Veckomatsedel

Godmorgon,
Mina tips på kommande matvecka har ni här

Måndag  Vegetariska falafel
Tisdag Fiskgryta med citron
Onsdag Pastasås med kassler & champinjoner
Torsdag Pasta- och köttfärsgratäng
Fredag Godaste fläskfilegrytan

Det här behöver du till 6 personer :
800 gram fläskfile
4 dl creme fraiche
200 gram philadelphiaost
1/2 dl grädde
1 msk med tomatpure
1 tsk flytande honung
1 msk med konc. oxfond
1 msk med krämig balsamicosås
1/2 msk kinesisk soya
en nya salt och ett par dag med peppar över såsen.

Serveras med en krispig sallad

Gör så här : 

Putsa fileerna , och skär i lagom stora bitar.
Smörstek dem klara i en panna och vänd ner creme fraiche, tomatpure, philadelphiaost, grädde, fond, honung, soya , balsamico. Låt allt puttra ihop på svag värme och smaka av med lite salt och peppar.  Servera sedan med valfritt tillbejör och en krispig sallad.

Gott till kaffet:

 kaka

Det här behöver du till cirka 20 st:

5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk florsocker
200 gram rumstempurerat smör

chokladfyllningen:
80 gram smör
1 msk kakao ( minska på kakao:n om ni vill ha krämen lite ljusare )
3 msk grädde
1 1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl.

Gör så här:
Rör ihop alla torra ingredienser till kakan i en bunke.
Tärna sedan ner smöret , och rör ihop till en deg.
Låt stå kallt i kylskåpet i ca 30 minuter.
Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen i en kastrull,
låt sjuda / koka i 5- 10 minuter tills kolakrämen tjocknat.
Rulla sedan små kulor av den kylskåpskalla degen och lägg i forman ,
gör en urgröpning och fyll upp med chokladkräm.

Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 12- 15 minuter , eller tills de fått en vacker färg.

0
5 kommentarer

Hur man gör en fiskbensfläta

Tjingeling,

Nu ska vi och träffa barnens farbror Kim ( Jonathans äldre bror) Och sedan blir det barnkalas hemma hos syster Mona. Jag har inte hunnit förbereda något inlägg, kors i taket. Men tänkte att jag kunde tipsa om denna igen. Hur man gör en fiskbensfläta.

Jag tycker det är finast med lite slarvig fiskbensfläta. Men det är klart en smaksak, så här gör jag: Rufsa & spraya håret lite lätt innan du tar tag och delar upp det i två olika delar / tofsar. Ja som en fläta fast bara två delar istället för tre . Och sen från dessa tofsar tar du en lite slinga i taget och drar över till den andra tofsens början, varannan gång liksom. Kanske lite trassligt i början, men stå framför speglen så ser du hur fiskbensflätan växer fram

Klart.

Jag kikar in lite senare, tills dess ha en jättebra lördag!

0
3 kommentarer

Äntligen fredag

 

Välkommen helg,

Idag har Nomi haft kompis hemma efter skolan, Thelma har shoppat med en vän på grand samarkand, Jacob är iväg på fotboll & Melvin cyklat/cyklar med sin kompisar runt kvarteret. En vanlig eftermiddag egentligen och idag har jag handlat inför helgen, köpt mig en stor bukett med rosor och hämtat hem en stooooor smörgåstårta. Snart ska Nomi iväg på fotbollsträningen, och jag tänkte passa på att jobba av mailen. Vissa dagar är det extra smidigt och lyxigt att hämta hem mat, även om jag gillar att förberda helgmåltiderna extra mycket.

Men idag skippar vi tacos:en och lyxar till det lite.
IMG_5350
Mycket räkor och mycket skinka vill jag ha på min smörgåstårtaIMG_5359

Hade jag haft mer tid igår så hade jag helst bakat smörgåstårtan själv.
Här kommer några av mina recept på smörgåstårta

Rund smörgåstårta

Smörgåsstubbe med ostbågekross

Mini-smörgåstårtor

Smörgåslängd

Smörgåsbakelser med räkor

0
2 kommentarer

Köttfärspaj med krämigt osttäcke


Godmorgon vänner,

Härligt att helgen snart är här, även om vi inte har jättemycket planer denna helgen. Eller kanske just därför det känns extra bra, sovmornar och långa frukostar tycker jag är himla mysigt. För er som fortfarande klurar på vad ni ska laga ikväll vill jag tipsa om denna smarriga pajen bakad i ugnsform. Varje gång jag gör en middagspaj tänker jag att detta borde jag laga oftare, det är ju så gott!

Fredagstipset från mig till dig.
IMG_4691

När jag skriver fylliga tomater så menar jag de lite bättre, de är fylligare i konsistensen. Till skillnad från de allra billigaste som är rätt blaskiga.

Det här behöver du :

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllning
1 finhackad gul lök
400- 500 gram blandfärs
1 pressad vitlök
1/2 burk med fylliga krossade tomater
1 msk oxfond
2 msk chilisås
salt & peppar

Toppingen 
2 1/2 dl creme fraiche ( vitlök & öret hade jag )
2 dl riven mild ost
körsbärstomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen. Fräs upp smör i en stekpanna och stek den hackade löken glansig och mjuk. Vänd ner färsen och stek den klar. Tillsätt krossade tomater, fond & chilisås och låt allt puttar upp. Smaka av med salt & peppar.
Fyll sedan pajformen med fyllningen.

IMG_4658
Rör ihop osttoppingen som bara består av crème fraîche & riven ost.
Dekorera med körsbärstomater och ställ in i ugnen.

Så där 30 – 35 minuter senare eller tills pajen fått vacker färg.
Ta ut och låt pajen stanna till sig tio minuter innan servering.

Smaklig spis  IMG_4736

0
8 kommentarer

Recept på Delicatobollar

Godkväll,

Chokladbollar är gott,oboybollar är godare men de här delicatobollarna var det godaste jag ätit ( i chokladbollsväg ) Receptet fick jag av ännu en gullig bloggläsare. Så tacksamt när ni skickar in tips & recept, tack!

IMG_5955 (1)

Så där perfekt mjuka och chokladiga utan att smaka så där starkt av kakao.

IMG_5965 (1)

Det här behöver du till 40 små delicatobollar / alternativ 1 chokladbollstårta: 
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2  1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering:
150 gram mjölkchoklad
Kokosflingor eller pärlsocker

IMG_5959

IMG_5960Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i  1 timme

Så här ser smeten ut.

IMG_5910

Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast.

IMG_5915

Förvaras svalt delicatobollarna svalt.

Smeten räcker till en stor chokladbollstårta, eller några chokladbollsbakelser / 40 små delicatorbollar.

IMG_6056

3
48 kommentarer

Balsamicokyckling med baconströssel

Hej där,

Lite middagstips tar vi nu, medan jag ska sätta mig och redigera bilder för chokladbollarna. Och mitt tips till er blir vår goda middag som vi lagade igår på majskyckling. IMG_5990
Det här behöver du 4 personer : 
600 – 700 gram kycklingfile
2 1/2 dl vispgädde
2 dl creme fraiche
2 msk koncenterad kycklingfond
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk balsamico
1/2 tsk torkad timjan

Garnering : knaperstekt bacon

Serveras med ris eller klyftpotatis

IMG_6012

Gör så här: 
Ställ ugnen på 180 grader. Dela kycklingfileerna i lagoms stora bitar. Hetta upp en stekpanna och fräs kycklingen så den får en fin färg. Lägg dem i en ugnssäker form och vispa ihop såsen i en kastrull. Börja med grädden och vänd ner crème fracihe, fond balsamico & timjan och pressa ner vitlöksklyftan. Låt sjuda upp ett par minuter innan du fördelar såsen över kycklingen.
Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter ( eller tills kycklingen är klar)

Servera med en god sallad & ris.

IMG_6000

3
18 kommentarer

Hipp hipp huuuurra.

Idag är ingen vanlig dag, idag är Melvins födelsedag. Hurra hurra huuuuurra.
Hoppas du får den bästa födelsedagen, finaste Melvin. Jag är så glad för att just jag får vara din mamma!

melvin2 (1)

Hittade massa fina gamla bilder på bloggen, jag tycker att det är så roligt att ha denna bloggen och bläddra i. Här finns Melvins födelsedagar med, när han tappade sin första tand och när han skulle gå på första skoldiscot.

melvin3 (1)Melvin 1
Melvin5

Nu är det dags att tassa upp och väcka resten av familjen för att gå upp och sjunga för födelsedagsbarnet,
med frukostbricka & paket.

melvin4 (1)

0
1 kommentar

Inför 10 årsdagen imorgon

Godkväll,

Nu börjar förberedelserna på riktigt inför Melvins 10 årsdag imorgon. Jag har bakat kakor nästan hela veckan, letat efter bästaste bästa presenterna och planerat födelsedagsmiddagen. Barnen får alltid bestämma sin egen födelsedagsmat, så inte så förvånande blir det *tadaaaa* tacos. Inte mig emot, jag gillar all sorters plockmat.

Till födelsedagsfrukosten har jag bakat en chokladbollsbakelser, och så blir det självklart varm oboy i ”ko-muggen”
& så smörgås. För er som undrar så kommer muggen från ÖoB för flera år sedan, alla i familjen har en egen fast i olika motiv. Så där ful-söta liksom. IMG_6053 (1)

Jag provade världens godaste chokladbollssmet, smakar precis som delicatobollarna på cafeer,
så det blev en massa chokladbollar och såklart en lite chokladbollstårta.

IMG_6056

Receptet kommer snart, på en blogg nära dig 🙂

0
3 kommentarer

Kotletter i ugn

….. med galet god sås, åt vi igår. Receptet fick jag av en gullig bloggläsare för lite sedan & vill tipsa vidare till er. Och vad roligt det var att läsa hur ni tänker kring mat- & bakinläggen på sajten. Jag tänkte såklart inte utesluta något, men kommer sikta på att utöka med ännu mera middagstips. Som sagt, kul att veta hur ni tänker.

Och så börjar vi dagen med ett middagstips:

IMG_5836
Jag ändrade lite i receptet. Hade vi bara lagat den till vuxna hade vi tagit 2 tsk sambal oelek som receptet sa, men nu minskade vi till 1 tsk. Och detta blev så gott, ni måste pröva

För 5-6 portioner:
5- 6 benfria kotletter
smör
salt & peppar + lite grillkrydda

Såsen:
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk kinesisk soja

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader, hetta upp en stekpanna och bryn kotletterna så att de får vacker färg.
Krydda med lite salt, peppar & grillkrydda.

IMG_5794

Lägg kotletterna i en ugnssäker form och värm upp alla ingredienser till såsen i en kastrull.

IMG_5801
Låt sjuda upp några minuter och häll sedan över den goda såsen över kotletterna

Ställ in i ugnen i cirka 20- 30 minuter, eller tills kotletterna är klara.IMG_5813

Servera med kokt potatis och lingon, så gott.
Tror även såsen kan vara lika god att ha till kyckling

Smaklig måltidIMG_5839

22
37 kommentarer

Efterrätter vs middagstips ?

Godkväll i stugorna.
Hoppas dagen varit fin, här hann vi med en sväng till lekplatsen med Nomi & hennes vän. Vädret har ju varit toppen, soligt och frisk luft. Till middagen provade vi en jättegod rätt som jag ska tipsa er om imorgon, fick receptet från en bloggläsare.

Men nu undrar jag lite vad ni tycker är roligast att läsa om på sajten ?
Är det efterrätterna eller gillar ni middagstipsen bättre?

img_8782 (1)Godaste choklad kolapajen 

Eller kanske middagstips som

Hemlagad kebab

kebavb (1)

Roligt att veta hur jag ska planera att utöka mat- och bakarkivet här på sajten.

Tack för hjälpen

0
78 kommentarer