På söndag är det kanelbullensdag

 

Ni har väl inte missat att det är kanelbullens dag på söndag!
Här kommer mitt bästa recept, på saftiga, smakrika och goda bullar

Cirka 70 bullar fick jag ut av detta receptet- så önskar du inte fullt lika många går det bra att halvera receptet.

Till ca 70 bullar behöver du :

2 pkt jäst ( söta degar)
250 gram smör
1 1/2 liter standard mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
1 kryddmått salt
Vetemjöl Special cirka 2,2 kilo

Fyllningen gjorde vi halva med kanel :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3-4 msk kanel

Och halva med vanilj :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3/4 dl vaniljsocker

Garnering : vispat ägg och pärlsocker

Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och blandar ( alternativ. använder bakmaskin ) Jag hade i en 2 kilos påse plus tre- fem dl till. Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar.  Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Denna degen bakade jag ut i 6 olika omgångar. Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.
Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna.

Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.  Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.

Varma bullar med iskall jordgubbssaft, jag brukar tina upp frysta bullar på 80- 100 grader i ugnen. Blir som nybakade igen.

0
15 kommentarer

En dag på öland

Godkväll i stugan,


Har ni haft en fin onsdag? På öland idag har solen lyst hela dagen. Jag är över till stugan för att jobba, och resten av familjen kommer imorgon. Jag tog en paus för att gå ut & äta lunch med min gamla kompis Susanne ( nu är hon inte gammal , utan bara en av mina äldsta vänner från skolan ) Susanne är höggravid och ska ha bebis vilken dag som, och värkarna har hållt i sig hela dagen. Så när som helst kommer hon bli mamma igen, så spännande.

Vi startade med en god planka med fläskfile
IMG_7087

Sen tog vi en snabb promenad genom Borgholm.

IMG_7088

Både längst hamnen och gick genom storgatan.

IMG_7091

Inte mycket att se, öland är riktigt dött så här års!
Men jag kan tycka att det är rätt trevligt att slippa alla köer som annars alla turister skapar 🙂

IMG_7094

När lunchdaten var över åkte jag till köpingsvik och tog en snabb promenad längst stranden. Detta underbara hav, som jag saknar hemma i växjö. Stugan är för mig energi, att ladda batterierna. Egentligen brukar jag inte jobba i stugan, men just nu har jag tackat ja till alldeles för mycket arbete. Men jag kommer hinna klart, det känns jätteroligt allt det här!

IMG_7099

Långa bryggan ut i havet, kanske den mest fotade bryggan på öland. Jag gissar bara.
Det blåste friskt därute, och till skillnad mot en sommardag kunde jag stå där ute själv och andas havsdoft.

IMG_7106

Vädret idag var nästan som vilken sommardag som helst, lite friskare i luften kanske.

Nu ska jag kika på ”Bonde söker fru” innan kakorna i ugnen är klara!

Ha en fortsatt fin kväll!

0
3 kommentarer

Old El Paso

Gillar ni också att laga & äta tacos på fredagar ?
Vi gör det… och detta är nog enda gången i veckan som hela familjen vill vara med och hjälpa till i köket samtidigt. När jag fick en förfrågan om ett samarbete med Old El Paso och deras nyhet ”Stand N Stuff Tortillas” så var jag inte sen att tacka ja. De här mjuka tortillabröden formade som en båt har jag prövat tidigare och gillar dem mycket.

IMG_6271

Det finns även en nyttigare variant av ”Stand N Stuff Tortillas” då med fullkorn.

IMG_6275

Jag stekte vanlig tacofärs till barnen, sen provade jag & Jonathan kyckling med fajitaskryddning. Riktigt mumsigt.

IMG_6321

Det här behöver du: 

500 gram tinad kycklingfile
matolja att steka i
1 gul lök
2 paprika i olika färger
1 påse kryddmix Fajitas / Old El Paso

Gör så här: 
Stimla paprika och kyckling, finhacka löken. Hetta upp en stekpanna och fräs kycklingen och löken, när kycklingen är klar vänder du i paprikan. Jag vänder alltid i den sist då jag vill behålla krispigheten. Vänd ner kryddningen och fräs ett par minter under omrörning.

Servera genast

IMG_6325

IMG_6285

Till detta hade vi en kall sås:
5 dl gräddfil
1 msk taco salsa Old El Paso
1 msk chilisås
salladskrydda
ev lite cayennepeppar

Blanda ihop alla ingredienser och smaka sist av med salladskrydda.
Ställ kallt fram till servering.

 

Mycket grönsaker och röror ska det vara när man äter tacos. All sorters plockmat är trevlig tycker jag.
Mozzarellabollar och fetaost är ett måste när jag ska äta taco.

IMG_6298

Några vill även ha frukt i, vindruvor och banan. Faktiskt oväntat smarrigt!

IMG_6300

Min tortillabåt med kycklingfajitas, det här var verkligen lika gott som det ser ut.

IMG_6361

IMG_6366

Tortillabåtarna är smidiga att fylla, och barnen kan äta själva utan att behöva hjälp att rulla ihop sina tortillabröd. Och jag brukar vara expert på att plocka i alldeles för mycket för att sedan inte kunna stänga dem. Känner ni igen er 🙂

För att hitta fler goda recept klicka HÄR

IMG_6375
IMG_6379 IMG_6382 IMG_6394

* * * I samarbete med Old El Paso  * * * 

0
6 kommentarer

Provbakning pågår

Hej på er.

Dagen susade snabbt förbi, fotoredigering, svarat på mail & diskuterat eventuella framtida samarbeten. Och nu är det redan tisdagskväll och här bakas det för fullt, med både kolor, choklad & lakrits. Inte alla i en och samma kaka, men ändå. Tror att det blir riktigt bra kakor de här

IMG_7028

0
4 kommentarer

Köttbullar sås & potatis

Härliga soliga tisdag,
Jag har bildredigering och skriva rent recept nu på förmiddagen. Hade hellre suttit på altanen i den ljuvliga höstsolen med en kopp kaffe. Dessvärre är det svårt att jobba med bilderna utomhus med tanke på ljuset. Men men…. Idag blir det barnens favorit till middag: Köttbullar. Vem gillar inte hemmagjorda köttbullar med potatis & sås liksom.

Svårare än så här behöver det inte vara att laga en festmåltid. Husmanskost när den är som bäst.

IMG_4083

Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo blandfärs
1 ägg
5 msk kalvfond
salt & peppar

Till skyn:
2 dl vatten
2 dl grädde
3 msk med konc. kalvfond
1 msk kinesisk soja
1 msk lingonsylt
maizena redning
salt & peppar

Gör så här: 
Rulla och stek dem i mycket smör, tills de är genomstekta. Lägg dem sedan i en annan kastrull/  stekpanna medan du gör skyn. Häll i vatten i den stekpanna du fräste köttbullarna i och vispa upp alla smaker.

IMG_4076

Låt sjuda upp och sila sedan såsen. Vänd ner grädde, soja, fond och lingonsylt och red såsen till önskad konsistens. Smaka av med salt & peppar och lägg sedan ner köttbullarna i såsen & låt dem puttra på svag värme i några minuter.

Servera sedan med kokt potatis, lingon . ( Och kanske andra goda krispiga grönsaker) Detta är en husmansklassiker som jag eller barnen aldrig tröttnar på, lika gott med hemlagad potatismos, eller om barnen får välja stuvade makaroner.

Gott gott!

0
7 kommentarer

Vegetarisk vitlöksdoftande pasta

Måndag och idag blir det vegetariskt till middag, det blir en soppa som jag har velat testa länge. Till er som önskar en snabb, smidigt & framförallt god vegetarisk rätt så har jag detta middagstipset.

IMG_6964
En middag som tar 8-10 minuter att laga! Dvs lika lång tid som pastan tar att koka.

Det här behöver du för 2 personer: 
1 vitlöksklyfta
1 kvast med broccoli
15 körsbärstomater
1/2 burk med bamuskott
spagetti för 2 personer
1 1/2 – 2 dl grädde
salt & peppar

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning, i saltat vatten. Hetta upp en stekpanna med olivolja och finhackad vitlök, fräs upp tillsammans med broccoli och bambuskott och tomater. Tomaterna la jag i sist, så att de skulle behålla sin krispighet bättre.
Häll bort vattnet och vänd ner pastan i stekpannan tillsammans med grädde. Låt sjuda upp & smaka av med salt & peppar.

Servera genast!

IMG_6972

0
5 kommentarer

Frukoststund

Godmorgon,
Såg ni den röda stora månen i natt ? ( Läs för ett par timmar sedan) Jag ställde faktiskt klockan och tassade ut på altanen, och det var riktigt häftig! Nu skulle det dröja en himla massa år tills nästa gång, läste jag i tidningen.  Här har jag precis dukat fram en tidig frukost, och ska snart väcka alla barnen. Ja alla utom Thelma för hon stiger alltid upp tidigast av alla när det är vardag, på helgerna sover hon desto längre.
IMG_6960
Massa grönsaker i olika färger vill jag ha på mina smörgåsar.

Hoppas ni får en fin start på dagen,
och vi hörs lite senare.

0
7 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon där ute, 
Hoppas ni sovit gott. Jag startar upp dagen med en tidig veckomatsedel för er som vill hinna med att handla innan veckan drar igång.

Varsågoda, hoppas ni hittar något som ni gillar.

Måndag: Vegetarisk lufsa
Tisdag: Torsk i currysås
Onsdag: Smördegsinbakad kassler 
Torsdag Baconburgare med svampfyllning
Fredag Kycklingköttbullar med potatispure

kyckling

Det här behöver du för att laga kycklingköttbullar :

500 gram kycklingfärs
1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprika krydda
En bit mild ost alt. mozzarella
Smör till stekning

Såsen/ skyn:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk konc. kycklingfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
ev. redning

Serveras med potatispure :
Mjölig potatis
en skvätt varm mjölk
och en rejäl klick smör
salt & vitpeppar

Gör så här:
Häll upp mjölk & ströbörd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Skala potatisen och koka de i saltat vatten. Tärna upp osteni små tärningar. Ställ ugnen på 100 grader och börja sedan forma kycklingbullar av smeten, först platta till med tummen och fyll med en osttärning. Det kan vara kladdigt men doppa händerna i kallt vatten emellanåt. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek köttbullarna gyllene bruna. sänk värmen något och lägg ett lock över och bryn dem tills de är genomstekta. Ta upp och lägg dem på en ugnsform medan du Vispa ur stekpannan med vatten, och låt sjuda upp Sila sedan skyn ner i en kastrull. Och låt sjuda upp med fond, soya salt & peppar. Vänd ner grädden och red ev. av med lite maizena.
Under tiden häller du av vattnet på de färdiga potatisarna , tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en tomatkross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.

Servera genast med lingon och inlagd gurka & en krispig sallad

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet, och då tipsar jag om fudge. Fudge är något man kan göra alltid, och inte bara till jul tycker jag.
 Fudge med salta mandlar

fudge

Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med chokladen ”salta mandlar”
Strössel, daimkulor eller liknande

Bra att ha: kökstermometer

Gör så här:
Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader. Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt i några timmar.

Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.

 

0
Kommentera

Min stora last…

 

Lösgodis är min stora last, choklad, surt, sött & lakrits.
Jag är en allätare även om choklad är det bästa av det bästa! Så här ser en typisk Jenny-godispåse ut.

godis-stockholm
Vilket är ditt favvogodis? 

0
15 kommentarer

Mariannetårta på browniebotten

Gillar du Mariannegodis då ska du följa receptet, vill du heller baka den med daim, dumle eller finhackad japp då byter du ut karamellerna mot just detta. Jag gjorde min cheesecake på browniebotten, och denna variant av cheesecake ska inte in frysen, utan den ska stå i kylen.

IMG_6845

Browniebotten:
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 nypa salt
80 gram smält smör
1 dl vetemjöl

Marainnefyllning
4 gelatinblad
2 ägg
300 gram philadelphiaost
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
20 stycken marainnekarameller

Garnering:
5 krossade marainnekarameller

IMG_6838

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop samtliga ingredienser till browniebotten, de ska inte vispas. Vänd upp i en smord springform på cirka 24-25 cm. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12-15 minuter, tills kanterna har stannat till sig. Den ska fortfarande vara rätt lös i mitten. ställ botten kallt i några timmar.

IMG_6840

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Lägg karamellerna i dubbla fryspåsar och gå los med brödkaveln tills de bara är smulor kvar. Dela äggen gulan för sig och äggvita för sig. Rör sedan ihop gulan med socker crème fraiche & philadelphiaost. Och vispa äggvitan med elvisp till ett hårt skull, du ska kunna hålla bunken upp och ner utan att det rinner ut. Krama lätt ur vattnet ur gelatinbladen ( det ska vara några droppar vatten med att i kastrullen ) och smält dem sedan på svag värme. Vänd ihop äggvitan med smeten av äggula, och gelatinet & vänd sist ner karamellkrosset. Rör väl tills allt har blandats. Häll detta över browniebotten och låt stå kallt i kylskåp i minst 6 timmar, gärna över natten.

0
7 kommentarer