Veckomatsedel

Söndag och vad vore en söndag utan veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag Vegetariska hamburgare
Tisdag Fisksoppa med saffran
Onsdag: Krämig carbonara
Torsdag Köttbullar fyllda med ost & jalapenos
Fredag: Oxfile Wellington

 

En smördegsinbakad oxfile wellington med krämig potatisgratäng & smörstekta kantareller.

IMG_6084

Det här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
smördeg
1 uppvispat ägg

Potatisgratäng recept här
Rödvinsåsen recept här
Beasåsen var en köpevariant,
vill du göra egen finns recept här

Gör så här:
Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.
När jag serverar häller jag gärna såsen över köttet för att jag tycker det är snyggare

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Gott till kaffet: Nutellacookies

IMG_4856-001Det här behöver du  till cirka 35-37 cookies:

120 gram rumsvarmt smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat + 1/2 tsk salt
2 dl socker
2 ägg
1 tsk sirap

Fyllning :  frusen nutella

Garnering : Strösocker

IMG_4847-001

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Börja med att ställa nutellan kallt- då blir den lättare att jobba med och när den är kall så skedar du upp teskedsstora kulor och fryser in på en bricka med bakplåtspapper.Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen & sirap i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat + salt  i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered och häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar. Ta fram den frysta nutellakulorna och platta ut bollen med entryck i mitten lägg dit en nutella kula och rulla ihop till en boll. Rulla bollarna i socker och lägg på en ugnsplåt- grädda i 6- 10 minuter tills de har flytit ut lite oh får lite sprickor i degen. Ta ut och låt svalna något inna du provsmakar.

Så gott med ett stort glas iskall mjölk till.

 

0
2 kommentarer

Förrätt LCHF

Godkväll i stugorna.

Jag ser att ni är en hel del som sitter här och läser just nu. Så då tänkte jag titta förbi med ett tips på rolig & god förrätt. Vi bjöd på denna igår, och den var grymt god och utan många kolhydrater.

Ostkex med skagenröra
lchf förrätt

Ostkexen till cirka 15 stycken:
5 dl riven lagrad ost

Skagenröra:
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
600 gram oskalade räkor
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk pressad citronsaft
knappt en  1/2 burk med röd stenbitsrom

Dekorering: Räkor, röd rom & gräslök

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Riv osten och dela upp i små plättar på en ugnsplåt med bakpapper. Ställ in i mitten av ugnen cirka 5- 10 minuter, tills osten smält  och börjat bubbla. Ta ut och låt svalna, lägg sedan ostkexen på ett fat eller ostbricka och klicka ut skagenröra & dekorera med räkor & gräslök

Förrätt lchf

2
4 kommentarer

Efterrätt med kvarg och kaksmulor

Hej,
Nu är vi tillbaka från en lång och frisk powerwalk, jag & mannen. Så nu tänkte jag passa på att skriva till er medan Jonathan är & hämtar Nomi från kalaset på leklandet. Och ni var många som önskade receptet på efterrätten vi åt igår. Den var riktigt mumsig och kändes nästan nyttig för att den är gjord på kvarg. Den är dessutom busenkel att göra, man slänger ju ihop den på bara ett par minuter. Vi gjorde denna till advent, då är ju pepparkakor ett måste. Men det går bra att yta mot vilka cookies eller digestivkex som helst.

IMG_8579

Till 6 portioner behövs
500 gram kvarg ( vi hade smaken granatäppel )
6 pepparkakor / cookies eller digestive
2 guldnougat
Färska bär

Gör så här: 
Häll upp kvargen i vackra glas, toppa med pepparkakssmulor. Krossa dem i mortel eller för hand.
Guldnougaten hyvlar du med en osthyvel, jag tycker det är lättast om den är rumstempurerad.
Toppa med bären och servera genast

IMG_8582

1
1 kommentar

Skomakarlåda med kycklingfile

Hej igen,
Sådär, då vart jag tillbaka igen. Det blev en runda till mataffären för att handla till kvällens middag. Lagom med folk om man har möjlighet att handla innan alla slutar jobbet. Sen blev det även en snabb tur på stan för att handla ny träningsjacka, min gamla var försvunnen. Troligtvis hänger den i stugan, men jag behövde en ny nu iallafall. Och de som vet säger ju att det blir roligare att träna med snygga träningskläder, jag håller tummarna för att det är sant 😉

Ett litet middagstips för er som inte bestämt er för vad ni ska laga ikväll  En skomakarlåda med kycklingfile, trevligt när man kan servera i portionsformar / små ugnsformar. Egentligen serveras skomakarlåda med biff eller oxfile. Men det var lika gott med kyckling, prova vetja.

IMG_7002

Till 5-6 personer:
5-6 kycklingfileeer
smör
salt & peppar

Potatispuren :
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar

Rödvinssås- klicka HÄR

Garnering: 1 pkt knaperstek bacon
klippt gräslök

Gör så här: 
Börja med rödvinssåsen, den tar längst tid. Skala potatis och koka upp med salt. Smörstek de tinade kycklingfileerna och krydda med salt & peppar. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar. Ta fram en snygg ugnsform och fyll med potatispuren,  skär kycklingen och lägg ovan på purén. Dekorera med knaperstekt bacon, och finklippt gräslök.

Häll över lite sås och servera genast!

IMG_6984

0
2 kommentarer

Välkommen fredag

Välkommen fredag,

Snart helg, och snart börjar vårar höstlov. En hel vecka med sovmornar & långa frukostar är inte alls tokigt. Även om jag har massa jobb denna veckan så är det ändå ganska gott att slippa passa tider på morgonen. Och fredagsbuketten fick flytta in hos oss redan igår, hoppas den står länge nu. Det är alltid en chansning att köpa rosor, ibland står de fina i över en vecka. Eller har man otur och de säckar ihop efter en dag eller två.

IMG_6704
Idag står 3-rätters på menyn, Thelma lagade ju förra veckan. Och idag ska vi hjälpas åt alla i köket.
Återkommer med recepten senare.

IMG_6695

Hoppas ni får en riktigt fin start på helgen!

0
3 kommentarer

Bookmaker toast


Hej där
,
Nu är jag tillbaka efter ett litet morgonmöte och tänkte kika in här och säga hej. Imorgon är det fredag och snart helg, och vi lagar gärna lite extra god mat just på helgen. Oxfilé är väl alltid gott, men för de som inte gillar oxfile här hemma brukar vi bara byta ut den mot fläskfilé. En bookmaker toast fungerar fin fint till helgmat, jag hade ett grövre större bröd här. Och tyckte inte att det behövdes något tillbehör till. Men använder man mindre toastbröd / snittar så kan det vara gott med lite pommes eller klyftpotatisar till. Här finns min variant med fläskfilé

IMG_8460

Det här behöver du till 4 personer:
500 gram putsad oxfile
smör
salt & peppar
4 bröd / ciabatta
smör
4-6 tsk dijonsenap
1 kruka krussallad
3 tomater
finhackad rödlök
1 pkt bacon
bearnaisesås
riven pepparrot

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Helstek oxfilen, i smör i stekpannan med salt & peppar tills den får vacker färg. Lägg sedan in i ugnen med köttermometer.
Under tiden förbereder du bröden, smöra bägge sidor och med ett lager dijonsenap. Sallad, lök, och riv över valfri mängd pepparrot och tomat lägger du på när oxfilen är klar. Jag brukar låta köttet gå upp till 58 grader, sen tar jag ut köttet och rullar in i grillfolie och låter vilar i 10 minuter. Stek under tiden baconet kanaperstekt. Skär upp köttet och lägg på mackorna, och bred ut bearnaisesås och lägg på brödlocket.

Servera genast!

IMG_8464

1
2 kommentarer

Nygammalt blått porslin

Godmorgon på er,

Hoppas att ni sovit gott. Här har jag precis satt mig framför datorn med dagens första kopp kaffe. Lugnet innan det är dags att väcka resten av familjen. Ibland frågar ni efter vad jag shoppat och jag blandar gärna nytt & gammalt. Och är det någon som gillar loppisar så är det jag. Detta fyndade jag i tisdags på Erikshjälpen, handlar gärna där då man vet att pengarna går till behövande.

Blått porslin till vitrinskåpet hemma i stan.
IMG_8574

Så där ljuvligt kornblå nyans. Kommer bli så fina att fota bakelser på….
Jag tänker semlor, eller någon annan gräddig bakelse… hihi.

IMG_8563

Nu då…. jo nu ska jag väcka resten av familjen och äta frukost innan det är dags att börja jobba.

Bästa torsdagen till dig!

0
3 kommentarer

10 godaste gratängerna

God eftermiddag,

Många av er har önskemål om att jag ibland ska skriva ner lite samlade recept. Och visst varför inte…
Så idag vill jag tipsa om mina 10 godaste gratänger. Pssst… Missa inte att jag finns på instagram : @jennysmatblogg

Tacogratäng i vackra färger
gratängen

Fiskgratäng med hummersås
fisk1

Lax- & sparrisgratäng

sparris

Kycklinggratäng med smak av taco

ky

Italiensk kycklinggratäng
italiensk

Laxgratäng med pesto
lax

Potatis- och tacogratäng
taco

Kycklinggratäng med extra allt
kyckling1

Torsk- och kräftgratäng

torsk

Blomkålsgratäng LCHF
blom

Hoppas ni hittar lite ni gillar.

3
5 kommentarer

Panerad torsk med kokt potatis & kall dillsås

Hej hej,

Då vart det onsdag igen, halva veckan har redan gått. Jag som nyss tyckte att det var måndag ju. Idag ska Nomi ta hem tre kompisar från skolan, det är roligt när de har mycket kompisar. Och igår fick jag besök av min mormor, mamma och mammas svärmor. Jag hade lovat att ta med dem en tur till loppisen här i stan (Erikshjälpen) som bara har öppet vissa dagar i veckan. Och jag fyndade en hel del, och det gjorde även de. Jag köpte fint gammalt blått porslin både till vitrinskåpet och till stugan. Sen hann vi även med en liten lunch innan de skulle hemåt. Till middag lagade jag Jacobs favoriträtt : smörstekt panerad torsk med kokt potatis. Och så provade jag en ”ny” sås till. Minns ni skolans dillsås, den kalla som de serverade till all fisk? Jag gillade den jättemycket och har googlat runt, så detta är en blandning av alla recept som jag hittat. Och den smakade faktiskt precis som skolans- mums.


Skolans sås dill

Det här behöver du :

En torskfile per person
1 tallrik med mjöl
1 tallrik med 2 lättvispade ägg
2 dl ströbröd – 1 tsk salt

Dillsåsen för 4-5 personer : 
5 dl gräddfil
3 msk majonäs
4 msk bostongurka
4 msk fryst dill
1/2 msk pressad citronsaft
1 nypa socker
salt

Serveras med kokt potatis

Gör så här: 
Börja med såsen, rör ihop alla ingredienser och ställ den kallt fram till servering.
Rör först ihop såsen och låt stå kallt i ett par timmar innan servering.   Skala och koka potatisen.  Ta fram tre tallrikar, en för mjöl, en för ströbröd+ salt,  och en för äggen ( vispa dem innan ) Sedan kan du ta fram filerna och lägga dem i mjöl, doppa bägge  sidorna. Sedan väder du dem i äggen , och sist i ströbrödet.  Stek dem sedan klara i rikligt med smör på stekplåten. Några minuter på varje sida.

Kall sås fisk skola

3
21 kommentarer

Kycklinggryta

 

Hej,

Nu var det länge sedan jag tipsade om en god kycklingrätt, så nu var det allt på tiden. Vi äter kycklings ofta hemma hos oss, hela familjen gillar det mycket. Så har ni några smarriga tips på några roliga kycklingrätter i lager ”bring it on”, det är alltid tacksamt med tips.

IMG_7596

Det här behöver du till 5 personer: 
600 gram kycklingfile
1 msk smör
1 1/2 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
1 1/2 msk konc. kycklingfond
1 tsk med krossade rosepepparkorn
1 msk kinesisk soya
2 msk svartvinbärssaft
140 gram ädelost

Serveras med potatisgratäng och en god sallad

Gör så här:
Skär kycklinge i mindre bitar, hetta upp en stekpanna och bryn dem klara.
Vänd ner grädde , creme fraiche, fond, kryddor och saft. Låt puttra ihop i fem minuter.
Smula sist ner ädelosten och låt den smälta samman med såsen.

Servera genast.

1
14 kommentarer