Chokladbollar med center

Välkommen helg,

Idag har vi bakat vi till Jacobs kalas som vi ska ha imorgon. Nomi ville hjälpa till & rullade färgglada chokladbollar, och jag provade fram en ny variant. Fast i grunden använde jag ”delicatoreceptet” som jag tidigare provat här på bloggen. Orka jag säga att detta var den godaste chokladbollen jag ätit hihi….  Tycker alltid att jag tjatar om det, men dessa var verkligen asgrymma! Sedan provade jag ännu ett smarrigt recept på chokladbollar med en twist, men det kommer i ett annat inlägg.

Ser Ni HUR-GOD-DEN-ÄR ! Varnar redan nu för att dessa är beroendeframkallande.
IMG_7455

Det här behöver du till 20-25 chokladbollar
200 gram smör
7-8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe ( eller kall mjölk)
2  1/2 msk kakao
1/2 dl oboy

20-25 stycken center/plopp

Garnering: kokosflingor

Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen vispa till en slät smet och ställ kallt i  1 timme. Rulla sedan chokladbollar och tryck ut en grop i mitten för ploppen och rulla ihop till bollar. Rulla dem sedan i kokosflingor och ställ svalt till servering.

IMG_7463
Glöm inte att följa uppdateringarna för matbloggen på FACEBOOK
Och instagram : @jennysmatblogg uppdateras varje dag med nya mat- och bakrecept.

För att söka på bloggen, klicka på de tre strecken uppe till höger och välj kategori, eller skriv in ditt sökord i sökrutan som ser ut som ett förstoringsglas.

1
14 kommentarer

Biff Rydberg med senapscreme

Hej där, 
Jag är alldeles strax på väg till mataffären för att handla kvällens middag. Det blir en 3-rätters som Thelma har bestämt och ska laga till oss ikväll. Jag återkommer med bilder och recept såklart. Mitt middagstips för er som tänker laga oxfile ikväll, men inte vet vad: Biff a la Rydberg med senapscreme. Det är väl ändå en underbart god gammal klassiker, som egentligen skulle fungera att göra även med fläskfile.

IMG_7404 (1)

Det här behöver du till 4 personer:
700- 800 gram putsad oxfile
smör
10 stycken potatisar
1 gul lök

Senapscreme: 
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk fransk dijonsenap
1/2 tsk socker
1 nypa salt

Garnering:
4 äggulor

Gör så här:
Ta fram oxfilen cirka 2 timmar innan du ska börja med maten. Skala och skär potatisen i bitar och skölj den i kallt vatten för att få bort det mesta av potatisstärkelsen. Hetta upp en stekpanna med smör och vänd ner potatisen, rör om då och då. Finhacka under tiden löken och skär oxfilen i 2*2 cm bitar. Senapscremen gör du genom att vispa grädden fluffig, och rör ihop med senap, socker och salt. Låt stå kallt fram till servering.

Råstekt potatis blir lite som friterad potatis, väldigt gott

IMG_7370När potatisen är klar ( cirka 15-20 minuter ) ta upp och låt överskottet av smöret rinna av, innan du lägger den på serveringstallrikarna. Fräs löken glansig, och lägg upp för sig på tallrikarna. Till sist höjer du värmen och fräser oxfilen hastig runt om ett par minuter.  Tänk på att inte steka allt samtidigt, köttet ska inte koka. Stek så att köttet får vacker färg, men fortfarande är rosa i mitten. Lägg upp på tallrikarna och servera med senapssås och äggula.

Smaklig måltid! 

1
7 kommentarer

Kalaskakor

 

Godkväll i stugorna,

hoppas din torsdag har varit fin. Här har dagen varit toppen, och jag har mest bakat & provat nya kakrecept hela dagen. Äldsta sonen har ju fyllt 16 år, så vi ska ha lite släktkalas med mat & fika på lördag. Perfekt tillfälle att prova nya recept. Minismarties är väl bara så fina att baka med och så blir det lite lakrits, center & choklad!

IMG_7366

Oftast har man några favoritkakor som man bakar när det är dags för kalas.
Vilka kakor brukar Ni oftast baka ?

0
7 kommentarer

Kotletter i balsamicosås med potatismos

 

Vardagsmaten är den jag själv uppskattar stor variation på, det är nämligen den man äter oftast. Kyckling äter vi mycket & gratänger som är så smidigt. Något jag börjat köpa hem allt oftare är kotletter, vilket alla i familjen gillar.  Extra smidigt när de tillagas i ugnen också. Denna middag tar max 30 minuter att laga.

IMG_7255 (1)
Denna gången stekte jag inte kotletterna innan, utan placerade dem bara rätt ner i formen.

5- 6 kotletter
Till såsen: 
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fracihe
2 msk oxfond
1 msk krämig balsamico
salt & peppar

Serveras med potatismos: 
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Skala potatis och skär i mindre bitar, koka upp i saltat vatten. Lägg kotletterna i en ugnsfast form. Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull på spisen, låt sjuda upp. Häll såsen över kotletterna och in i ugnen, i cirka 20-25 minuter eller tills de är klara. Beror såklart på tjockleken på kotletterna. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar.

Servera gärna med kokt brysselkål & lingonsylt.

IMG_7269 (1)

0
12 kommentarer

Strasskakor med sylt

 

Hej där,

Igår kom vi hem sent efter handledarkursen… eller ja strax innan nio på kvällen. Thelma hade varit hemma med de små, och även hjälpt dem med sina läxor. Bästa storasystern, och Nomi hade varit så stolt att Thelma kom och hämtade henne på fritids igår. Idag ska Jacob & jag iväg på stan på hans lunch och handla lite nya jeans till honom, och blir det nog en kebabtallrik innan han ska tillbaka till lektion. Till er som letar lite tips på vad ni ska baka under dagen så vill jag tipsa om dessa goda lättbakade syltkakorna.

Frasiga strasskakor med sylt.
IMG_5315

Det här behöver du:
100 gram rumsvarmt smör
1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
Valfri sylt

IMG_5291 (1)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mät up det mjuka smöret med florsocker och vaniljsocker och rör ihop. Vänd ner potatismjölet och mjölet, lite i taget tills du har en kletig smet. Fyll upp stjärnspritsen med smeten och klicka ut lagom stora strasskakor. Grädda i 10- 12 minuter, de ska vara  rätt ljusa i färgen.

Serveras genast med ett stort glas kall mjölk

IMG_5292

0
10 kommentarer

Kräftsoppa med thaismaker

Hej igen,

Här kommer ett gott och snabbt middagstips nu innan vi ska rusa på körlektion / handledarkurs. En soppa med thailändska smaker! Denna är galet god, ni måste prova.

IMG_4884

Jag gillar koriander så jag hade i rätt mycket, välj själv hur mkt efter smak.

Det här behöver du till 3-4 personer:

1 finhackad gul lök
1/2 röd strimlad paprika
1/2 strimlad gul paprika
1/2 strimlad grön paprika
400 gram kokosmjölk
1 tsk sambal oelek ( minska om ni inte gillar stark mat)
1/2 lime
2 burkar kräftstjärtar (a 360 gram)
koriander

IMG_4890

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök glansig innan du lägger ner paprikan, fräs den snabbt. Man vill inte ha mjuk paprika, utan behålla tuggmotståndet. Vänd ner kokosmjölk & sambal oelek och låt sjuda upp, dra bort kastrullen från plattan.  Pressa ner en halv lime & rör ner kräftstjärtarna och koriandern och klart att servera

 kräft2 (1)

0
5 kommentarer

Ny vecka

Godmorgon,

Vi startade denna måndag tidigt då pappan i huset fyllde år. Vi var uppe innan sju och fixade frukostbricka, paket innan vi gick in och sjöng för en trött Jonathan.  Och vi är tillbaka nu i stan efter en helg/weekend i stugan på öland. Och på hemvägen igår stannade vi till hos Ingela & hennes familj i Borgholm på fika innan vi for hem igår. De har nämligen köpt en stuga där, och den var så fin, och trevligt med god fika. Idag har jag lite ärenden som ska ordnas nu på förmiddagen, så det blir en tur in till stan. Och i eftermiddag ska vi iväg till körskolan för att gå handledarkursen med Jacob. Tänk att han ska få börja köra bil nu !

rosorHelgbuketten håller sig fortfarande fin.

Hoppas du får en fin Måndag,
På återseende snart igen!

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon,
Här är vi uppe med tuppen, ska snickra klart det sista innan vi ska iväg och fika hos Ingela och familj. De har precis köpt en sommarstuga i borgholm, så vi ska dit på kaffe & husesyn. Till er som önskar en tidig veckomatsedel så kommer den nu här.

Måndag Vegetariska piroger
Tisdag Laxtacos
Onsdag Lufsa med bacon
Torsdag: Spagettisoppa
Fredag: Kycklingwok med jordnötter
Vid allergi så byt ut jordnötter till cashewnötter.

Wok recept

Och har ni minimajs, bambuskott eller några andra goda grönsaker grovhacka ner det också.

Det här behöver du till 5- 6 personer:
900 gram kyckling
rapsolja
1 näve med broccoli
1 röd paprika
1 gul lök
1 stor morot
lite riven ingefära
2 dl vatten
salta jordnötter / cashewnötter

Woksås: 
1 msk rödvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
7 tsk kinesisksoya
1- 2 tsk med sambal oelek

Serveras med linguine eller nudlar

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser till woksåsen, och  koka pasta / nudlar enligt anvisnig på förpackning. Koka den al dente.  Hacka grönsakerna & löken , strimla moroten.  Skär kycklingen i tunna skivor och fräs den tills den får färg i teflonpanna med höga kanter. Vänd ner grönsakerna och fräs så att de får lite färg, men de ska inte bli mjuka.  Vänd över 2 dl vatten och låt sjuda upp. Tillsätt så mycket av woksåsen som du tycker  att det behövs – smaka av allt eftersom .
Låt sjuda ihop med en näve jordnötter och servera med pasta / nudlar och klyftad lime

* * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Hallonpaj med krispig topping

IMG_8079

Detta behövs till 4 små portionspajer: 
5 – 6 dl bär ( tex hallon blåbär björnbär)
1/2 dl socker
2 msk potatismjöl

Crisptopping:
50 gram smör
1 1/2 dl havregryn
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl

Gör så här:
Ställ ugnen på 180-200 grader. När du gör crispet så smälter du smöret i en kastrull, och när det börjar dofta härligt nötigt tar du bort det från plattan. Rör ner havregryn,socker och mjöl och fördela ut över pajarna.  Ställ in i mitten och grädda i 15-20 minuter eller tills pajarna fått en härlig knäckig yta.
Servera sedan med vaniljvisp eller glass.

Ät & njut!

0
8 kommentarer

Oxfile Tournedos

Hej,
Kikar förbi med ett middagstips till lördagskvällen!  Detta är en maträtt jag ofta beställer på restaurang, men aldrig tidigare vågat mig på att laga hemma. Men det var faktiskt förvånande enkel och blev minst lika god som restaurangens.

IMG_7206

Till 4 personer: 
800 gram oxfile ( mittdelen av filen)
smör
salt & peppar

Potatisgratäng HÄR
Rödvinssås HÄR
smörslungade sockerärter

Gör så här: 
Ta fram oxfilen ett par timmar innan den ska tillagas. Dela den i 4 delar och knyt med ett koksnöre runt varje köttbit.
Det är för att den ska behålla formen under stektiden.

IMG_7198

Hetta upp en panna med smör, och när smöret tystat och doftar nötigt lägger du ner det i panna. Stek den ett par minuter på varje sida och runt om, köttet ska upp i cirka 60 grader ( mer eller mindre beroende på hur rosa du vill ha köttet )

Serveras med potatisgratäng och smörslungade sockerärtor

IMG_7223

0
2 kommentarer

Fredag i stugan

 

Då var det officiellt helg igen.Klockan är snart åtta och  vi står och lagar middag och *kors i taket* så blir det inte tacos idag. Staketbygget går framåt, och jag ser redan fram emot nästa år då jag får börja måla det. Det ramade in altanen jättefint, han är duktig min man.

IMG_6543 (1)
Här på bild är de söta glasen på fot från Ikea. Blåa  stora fatet jag fyndade på secondhand är favoriten att servera sallad på. Tallrikarna med rosa blommor fanns kvar från förra ägarna. När vi köpte stugan så köpte vi med alla inventarier, men nu är det är inte mycket kvar från den tiden då vi rensat ut det mesta.

IMG_6545

Hoppas ni får en riktigt fin fredagskväll

0
3 kommentarer