulgurkompott & dillyougurt

 

Jag provade en jättegod kombination för ett par veckor sedan. Och måste rekommenderar den till er, lite oväntat men oj så gott det blev. Dill + järpar = mycket smaskigt. Här kommer mitt recept

IMG_4269

Det här behöver du till 4 personer:
Bulgur
tomat + gurka

600 gram nötfärs
2 msk tomatpure
1 tsk kalvfond konc.
1/2 kruka finhackad dill
1 kryddmått timjan
1/2 tsk paprikapulver
1 kryddmått oregano
1 tsk salt
1 kryddmått kanel

Dillsås:
2 1/2 dl turkisk yougurt
1/s pressad vitlöksklyfta
1/2 kruka dill
1 msk citronsaft
salt & peppar

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till dillsåsen och ställ kallt, fram till servering.  Koka bulguren enligt anvisningar på förpackning. Blanda ihop alla ingredienser till järparna, och forma till 8-10 stycken.
Smörstek dem i 8- 10 minuter, tills de fått vacker färg.

Blanda den färdiga bulguren med hackad tomat och gurka. Servera sedan med såsen & dilljärparna

Smaklig spis

IMG_4298

4
3 kommentarer

Nya vinterjackan

 

Godmorgon måndag,
Solen skiner och himlen är blå, underbart höstväder. Jag och Molly ska ge oss ut till skogs en sväng, innan hantverkarna kommer hit. Vi ska lägga in heltäckningsmatta och bygga en mini-walkincloset i Thelmas rum. Ska ta lite före- och efterbilder så att ni får se skillnaden.  Sen har jag inte visat så mycket av vad jag köpte på gekås, för det blev faktiskt inte jättemycket. Men det blev blandannat denna fina vinterjacka med tillhörande temorbyxor. Lika bra att vara ute i god tid, så jag köpte på mig femtioelva skidhanskar & mössor också. Sådant har en tendens att bara försvinna hemma hos oss.

Nya vinterjackan går i grått & rosa och fick klart godkänt när jag kom hem.
IMG_5694

Nu skogspromenad, och vi hörs lite senare.

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Måndag Grön ärtsoppa
Tisdag Fiskgratäng toppad med kräftstjärtar
Onsdag Ajvargratäng med falukorv
Torsdag Spagettisoppa
Fredag Kyckling & Currygratäng

IMG_0136

Du behöver till 1 gratäng för 4 personer: 
1 grillad kyckling
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
1 msk med gul curry ( finns i kryddhyllan)
2 msk med konc. kycklingfond
1/2 msk med chilisås
ev. dofta över lite cayennepeppar
1 röd paprika
1 dl riven god ost

Gratängen på väg in i ugnen
IMG_0135

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader, ta bort köttet från kycklingen och lägg i en form. Blanda ihop creme fraiche, grädde, curry, chilisås, fond & ev cayenne till en krämig sås. Fördela ut över kycklingen. Hacka paprikan och strö över ( jag valde att bara göra i mitten av gratängen då vissa barn är livrädda för paprika). Strö över ost över hela gratängen och ställ in i ugnen & grädda i 20-25 minuter tills gratängen bubblat och fått vacker färg.

Serveras med ris & god sallad.

 

0
10 kommentarer

Brysselkex

Brysselkex är väl den mest klassiska småkakan någonsin, lätt att göra och fin i olika färger. 

 IMG_5250 IMG_5254

Det här behöver du:
200 gram smör
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 1/2 dl vetemjöl

Garnering : strösocker + karamellfärg

IMG_5244

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Nyp ihop mördegen och rulla till två längder. Rulla längderna i det färgade sockret,
Och lägg kallt i kylskåp i minst 30 minuter.

 

Skär upp och lägg på en plåt med bakplåtspapper
och grädda i cirka 10 minuter.

Riktigt färgglada och passar till vilket barnkalas som helst.
IMG_5262 (2)

1
4 kommentarer

I väntan på maten

Godkväll,

Nu är vi framme i stugan och har precis packat upp och har börjat med maten. Vi röstade fram grillat, men valde att sitta inomhus för det är ingen värme i luften alls.

IMG_5771

En god sallad med avokado och soltorkade tomater blir det till.

IMG_5778

Vardagsrummet på nedervåningen och nu väntar jag på den riktiga höstkylan så att vi kan börja elda i eldstaden igen.

IMG_5764

Lite helgblommor fick följa med från affären.

IMG_5768 (1)  Denna snygga vasen i betong fick jag av Jonathan <3 passar perfekt för rosorna.

Hepp, nu ropas det att maten är färdig,

Så då önskar jag er en trevlig kväll och vi hörs senare,

0
8 kommentarer

Kavli Soppa

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED KAVLI

 

Ni som har läst bloggen ett tag vet att jag brukar göra soppor & grytor med dessa goda smaksatta mjukostar. Först & främst blir grytan len och krämig, sedan ger det mer smak. Ett tips är även att vända ner lite av Kavlis milda mjukost i köttfärsåsen, blir grymt gott.

IMG_3002 (1) Nu ville jag göra en fisksoppa, jag är en riktig soppoman 😉 Och skulle nog kunna leva på det alla dagar i veckan. Och vad är godare än en smakrik fisksoppa med kräftor & dill ?

IMG_3056

Vill man ha mildare smak väljer man räkost, vill man ha mer smak så väljer man kräftost. Vi har provat båda, och tycker de är lika goda. Sök i arkivet så hittar ni räksoppan.

Du behöver för 4 personer:
1 finhackad gul lök
smör
5 dl vatten
4 dl grädde
4 msk hummerfond
1 block med torsk
4 portioner lax
1 kruka dill
1 tub med kräftost / räkost ( a´ 275 gram )
cayennepeppar 500 gram räkor

Serveras med vitlöksbröd

Gör så här: 
Fräs upp lök med smör i en djup kastrull. Vänd över vatten, grädde & fond och låt sjuda upp. Skär fisken i kuber cirka 1*1 cm och vänd ner i det sjudande grytan.  under tiden de sjuder hackar du dillen. När de sjudit i 5-8 minuter så rör du ner dillen, mjukosten och låter det sjuda ihop till en jämn gryta. Smaka av med salt & lite cayennepeppar. Ta bort från spisen och vänd ner räkorna.

Serveras genast med gott vitlöksbröd.

IMG_3087

0
9 kommentarer

Ceasarsallad med hemlagad ceasardressing

 

Min favoritsallad är just ceasarsallad och godast blir den med hemlagad cesardressing.
IMG_5157

Vackert stort fat som jag fyndade på loppis

IMG_5160

Till ceasarsalladen: 
Stekt kyckling
romansallad
knaperstekt bacon
skivad parmesanost

Till cesardressingen:
1 dl olivolja
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1/2 – 1 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 sardellfileer
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1 msk grädde
salt & peppar

Gör dressingen så här: 
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar  och ev. dofta över lite cayennepeppar.

0
2 kommentarer

Marockanskt kakel

Jag var och hämtade kakel & klinker nu i veckan som vi beställt till stugan. Vecka 45 drar ju nämligen renoveringen där igång.  Till badrummet blev det vitt kakel, med inslag av blått. Vi trodde att vi hade bestämt oss för ett annat kakel innan gick in i butiken. Men sen ändrade vi oss helt, roligt och det kommer bli så bra.

Detta marockanska ska vi lägga i ”hallen” vid köket samt i glasverandan som ska byggas.

IMG_5677

Det är ju inte kakel i den bemärkelsen utan pressad betong, och den ska skötas om med speciella rengöringsmedel och behandlingar. Jag ska läsa på mer om detta….  Men erkänn, snyggt va?

IMG_5670 (1)

0
8 kommentarer