Gör så här:
Rör ihop och ställ kallt fram till servering.
Gör så här :
Rör ihop ingredienserna till hamburgarna, låt stå en timme i kylen innan du formar burgare och steker dem klara.
Jag vill ha mina lite rosa i mitten – men det är en smak sak.
Skriver ett par rader till er medan jag väntar på hantverkarna, de ska kolla in allt innan de börjar jobba här på måndag. Så spänd för hur det kommer bli, får be dem skicka över lite bilder till oss under pågående renovering. Jag hämtade Nomi i Kalmar igår, hon hade sovit hos farmor en natt. De hade gått på museum & sedan mötte jag upp dem på Skälby där det var ponnyridning till Nomis stora glädje. Idag är det dock inte lika strålande väder, men jag ska ge mig ut i trädgården lite. Jonathan & Melvin på väg hit från Växjö och jag ska laga laxsida med potatis tills de kommer. Det är så gott, och det var så länge sedan jag lagade hel laxsida, mumsigt !
Och vill du servera en mör och smakrik älggryta till helgen ?
Prova då detta receptet.
Det här hade jag i min älggryta:
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 1/2 dl rött vin
3 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
2 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
1 msk svartvinbärsgele eller lingonsylt
salt, peppar
Toppa med lingon
Gör så här: Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond, vin & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en anna stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta, och runda av med gelé & grädde och smaka av med timjan salt och peppar
Nu med hösten så blir det mer fokus på långkok, grytor och soppor. Jag har kokat flera olika sorters soppor nu under en tid och först kommer denna: En god minestronesoppa på mitt vis, med riven parmesan på.
Det här behöver du till 5-6 portioner :
smör
1 gul lök
1 stor morot
1 pressad vitlöksklyfta
800 gramblandfärs
3 msk tomatpure
1 – 1,2 liter vatten
valfri mängd spagetti
2 st köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
2 burkar krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar
Gör så här:
Hetta upp en kastrill med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken, den slantade moroten tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- bryt sist ner ner pastan och låt sjuda tills den är klar , smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.
Vi ska alldeles snart börja med lunchen och vi tänkte göra det enkelt och grilla korv över eldkorgen. Det är vackert väder idag på öland men det är kallt. Fast jag blev extra varm i hjärtat idag då jag såg att bloggen hoppat upp på andra plats på bloggtoppen. Att följa bloggstatistik har jag alltid tyckt varit spännande och roligt, inte minst för att tävla med sig själv och se att sajten faktiskt växer vecka efter vecka. Eftersom Aftonbladets ”bloggportal” håller på att lägga ner så kan ni istället följa bloggstatistiken här på tailsweeps blogglista: Klicka här
Jag vet att många under mina första år som jag jobbade med bloggen inte trodde lika mycket på idéen som jag.
Men idag hoppas jag att jag att jag överbevisat dem lite grann iallafall 🙂 Bild lånad från google.se
Godmorgon Måndag, Idag behövde vi inte ställa klockorna, fast jag och Nomi vaknade rätt tidigt iallafall. ( kvart i åtta ) Thelma sover fortfarande, fast vi lovade att väcka henne till frukosten. Grabbarna kommer imorgonkväll eller på senast på onsdag. Dagarna går rätt fort här, vi har höststädat trädgården, varit på middag hos lillasyster & igår åkte vi ner till stan och åt tjejmiddag ute jag och döttrarna. Och igår såg vi största älgen någonsin från vardagsrumsfönstret, det måste vara älgkalven som vi såg när vi köpte stugan. Men i början av denna sommaren var han minsann inte så stor haha…. Nu sprang han förbi på ängen nedanför oss, stor som bara den. Barnen tycker att det är spännande med alla djuren som finns precis inpå husknuten här.
Hur underbart höstväder är det inte nu. Dock fotade jag denna bilden lite för sent på eftermiddagen. För vi hade strålande solsken hela dagen när vi räfsade och klippte gräs.
På bilden här över ser man staketet / planket Jonathan snickrade upp sist. Det ska målas vitt om ett år, kommer bli jättefint. Söta fågelholken, som bara fungerar som fågelmatare. Väldigt uppskattad av småfåglarna, min mormor kommer verkligen gilla denna när hon kommer på fikabesök nästa gång.
Men nu ska jag och Nomi göra lite scones & värma på oboy innan det är dags att väcka Thelma.
Imorgon börjar höstlovet för många av landets barn. Och många av er föräldrar har efterfrågat mellistips tills dess.
Detta blir mina 10 bästa tips, hoppas ni hittar lite ni gillar.
( klicka på texten för att komma till receptet )
En smördegsinbakad oxfile wellington med krämig potatisgratäng & smörstekta kantareller.
Det här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
smördeg
1 uppvispat ägg
Potatisgratäng recept här
Rödvinsåsen recept här Beasåsen var en köpevariant,
vill du göra egen finns recept här
Gör så här:
Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.
När jag serverar häller jag gärna såsen över köttet för att jag tycker det är snyggare
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Börja med att ställa nutellan kallt- då blir den lättare att jobba med och när den är kall så skedar du upp teskedsstora kulor och fryser in på en bricka med bakplåtspapper.Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen & sirap i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat + salt i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered och häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar. Ta fram den frysta nutellakulorna och platta ut bollen med entryck i mitten lägg dit en nutella kula och rulla ihop till en boll. Rulla bollarna i socker och lägg på en ugnsplåt- grädda i 6- 10 minuter tills de har flytit ut lite oh får lite sprickor i degen. Ta ut och låt svalna något inna du provsmakar.
Jag ser att ni är en hel del som sitter här och läser just nu. Så då tänkte jag titta förbi med ett tips på rolig & god förrätt. Vi bjöd på denna igår, och den var grymt god och utan många kolhydrater.
Ostkex med skagenröra
Ostkexen till cirka 15 stycken:
5 dl riven lagrad ost
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader.
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Riv osten och dela upp i små plättar på en ugnsplåt med bakpapper. Ställ in i mitten av ugnen cirka 5- 10 minuter, tills osten smält och börjat bubbla. Ta ut och låt svalna, lägg sedan ostkexen på ett fat eller ostbricka och klicka ut skagenröra & dekorera med räkor & gräslök
Hej,
Nu är vi tillbaka från en lång och frisk powerwalk, jag & mannen. Så nu tänkte jag passa på att skriva till er medan Jonathan är & hämtar Nomi från kalaset på leklandet. Och ni var många som önskade receptet på efterrätten vi åt igår. Den var riktigt mumsig och kändes nästan nyttig för att den är gjord på kvarg. Den är dessutom busenkel att göra, man slänger ju ihop den på bara ett par minuter. Vi gjorde denna till advent, då är ju pepparkakor ett måste. Men det går bra att yta mot vilka cookies eller digestivkex som helst.
Till 6 portioner behövs
500 gram kvarg ( vi hade smaken granatäppel )
6 pepparkakor / cookies eller digestive
2 guldnougat
Färska bär
Gör så här:
Häll upp kvargen i vackra glas, toppa med pepparkakssmulor. Krossa dem i mortel eller för hand.
Guldnougaten hyvlar du med en osthyvel, jag tycker det är lättast om den är rumstempurerad.
Toppa med bären och servera genast
Hej igen,
Sådär, då vart jag tillbaka igen. Det blev en runda till mataffären för att handla till kvällens middag. Lagom med folk om man har möjlighet att handla innan alla slutar jobbet. Sen blev det även en snabb tur på stan för att handla ny träningsjacka, min gamla var försvunnen. Troligtvis hänger den i stugan, men jag behövde en ny nu iallafall. Och de som vet säger ju att det blir roligare att träna med snygga träningskläder, jag håller tummarna för att det är sant 😉
Ett litet middagstips för er som inte bestämt er för vad ni ska laga ikväll En skomakarlåda med kycklingfile, trevligt när man kan servera i portionsformar / små ugnsformar. Egentligen serveras skomakarlåda med biff eller oxfile. Men det var lika gott med kyckling, prova vetja.
Till 5-6 personer: 5-6 kycklingfileeer
smör
salt & peppar
Potatispuren :
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar
Gör så här:
Börja med rödvinssåsen, den tar längst tid. Skala potatis och koka upp med salt. Smörstek de tinade kycklingfileerna och krydda med salt & peppar. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar. Ta fram en snygg ugnsform och fyll med potatispuren, skär kycklingen och lägg ovan på purén. Dekorera med knaperstekt bacon, och finklippt gräslök.