Godkväll i stugorna.
Hoppas dagen varit fin, här hann vi med en sväng till lekplatsen med Nomi & hennes vän. Vädret har ju varit toppen, soligt och frisk luft. Till middagen provade vi en jättegod rätt som jag ska tipsa er om imorgon, fick receptet från en bloggläsare.
Men nu undrar jag lite vad ni tycker är roligast att läsa om på sajten ?
Är det efterrätterna eller gillar ni middagstipsen bättre?
Ursäkta tystnade, jag har suttit med pappersarbete & fakturering hela förmiddagen. Men nu är jag tillbaka, ätit en snabb lunch som bestod av lite allt möjligt från kylskåpet. Man har rätt mycket gott hemma fast man tycker att kylen gapar tom. Blandsallad med kyckling, kokt ägg, soltorkade tomater, rädisor & rödlök.
Blandade ihop en sås på crème fraîche, chilisås, salladskrydda & lite vatten för att få rätta konsistensen. Möms!
Nu bär det iväg mot mataffären för storhandling och sedan ska jag hämta Nomi och en kompis från skolan. Det är så fint väder idag så vi vill nog hinnan med en runda till lekplatsen.
Jag provade en jättegod kombination för ett par veckor sedan. Och måste rekommenderar den till er, lite oväntat men oj så gott det blev. Dill + järpar = mycket smaskigt. Här kommer mitt recept
Det här behöver du till 4 personer: Bulgur
tomat + gurka
Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till dillsåsen och ställ kallt, fram till servering. Koka bulguren enligt anvisningar på förpackning. Blanda ihop alla ingredienser till järparna, och forma till 8-10 stycken.
Smörstek dem i 8- 10 minuter, tills de fått vacker färg.
Blanda den färdiga bulguren med hackad tomat och gurka. Servera sedan med såsen & dilljärparna
Godmorgon måndag,
Solen skiner och himlen är blå, underbart höstväder. Jag och Molly ska ge oss ut till skogs en sväng, innan hantverkarna kommer hit. Vi ska lägga in heltäckningsmatta och bygga en mini-walkincloset i Thelmas rum. Ska ta lite före- och efterbilder så att ni får se skillnaden. Sen har jag inte visat så mycket av vad jag köpte på gekås, för det blev faktiskt inte jättemycket. Men det blev blandannat denna fina vinterjacka med tillhörande temorbyxor. Lika bra att vara ute i god tid, så jag köpte på mig femtioelva skidhanskar & mössor också. Sådant har en tendens att bara försvinna hemma hos oss.
Nya vinterjackan går i grått & rosa och fick klart godkänt när jag kom hem.
Du behöver till 1 gratäng för 4 personer:
1 grillad kyckling
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
1 msk med gul curry ( finns i kryddhyllan)
2 msk med konc. kycklingfond
1/2 msk med chilisås
ev. dofta över lite cayennepeppar
1 röd paprika
1 dl riven god ost
Gratängen på väg in i ugnen
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, ta bort köttet från kycklingen och lägg i en form. Blanda ihop creme fraiche, grädde, curry, chilisås, fond & ev cayenne till en krämig sås. Fördela ut över kycklingen. Hacka paprikan och strö över ( jag valde att bara göra i mitten av gratängen då vissa barn är livrädda för paprika). Strö över ost över hela gratängen och ställ in i ugnen & grädda i 20-25 minuter tills gratängen bubblat och fått vacker färg.
Brysselkex är väl den mest klassiska småkakan någonsin, lätt att göra och fin i olika färger.
Det här behöver du: 200 gram smör
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 1/2 dl vetemjöl
Garnering : strösocker + karamellfärg
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader
Nyp ihop mördegen och rulla till två längder. Rulla längderna i det färgade sockret,
Och lägg kallt i kylskåp i minst 30 minuter.
Skär upp och lägg på en plåt med bakplåtspapper
och grädda i cirka 10 minuter.
Riktigt färgglada och passar till vilket barnkalas som helst.
Nu är vi framme i stugan och har precis packat upp och har börjat med maten. Vi röstade fram grillat, men valde att sitta inomhus för det är ingen värme i luften alls.
En god sallad med avokado och soltorkade tomater blir det till.
Vardagsrummet på nedervåningen och nu väntar jag på den riktiga höstkylan så att vi kan börja elda i eldstaden igen.
Lite helgblommor fick följa med från affären.
Denna snygga vasen i betong fick jag av Jonathan <3 passar perfekt för rosorna.
Hepp, nu ropas det att maten är färdig,
Så då önskar jag er en trevlig kväll och vi hörs senare,
Ni som har läst bloggen ett tag vet att jag brukar göra soppor & grytor med dessa goda smaksatta mjukostar. Först & främst blir grytan len och krämig, sedan ger det mer smak. Ett tips är även att vända ner lite av Kavlis milda mjukost i köttfärsåsen, blir grymt gott.
Nu ville jag göra en fisksoppa, jag är en riktig soppoman 😉 Och skulle nog kunna leva på det alla dagar i veckan. Och vad är godare än en smakrik fisksoppa med kräftor & dill ?
Vill man ha mildare smak väljer man räkost, vill man ha mer smak så väljer man kräftost. Vi har provat båda, och tycker de är lika goda. Sök i arkivet så hittar ni räksoppan.
Du behöver för 4 personer: 1 finhackad gul lök
smör
5 dl vatten
4 dl grädde
4 msk hummerfond
1 block med torsk
4 portioner lax
1 kruka dill
1 tub med kräftost / räkost ( a´ 275 gram )
cayennepeppar 500 gram räkor
Serveras med vitlöksbröd
Gör så här:
Fräs upp lök med smör i en djup kastrull. Vänd över vatten, grädde & fond och låt sjuda upp. Skär fisken i kuber cirka 1*1 cm och vänd ner i det sjudande grytan. under tiden de sjuder hackar du dillen. När de sjudit i 5-8 minuter så rör du ner dillen, mjukosten och låter det sjuda ihop till en jämn gryta. Smaka av med salt & lite cayennepeppar. Ta bort från spisen och vänd ner räkorna.
Gör dressingen så här:
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar och ev. dofta över lite cayennepeppar.
Jag var och hämtade kakel & klinker nu i veckan som vi beställt till stugan. Vecka 45 drar ju nämligen renoveringen där igång. Till badrummet blev det vitt kakel, med inslag av blått. Vi trodde att vi hade bestämt oss för ett annat kakel innan gick in i butiken. Men sen ändrade vi oss helt, roligt och det kommer bli så bra.
Detta marockanska ska vi lägga i ”hallen” vid köket samt i glasverandan som ska byggas.
Det är ju inte kakel i den bemärkelsen utan pressad betong, och den ska skötas om med speciella rengöringsmedel och behandlingar. Jag ska läsa på mer om detta…. Men erkänn, snyggt va?