Vilken dag det varit idag, så snabbt tiden har gått. Har inte hunnit med alls så mycket som jag tänkt, men det är en ny dag imorgon igen 🙂 Det blev en tur till stan idag på lunchen, för att handla lite nytt till garderoberna. Nomi ska på disco i helgen och hade önskat sig något glittrigt. Det blev ett par olika tröjor som hon får välja mellan, och alla fick godkänt.
Handlat på både Lindex & HM- tycker de har fina kläder till vettig priser.
Till mig hittade jag en blus i lite höstfärger, tror den blir fin till ett par jeans.
Eftersom jag mest har vitt, svart & grått i min garderob känns det roligt att hitta plagg med lite andra färger.
Hepp nu ropar tvättstugan efter mig, tvättkorgen har en tendens att svämma över på nolltid här hemma.
För att inte tala om alla strumpor som försvinner, undrar just om vår tvättmaskin käkar strumpor, eller vart tar alla vägen?
Litet lunchtips, eller kanske kvällens middagstips. Denna åt jag & Jonathan till lunch förra veckan. Men jag har skrivit om receptet så att det ska passa en familj för 4. För smidighetens skull.
En rätt som tar mindre än en halvtimma att laga. För 4 personer: 4 bitar lax
2 1/2 dl creme fraiche ( tomat & basilikasmak )
1 1/2 dl vatten eller grädde
salt & peppar
Serveras med pärlcouscous med hackad tomat
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader,
Lägg den tinade laxen i en ugnssäkerform, vispa ihop crème fraîche, & vatten och häll över fisken.
Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills fisken är genomstekt. Servera sedan med couscous eller kanske pressad potatis.
Godmorgon mina vänner, hoppas ni får en riktigt fin dag. Hittade en bild på nya klockan, som vi fyndade på Kosta Outlet för lite sedan. Tyckte om att den var antikvit & hade lite ojämn rostig målarfärg på. Vitt, grått & silver är färgerna vi har här.
Lampan är hundra år gammal typ, och kommer från Ikea, men den är fortfarande lika fin. Men jag letar efter ett snyggt sängöverkast, då i någon grå nyans. Har du några tips?
Nu dags att kila upp och starta kaffet.
Vi hörs snart igen ! Ska kika in med nytt recept då.
Här är vi tillbaka efter ett trevligt möte på skolan. Inte för att jag trodde något annat, men det går jättebra för Thelma i skolan med både studier & nya kompisar. Sedan vart det hem och laga mat, lyssna på läxor och natta barn. Nu blir det en stund framför tv:n ( hihi ) läs datorn, innan det är dags att sova. Ville tipsa om en av mina favoritkakor, en kaka med få ingredienser dessutom. Krämig nutellakladdis som kan serveras med hallon och lättvispad grädde.
Det här behöver du:
4 dl nutella
2 ägg
1 dl vetemjöl
Topping: Pistagenötter & flingsalt
Garnering nutella
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Mät upp nutella och vispa ihop den och äggen till en slät kräm.
Och vänd ner mjölet. Häll upp i smord form eller bakpappersklädd ( gärna något mindre än 15*20 ) Strö över pistagenötter & flingsalt. Grädda den i mitten av ugnen i cirka 15-18 minuter. Ställ in i kylskåp i minst 4 timmar, ringla över lite ljummen nutella och servera.
Jag har ju ett gäng med recept att uppdatera här från helgen som gått. Kalas och allt, så mycket sötsaker blev det ju. Tårtan vi hade i helgen blev en kladdkaketårta. Denna gången med en fyllning av chokladkolakräm. Det är samma som karamelliserad mjölk, fast med chokladsmak. ( De står i bakhyllorna i välsorterade matvarubutiker. )
Detta behöver du till en form cirka 22-24 cm :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1/ 2 burk med karamelliserad mjölk ( choklad-smak)
Garnering : vispad grädde & mini-nonstop
Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen, och klicka ner den karamelliserade chokladkrämen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.
Vispa grädden och spritsa runt kanterna och strössla över nonstop:en.
Klar att servera. Ni ser hur krämig chokladkolakrämen blir va? 🙂
Godmorgon där, Jag hade planerat en promenix runt sjön, men det hänger regn i luften idag. Så det var betydligt trevligare att tända ljus & sätta sig framför nyhetsmorgon med dator & en kopp kaffe. Måste kika lite efter nya träningskläder också, vill gärna ha lite färgglada. Tips? Snart har jag telefonmöte, och sedan ska jag ner till posten och få iväg de nya avtalen. Lite nya recept ska uppdateras, och bildredigeras. Ja, lite så ser dagen ut, innan jag ska iväg på Thelmas utvecklingssamtal idag. Måndag = vegetariskt. Varsågoda här kommer dagens tips.
Tips på en god vegetarisk paj med babyspenat, fetaost & körsbärstomater.
Det här behöver du : 3 ark med filodeg
smör
Fyllningen:
1 ask med babyspenat
200 gram god fetaost / getost
körsbärstomater
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Pensla formen med smör och lägg i ett av filodegsarken i taget, och pensla med smör emellan. Klipp bort överflödig filodeg runt kanterna. Fyll pajformen med babyspenat, smulade fetaost och lite körsbärstomater. Vispa allt till äggstanningen och häll över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20- 25 minuter eller tills äggstanningen stannar till sig. Ev behövs det läggas över grillfolie för att pajkanterna ej ska brännas.
Det här behöver du till 5-6 personer :
1,2 kilo putsade fläskkarre
valfria kryddor ( jag hade chili explosion )
3 1/2 dl coca cola
4 msk olivolja
1 msk kinesisk soja
1-2 tsk samal oelek
1 1/2 msk chilisås
1 msk med kalvfond koncentrerad
Gör så här:
ställ ugnen på 110 – 120 grader, putsa köttet och gnid in valfria kryddor. lägg det sedan i en kastrull som tål ugn. Blanda ihop coca cola, olivolja, soja, chilisås, sambal oelek & fond, och häll över köttet, och lägg på ett lock. Ställ in i ugnen i cirka 6-7 timmar, och skulle vätska försvinna helt kan du mäta upp lite mer vätska. Köttet ska när det är klart, dela sig lätt och bara falla isär när du skär i det så här med två gafflar. Serveras sedan i hamburgerbröd eller mjukt tortillabröd med grönsaker och en god kall sås.
Vi gjorde såsen på:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk pressad citronsaft
1/2 riven vitlöksklyfta
1 /2 msk chilisås
salt & peppar
cayennepeppar
Bara att blanda ihop och ställ kallt fram till servering.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Strasskakor
Det här behöver du:
100 gram rumsvarmt smör
1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
Garnering: choklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mät up det mjuka smöret med florsocker och vaniljsocker och rör ihop. Vänd ner potatismjölet och mjölet, lite i taget tills du har en kletig smet. Fyll upp stjärnspritsen med smeten och klicka ut lagom stora strasskakor. Grädda i 10- 12 minuter, de ska vara rätt ljusa i färgen. Låt de svalna innan du sedan smälter choklad och chokladdoppar dem.
Vilken god 3-rättersmiddag vi hade här igår. Thelma lagade all mat själv, fast jag fick vara med och assistera & diska.Hon började med att bjuda på räksoppa, denna variant åt vi ofta till förrätt för 5 år sedan men sedan föll den i glömska. En förrätt som inte går att misslyckas med, den är så enkel.
Men först shoppingdagens tips- det kommer HÄR
Och nu till soppan som är busenkel och väldigt smakrik och god.
Det här behöver du till 4- 5 förrätter :
1 ask med räkost (mjukost med räksmak )
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
2 msk hummerfond
1 kruka hackad dill
1 kryddmått salt
ev dofta över cayannepeppar
500 gram XL räkor
Gör så här:
Börja med att skala räkorna.
Ta fram en kastrull, vänd ner räkost, grädde, vatten & fond och låt sjuda upp under omrörning.
Hacka ner dillen och smaka av med salt & cayennepeppar. Lägg de handskalade räkorna i tallrikarna/ skålarna & häll över soppan. Ju mindre räkor kokar , ju godare. De blir lätt sega annars.
Jag sorterar recepten i olika inlägg för att det ska bli lättare för er att både hitta och söka efter dem. Dessa är galet goda, där chokladen möter den salta lakritsen. Omnomnom.
Det här behöver du till 28-30 chokladbollar 200 gram smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2 1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
25-28 stycken plopp – med lakritssmak
Garnering: lakritsströssel
Gör så här: Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen vispa till en slät smet och ställ kallt i 1 timme. Rulla sedan chokladbollar och tryck ut en grop i mitten för ploppen och rulla ihop till bollar. Rulla dem sedan i lakritsströssel och ställ svalt till servering.