Nytt & gammalt till stugan

Hej och hå, då är klockan snart fyra, 

Nu går nu många snart hem från jobbet, och har en ledig helg framför sig. Jag är tillbaka efter att ha varit hos revisorn, handlat & stannat till på en kaffe hos lillasyster. Och här hemma har Jonathan på börjat bygget av staket runt altanen. Duktig han är min man ♥ Jag ska snart ut och hjälpa honom, tänkte bara kika in och säga hej först. Bläddrade igenom kameran och hittade dessa rosor (av plast) jag köpte på rusta för ett par dagar sedan.

IMG_7184

Faktiskt jättefina, och jag tyckte de matchade fint till tapeten.

IMG_7191

Det är roligt att blanda gammalt & nytt, denna möbel hittade jag i ett av husen på gården.
Den målades vit och fick flytta in under trappen.

IMG_7194
Hälften av golven kunde vi spara när vi renoverade, och dessa var vackra trägolv målade vi vita. Resten av golven som vi la in, blev ett grått ”trägolv” ( laminat ) från Ikea. Vi är mycket nöjda än så länge.

Nähe, nu ropar han på mig. Dags att hjälpa till lite med bygget här.

0
2 kommentarer

Fläskfile Provencale

 

Hej igen,
Har ni inte bestämt er för vad ni ska göra av fläskfilen ni har handlat hem till middag ikväll. Då vill jag tipsa om denna goda rätt.
Fläskfile Provencale. IMG_6905 (1)

För 4-5 personer:
2 putsade fläskfileer
12 potatisar ( fast sort )
olivolja
flingsalt

Provencalesmör: 
100 gram smör
1/2 kruka finhackad persilja
3 små vitlöksklyftor
salt

IMG_6902 (2)

Gör så här:
Börja med provencalesmöret, vilket kan förberedas dagen innan. Rör ihop alla ingredienser och forma till en rulle med hjälp av bakplåtspapper eller folie. Lägg in i frysen tills det är dags att använda. Då är det lättare att skära snygga skivor.

Ställ ugnen på 200 grader,
Skala och skiva potatisen tunt och skölj den i kallt vatten. Bred ut potatisen i en form ( de ska ligga ett lager potatis) så lagar ni till många är det smidigt att breda ut över en smord ugnsform. Ringla över rikligt med olja och strö över salt och ställ in i ugnen.  I cirka 20 minuter, känn så att den är mjuk. Ta fram provencalesmöret och skär upp det så att det tinar något.  Skär fläskfilen i centimeter tjocka medaljonger och smörtstek dem med salt & peppar några minuter på varje sida tills de är genomstekta.

IMG_6912
Ta fram potatisen, toppa med fläskfilen och bred ut smöret och låt det smälta. Ställ tillbaka en minuter i ugnen för att det ska smälta snabbare.

Klart att servera!

IMG_6915

Detta är så gott! Och vilka fantastiska smaker kryddsmöret ger.
Prova prova prova!

1
7 kommentarer

Stugfrukost

Godmorgon fredag,

Nu är Jonathan och barnen här i stugan också, Växjös skolor har studiedag idag så det innebär en längre helg. De kom fram till stugan runt fem igår & vi lagade en sådan god middag den kommer snart att dyka på bloggen. Annars vad händer här på öland idag…. Inte jättemycket, jag har ett möte med revisorn inbokat på förmiddagen, och så ska vi börja bygga lite staket runt altanen är tanken. Bästa vädret för att vara ute och jobba i trädgården. Sedan har kusinerna bokat in att de ska leka, så det blir säkert lite kaffe med systeryster också 🙂

Startade dagen med en lugn frukost, knäckebröd för min del med både ost & skinka.
IMG_7116 (1)

Jag återkommer senare med nya recept!
Ha en kanonfin fredag.

0
Kommentera

Skomakarlåda med oxfile

Hej och godkväll i stugorna. 

Jag är ute i god tid, eftersom vi kommer vara bortresta på jullovet. Så nu de senaste helgerna har jag provat nya rätter som passar till nyårsmenyn, och ja vilken trevlig bjudning som helst egentligen. Faktum är att det varit väldigt lite recept med oxfile på bloggen. Och det är inte för att jag inte gillar oxfile utan faktiskt för att jag varit lite osäker på hur jag ska få den lika god som på restaurangen. Om du precis som jag känner dig osäker, köp en bra kökstermomter, det är faktiskt det som är hemligheten. Och min Skomakarlåda deluxe, den gick inte av för hackor må ni tro. Ni måste lova att ni provar denna, den blev så grymt god.

IMG_7009

För 5-6 personer behöver du: 
800 gram oxfile
smör till stekning
salt & peppar

Potatispuren:
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar

Rödvinssås- klicka HÄR

Garnering: 1 pkt knaperstek bacon
klippt gräslök
smörstekta kantareller

Gör så här: 
Börja med rödvinssåsen, den tar längst tid. Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatis och koka upp med salt.
Stek oxfilen i stekpannan med smör, salt & peppar. Fräs den runt om tills den får vacker färg. Och lägg den i ugnen med en köttermometer i den tjockaste delen. Klipp baconet och knaperstek det, och smörstek kantarellerna. När köttet är klart ( runt 60 grader, eller längre om du vill ha den mindre rosa ) tar du ut den och rullar in i folie, och låt det vila i 15 minuter. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar. Ta fram en snygg ugnsform och fyll med potatispuren,  skär upp köttet och lägg över.

Yummi yummi yummi.

IMG_7015
Toppa med smörstekta kantareller, knaperstekt bacon och klippt gräslök. Vänd över lite av skyn, och häll upp resten i en skål och servera till bords.

Smaklig måltid! 
IMG_7024

0
5 kommentarer

På söndag är det kanelbullensdag

 

Ni har väl inte missat att det är kanelbullens dag på söndag!
Här kommer mitt bästa recept, på saftiga, smakrika och goda bullar

Cirka 70 bullar fick jag ut av detta receptet- så önskar du inte fullt lika många går det bra att halvera receptet.

Till ca 70 bullar behöver du :

2 pkt jäst ( söta degar)
250 gram smör
1 1/2 liter standard mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
1 kryddmått salt
Vetemjöl Special cirka 2,2 kilo

Fyllningen gjorde vi halva med kanel :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3-4 msk kanel

Och halva med vanilj :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3/4 dl vaniljsocker

Garnering : vispat ägg och pärlsocker

Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och blandar ( alternativ. använder bakmaskin ) Jag hade i en 2 kilos påse plus tre- fem dl till. Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar.  Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Denna degen bakade jag ut i 6 olika omgångar. Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.
Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna.

Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.  Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.

Varma bullar med iskall jordgubbssaft, jag brukar tina upp frysta bullar på 80- 100 grader i ugnen. Blir som nybakade igen.

0
15 kommentarer

En dag på öland

Godkväll i stugan,


Har ni haft en fin onsdag? På öland idag har solen lyst hela dagen. Jag är över till stugan för att jobba, och resten av familjen kommer imorgon. Jag tog en paus för att gå ut & äta lunch med min gamla kompis Susanne ( nu är hon inte gammal , utan bara en av mina äldsta vänner från skolan ) Susanne är höggravid och ska ha bebis vilken dag som, och värkarna har hållt i sig hela dagen. Så när som helst kommer hon bli mamma igen, så spännande.

Vi startade med en god planka med fläskfile
IMG_7087

Sen tog vi en snabb promenad genom Borgholm.

IMG_7088

Både längst hamnen och gick genom storgatan.

IMG_7091

Inte mycket att se, öland är riktigt dött så här års!
Men jag kan tycka att det är rätt trevligt att slippa alla köer som annars alla turister skapar 🙂

IMG_7094

När lunchdaten var över åkte jag till köpingsvik och tog en snabb promenad längst stranden. Detta underbara hav, som jag saknar hemma i växjö. Stugan är för mig energi, att ladda batterierna. Egentligen brukar jag inte jobba i stugan, men just nu har jag tackat ja till alldeles för mycket arbete. Men jag kommer hinna klart, det känns jätteroligt allt det här!

IMG_7099

Långa bryggan ut i havet, kanske den mest fotade bryggan på öland. Jag gissar bara.
Det blåste friskt därute, och till skillnad mot en sommardag kunde jag stå där ute själv och andas havsdoft.

IMG_7106

Vädret idag var nästan som vilken sommardag som helst, lite friskare i luften kanske.

Nu ska jag kika på ”Bonde söker fru” innan kakorna i ugnen är klara!

Ha en fortsatt fin kväll!

0
3 kommentarer

Old El Paso

Gillar ni också att laga & äta tacos på fredagar ?
Vi gör det… och detta är nog enda gången i veckan som hela familjen vill vara med och hjälpa till i köket samtidigt. När jag fick en förfrågan om ett samarbete med Old El Paso och deras nyhet ”Stand N Stuff Tortillas” så var jag inte sen att tacka ja. De här mjuka tortillabröden formade som en båt har jag prövat tidigare och gillar dem mycket.

IMG_6271

Det finns även en nyttigare variant av ”Stand N Stuff Tortillas” då med fullkorn.

IMG_6275

Jag stekte vanlig tacofärs till barnen, sen provade jag & Jonathan kyckling med fajitaskryddning. Riktigt mumsigt.

IMG_6321

Det här behöver du: 

500 gram tinad kycklingfile
matolja att steka i
1 gul lök
2 paprika i olika färger
1 påse kryddmix Fajitas / Old El Paso

Gör så här: 
Stimla paprika och kyckling, finhacka löken. Hetta upp en stekpanna och fräs kycklingen och löken, när kycklingen är klar vänder du i paprikan. Jag vänder alltid i den sist då jag vill behålla krispigheten. Vänd ner kryddningen och fräs ett par minter under omrörning.

Servera genast

IMG_6325

IMG_6285

Till detta hade vi en kall sås:
5 dl gräddfil
1 msk taco salsa Old El Paso
1 msk chilisås
salladskrydda
ev lite cayennepeppar

Blanda ihop alla ingredienser och smaka sist av med salladskrydda.
Ställ kallt fram till servering.

 

Mycket grönsaker och röror ska det vara när man äter tacos. All sorters plockmat är trevlig tycker jag.
Mozzarellabollar och fetaost är ett måste när jag ska äta taco.

IMG_6298

Några vill även ha frukt i, vindruvor och banan. Faktiskt oväntat smarrigt!

IMG_6300

Min tortillabåt med kycklingfajitas, det här var verkligen lika gott som det ser ut.

IMG_6361

IMG_6366

Tortillabåtarna är smidiga att fylla, och barnen kan äta själva utan att behöva hjälp att rulla ihop sina tortillabröd. Och jag brukar vara expert på att plocka i alldeles för mycket för att sedan inte kunna stänga dem. Känner ni igen er 🙂

För att hitta fler goda recept klicka HÄR

IMG_6375
IMG_6379 IMG_6382 IMG_6394

* * * I samarbete med Old El Paso  * * * 

0
6 kommentarer

Provbakning pågår

Hej på er.

Dagen susade snabbt förbi, fotoredigering, svarat på mail & diskuterat eventuella framtida samarbeten. Och nu är det redan tisdagskväll och här bakas det för fullt, med både kolor, choklad & lakrits. Inte alla i en och samma kaka, men ändå. Tror att det blir riktigt bra kakor de här

IMG_7028

0
4 kommentarer

Köttbullar sås & potatis

Härliga soliga tisdag,
Jag har bildredigering och skriva rent recept nu på förmiddagen. Hade hellre suttit på altanen i den ljuvliga höstsolen med en kopp kaffe. Dessvärre är det svårt att jobba med bilderna utomhus med tanke på ljuset. Men men…. Idag blir det barnens favorit till middag: Köttbullar. Vem gillar inte hemmagjorda köttbullar med potatis & sås liksom.

Svårare än så här behöver det inte vara att laga en festmåltid. Husmanskost när den är som bäst.

IMG_4083

Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo blandfärs
1 ägg
5 msk kalvfond
salt & peppar

Till skyn:
2 dl vatten
2 dl grädde
3 msk med konc. kalvfond
1 msk kinesisk soja
1 msk lingonsylt
maizena redning
salt & peppar

Gör så här: 
Rulla och stek dem i mycket smör, tills de är genomstekta. Lägg dem sedan i en annan kastrull/  stekpanna medan du gör skyn. Häll i vatten i den stekpanna du fräste köttbullarna i och vispa upp alla smaker.

IMG_4076

Låt sjuda upp och sila sedan såsen. Vänd ner grädde, soja, fond och lingonsylt och red såsen till önskad konsistens. Smaka av med salt & peppar och lägg sedan ner köttbullarna i såsen & låt dem puttra på svag värme i några minuter.

Servera sedan med kokt potatis, lingon . ( Och kanske andra goda krispiga grönsaker) Detta är en husmansklassiker som jag eller barnen aldrig tröttnar på, lika gott med hemlagad potatismos, eller om barnen får välja stuvade makaroner.

Gott gott!

0
7 kommentarer

Vegetarisk vitlöksdoftande pasta

Måndag och idag blir det vegetariskt till middag, det blir en soppa som jag har velat testa länge. Till er som önskar en snabb, smidigt & framförallt god vegetarisk rätt så har jag detta middagstipset.

IMG_6964
En middag som tar 8-10 minuter att laga! Dvs lika lång tid som pastan tar att koka.

Det här behöver du för 2 personer: 
1 vitlöksklyfta
1 kvast med broccoli
15 körsbärstomater
1/2 burk med bamuskott
spagetti för 2 personer
1 1/2 – 2 dl grädde
salt & peppar

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning, i saltat vatten. Hetta upp en stekpanna med olivolja och finhackad vitlök, fräs upp tillsammans med broccoli och bambuskott och tomater. Tomaterna la jag i sist, så att de skulle behålla sin krispighet bättre.
Häll bort vattnet och vänd ner pastan i stekpannan tillsammans med grädde. Låt sjuda upp & smaka av med salt & peppar.

Servera genast!

IMG_6972

0
5 kommentarer