Inför kladdkakans dag

Hej,

Igår var det stockholm med jobb, intervju, fotograferingar och möten. Blev försenad på förmiddagen då flyget inte kunde lyfta pågrund av alla dimma, men jag hann med det jag planerat och lite till. Och jag landade hemma i småstan igen framåt elva på kvällen, en givande & rolig dag i huvudstaden. Nu vill jag berätta mer om mitt roliga samarbete jag har tillsammans med Ica denna veckan. Jag har bakat tre riktigt smarriga kladdkakor som jag bjuder på deras sajt ica.se. Och sedan gästar jag deras instagtamkonto hela veckan med kladdkaksinspiration, följ mig gärna där också ♡
@icasverige

En kladdkaka med kolakräm & salta jordnötter och extra mycket choklad.
IMG_8945

En bit kladdkaka som är helt ljuvligt krämig

IMG_9006

After Eight kladdkaka med tryffeltopping

IMG_8920

Är det något som faller er i smaken, då hittar du alla recept på Icas hemsida
HÄR

* * * * * * * *  I samarbete med ICA * * * * * * * * *

0
8 kommentarer

Kycklinggryta med purjolök & dijonsenap

Lagade precis en sen lunch, en kycklinggryta efter filosofin ” man tager vad man haver ”
Alla grytor man gör med crème fracihe blir ju extra krämiga, i denna var det purjon & dijonsenapen som fick bli smaksättare.
Mumma!

Extra plus för att den går snabbt att laga, ungefär lika lång tid som riset blir färdigt på.
IMG_9232
Väljer du bort riset & tar en sallad till har du en LCHF-middag.

Det här behöver du till 4 personer: 
3 stora kycklingfileer
smör
salt & peppar
1/3 dels purjolök
4 dl creme fraiche
1 msk kycklingfond
1 1/2 msk med kinesisk soja
3 tsk dijonsenap
salt & peppar

Serveras med kokt ris

Gör så här: 
Strimla upp kycklingen & purjolöken. Och hetta upp en stekpanna med smör, fräs purjon några minuter och sen tillsätter du kycklingen. Salta & peppra, och vänd om då och då tills kycklingen är genomstekt. Mät i crème fraîche, soja, fond & dijonsenap.
låt sjuda upp och smaka av med salt & peppar.

6
7 kommentarer

Planti / Soygurt

Hej och godmorgon där ute,

Många av er har efterfrågat mat & mellistips för veganer. Och jag som gärna vill lära mig att laga & äta all sorts mat, var inte sen att tacka JA till förfrågan om ett samarbete med Planti. Planti har en hel drös med produkter som passar veganer & alla är laktosfria & fria från komjölksprotein. Vi börjad med att provsmaka den läckra soygurten som vi gillade massa & barnen barnen backade om flera portioner. Deras favoriter blev svartvinbär, jordgubb & vaniljsmak. Soygurten är så krämig & god att man inte känner skillnad mot ”vanlig” yougurt.

IMG_8109

Flera goda fruktiga smaker för alla smaklökar: och jag som är rätt svag för rabarber fick en ny favorit. Planti har 20 artiklar som passar för frukost / dryck / matlagning & desserter, och samtliga är 100 % växtbaserade. Kalciumberikade smaksatta soygurtar, smakar krämigt & gräddigt trots att det bara är producerats från växtriket.

IMG_8098

Finns även en soygurt som är ekologisk & naturell, den är krämigt god. Men man äter även med ögat, och lite färska goda bär över är vackert. Produkterna kan du även hitta HÄR


IMG_8075

Till middagen provlagade jag en vegansk ”köttfärsås”, kan man ens kalla den köttfärsås när den endast är gjord på grönsaker? Barnen tog både en & två portioner och de märkte ingen skillnad på denna krämiga veganrätt & vår vanliga köttfärsås. Planti:s creamy cooking var smaksatt med chili och fungerar precis lika bra som vanlig grädde. Toppen för alla som vill äta vegansk mat& extra plus för alla som är känsliga mot mjölk-produkter. En grym ersättare.

IMG_8166
Jag valde en pasta som inte innehöll ägg, torr pasta gör det oftast inte.

För 4 personer:
Spagetti
rapsolja
1 finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
300 gram Veganfärs ( finns i frysdisken)
2 finhackade tomater
1 msk tomatpure
1 dl vatten
1 förpackning med creamy cooking
1 tsk kinesisk soja
1 kryddmått paprikapulver
salt & peppar

Gör så här
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök & vitlöken glansig. Vänd ner färsen tomaterna och fräs runt, mät upp och vänd ner tomatpure. Rör runt tills det har blandats om, vänd ner vatten, cremy cooking, soja och låt sjuda upp.
Smaka av med paprikapulver, salt & peppar. 

Smaklig måltid

IMG_8174
Vart hittar du dessa produkter :
Ica, Coop , Bergendahls & Axfood

* * * * * * I samarbete med Planti * * * * * *  

0
9 kommentarer

Kebabkycklingsallad


Nu är jag på väg till Stockholm på jobb, och lyckades uppdaterade här innan det var dags att kliva på flyget. En morgon utan stress tänkte jag att jag skulle få här, men tjena….. så blev det inte.

Iallafall, nu är jag på väg och hann med flyg och fick med mig det viktigaste. Ett lunchtips eller lättare middagstips kommer här,
IMG_6829 (1)

Och hemmagjordsås, som smakar precis som på pizzerians.

Det här behöver du för att göra kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 tsk italiensk salladskrydda
2 1/2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk kallt vatten
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
cayennepeppar ( efter smak & tycke )
salt

Gör din kebabsås så här:
Blanda samman allt och ställ kallt.
Klar att servera efter en till två timmar i kylskåp.

IMG_6796 (1)

* * * * * * * * * * * * * * *

Det här behöver du till 5- 6 personer:
1 kilo kycklingfile
Rapsolja
hemmagjord kebabkrydda
salt

Tillbehör : Pommes och en god sallad

Gör så här:
Strimla den tinade kycklingen i lagom stora strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och vänd ner kycklingen.
Krydda den med kryddmixen under tiden, och när kycklings nästan är färdig salta & smaka av med mer krydda.

Serveras sedan genast !

IMG_6800

0
6 kommentarer

Kladdkaka med chokladtopping & ännu mera choklad

Godkväll,

Hoppas att ni har haft en fin helg och ett härligt höstlov ( ni som haft det ). Jag har inte hunnit kika förbi bloggen så mycket som jag velat denna veckan, utan jag har istället försökt att ha lite ledigt. Vi har mest tagit det lugnt & varit i stugan och fixat. Men även varit på simhallen, besökt Skälby och klappat djuren, träffat vänner, ätit halloweenmiddag och nu avslutade vi höstlovet med en bio. Lassemajas detektivbyrå, och den fick högsta betyg av barnen! Denna veckan kommer jag tipsa om mina goooodaste kladdakor här på bloggen. Ni har väl inte missat att det är kladdkakans dag på lördag.

En dag som måste firas med en god kladdkakebit, eller två.

IMG_0623

 

Det här behöver du för att baka kladdkaka 20- 22 cm :

 4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
1/2 burk med karamelliserad mjölk
3 Mars / delade i bitar

Topping: 
400 gram mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
Mars till dekorering – jag hade 4 marsbitar

IMG_0619

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,  IMG_0453

Börja med att breda på ut av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen / karamelliserade mjölken i smeten , dela marsen i mindre bitar och tryck ner. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter. Den ska fortfarande vara lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. När kladdkakan svalnat så gör du toppingen, sjud upp grädden och bryt ner chokladen. Och rör tills chokladen är blank, och bred ut över kladdkakan. Skär Marsgodiset i fina snitt och dekorera kladdkakan med, så att de fastnar i chokladroppingen.

Servera med lite lättvispad grädde.

 

7
18 kommentarer

Veckomatsedel

Första november idag, välkommen ny månad.
Idag är det även söndag – och vi laddar upp med en veckomatsedel. På Facebook kommer jag uppdatera hela dagen med massa veckomatsedlar. Ni hittar mig HÄR

 Måndag Veg. ugnspannkaka med rårörda lingon 
Tisdag
Torsk i citronsås
Onsdag
Smördegsinbakad kassler med champinjonsås
Torsdag
Indisk kycklinggryta med ris
Fredag
Calzone med tacofärs IMG_6209IMG_6222

 Jag hade en rulle med färdig pizzadeg liggandes i kylen, annars är ju hemmagjord den godaste. Fast ack så bra det är ibland när det bara är att rulla ut den, och på med fyllningen.Degen räckte till 2 mindre pizzor.

Vill du baka egen pizzadeg så är DETTA mitt bästa recept
Och tomatsås hittar du HÄR

Till fyllningen hade jag:
200 gram kryddad & stekt tacofärs
4 msk tomatsås
2- 3 dl riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader
Dela till två pizzor och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Stek & krydda färsen, vill du ha lite saftigare färs så rör ner ett par msk av tomatsåsen.  Bred över tomatsås på pizzabotten, på med fyllningen och baka in fyllningen. Nyp ihop kanterna, och ställ in i mitten av ugnen. Tills den får lite gyllene färg, kanske 10 minuter.


Smaklig måltid!

 

0
1 kommentar

Medelhavssallad med oxfile

Hej där,

Hoppas ni har en riktigt fin lördag. Vi håller på att packa oss hemifrån stugan. Ska stanna till på lunch hos mamma och sedan bär det av mot växjö. Tänkte ta lite förebilder nu i stugan, så ska ni få se senare när renoveringen är klar. Badrummet ska renoveras och en glasveranda/ farstukvist ska byggas till. Spännande , och lite nervöst att inte kunna följa bygget från dag till dag. Men tror det kommer bli toppen. Iallafall….jag har provat flera olika rätter med oxfile nu innan nyår, hoppas ni gillar. Uppskattar ni fläskfile eller kyckling bättre, så fungerar det lika bra. Förutom att de ska vara genomstekta tillskillnad från oxfilen.

En medelhavssallad oxfilesallad med avokado & mango funkar alltid.

IMG_8510

Det här behöver du till 2 personer: 
400 gram oxfile
Blandad sallad
1 mongen mango
1 mogen avokado
1 bit röd avlång paprika
1 bit gul avlång paprika
1/2 rödlök
oliver

Det här behöver du till vinägretten: 
2 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 msk finhackad persilja
1/2 tsk torkad timjan
lite finhackad rödlök
Salt & peppar

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser och ställ kallt innan servering.

Gör så här:
Ta fram oxfile minst 2 timmar innan du börjar med maten.
Ställ ugnen på 180 grader. Stek oxfilen i en stekpanna med smör, salt & peppar och lägg in den i mitten av ugnen med en köttermometer. Ta ut köttet när de kommer upp till rätt temperatur. Jag tog ut min vid 58 grader och lät den vila sig upp till 60grader. Vänd in filen i grillfolie och låt vila i 10 minuter. Under tiden fixar du salladen.
Toppa med oxfilen och en god vinegrätt

1
Kommentera

Oxfile Provencale

Tjingeling,

Detta är ett recept jag tycker ni ska bjuda på tills helgen eller varför inte spara till nårsafton?  För detta var nog den godaste oxfilerätten jag någonsin lagat. Detta kommer lätt bli min nya paradrätt.

Så varför inte prova  till helgen eller nästa bjudning.

IMG_6929 IMG_6930
Det här behöver du till 4 personer: 
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
10 fasta potatisar
olivolja / Matolja

Provencalesmör: 
100 gram smör
1/2 kruka finhackad persilja
3 små vitlöksklyftor
salt

Rör ihop alla ingredienser och forma till en rulle med hjälp av bakplåtspapper eller folie.
Lägg in i frysen tills det är dags att använda.

IMG_6902 (2)

Gör så här:
Börja med provencalesmöret, vilket kan förberedas dagen innan.

Ställ ugnen på 200 grader,
Skala och skiva potatisen tunt och skölj den i kallt vatten. Bred ut potatisen i en form ( de ska ligga ett lager potatis) så lagar ni till många är det smidigt att breda ut över en smord ugnsform. Ringla över rikligt med olja och strö över salt och ställ in i ugnen. Ta fram provencalesmöret och skär upp det så att det tinar. Hetta upp en stekpanna med stekfett och bryn sedan oxfilen runt omkring. Jag stekte mitt på medelstark värme med salt & peppar tills köttet hade 60 grader. Rulla in köttet i folie och låt vila i 10 minuter. Skär upp det och toppa råstekta potatisen med köttet och fördela ut smöret. Jag ställde in formen på eftervärmen några minuter för att det skulle smälta snabbare.

IMG_6936

Serverades med bearnaisesås och baconinlindad sparris.
Sparrisen gjorde jag samtidigt som potatisen i ugnen.

IMG_6959 (1)

2
7 kommentarer

Adlibris

 

I samarbete med adlibris har jag fått välja ut fyra böcker som jag vill läsa nu under höstlovet. Fast å andra sidan tror jag att jag sparar 2 av dem tills vi åker på semestern om några veckor. Då vill man ha bra böcker med sig i handbagaget, eller när man ligger i solstolen under ett parasoll.

Den första boken som jag valde var en kokbok, med grymma Herr Morberg.
Jag önskar mig alla hans böcker i julklapp, tycker verkligen om hans recept!
Per Morbergs bok hittar du HÄR
IMG_8750
Fina bilder och väldigt inspirerade maträtter. Även om boken heter Morberg grillar så kan de flesta av recepten tillagas i ugn eller på spisen. Jag ska prova flera av dem nästa vecka. Gott!

IMG_8759

IMG_8756
Boken av Nora Roberts heter en förtrollande ö. Och den hittar ni här.
Detta är en bok som kommer hamna i mitt handbage,
Ni hittar den och flera böcker HÄR
IMG_8761
Och en rysare av Kepler, har läst flera av hans böcker. Och dessa är några av de få böcker jag fått Jonathan att läsa på semestrarna. Så denna kommer packas ner i hans handbagage.
Boken och flera spännande böcker hittar du HÄR

IMG_8768


Och till Nomi som precis lärt sig läsa valde jag en bok ur hennes favoriter ” LasseMajas Detektivbyrå”
Och Zoomysteriemet hittar du HÄR.

IMG_8748

* * * * *  I Samarbete med Adlibris * * * * * *


0
4 kommentarer

Ugnsbakad laxsida med potatis & kall romsås

 

Gårdagens middag kommer här:
Ugnsbakad laxsida med potatis & kall romsås

IMG_8690
Enkelt & gudagott!

Till 5- 6 personer
Laxsida
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl riven lagrad ost
finhackad färsk dill
1 tsk salt

Romsås:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 burk med röd rom / kaviar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Lägg laxsidan med skinnet neråt i en ugnsfast plåt. Rör ihop crème fraîche med den rivna osten & salt. Bred över röran över laxen och ställ in i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills laxen är klar.
Under tiden kokar du potatis och rör ihop romsåsen.

Servera med citron & färsk nyklippt dill

0
2 kommentarer