Snart helg, och snart börjar vårar höstlov. En hel vecka med sovmornar & långa frukostar är inte alls tokigt. Även om jag har massa jobb denna veckan så är det ändå ganska gott att slippa passa tider på morgonen. Och fredagsbuketten fick flytta in hos oss redan igår, hoppas den står länge nu. Det är alltid en chansning att köpa rosor, ibland står de fina i över en vecka. Eller har man otur och de säckar ihop efter en dag eller två.
Idag står 3-rätters på menyn, Thelma lagade ju förra veckan. Och idag ska vi hjälpas åt alla i köket.
Återkommer med recepten senare.
Hej där,
Nu är jag tillbaka efter ett litet morgonmöte och tänkte kika in här och säga hej. Imorgon är det fredag och snart helg, och vi lagar gärna lite extra god mat just på helgen. Oxfilé är väl alltid gott, men för de som inte gillar oxfile här hemma brukar vi bara byta ut den mot fläskfilé. En bookmaker toast fungerar fin fint till helgmat, jag hade ett grövre större bröd här. Och tyckte inte att det behövdes något tillbehör till. Men använder man mindre toastbröd / snittar så kan det vara gott med lite pommes eller klyftpotatisar till. Här finns min variant med fläskfilé
Det här behöver du till 4 personer: 500 gram putsad oxfile smör
salt & peppar
4 bröd / ciabatta
smör
4-6 tsk dijonsenap
1 kruka krussallad
3 tomater
finhackad rödlök
1 pkt bacon
bearnaisesås
riven pepparrot
Gör så här: Ställ ugnen på 180 grader. Helstek oxfilen, i smör i stekpannan med salt & peppar tills den får vacker färg. Lägg sedan in i ugnen med köttermometer.
Under tiden förbereder du bröden, smöra bägge sidor och med ett lager dijonsenap. Sallad, lök, och riv över valfri mängd pepparrot och tomat lägger du på när oxfilen är klar. Jag brukar låta köttet gå upp till 58 grader, sen tar jag ut köttet och rullar in i grillfolie och låter vilar i 10 minuter. Stek under tiden baconet kanaperstekt. Skär upp köttet och lägg på mackorna, och bred ut bearnaisesås och lägg på brödlocket.
Hoppas att ni sovit gott. Här har jag precis satt mig framför datorn med dagens första kopp kaffe. Lugnet innan det är dags att väcka resten av familjen. Ibland frågar ni efter vad jag shoppat och jag blandar gärna nytt & gammalt. Och är det någon som gillar loppisar så är det jag. Detta fyndade jag i tisdags på Erikshjälpen, handlar gärna där då man vet att pengarna går till behövande.
Blått porslin till vitrinskåpet hemma i stan.
Så där ljuvligt kornblå nyans. Kommer bli så fina att fota bakelser på….
Jag tänker semlor, eller någon annan gräddig bakelse… hihi.
Nu då…. jo nu ska jag väcka resten av familjen och äta frukost innan det är dags att börja jobba.
Många av er har önskemål om att jag ibland ska skriva ner lite samlade recept. Och visst varför inte…
Så idag vill jag tipsa om mina 10 godaste gratänger. Pssst… Missa inte att jag finns på instagram : @jennysmatblogg
Då vart det onsdag igen, halva veckan har redan gått. Jag som nyss tyckte att det var måndag ju. Idag ska Nomi ta hem tre kompisar från skolan, det är roligt när de har mycket kompisar. Och igår fick jag besök av min mormor, mamma och mammas svärmor. Jag hade lovat att ta med dem en tur till loppisen här i stan (Erikshjälpen) som bara har öppet vissa dagar i veckan. Och jag fyndade en hel del, och det gjorde även de. Jag köpte fint gammalt blått porslin både till vitrinskåpet och till stugan. Sen hann vi även med en liten lunch innan de skulle hemåt. Till middag lagade jag Jacobs favoriträtt : smörstekt panerad torsk med kokt potatis. Och så provade jag en ”ny” sås till. Minns ni skolans dillsås, den kalla som de serverade till all fisk? Jag gillade den jättemycket och har googlat runt, så detta är en blandning av alla recept som jag hittat. Och den smakade faktiskt precis som skolans- mums.
Det här behöver du :
En torskfile per person
1 tallrik med mjöl
1 tallrik med 2 lättvispade ägg
2 dl ströbröd – 1 tsk salt
Dillsåsen för 4-5 personer :
5 dl gräddfil
3 msk majonäs
4 msk bostongurka
4 msk fryst dill
1/2 msk pressad citronsaft
1 nypa socker
salt
Serveras med kokt potatis
Gör så här:
Börja med såsen, rör ihop alla ingredienser och ställ den kallt fram till servering.
Rör först ihop såsen och låt stå kallt i ett par timmar innan servering. Skala och koka potatisen. Ta fram tre tallrikar, en för mjöl, en för ströbröd+ salt, och en för äggen ( vispa dem innan ) Sedan kan du ta fram filerna och lägga dem i mjöl, doppa bägge sidorna. Sedan väder du dem i äggen , och sist i ströbrödet. Stek dem sedan klara i rikligt med smör på stekplåten. Några minuter på varje sida.
Nu var det länge sedan jag tipsade om en god kycklingrätt, så nu var det allt på tiden. Vi äter kycklings ofta hemma hos oss, hela familjen gillar det mycket. Så har ni några smarriga tips på några roliga kycklingrätter i lager ”bring it on”, det är alltid tacksamt med tips.
Det här behöver du till 5 personer:
600 gram kycklingfile
1 msk smör
1 1/2 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
1 1/2 msk konc. kycklingfond
1 tsk med krossade rosepepparkorn
1 msk kinesisk soya
2 msk svartvinbärssaft
140 gram ädelost
Gör så här: Skär kycklinge i mindre bitar, hetta upp en stekpanna och bryn dem klara.
Vänd ner grädde , creme fraiche, fond, kryddor och saft. Låt puttra ihop i fem minuter.
Smula sist ner ädelosten och låt den smälta samman med såsen.
Så roligt att läsa ikapp vad ni arbetar med, det är alltid kul att veta lite vilka ni är bakom skärmen som läser här. Idag har jag suttit framför datorn nästan hela dagen, jobbat lite med det och med det där. Men det känns inte som jag fått särskilt mycket vettigt gjort iallafall. Så tills imorgon har jag satt upp listor för hela dagen, känns alltid bra att kunna stryka över och få en översikt över allt som är kvar. Något jag däremot hann med var att prova denna kladdkakan, och den fick mycket väl godkänt. Både av mig och bägge sönerna som kom hem lagom till fikat.
En kladdkaka med krispig tryffeltopping med puffar av ”sea salt”. Detta är en variant av tidigare ”Världens godaste kladdkakan” Du hittar den HÄR
Det går bra att använda Polly ”sea salt” puffar, eller de storaKina snacks:en.
Kunde inte bestämma mig för vilken av dessa bilder som var finast, så jag valde bägge.
Kladdig kladdkakan från olika vinklar.
Detta behöver du till en form cirka 22-24 cm :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1/ 2 burk med karamelliserad mjölk ( choklad-smak)
Garnering : 200 gram mjölkchoklad 1/2 dl vispgrädde
150 gram puffar ( Polly Puffar eller Kina snack )
Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen, och klicka ner den karamelliserade chokladkrämen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.
Toppingen gör du innan servering: Värm upp grädden i en kastrull och bryt ner chokladen och rör tills du fått en len tryffel.
Ta bort från plattan och låt svalna något innan du snabbt vänder ner puffarna och breder pufflagret över kladdkakan. Låt svalna en kvart i kylskåp.
Maybeauty hörde av sig för lite sedan om ett samarbete med deras nya produkter. Och eftersom jag tidigare varit väldigt nöjd med deras produkter så tackade jag självklart ja även denna gången. Nu har de tagit fram ett ”Miracle serum” för håret för att göra det extra mjukt, lent & skinande. I serumet finns Arganolja, Mandelolja, Olivolja och Linfröolja. Stort plus för att det doftade så gott & fräscht! Håret kändes precis som efter ett besök hos frisören, och doftade!
Appliceras i handdukstorkat hår, och det räcker med ett pump eller två från flaskan.
Det är drygt och ska bara appliceras i topparna.
Jag gillade håroljan jättemycket, och det var verkligen toppen hur det återfuktade håret och även mina extensions. Ni som också har hårextensions vet hur viktigt där är att återfukta det.
Frissigheten försvann och det lämnade att skinande resultat utan att kännas oljigt, och som jag tidigare nämnde doften var så fräsch. Nu kan jag erbjuda mina läsare ett grymt bra erbjudande. Nu får alla mina läsare hela 30 % rabatt med rabattkoden ”Jennyhair ” eller klicka här så kommer du få rabatten automatiskt.
* * * * * * * I samarbete med Maybeauty * * * * * * * * *
En sådan här stor bukett med vackra rosor var ju inte alls tokig vid dagens arbetsplats. Jag gillar måndagar, för att det är en ny vecka och ny energi. Och extra mycket varannan måndag för idag kommer stora barnen hem ( man vänjer sig faktiskt aldrig med varannan vecka ). Och idag tänkte jag starta dagen med att jobba ikapp mailen. Vad jobbar du med ? Berätta gärna.
I eftermiddag har jag ett nytt middagsrecept jag tänkte pröva här hemma.
Får återkomma med det senare ( om det blir lyckat )
Hoppas du fått bästa starten på veckan vart du nu i landet befinner dig. Eller världen kanske jag borde skriva. Jag ser att det är många både i Danmark, Norge, Finland, Usa & Spanien som läser här inne.
Det här behöver du till 4 personer:
Nudlar / Linguine
Olivolja
1 stor putsad fläskfile
3 paprikor gärna i olika färger
1 gullök
1 näve med sockerärtor
cashewnötter
2 dl vatten
Gör så här:
Koka nudlar / linguine enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla köttet tunt och klyfta lök & grönskaker i lagom stora munsbitar. Hetta upp en panna med högre kanter och fräs på det strimlade köttet, tills de får färg.
Vänd ner grönsakerna & cashewnötter och fräs i några minuter, och häll sedan över vattnet. Låt sjuda upp & Blanda ihop alla ingredienser till kryddsåsen, och häll över så mkt du tycker behövs i woken. Smaka av då & då.
Sist vänder du bara ner de avrunna nudlarna och vänder runt – sen är det klart att servera.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Polly-cookies
Det här behöver du till cirka 35-37 cookies:
120 gram smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat + 1/2 tsk salt
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk ljus sirap
Fyllning : 1/2 påse Polly / marschmallows eller Dumle
Garnering : Strösocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen & sirapen i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat & salt i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered och häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar. Ta fram pollyn och platta ut bollen med ett tryck i mitten lägg dit en polly per och rulla ihop till en boll.
Rulla bollarna i socker och lägg på en ugnsplåt- grädda i 6- 10 minuter (håll koll ) tills de har flytit ut lite och får lite sprickor i degen.
Ta ut och låt svalna något inna du provsmakar.