Medelhavssallad med oxfile

Hej där,

Hoppas ni har en riktigt fin lördag. Vi håller på att packa oss hemifrån stugan. Ska stanna till på lunch hos mamma och sedan bär det av mot växjö. Tänkte ta lite förebilder nu i stugan, så ska ni få se senare när renoveringen är klar. Badrummet ska renoveras och en glasveranda/ farstukvist ska byggas till. Spännande , och lite nervöst att inte kunna följa bygget från dag till dag. Men tror det kommer bli toppen. Iallafall….jag har provat flera olika rätter med oxfile nu innan nyår, hoppas ni gillar. Uppskattar ni fläskfile eller kyckling bättre, så fungerar det lika bra. Förutom att de ska vara genomstekta tillskillnad från oxfilen.

En medelhavssallad oxfilesallad med avokado & mango funkar alltid.

IMG_8510

Det här behöver du till 2 personer: 
400 gram oxfile
Blandad sallad
1 mongen mango
1 mogen avokado
1 bit röd avlång paprika
1 bit gul avlång paprika
1/2 rödlök
oliver

Det här behöver du till vinägretten: 
2 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 msk finhackad persilja
1/2 tsk torkad timjan
lite finhackad rödlök
Salt & peppar

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser och ställ kallt innan servering.

Gör så här:
Ta fram oxfile minst 2 timmar innan du börjar med maten.
Ställ ugnen på 180 grader. Stek oxfilen i en stekpanna med smör, salt & peppar och lägg in den i mitten av ugnen med en köttermometer. Ta ut köttet när de kommer upp till rätt temperatur. Jag tog ut min vid 58 grader och lät den vila sig upp till 60grader. Vänd in filen i grillfolie och låt vila i 10 minuter. Under tiden fixar du salladen.
Toppa med oxfilen och en god vinegrätt

1
Kommentera

Oxfile Provencale

Tjingeling,

Detta är ett recept jag tycker ni ska bjuda på tills helgen eller varför inte spara till nårsafton?  För detta var nog den godaste oxfilerätten jag någonsin lagat. Detta kommer lätt bli min nya paradrätt.

Så varför inte prova  till helgen eller nästa bjudning.

IMG_6929 IMG_6930
Det här behöver du till 4 personer: 
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
10 fasta potatisar
olivolja / Matolja

Provencalesmör: 
100 gram smör
1/2 kruka finhackad persilja
3 små vitlöksklyftor
salt

Rör ihop alla ingredienser och forma till en rulle med hjälp av bakplåtspapper eller folie.
Lägg in i frysen tills det är dags att använda.

IMG_6902 (2)

Gör så här:
Börja med provencalesmöret, vilket kan förberedas dagen innan.

Ställ ugnen på 200 grader,
Skala och skiva potatisen tunt och skölj den i kallt vatten. Bred ut potatisen i en form ( de ska ligga ett lager potatis) så lagar ni till många är det smidigt att breda ut över en smord ugnsform. Ringla över rikligt med olja och strö över salt och ställ in i ugnen. Ta fram provencalesmöret och skär upp det så att det tinar. Hetta upp en stekpanna med stekfett och bryn sedan oxfilen runt omkring. Jag stekte mitt på medelstark värme med salt & peppar tills köttet hade 60 grader. Rulla in köttet i folie och låt vila i 10 minuter. Skär upp det och toppa råstekta potatisen med köttet och fördela ut smöret. Jag ställde in formen på eftervärmen några minuter för att det skulle smälta snabbare.

IMG_6936

Serverades med bearnaisesås och baconinlindad sparris.
Sparrisen gjorde jag samtidigt som potatisen i ugnen.

IMG_6959 (1)

2
7 kommentarer

Adlibris

 

I samarbete med adlibris har jag fått välja ut fyra böcker som jag vill läsa nu under höstlovet. Fast å andra sidan tror jag att jag sparar 2 av dem tills vi åker på semestern om några veckor. Då vill man ha bra böcker med sig i handbagaget, eller när man ligger i solstolen under ett parasoll.

Den första boken som jag valde var en kokbok, med grymma Herr Morberg.
Jag önskar mig alla hans böcker i julklapp, tycker verkligen om hans recept!
Per Morbergs bok hittar du HÄR
IMG_8750
Fina bilder och väldigt inspirerade maträtter. Även om boken heter Morberg grillar så kan de flesta av recepten tillagas i ugn eller på spisen. Jag ska prova flera av dem nästa vecka. Gott!

IMG_8759

IMG_8756
Boken av Nora Roberts heter en förtrollande ö. Och den hittar ni här.
Detta är en bok som kommer hamna i mitt handbage,
Ni hittar den och flera böcker HÄR
IMG_8761
Och en rysare av Kepler, har läst flera av hans böcker. Och dessa är några av de få böcker jag fått Jonathan att läsa på semestrarna. Så denna kommer packas ner i hans handbagage.
Boken och flera spännande böcker hittar du HÄR

IMG_8768


Och till Nomi som precis lärt sig läsa valde jag en bok ur hennes favoriter ” LasseMajas Detektivbyrå”
Och Zoomysteriemet hittar du HÄR.

IMG_8748

* * * * *  I Samarbete med Adlibris * * * * * *


0
4 kommentarer

Ugnsbakad laxsida med potatis & kall romsås

 

Gårdagens middag kommer här:
Ugnsbakad laxsida med potatis & kall romsås

IMG_8690
Enkelt & gudagott!

Till 5- 6 personer
Laxsida
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl riven lagrad ost
finhackad färsk dill
1 tsk salt

Romsås:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 burk med röd rom / kaviar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Lägg laxsidan med skinnet neråt i en ugnsfast plåt. Rör ihop crème fraîche med den rivna osten & salt. Bred över röran över laxen och ställ in i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills laxen är klar.
Under tiden kokar du potatis och rör ihop romsåsen.

Servera med citron & färsk nyklippt dill

0
2 kommentarer

Högrevsburgare med hemlagad dressing

img_0397

 

Det här behöver du till 8  burgare :
1 kilo högrevsfärs
2-3 msk med barbequesås eller Hp-sause
salt och peppar

Goda hamburgerbröd
Sallad, tomat, gurka och dressing *

Dressing: 
1 dl creme fraiche
4 msk majonäs
4 msk bostongurka
1 msk ketchup
1 msk chilisås
1 tsk senap
salt

Gör så här:
Rör ihop och ställ kallt fram till servering.

Gör så här :
Rör ihop ingredienserna till hamburgarna, låt stå en timme i kylen innan du formar burgare och steker dem klara.
Jag vill ha mina lite rosa i mitten – men det är en smak sak.

Servera med bröd , grönsaker och en god dessing.

2
Kommentera

Godaste älggrytan

Hej min vän,

Skriver ett par rader till er medan jag väntar på hantverkarna, de ska kolla in allt innan de börjar jobba här på måndag. Så spänd för hur det kommer bli, får be dem skicka över lite bilder till oss under pågående renovering. Jag hämtade Nomi i Kalmar igår, hon hade sovit hos farmor en natt. De hade gått på museum & sedan mötte jag upp dem på Skälby där det var ponnyridning till Nomis stora glädje. Idag är det dock inte lika strålande väder, men jag ska ge mig ut i trädgården lite. Jonathan & Melvin på väg hit från Växjö och jag ska laga laxsida med potatis tills de kommer. Det är så gott, och det var så länge sedan jag lagade hel laxsida, mumsigt !

Och vill du servera en mör och smakrik älggryta till helgen ?
Prova då detta receptet.

IMG_4312

Det här hade jag i min älggryta: 
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 1/2 dl rött vin
3 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
2 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
1 msk svartvinbärsgele eller lingonsylt
salt, peppar

Toppa med lingon

Gör så här:
Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond, vin & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en anna stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta, och runda av med gelé & grädde och smaka av med timjan salt och peppar

 

26
14 kommentarer

Minestronesoppa med köttfärs

Nu med hösten så blir det mer fokus på långkok, grytor och soppor. Jag har kokat flera olika sorters soppor nu under en tid och först kommer denna: En god minestronesoppa på mitt vis, med riven parmesan på.

IMG_4209 IMG_4212

Det här behöver du till 5-6 portioner :
smör
1 gul lök
1 stor morot
1 pressad vitlöksklyfta
800 gramblandfärs
3 msk tomatpure
1 – 1,2 liter vatten
valfri mängd spagetti
2 st köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
2 burkar krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar

Gör så här:

Hetta upp en kastrill med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken, den slantade moroten tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- bryt sist ner ner pastan och låt sjuda tills den är klar , smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.

Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd.

5
7 kommentarer

Dagens Citat

God eftermiddag,

Vi ska alldeles snart börja med lunchen och vi tänkte göra det enkelt och grilla korv över eldkorgen. Det är vackert väder idag på öland men det är kallt.  Fast jag blev extra varm i hjärtat idag då jag såg att bloggen hoppat upp på andra plats på bloggtoppen. Att följa bloggstatistik har jag alltid tyckt varit spännande och roligt, inte minst för att tävla med sig själv och se att sajten faktiskt växer vecka efter vecka. Eftersom Aftonbladets ”bloggportal” håller på att lägga ner så kan ni istället följa bloggstatistiken här på tailsweeps blogglista:  Klicka här

 

Jag vet att många under mina första år som jag jobbade med bloggen inte trodde lika mycket på idéen som jag.
Men idag hoppas jag att jag att jag överbevisat dem lite grann iallafall 🙂
tey (1)Bild lånad från google.se

 

0
8 kommentarer

Livet på landet

Godmorgon Måndag,
Idag behövde vi inte ställa klockorna, fast jag och Nomi vaknade rätt tidigt iallafall. ( kvart i åtta )  Thelma sover fortfarande, fast vi lovade att väcka henne till frukosten. Grabbarna kommer imorgonkväll eller på senast på onsdag. Dagarna går rätt fort här, vi har höststädat trädgården, varit på middag hos lillasyster & igår åkte vi ner till stan och åt tjejmiddag ute jag och döttrarna. Och igår såg vi största älgen någonsin från vardagsrumsfönstret, det måste vara älgkalven som vi såg när vi köpte stugan. Men i början av denna sommaren var han minsann inte så stor haha…. Nu sprang han förbi på ängen nedanför oss, stor som bara den. Barnen tycker att det är spännande med alla djuren som finns precis inpå husknuten här.

Hur underbart höstväder är det inte nu. Dock fotade jag denna bilden lite för sent på eftermiddagen. För vi hade strålande solsken hela dagen när vi räfsade och klippte gräs. IMG_8680

På bilden här över ser man staketet / planket Jonathan snickrade upp sist. Det ska målas vitt om ett år, kommer bli jättefint. Söta fågelholken, som bara fungerar som fågelmatare. Väldigt uppskattad av småfåglarna, min mormor kommer verkligen gilla denna när hon kommer på fikabesök nästa gång.

IMG_8684

Men nu ska jag och Nomi göra lite scones & värma på oboy innan det är dags att väcka Thelma.

Vi hörs lite senare. 

0
2 kommentarer

Tips på Mellis

Imorgon börjar höstlovet för många av landets barn. Och många av er föräldrar har efterfrågat mellistips tills dess.
Detta blir mina 10 bästa tips, hoppas ni hittar lite ni gillar.
( klicka på texten för att komma till receptet )

Gifflar med brie & salami
a2

Krabbelurer
a3

Frasiga pepparkaksvåfflor

a4

Grillade toast med ost & skinka
a10

Hemlagad Rismellis
risi (1)

Ost- och Skinkgifflar
a5

Hemmagjord kräm med mjölk
a6

Baconsandwich
a7 (1)

Minipizzor med smak av tacos
a8

 Fil med hemlagad krispig musli

a11

0
1 kommentar