Godaste köttfärsåsen

Godmorgon,

Här kommer ett tidsinställt inlägg, himla smidigt när man ska iväg. Om allt går som det ska så sitter jag på flygplatsen nu på väg mot huvudstaden. Jag har lyckats klämma in tre olika möten idag, och så en lunch med rara Nina. Nu håller vi tummarna för att mitt flyg inte blir försenat, som det alltid lyckas bli när jag ska till stockholm. Och vill ni hålla er uppdaterade vad jag har för mig idag så finns jag på instagram: @jennysmatblogg

Till er andra vill jag tipsa om en god köttfärsås, vilket tillhör min top 10, bland godaste rätter.  Det blir allra bäst om den får stå och koka länge, sen går man och smakar av med kryddor och örter allt eftersom. Vi kokar alltid mycket när vi väl gör köttfärsås, smidigt att frysa in sedan i matlådor.

IMG_6580

I min köttfärsås hade jag :
smör
1 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 kilo köttfärs
4 msk tomatpure
1 burk med krossade tomater
5 dl vatten
1 burk med tacosalsa
2 msk med chilisås
timjan
oregano
salt & peppar
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Hetta upp en gryta med smör och fräs löken glansig, pressa ner vitlöken och lägg ner färsen. Bryn den färdig och pressa ner tomatpuren och rör om. Vänd ner tomatkross, vatten, tacosalsa, chilisås. Låt allt sjuda upp på svag värme och smaka av med salt, örter & kryddor. Sist innan servering rundade jag av köttfärsåsen med grädde, låt sjuda upp och servera med god pasta.

IMG_6601

1
3 kommentarer

Kladdkaka med blåbär & lingon

Godkväll, 

Jag bara måste tips om denna goda bärkladdkaka. Jag bakade en liknade för ett litet tag sedan, men nu provade jag med både lingon och blåbär. Fint det där med att bären ger syrlighet mot sötman plus chokladen/ kolakrämen. Omnomnom

IMG_4944

Det här behöver du: 
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
1/2 burk med karamelliserad mjölk
2 1/2 dl blåbär/lingon ( jag hade frysta)

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,   Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen / karamelliserade mjölken i smeten. Strö över lingon / blåbär och fyll på med resten av smeten.

IMG_4948 (1)

Ställ in i ugnen i cirka 25-35 minuter.
Den ska fortfarande vara lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet över natten.

Dekorera kanske med vispad grädde och färska bär

IMG_4952

0
7 kommentarer

Kyckling i ugn med citron & soltorkade tomater

 

Måndagförmiddag och solen skiner så där gott över Växjö idag.
Jag gillar måndagar, och denna veckan är fullproppad med roliga möten och nya utmaningar. Och även en hel drös med recept som ska provas, såklart. Denna kycklingrätt provade jag förra veckan.

IMG_6048

Servera denna goda gratäng med ris & en krispig sallad.

IMG_5984 (1)
Det här behöver du till 4 personer:
600-700 gram kycklingfile
smör
salt och peppar

2 dl creme fracihe
2 1/2 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
10 soltorkade tomater
1/2 msk dill ( jag hade fryst)
+ salt & peppar
1 msk pressad citronsaft ( mer eller mindre efter smak & tycke)

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Skär kycklingfileen i lagom stora bitar och smörstek den med salt och peppar tills den får en fin färg.
Lägg kycklingen i en ugnsform. Värm upp en kastrull med crème fraîche, grädde, fond, klipp ner soltorkade tomater, dill och smaka av med salt och peppar & citronsaft.
Ställ in i ugnen i cirka 25-35 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.

IMG_6028
IMG_6045

1
15 kommentarer

Plommonkräm

Jag ställde mig och kokade plommonkräm i går på en himla massa plommon,
jag dubblade detta receptet här nedan.
IMG_6556
De plommon där skalet lossnade lätt så tog jag bort dessa skal,
det ger en liten beskhet till krämen ( ett litet tips). Och ett tips till, vill man ha krämen helt slät, så mixa den innan du vänder ner potatismjölsredningen.

Det här behöver du:
500- 600 gram urkärnade plommon
6 dl kallt vatten
1- 2 dl strösocker
3-4 msk potatismjöl + vatten

Gör så här: 
Lägg de urkärnade plommonen i en kastrull med vatten, låt sjuda upp och mosa med en potatiskross under tiden. De ska koka en kvart tjugominuter, vänd ner socker och låt sjuda upp. Smaka av hur mycket just din plommon behöver, det beror på hur söta de är.  Rör ut vatten & potatismjöl och vänd ner under tiden du vispar, låt sjuda upp och ta bort från plattan.
Låt svalna, den kan serveras ljummen eller kall.

Vi gillar den bäst kall med mjölk.

9
7 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon

Då kan jag presentera veckomatsel nummer 112 i ordningen för dig,
hoppas att ni hittar något ni gillar.

Måndag Morotssoppa (Vegetariskt)
Tisdag Farmors sillåda
Onsdag Hemmagjord kebab
Torsdag TexMex-stroganoff 
Fredag Kycklinggryta med lime & kokosmjölk


IMG_8413Detta beh
över du till 4  portioner:

4 kycklingfileer
2 tsk paprikapulver
rapsolja att steka i
1 stor morot
1 stam med färsk broccoli
1 gul lök
1/2 msk med röd curry pasta
1 tsk tomatpure
1 liten burk med vattenkastanjer
1 dl bambuskott
1 dl med sockerärtor
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
2 burkar med koksmjölk
1  lime
salt & peppar
ev. dofta över cayennepeppar

Gör din thaisoppa så här: 

Strimla kycklingen i lagom stora bitar. Och skär & klyfta grönsakerna, just morötterna & broccolin skar jag i mindre bitar då dessa tar lite längre tid. Fräs sedan kycklingen i rikligt med olja tills den får färg. Krydda den med paprikapulver, röd curry och tomatpure under tiden. Vänd sedan ner morötter , lök och broccoli och fräs runt några minuter. Sedan lägger du i resten av grönsakerna och vänder runt, häll över kokas mjölken och låt allt sjuda upp tillsammans. Låt det inte koka för länge, för då försvinner det krispiga i grönsakerna. Ta bort pannan från värmen och pressa ner juicen från en lime. Smaka av med salt & peppar och ev. lite cayennepeppar.

* * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet:  Sega mintrutor
IMG_4566

Recept på långpannekakor kan man inte få för många av.
Kanonbra att baka till kalas, eller om man vill fylla upp frysen.

Till den sega mintkakan behöver du :

200 gram smör
4 ägg
5 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
8 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1 påse med mariannegodis (sådan med papper )

Gör så här
Ställ ugnen på 150 grader. Smält smöret på svag värme, och låt svalna. Vispa socker och ägg poröst, vänd sedan i smöret.
Mixa mariannegodisarna till pulver, och rör ihop detta med de övriga torra ingredienserna
rör ner dessa ( vispa inte) i smeten  och blanda försiktigt om till en slät smet, och häll sedan upp det på en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i mitten på ugnen i ca 30 – 35 minuter.

Ska sedan helst stå kallt en stund innan servering så de blir sådär sega / knäckiga. Nu hade vi lite bråttom, så vi serverade dem varma.  Men jag tycker att de var goda varma också – påminner om mintkladdkaka.

0
1 kommentar

Höstpyssel i stugan

Tjingeling,

Här kommer lite bilder från vår lördag på öland. Det har varit en underbar höstdag, soligt och härligt krispig luft. Dagarna i stugan går alldeles för snabbt bara. Vi har klippt gräs, fikat i septembersolen, och plockat ner frukten från träden, det gäller att ta tillvara på frukten. Äpplen hade vi inte mycket att skryta med, men plommon däremot,hur mycket som helst. Trots att vi plockade med oss en stor påse hem förra gången, lillasyster har varit och hämtat lika mycket så är det fortfarande massor kvar.

IMG_6501
Sen har vi höstpysslat lite.

IMG_6504

Och så gjorde vi lite höstfint på trappen. Detta är den delen av huset som står inför störst förändringar så vi ska bygga glasveranda här. Kan knappt vänta på att ser resultatet på det.

IMG_6505

Våra plommon ( en pyttedel av alla) tror vi har Victoriaplommon, såg att någon frågade om det på instagram.

IMG_6479

Passade på att prova nytt recept, som just nu står och kokar på spisen.

IMG_6528
Vi har packat in ved i vedbon, och burit in massa i stugan. Plockat fallfrukt i korgar och allmänt höststädat i trädgården.

IMG_6512

Själv sitter jag här just nu, och klurar på vad vi ska laga till middag. Någonting med kyckling blir det iallafall, ska göra en närmare kylskåpsinventering snart för att kolla vad jag har hemma.

IMG_6519

Hoppas du får en riktigt fin lördagskväll!

Kram

0
7 kommentarer

Vad göra av tacorester ?

Har ni fått mycket tacofärs över och undrar vad ni kan laga för gott av det. Då kommer nu ett låååångt inlägg med mina bästa tips här:

Minipizzor på runda mackor
taco9

Tacoköttfärsås med pasta

taxco8

Tacoenchiladas

IMG_53651

Tacosoppa med gratinerade tortillachips

taco7

Mousakka med tacosmaker
taco6

Tacoomelett

tac5

Tacosallad

taco3

En liten tacotårta

taco2

En liten tacopaj

img_2256
Fyllda mexikanska brödTaco1
Grillade toast

taco10

Har du fler tips så fyll gärna på i kommentarsfältet

1
13 kommentarer

Tacofredag


Tjingeling,

Veckan har i vanlig ordning rusat förbi, och så vart det fredag igen och nu är helgen här återigen. Vi har precis lämnat över huset till husvakten, och är på väg mot sommarstugan. Vi har med oss kakel & klinker till renoveringen som snart ska påbörjas. Men så kyligt och blåsigt det är ute. Jag ser fram emot att tända en brasa när vi kommer fram, och ställa oss och laga tacos.

Och ni då, nå ska ni också äta den traditionella fredags tacos:en ikväll?

IMG_2798

Så här brukar min tacotallrik se ut med extra mycket av allt. Jag är den enda som äter avokado här hemma, det är ju bara sååå gott till tacos. Så inte mig emot,  desto mer till mig 🙂

0
1 kommentar

Gelehallonpannacotta

Hej igen,

Jag passade även på att prova en pannacotta på gelehallon igår. Och fick tipset från en gullig läsare på Facebook. Och denna är precis som ahlgrenspannacottan ljuvligt söt. Så en liten portion räcker gott och väl till oss vuxna, medan barnen ville ha två.

IMG_6442

Det här behöver du till 10 – 12 portioner
3 dl vispgrädde
25 gelehallon

Gör så här: 
Värm upp grädden i en kastrull och vänd ner gelé hallonen under omrörning. När alla hallon smält så häller du upp pannacottasmeten i små portionsglas. Och ställer kallt i minst 4 timmar.

Denna pannacotta behöver inga gelatinblad, det finns tillräckligt med gelatin i godiset.

1
10 kommentarer

Mariannepannacotta

Godmorgon vänner,

Vilket busväder det är ute, regn & rusk och mycket blåsigt. Igår kväll var det veckans sista föräldrarmöte, då för Jacob på hans gymnasieskola. Intressant att lyssna på hur de har det i skolan, och sedan se deras klassrum. Och några av föräldrarna hade redan gått den här körkortsutbildningen. Jisses, det är ju dags att börja övningsköra nu ju. Så jag och Jacobs pappa har också bokat in oss på en sådan handledarkurs nu. Snart har han körkort & flyttar hemifrån… Nej herregud vad tiden går snabbt.  Sen kom hem jag vid kvart i nio igår och då orkade jag inte uppdatera den härefterrätten.

Så du får den nu istället, en krämig Marainnepannacotta IMG_6446
Jag gjorde mina i pyttesmå glas, perfekt om man ska ha efterrättsbuffe.
Annars blir detta receptet till 4 personer.

IMG_6457

Det här behöver du till 8 små portioner:
2 1/2 vispgrädde
1 1/2 gelatinblad
120 gram mariannegodis

Garnering: 3 st marainnegodis

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Ta bort pappret och lägg ner mariannegodisarna dubbla fruspåsar och gå loss med brödkavlen på dem tills de bara är godissmulor kvar. Låt grädden sjuda upp, häll ner godiskrosset under omrörning. Mixa sedan grädd/ chokladblandningen slätt. Och ta bort kastrullen från plattan, krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i smeten. Rör tills gelatinet har löst upp sig.

IMG_6402

IMG_6408Häll sedan upp i portionsglas eller snygga serveringsglas och ställ in i kylen,
i minst fyra timmar.

 

Innan servering strö över krossad marainnegodis.
Mintigt och gott! Prova vetja.

IMG_6462 (1)

0
10 kommentarer