Frukoststund

Godmorgon,
Såg ni den röda stora månen i natt ? ( Läs för ett par timmar sedan) Jag ställde faktiskt klockan och tassade ut på altanen, och det var riktigt häftig! Nu skulle det dröja en himla massa år tills nästa gång, läste jag i tidningen.  Här har jag precis dukat fram en tidig frukost, och ska snart väcka alla barnen. Ja alla utom Thelma för hon stiger alltid upp tidigast av alla när det är vardag, på helgerna sover hon desto längre.
IMG_6960
Massa grönsaker i olika färger vill jag ha på mina smörgåsar.

Hoppas ni får en fin start på dagen,
och vi hörs lite senare.

0
7 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon där ute, 
Hoppas ni sovit gott. Jag startar upp dagen med en tidig veckomatsedel för er som vill hinna med att handla innan veckan drar igång.

Varsågoda, hoppas ni hittar något som ni gillar.

Måndag: Vegetarisk lufsa
Tisdag: Torsk i currysås
Onsdag: Smördegsinbakad kassler 
Torsdag Baconburgare med svampfyllning
Fredag Kycklingköttbullar med potatispure

kyckling

Det här behöver du för att laga kycklingköttbullar :

500 gram kycklingfärs
1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprika krydda
En bit mild ost alt. mozzarella
Smör till stekning

Såsen/ skyn:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk konc. kycklingfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
ev. redning

Serveras med potatispure :
Mjölig potatis
en skvätt varm mjölk
och en rejäl klick smör
salt & vitpeppar

Gör så här:
Häll upp mjölk & ströbörd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Skala potatisen och koka de i saltat vatten. Tärna upp osteni små tärningar. Ställ ugnen på 100 grader och börja sedan forma kycklingbullar av smeten, först platta till med tummen och fyll med en osttärning. Det kan vara kladdigt men doppa händerna i kallt vatten emellanåt. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek köttbullarna gyllene bruna. sänk värmen något och lägg ett lock över och bryn dem tills de är genomstekta. Ta upp och lägg dem på en ugnsform medan du Vispa ur stekpannan med vatten, och låt sjuda upp Sila sedan skyn ner i en kastrull. Och låt sjuda upp med fond, soya salt & peppar. Vänd ner grädden och red ev. av med lite maizena.
Under tiden häller du av vattnet på de färdiga potatisarna , tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en tomatkross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.

Servera genast med lingon och inlagd gurka & en krispig sallad

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet, och då tipsar jag om fudge. Fudge är något man kan göra alltid, och inte bara till jul tycker jag.
 Fudge med salta mandlar

fudge

Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med chokladen ”salta mandlar”
Strössel, daimkulor eller liknande

Bra att ha: kökstermometer

Gör så här:
Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader. Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt i några timmar.

Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.

 

0
Kommentera

Min stora last…

 

Lösgodis är min stora last, choklad, surt, sött & lakrits.
Jag är en allätare även om choklad är det bästa av det bästa! Så här ser en typisk Jenny-godispåse ut.

godis-stockholm
Vilket är ditt favvogodis? 

0
15 kommentarer

Mariannetårta på browniebotten

Gillar du Mariannegodis då ska du följa receptet, vill du heller baka den med daim, dumle eller finhackad japp då byter du ut karamellerna mot just detta. Jag gjorde min cheesecake på browniebotten, och denna variant av cheesecake ska inte in frysen, utan den ska stå i kylen.

IMG_6845

Browniebotten:
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 nypa salt
80 gram smält smör
1 dl vetemjöl

Marainnefyllning
4 gelatinblad
2 ägg
300 gram philadelphiaost
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
20 stycken marainnekarameller

Garnering:
5 krossade marainnekarameller

IMG_6838

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop samtliga ingredienser till browniebotten, de ska inte vispas. Vänd upp i en smord springform på cirka 24-25 cm. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12-15 minuter, tills kanterna har stannat till sig. Den ska fortfarande vara rätt lös i mitten. ställ botten kallt i några timmar.

IMG_6840

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Lägg karamellerna i dubbla fryspåsar och gå los med brödkaveln tills de bara är smulor kvar. Dela äggen gulan för sig och äggvita för sig. Rör sedan ihop gulan med socker crème fraiche & philadelphiaost. Och vispa äggvitan med elvisp till ett hårt skull, du ska kunna hålla bunken upp och ner utan att det rinner ut. Krama lätt ur vattnet ur gelatinbladen ( det ska vara några droppar vatten med att i kastrullen ) och smält dem sedan på svag värme. Vänd ihop äggvitan med smeten av äggula, och gelatinet & vänd sist ner karamellkrosset. Rör väl tills allt har blandats. Häll detta över browniebotten och låt stå kallt i kylskåp i minst 6 timmar, gärna över natten.

0
7 kommentarer

Tacorulle

Litet tacotips för er som vill laga något annorlunda idag då det är tacofredag. Då tycker jag att du ska göra den här tacorullen. Gick hem hos hela familjen, och så smidigt att göra.

IMG_6766
Det här behöver du till ugnspannkakan:
5 ägg
7 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
rapsolja/ smör till formen

Tacofyllningen
600 gram stekt & kryddad tacofärs
100 gram philadelphiaost ( eller creme fraiche)
1 msk ketchup

3 dl riven ost

Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Ta fram en djup ugnsplåt.
Vispa ihop ingredienserna till pannkakan i en skål. Vispa tills smeten är slät. Lägg ett bakplåtspapper i ugnplåten och smörj med smör / olja på pappret och kanterna. Häll över pannkakssmeten i formen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den får lite färg och har stannat till. 

IMG_6714
Under tiden värmer du upp färsen och vänder ner ketchup,
färskost eller crème fracihe tills du får en krämig och fin tacofärs.

IMG_6720

Bred över tacofärsen över pannkakan, och riven ost. Spara 1 dl ost till garnering.
Rulla ihop pannkakan från kortsida till kortsida.

Toppa med den sista osten och ställ in i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills tacorullen är gratinerad.

IMG_6725

Smaklig måltid 

6
12 kommentarer

My precious <3

Godmorgon

Med viktiga möten & stora framtidsdrömmar så kändes de extra viktigt att få ha åtminstone en riktigt snygg väska till hands. Jag har liksom aldrig tyckt att jag är en väskperson, men med åren har jag börjat tänka om. Och denna skönhet från Raglady en Tory Burch blev jag förälskad i vid första ögonkastet.

Och även den läckra plånboken, med precis lagom mycket detaljer.
IMG_5424

Här ryms både kort, pengar & mobiltelefon. Som en liten miniväska som man kan fästa runt handleden när du inte behöver ta med den stora väskan.

IMG_5431

Älskar ”guld”-detaljerna, och storleken på dem två.

IMG_5731
I tisdags flög jag upp till stockholm, och då rymdes både dator lite avtal och de viktigaste papperna här.
jenny (1)

På väg mot flygplatsen i nya snygga väska från Raglady. Nu kan jag erbjuda alla mina läsare en rabattkod på 15% på Ragladys sortiment. Klicka er in HÄR och ange koden JENNY15

Marc by Marc Jacobs, Michael – Michael Kors, Tory Burch och Kate Spade, ingår inte kampanjen.

IMG_5465 (1)

 

Vad det är för möte och för nytt projekt som håller på att ta form, får jag berätta om vid ett senare tillfälle. Men det är riktigt spännande och roligt!

IMG_5634 (1)

Och håll utkik på min instagram @jennysmatblogg,
det kommer inom kort en fantastiskt tävling där om en snygg designväska från Raglady

* * * * I samarbete med Raglady * * * *

0
4 kommentarer

Kebabkryddad kyckling med pommes & kebabsås

 

Godkväll i stugan,

Vi lagade en kycklingkebabtallrik idag till middag, det är så gott & enkel. Jag brukar blanda själva kryddan i en stor burk, så att det alltid finns till hands i skafferiet när man behöver den. Detta är en maträtt som jag tycker passar lika bra att bjuda på till helgen som till vardags. Lovar att det blir barnens favorit hur-som-helst.

IMG_6811

Och hemmagjordsås, som smakar precis som på pizzerians. 

Det här behöver du för att göra kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 tsk italiensk salladskrydda
2 1/2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk kallt vatten
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
cayennepeppar ( efter smak & tycke )
salt

Gör din kebabsås så här:
Blanda samman allt och ställ kallt.
Klar att servera efter en till två timmar i kylskåp.

* * * * * * * * * * * * * * *

Det här behöver du till 5- 6 personer:
1 kilo kycklingfile
Rapsolja
hemmagjord kebabkrydda
salt

Tillbehör : Pommes och en god sallad

Gör så här: 
Strimla den tinade kycklingen i lagom stora strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och vänd ner kycklingen.
Krydda den med kryddmixen under tiden, och när kycklings nästan är färdig salta & smaka av med mer krydda.

Serveras sedan genast !

IMG_6814

1
7 kommentarer

Oxfile Wellington

Inför helgen vill jag tipsa om den här goda festmåltiden.

En smördegsinbakad oxfile wellington med krämig potatisgratäng & smörstekta kantareller.

IMG_6084

Det här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
smördeg
1 uppvispat ägg

Potatisgratäng recept här
Rödvinsåsen recept här
Beasåsen var en köpevariant,
vill du göra egen finns recept här

Gör så här:
Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.

När jag serverar häller jag gärna såsen över köttet för att jag tycker det är snyggare,

a100 (1)

Smaklig måltid!

0
5 kommentarer

Baka med Daim

Hej hej,

Tänkte samla några av mina bästa recept med som jag har bakat med daim. Men tänkte bara tipsa er som missat hur man söker på bloggen att man gör det högst till höger på skärmen. Antingen via förstoringsglaset om man vill skriva sökord till recepten. Eller om man vill bläddra bland alla mat- & bakkategorier, då klickar man på de 3 strecken högst upp till höger på skärmen.

Daimcheesecake
daim5

Daimkladdkaka

daim

Daimglass

daim1 (1)Daimpannacotta

daim2 (1)
Sega Daimsnittar

daim4

Daimbiskvier

daim6

Daimpaj med citrongrädde

daim7

0
12 kommentarer

Indisk kycklinggryta

Hej där,

Jag var något trött när jag kom hem från huvudstaden igår, så mycket möten, intryck och så mycket nya trevliga människor. Och det var en givande dag, med stora planer för framtiden.  Som vanligt kan jag inte berätta mer just nu, men ni kommer snart få  veta vad det handlar om. Jag har tusen saker att göra idag också, men ville först starta dagen med ett middagstips till er. Detta är ingen traditionell indisk gryta i sig, men jag tycker smakerna drar lite ditåt. Receptet hittade jag på recept.se men gjorde om det lite. Att följa recept till punkt och pricka är inte min grej, jag byter ut och lägger till ingredienser efter vad som jag har hemma.

IMG_6614
Det här behöver du till 4 personer:
700 gram kycklingfile
smör
10 körsbärstomater i blandade färger
1 msk curry
dofta över lite cayennepeppar
3 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk konc apelsinjuice
salt & peppar

Klipp över lite valfria örter innan servering

Servera grytan med ris

Gör så här:
Dela kycklingen i lagom stora bitar, och smörstek dem i en kastrull. Vänd ner tomaterna också. Varma/ stekta tomater blir mycket mer smakrika en vanligt. Sen ska kycklingen vara nästan helt genomstekta & fått fin färg. Pudra över curryn och vänd om ( det doftar helt fantastiskt) och dofta ev över lite cayennepeppar.  Vänd sedan ner grädde, crème fracihe och låt sjuda upp. Mät i juicen och rör om och till sist smaka av med salt & peppar.

Smaklig måltid.

 IMG_6627

0
6 kommentarer