Höst på öland

God eftermiddag,

Här blev det en sväng ner till badhuset med Mona & Daries ( två av mina systrar ) och så barnen. Fikakorgen hade vi med och barnen lekte och åkte rutchkanor till de var helt trötta. Sen följde Mona & Elias med oss hem till stugan för att stanna kvar till imorgon. Hon är just nu ute och hämtar ved i vedboden, så jag passar på att skriva en rad till dig. Och vi har handlat hem för att laga kyckling och rosta potatis till kvällen, det ska bli gott.

IMG_8250

En bild från igår, det är så grymt vacker nu med alla färgglada löv. Hösten är så fin tycker jag ! Köpte även på mig ett nytt doftljus igår, tyckte det var höstfint med svart & guld. Och passade bra på brickan med ljus här i stugan. Och fina betongvasen till vänster på bilden som Jonathan fyndade ( netto )

IMG_8257

Hepp nu önskar jag er en riktigt trevlig kväll 🙂

0
2 kommentarer

Lövbiffsgryta

Hemligheten bakom en god lövbiffsgryta är tid!
Låt den sjuda i flera timmar, gärna 3-4 för att köttet ska bli mört.

IMG_8224

 

Det här behöver du till 4- 5 portioner :
800 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
8 dl vatten
2 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
2 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1/2 msk chilisås
1 tsk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgele
1 tsk sambal oelek
maizenaredning
( grädde )

Ev. några droppar soja kulör för mörkare färg

Serveras med ris & sallad

IMG_8193

Gör så här :
Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden. Fin hacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak.   Rör ner  tomatpure, dijonsenap , fond & soja chilisås, sambal oelek och rör om, tillsätt vattnet och låt sjuda med lock på svag värme i 3- 4 timmar. Kokar vattnet bort så tillsätt lite vatten allt eftersom, smaka sist av med lite svartvinbärsgele. Vill du ha grytan lenare i smaken rör ner lite grädde ( jag ville ha en mustig gryta denna gången och hoppade över)  och låt sjuda upp och red av med lite maizena -sjud ett par minuter och servera sedan genast.

 

21
16 kommentarer

Oxfilepasta

Hej där,

Fredag och jag kikar in med ett litet fredagstips till er. Ska ni laga oxfile ikväll, men inte vet vad ? Prova då denna pastan, så god & krämig.

IMG_7408 (1)
Det här behöver du till 4 personer:
Pasta för 4 personer
600 gram putsad oxfile
smör
2 1/2 dl creme fraiche vitlök & örter
1 msk oxfond + 1 msk kallt vatten
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar

Klipp över lite färska örter & servera

Gör så här
Ta upp oxfilen i god tid innan, cirka 2 timmar.
Koka pastan i saltat vatten, tills den är al dente. Strimla köttet i mindre bitar och hetta upp en stekpanna på högvärme. Fräs köttet runt om snabbt, så att det får fin färg. Sänk värmen och rör ner crème fraîche, soja, fond & vatten och smak av med salt & peppar. Vänd ner pastan och rör om tills allt har blandat sig. Klipp över örter & servera genast

IMG_7411

1
11 kommentarer

Thelmas nystylade rum

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED HEMTEX

Tjingeling,

Jag har fått många kommentarer och frågor av er har undrat hur det gått med Thelmas rum.  Vi startade med att renovera det förra månaden. Och jo, tack det går helt klart framåt skulle jag vilja säga och hon är så nöjd. Vi har bytt hennes gamla trägolv mot en lyxigare heltäckningsmatta i en kall grå nyans. Och hennes lilla mini walk-in-closet är alldeles straxt färdig. Nu ser ni bara halva rummet här på bild, så jag får visa resten av rummet i ett senare inlägg när allt är hundra klart.

IMG_6652 (2)

I samarbete med Hemtex stylade vi hennes rum med deras ursnygga nyheter. Kolla in denna pläden / sängöverkastet.
Jag vill ha en själv till vardagsrummet, så himla fin.
IMG_6660

Nya snygga glasvaser i olika storlekar som jag fixade iordning med ljusrosa rosor.  Jag letade efter de härliga bleklia rosorna i blomsteraffären, men hittade inga. Tänkte att de skulle bli extra fina mot alla färger & mönster i Thelmas rum nu.

IMG_6665
Vaserna, kuddarna och de snygga pläderna hittar du HÄR

Visst är de så snyggt med mönstrade kuddar & filtar.

IMG_6786

Sängbord letar vi efter ett lågt, då det är snevägg.
Men än så länge får hon nöja sig med den vita pallen.

IMG_6684

Pimpade upp hennes vita fåtölj med gosig filt & kudde, i fejkpäls.
Just nu har Hemtex massa rabatterade varor, kika in här för att bli inspirerad.

IMG_6689

Helt galet mjukt pläd som värmer gott nu när det är kallare tider på ingång.
Hemtex hemsida hittar ni här

IMG_6693

Det var en glimt från hennes rum. Ännu mer bilder kommer som sagt snart på bloggen.
Ha en fortsatt fin dag!

0
12 kommentarer

Första julpyntet

Gutenmorgen,

Det har ju börjat julpyntas i butikerna ( alla redan) Jag har hört att att det har suckats om att det är alldeles för tidigt. Det tycker inte jag, julen är det bästa som finns.  Och igår kunde jag inte stå emot längre, utan då åkte det första julpyntet ner i korgen. Obs! Detta är inget samarbete…. Och när det är ett samarbete så står det tydligt i mina inlägg för att ni ska veta det! Jag vet att ni brukar gilla att se om jag handlat något fin, och det är därför jag visar upp det. Så ni vet 🙂

IMG_8118

Och även en silverfärgad ananas fick följa med hem,
inte jättejulig med matchande.

IMG_8120

Dock har jag ingen tanke på att julpynta riktigt än, men alltid roligt att köpa på sig lite nytt nu fram till advent.
Hur länge väntar ni med att böra julpynta ?

0
14 kommentarer

Oxfile med frasig rostad potatis och ädelostsås

Letar du recept till bjudningen i helgen så vill jag rekommendera denna goda oxfile-rätt som jag har i arkivet sedan några år tillbaka. Jättegod!

Godaste helgmaten

oxfile1

Till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar

Potatisen: 
12 Potatisar ( fast sort )
flytande smör
ströbröd
flingsalt

Ädelostsås:
Steksky
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
1 förpackning ( triangel) med ädelost
1 tsk flytande honung
salt & peppar

Gör så här:
Ta fram oxfilen i minst 2 timmar innan den ska tillagas.
Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatisen och skiva upp i en ugnsfast form. Pensla med smör och strö över ströbröd & flingsalt. Ställ in i mitten på ugnen och låt den stå minst 20 minuter innan du börja med oxfilen. Så att potatisen hinner bli klar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn oxfilen runt omkring tills den får en vacker färg. Placera en termometer i den tjockaste delen och ställ in i ugnen. Sänk värmen på ugnen och låt oxfilen nå en innertemperatur på 58- 60 grader innan du tar ut den. ( om du vill ha rosa / medium ) Linda in i grillfolie och låt via i 10 minuter. Under tiden gör du såsen.
Vispa upp stekskyn med vattnet och låt sjuda upp med crème fraîche, grädde soja. Smula ner ädelosten och vispa till den löst upp sig, smaka av med flytande honung, och ev. salt och peppar.

1
6 kommentarer

Discokläder

 

Hej hej,

Vilken dag det varit idag, så snabbt tiden har gått. Har inte hunnit med alls så mycket som jag tänkt, men det är en ny dag imorgon igen 🙂  Det blev en tur till stan idag på lunchen, för att handla lite nytt till garderoberna. Nomi ska på disco i helgen och hade önskat sig något glittrigt. Det blev ett par olika tröjor som hon får välja mellan, och alla fick godkänt.

IMG_8136

Handlat på både Lindex & HM- tycker de har fina kläder till vettig priser.

IMG_8149

Till mig hittade jag en blus i lite höstfärger, tror den blir fin till ett par jeans.

IMG_8121

Eftersom jag mest har vitt, svart & grått i min garderob känns det roligt att hitta plagg med lite andra färger.

IMG_8129

Hepp nu ropar tvättstugan efter mig, tvättkorgen har en tendens att svämma över på nolltid här hemma.
För att inte tala om alla strumpor som försvinner, undrar just om vår tvättmaskin käkar strumpor, eller vart tar alla vägen?

0
7 kommentarer

Lunch

 

Hej hej,

Ceasarsallad funkar alltid, och speciellt när jag är hemma själv så äter jag gärna en sallad. Så dagens lunch blir detta !

IMG_3609

Hade två olika såser till, en hemmagjord och en köpevariant.

Rhode Island :
1 dl gräddfil
3 msk majonäs
2 msk chilisås
1 droppe tabasco
1 kryddmått salt.

Rör ihop alla ingredienser & servera.

IMG_3622

0
Kommentera

Lax med tomat & basilikasås

Litet lunchtips, eller kanske kvällens middagstips. Denna åt jag & Jonathan till lunch förra veckan. Men jag har skrivit om receptet så att det ska passa en familj för 4. För smidighetens skull.

En rätt som tar mindre än en halvtimma att laga.
IMG_7656
För 4 personer:
4 bitar lax
2 1/2 dl creme fraiche ( tomat & basilikasmak )
1 1/2 dl vatten eller grädde
salt & peppar

Serveras med pärlcouscous med hackad tomat

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader,
Lägg den tinade laxen i en ugnssäkerform, vispa ihop crème fraîche, & vatten och häll över fisken.
Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills fisken är genomstekt. Servera sedan med couscous eller kanske pressad potatis.

IMG_7673 (1)

0
8 kommentarer

Godmorgon i stugorna

Tisdagsmorgon,

Godmorgon mina vänner, hoppas ni får en riktigt fin dag. Hittade en bild på nya klockan, som vi fyndade på Kosta Outlet för lite sedan. Tyckte om att den var antikvit & hade lite ojämn rostig målarfärg på.  Vitt, grått & silver är färgerna vi har här.

IMG_7638

Lampan är hundra år gammal typ, och kommer från Ikea, men den är fortfarande lika fin. Men jag letar efter ett snyggt sängöverkast, då i någon grå nyans.  Har du några tips?

IMG_7641Nu dags att kila upp och starta kaffet.

Vi hörs snart igen !  Ska kika in med nytt recept då.

0
9 kommentarer