Jag har så många recept att uppdatera så jag vet inte riktigt vart knappt vart jag ska börja. Fast ett litet middagstips tror jag att vi startar med. Och något som jag tycker är gott är mat som bakas in i smördeg, och häromdagen provade jag att baka in kyckling med halloumi & rökt skinka. Och resultat var mycket gott, MVG från oss.
Jag gjorde en sallad till, men varför inte göra en krämig potatisgratäng och bjuda på till fredagsmiddagen.
Det här behöver du till 4 personer:
4 kycklingfileer
1 halloumi
4 bitar rökt skinka
smördeg
sesamfrön
Fetasostsås:
1 pkt med fetaost
2 1/2 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk flytande honung
salt & peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Börja med såsen, mosa ihop fetaost med crème fraîche och rör ihop med de övriga ingredienserna, ställ kallt. Stek kycklings klar i smör med salt & peppar. Gör ett snitt i filéerna och fyll med halloumi & en bit skinka. Baka in allt i smördeg, skär bort överflödig smördeg. Pensla med vatten och strö över sesamfrön och ställ in i mitten av ugnen och grädda tills knytet får en vacker gyllene färg. Cirka 15 minuter kanske.
Sältan i skinkan & halloumin ger kycklingen extra mycket smak. Väldigt fin kombo.
Precis vinkat av barnen som åkt till skolan, så nu sitter jag här med dagens första kopp kaffe framför skärmen. Det är riktigt mörkt nu mera på mornarna, mysigt att tända upp lite ljus till frukosten. Idag har jag två nya middagsrecept jag ska prova fram, och sedan femtioelva recept jag ska renskriva. Även när det blir stressigt och hopar sig med arbete känner jag mig så lyckligt lottad att jag har världens roligaste jobb.
Denna veckan bjuder på en hel rad med utvecklingssamtal & föräldrarmöten i både skola & på barnens fritidsaktiviteter. Och sådana här dagar när man ska iväg så är det extra tacksamt med mat som går snabbt & smidigt. Jag hade en rulle med färdig pizzadeg liggandes i kylen, annars är ju hemmagjord den godaste. Fast ack så bra det är ibland när det bara är att rulla ut den, och på med fyllningen.
Vill du baka egen pizzadeg så är DETTA mitt bästa recept
Och tomatsås hittar du HÄR
Degen räckte till 2 mindre pizzor. Till fyllningen hade jag:
200 gram kryddad & stekt tacofärs
4 msk tomatsås
2- 3 dl riven ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader
Dela till två pizzor och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Stek & krydda färsen, vill du ha lite saftigare färs så rör ner ett par msk av tomatsåsen. Bred över tomatsås på pizzabotten, på med fyllningen och baka in fyllningen. Nyp ihop kanterna, och ställ in i mitten av ugnen. Tills den får lite gyllene färg, kanske 10 minuter.
Smaklig måltid!
För att leta på bloggen klickar du på de 3 strecken uppe till höger på skärmen, och väljer valfri kategori. Och för uppdateringar så kan du följa sajtens uppdateringar via facebookhäreller instagram: @jennysmatblogg
Godmorgon Tisdag
Idag ska jag försöka jobba ikapp det jag inte hann med igår, vi hade hantverkare här på förmiddagen som la in Thelmas nya heltäckningsmatta. Så jag passade på att åka och storhandla medan de donade om hennes rum. Det kommer bli så fint när det blir klart. Jonathan och jag kastade ut skjutdörrar och den tillfälliga garderoben och öppnade upp så att man numera kan gå in i garderoben. Som ännu inte är en garderob, men hoppas på att vi hinner till Ikea någon dag i veckan. Ska visa före- och efterbilder senare.
Köpte med mig ett gäng söta pumpor hem.
Påminner mig om att det snart är Ölands skördehelg. Ska ni också dit ?
Det kan vara Ölands mysigaste helg med alla pumpor som står längst vägar och stenmurar.
Nu ska jag dyka ner i mailen, innan jag ska rusa på möte.
Är det något jag gillar väldigt mycket så är det ordning och reda! Jag blir på det bästa humöret när det är fint hemma.
Så när Orthex hörde av sig om jag ville ha samarbete med dem och deras SmartStore-boxar så såg jag det som en finfin anledning att gå loss på garaget. Och även få ordning på Nomis rum för att få det lite mer lätt överskådligt. Nomi är en riktig pysseltjej som gillar pärla, klippa och klistra. Men det är ju inte lika roligt när saker ligger överallt på hela skrivbordet. Så jag sorterade upp allt i SmartStores små smidiga plastlådor.
Pennor, pärlor, glitterpärlot och plattor för sig, så hon lättare hittar bland sina grejer.
Plus att det blir snyggare på hyllan ovanför skrivbordet 🙂
Att man stänger SmartStore-boxarna med lock sen och kan stapla dem gillar jag skarpt. Skulle de trilla i backen så öppnas de inte, och Nomi gillade att hon kunde se i vilken SmartStore-box som vilka pärlor låg i utan att behöva ta ner alla lådor.
Det blev kanonbra och vi är jättenöjda. Vill ni också kika på SmartStore-boxar och övriga sortiment från Orthex hittar ni dem HÄR
Och ute i garaget var det sådan oreda tidigare, och nu har jag slängt och åkt till återvinningen. Kastat & röjt och nu sorterat i dessa boxar istället. Mycket bra att det fanns fack och lådor i boxarna så man kunde lägga mindre grejer / skruvar för sig.
Jonathan var mycket imponerad över städningen, annars inte jätteofta jag hänger i garaget liksom.
Grymma boxar som går smidigt att stapla på varandra så de tar minimalt med plats. De finns i alla möjliga storlekar, jag tyckte denna storleken passade oss bra. SmartStoreboxarna är tillverkade i Sverige med robusta clips. De har även 10 års garanti och är livsmedelsgodkända, de tål både låga och höga temperaturer.
Och nu hittar tillochmed jag här, var sak har sin plats och det gillar jag 🙂
Detta är mina ”after”-bilder, men det vi vill se nu är era ”before”-bilder! För nu har vi ordnat fram en tävling på instagram där ni kan vara med och tävla om en styling hemma hos er. Mer finns att läsa på Orthex tävlingssida HÄR
Och det ni ska göra för att vara med och tävla är visa en ”before”-bild på instagram. Bilden ska visa en bit av oorganisation i din vardag, sen ska du kort motivera varför just DU behöver en homestyling & SmartStore-produkter för att organisera allt. Ni behöver skriva/tagga #smartstore20years och @orthexgroup för att vara med och tävla.
Lycka till
1a pris är en homestyling + SmartStore-produkter som passar rummet som ska stylas
2a och 3e pris är Orthex produktpaket av olika storlekar.
I helgen lagade vi kycklingjärpar på kycklingfärs. (Färsen finns att köpa i de lite större butikerna.) Det är ett roligt sätt att variera kyckling på och du kan ju laga vad som helst som du vanligtvis lagar med köttfärs. Köttbullar, köttfärsås, hamburgare, biffar, tacos och så vidare. Jag lindade in järparna i bacon och sedan vispade jag ihop en currysås till, gott & lättlagat.
Det här behöver du till 5 personer:
800 gram kycklingfärs
1/2 tsk med salt
1/2 tsk med curry
2 förpackningar med bacon
Currysås:
1 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kycklingfond
1 tsk curry
salt & peppar
dofta över cayenne
maizena
Serveras med kokt ris
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop färsen med salt & curry. Och forma till järpar, linda in järparna i bacon och placera ut i en ugnssäker form alternativ stekpanna som tål ugn. Ställ in järparna i mitten av ugnen i cirka 30 minuter ( eller tills kycklings är genomstekt) Under tiden vispar du ihop currysåsen, värm upp en kastrull med vatten, fond, grädde och låt sjuda upp. Blanda ner curry, salt & cayennepappar och red såsen till önskad konsistens med maizena.
Ta ut kycklingrulladerna och häll över den goda currysåsen.
Serveras sedan med kokt ris och en god grönsallad.
Det här behöver du till 6 personer :
800 gram fläskfile
4 dl creme fraiche
200 gram philadelphiaost
1/2 dl grädde
1 msk med tomatpure
1 tsk flytande honung
1 msk med konc. oxfond
1 msk med krämig balsamicosås
1/2 msk kinesisk soya
en nya salt och ett par dag med peppar över såsen.
Serveras med en krispig sallad
Gör så här :
Putsa fileerna , och skär i lagom stora bitar.
Smörstek dem klara i en panna och vänd ner creme fraiche, tomatpure, philadelphiaost, grädde, fond, honung, soya , balsamico. Låt allt puttra ihop på svag värme och smaka av med lite salt och peppar. Servera sedan med valfritt tillbejör och en krispig sallad.
chokladfyllningen:
80 gram smör
1 msk kakao ( minska på kakao:n om ni vill ha krämen lite ljusare )
3 msk grädde
1 1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl.
Gör så här:
Rör ihop alla torra ingredienser till kakan i en bunke.
Tärna sedan ner smöret , och rör ihop till en deg.
Låt stå kallt i kylskåpet i ca 30 minuter.
Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen i en kastrull,
låt sjuda / koka i 5- 10 minuter tills kolakrämen tjocknat.
Rulla sedan små kulor av den kylskåpskalla degen och lägg i forman ,
gör en urgröpning och fyll upp med chokladkräm.
Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 12- 15 minuter , eller tills de fått en vacker färg.
Nu ska vi och träffa barnens farbror Kim ( Jonathans äldre bror) Och sedan blir det barnkalas hemma hos syster Mona. Jag har inte hunnit förbereda något inlägg, kors i taket. Men tänkte att jag kunde tipsa om denna igen. Hur man gör en fiskbensfläta.
Jag tycker det är finast med lite slarvig fiskbensfläta. Men det är klart en smaksak, så här gör jag: Rufsa & spraya håret lite lätt innan du tar tag och delar upp det i två olika delar / tofsar. Ja som en fläta fast bara två delar istället för tre . Och sen från dessa tofsar tar du en lite slinga i taget och drar över till den andra tofsens början, varannan gång liksom. Kanske lite trassligt i början, men stå framför speglen så ser du hur fiskbensflätan växer fram
Klart.
Jag kikar in lite senare, tills dess ha en jättebra lördag!
Idag har Nomi haft kompis hemma efter skolan, Thelma har shoppat med en vän på grand samarkand, Jacob är iväg på fotboll & Melvin cyklat/cyklar med sin kompisar runt kvarteret. En vanlig eftermiddag egentligen och idag har jag handlat inför helgen, köpt mig en stor bukett med rosor och hämtat hem en stooooor smörgåstårta. Snart ska Nomi iväg på fotbollsträningen, och jag tänkte passa på att jobba av mailen. Vissa dagar är det extra smidigt och lyxigt att hämta hem mat, även om jag gillar att förberda helgmåltiderna extra mycket.
Men idag skippar vi tacos:en och lyxar till det lite. Mycket räkor och mycket skinka vill jag ha på min smörgåstårta
Hade jag haft mer tid igår så hade jag helst bakat smörgåstårtan själv.
Här kommer några av mina recept på smörgåstårta
Härligt att helgen snart är här, även om vi inte har jättemycket planer denna helgen. Eller kanske just därför det känns extra bra, sovmornar och långa frukostar tycker jag är himla mysigt. För er som fortfarande klurar på vad ni ska laga ikväll vill jag tipsa om denna smarriga pajen bakad i ugnsform. Varje gång jag gör en middagspaj tänker jag att detta borde jag laga oftare, det är ju så gott!
Fredagstipset från mig till dig.
När jag skriver fylliga tomater så menar jag de lite bättre, de är fylligare i konsistensen. Till skillnad från de allra billigaste som är rätt blaskiga.
Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör
Fyllning
1 finhackad gul lök
400- 500 gram blandfärs
1 pressad vitlök
1/2 burk med fylliga krossade tomater
1 msk oxfond
2 msk chilisås
salt & peppar
Toppingen
2 1/2 dl creme fraiche ( vitlök & öret hade jag )
2 dl riven mild ost
körsbärstomater
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen. Fräs upp smör i en stekpanna och stek den hackade löken glansig och mjuk. Vänd ner färsen och stek den klar. Tillsätt krossade tomater, fond & chilisås och låt allt puttar upp. Smaka av med salt & peppar.
Fyll sedan pajformen med fyllningen.
Rör ihop osttoppingen som bara består av crème fraîche & riven ost.
Dekorera med körsbärstomater och ställ in i ugnen.
Så där 30 – 35 minuter senare eller tills pajen fått vacker färg.
Ta ut och låt pajen stanna till sig tio minuter innan servering.